Vizes Eb, nyílt vízi úszás: teljes káosz a 25 km-es versenyen

KOVÁCS ERIKA (Róma), DOMONKOS SÁNDOR BÁLINT (Budapest)KOVÁCS ERIKA (Róma), DOMONKOS SÁNDOR BÁLINT (Budapest)
Vágólapra másolva!
2022.08.20. 17:29
null
Balogh Vivien menekül az egyre nagyobb hullámokból (Fotó: MTI)
Egészen kaotikus körülmények között zajlott a nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenye a római vizes Európa-bajnokságon, a futam közben ugyanis még félbe akarták szakítani a küzdelmeket, aztán arról jött információ, hogy végigmegy a viadal, végül a 11. kör után teljes tanácstalanság közepette fejezték be a versenyt az úszók – egyelőre eredményhirdetés nélkül.

Mint arról korábban