Úszás: Kaposváron többen is megválthatják a párizsi repülőjegyüket

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.04.19. 07:51
null
Az Egyesült Államokban készülő Kós Hubert 200 háton már „biztonságban van” (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
Címkék
Az úszók országos bajnokságán a dobogós helyezések mellett különösen az időeredmények számítanak, hiszen március elseje óta lehet teljesíteni az olimpiai szinteket.    


Szerdától szombatig Kaposvár ad otthont az úszók 125. országos bajnokságának, s bár fontos minden ob, az olimpiai kvalifikációs időszakban megrendezett versenyeknek mindig különös jelentőségük van – a sportágban március elsején „nyílt ki” a párizsi kapu, onnantól kezdve lehet teljesíteni az A-szinteket.

És leginkább A-szinteket! Noha korábban több B-szintes is becsusszanhatott az utazók közé (ha egy ország egyetlen úszója sem teljesítette az A-t, a B-szintet elérők közül egy indulhatott azon a távon), mára szigorodtak a szabályok, és inkább afelé indult el a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA), hogy a váltókat harcba küldő országokat „jutalmazza” további kvótákkal.

A fő szabály, hogy a kiadott A-szintek teljesítése automatikusan indulási jogot jelent azzal a kitétellel, hogy egy számban egy ország két versenyzőt indíthat az olimpián, ám a korábbiakhoz képest eltérő rendelkezések vonatkoznak a váltókra, hiszen a júliusi, fukuokai vb első három helyezettje kvalifikál a váltószámokban – a fennmaradó 13 helyet a fukuokai és a 2024. februári dohai vb-n osztják ki az időeredmények összevetése alapján. A váltóba lehetőség van „extra” embereket nevezni: ha egy váltó kvótát szerez, két, ha kettő kvalifikál, négy, ha három, akkor hat, ha négy, akkor nyolc, ha öt, úgy tíz, ha hat vagy hét kvartett szerez indulási jogot, további 12 úszó nevezhető.

A váltók kapcsán tehát adódik némi játéktér, ugyanakkor van „plafon” is, hiszen a párizsi játékokon 852 úszó indulhat.

Hogy közöttük hány lesz magyar, leginkább a következő egy évben derül ki, mert bár 2024. június 23-ig lehet teljesíteni az A-szinteket, és ebben az időszakban két világbajnokságot is rendeznek, Sós Csaba kapitány a kedvessége és humora mellett a szigoráról is híres, így minden bizonnyal ezúttal is húz majd egy vonalat egy év múlva azzal, hogy: „Megvan a párizsi úszócsapat, ebbe már csak bekerülni lehet, ki nem.”

A határozott kijelentésnek persze oka van, és a múltban keresendő: sokan emlékezhetnek a riói játékokat megelőző időszakra, amikor a magyar úszók egymást lökdösték ki az utazó csapatból azzal, hogy a kvalifikációs időszak utolsó napjaiban egyre-másra úszták az A-szinteket, ám ennek az lett a következménye, hogy az olimpiára elfogytak...

Két magyar A-szint már van, az elsőt Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sport­egyesület) úszta 50 gyorson, a másodikat a december óta az Egyesült Államokban Bob Bowman irányításával készülő Kós Hubert (UTE) 200 háton, aki a tengerentúlon marad, így nem indul az ob-n.

Kettejükhöz remélhetőleg többen is csatlakoznak Kaposváron.

„Ez már az éleslövészet időszaka – jelentette ki Sós Csaba szövetségi kapitány. –  Bár van még idő teljesíteni az A-szinteket, aki az országos bajnokságon megússza, kicsit megnyugodhat. És az edzője is, hiszen egy A-szint birtokában másként lehet tervezni, a felkészülésben nem kell csúcsformát időzíteni a kelleténél többször. Mert az, hogy állandóan csúcsformába kell hozni a versenyzőt, nem jó senkinek sem.”

Az A-szinteket böngészve megállapítható, hogy fokozatosan erősödnek: az időeredmények mindig fejlődnek, ám a kapitány szerint a szigor nem feltétlenül ennek szól, sokkal inkább a felső limitnek, amely szerint csak 852 úszó lehet ott Párizsban. Ez csak elsőre tűnik magas számnak, ha hozzátesszük, hogy a úszóprogramban 35 versenyszám van, rögvest árnyaltabb a kép.

A folyamatosan javuló időeredmények ellenére azért akadnak számok, amelyekben nem túl magas a követelmény.

Tavaly már a felnőttek között is bizonyított Pádár Nikolett, a kapitány őt külön figyeli az ob-n (FOTÓ: KOVÁCS PÉTER)
Tavaly már a felnőttek között is bizonyított Pádár Nikolett, a kapitány őt külön figyeli az ob-n (FOTÓ: KOVÁCS PÉTER)


Virth Balázs a szülővárosában extrát vár úszóitól
A város szülöttjeként minden kaposvári verseny, még inkább országos bajnokság különös helyet foglal el Virth Balázs szívében – a szerdától szombatig tartó is ilyen lesz, ráadásul ez lesz az első, ötvenes medencében rendezendő ob a városban.
„Nagyon szeretek Kaposvárra hazamenni, hiszen a szülővárosom, ha pedig versenyre, az még jobb érzés. Rengeteg ismerőssel találkozom ilyenkor, átitat az otthon érzése, úgyhogy a tanítványaimnak szoktam is mondani, a »fővárosomban« illik valami extrával kirukkolni – mondta mosolyogva Virth Balázs. – Ezt a vicces kérést minden egyes kaposvári verseny előtt elsütöm, Kapás Boglárka már jól ismeri, de lassan Milák Kristóf és Márton Richárd is hozzászokik. Hogy ezúttal villantanak-e a tanítványaim? Én mindig azt szeretném, hogy egy ob-n a tavalyihoz képest ússzon jobbat és jobban az úszóm. Kristóf egy éve betegség után versenyzett, Bogi minden téren előrébb tart, mint tavaly, és ugyanez igaz Ricsire is, vagyis van esély jó eredményekre. Ugyan külön nem hangsúlyoztam, de egyértelműen az a cél, hogy lehetőség szerint mindannyian ússzanak olimpiai A-szintet is Kaposváron.”

„Nézzük meg a női kétszáz hátat. Bár nekünk különleges és kiemelkedő klasszisunk volt Egerszegi Krisztina személyében, mégis szembeötlő, hogy ő már 1991-ben 2:06-ot tudott, a mostani A-szint meg 2:10.39– mutatott rá az egyik furcsaságra Sós Csaba. – Azért vannak nekünk nehezen teljesíthető szintek is, ilyen lehet a férfiaknál a kétszáz és négyszáz gyors vagy a száz hát. És persze mindkét nem esetében ilyenek a mellúszószámok, merthogy nincs igazi mellúszónk jelenleg... Például férfi kétszáz mellen 2:09.68 az A-szint, ennyit és persze ennél jobbat csak Gyurta Dániel tudott az elmúlt években. Ebben az úszásnemben sem lettünk tudatlanok, és nem is tiltja senki, hogy valaki ennyit ússzon, egyszerűen nem akadtunk tehetségre mellen az előző esztendőkben.”

Természetesen az is előfordul(hat), és erre akadt több példa is a múltban, hogy egy adott távon kettőnél több úszónk teljesíti az A-szintet – esetükben a magyar ranglista (másként: a jobb időeredmény) dönt a sorrendről.

„Férfi száz gyorson többen is az A-szinten belülre kerülhetnek, de előállhat ez a helyzet kétszáz és ezerötszáz gyorson is – elemzett tovább a kapitány. – A férfiaknál száz és kétszáz pillangón is lehet, hogy a hazai ranglista dönt. A nőknél ilyen szám lehet a kétszáz hát, a kétszáz pillangó és a négyszáz vegyes.”

A szerdán rajtoló országos bajnokságon az olimpiai szintek mellett a világbajnoki indulás áll a középpontban: a júliusi fukuokai vb-re tavaly március óta „pályázhatnak” úszóink, ha most kellene zárni a nevezést, 24 magyar utazhatna Japánba – a kapitány meglátása, hogy túl sokan már nem csatlakoznak a világbajnoki kerethez.

Egy országos bajnokságot, pontosabban a színvonalát nagyban minősíti, hogy a végén hány magyar csúcsot rögzíthetünk: jó esélye van annak, hogy láthatunk egyet-kettőt a somogyi megyeszékhelyen – amely egyébként nagy medencés ob-nak először lesz a házigazdája (rövid pályás bajnokságot már többet is rendezett a város).

Edzője szerint Kapás Boglárka minden téren előbbre tart, mint egy évvel ezelőtt (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
Edzője szerint Kapás Boglárka minden téren előbbre tart, mint egy évvel ezelőtt (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

„Országos csúcsot én is szeretnék látni Kaposváron, de mondjuk az kevésbé elképzelhető, hogy férfi kétszáz pillangón rekord születik, bár Milák Kristóf esetében sohasem lehet tudni semmit – véli Sós Csaba. –  A csúcsok mellett nagyon kíváncsi vagyok a fiataljainkra, leginkább azokra, akik tavaly a korosztályos és a felnőttvilágversenyeken is bizonyítottak már, így a két Mészáros Dánielre, Molnár Dórára, Ábrahám Minnára és Pádár Nikolettre. De mindannyian várjuk már az ob-t, igazi »versenyszaga« van minden bajnokságnak, annak, amelyiket vidéken rendezzük, még inkább, hiszen ilyenkor esténként nem mehetnek haza az úszók. Hazajárunk Kaposvárra, engem már vár a lángosos a piacon, de feltalálom magam máshol is, a másik kedvelt helyszínünkön, Debrecenben is megvan a törzshelyem.”

A világcsúcstartó, címvédő Milák Kristófnak aligha jelentenek gondot a párizsi A-szintek, bár országos csúcsot éppen az előbbiek miatt kár lenne tőle várni… (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
A világcsúcstartó, címvédő Milák Kristófnak aligha jelentenek gondot a párizsi A-szintek, bár országos csúcsot éppen az előbbiek miatt kár lenne tőle várni… (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)

 

 

AZ OB PROGRAMJA

2023. április 19., szerda
9.00: előfutamok 
férfi 200 m vegyes,
női 200 m vegyes, férfi 100 m gyors,
női 100 m gyors, férfi 100 m mell,
női 100 m mell, férfi 50 m hát, női 50 m hát,
férfi 1500 m gyors, vegyes csapatok 4×100 m vegyes váltó, női 1500 m gyors,
vegyes csapatok 4×100 m gyorsváltó)
17.00: döntők

2023. április 20., csütörtök
9.00:
előfutamok 
férfi 200 m pillangó,
női 200 m pillangó, férfi 100 m hát,
női 100 m hát, férfi 50 m gyors,
női 50 m gyors, férfi 400 m gyors,
női 400 m gyors, férfi 4×100 m vegyes váltó, női 4×100 m vegyes váltó
17.00: döntők

2023. április 21., péntek
09:00 előfutamok

férfi 200 m gyors,
női 200 m gyors, férfi 200 m mell,
női 200 m mell, férfi 50 m pillangó,
női 50 m pillangó, férfi 400 m vegyes,
női 400 m vegyes, férfi 4×100 m gyorsváltó, női 4×100 m gyorsváltó
17.00: döntők

2023. április 22., szombat
9.00: előfutamok

férfi 200 m hát, női 200 m hát,
férfi 800 m gyors, női 800 m gyors,
férfi 50 m mell, női 50 m mell,
férfi 100 m pillangó, női 100 m pillangó,
férfi 4×200 m gyorsváltó,
női 4×200 m gyorsváltó
17.00: döntők

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik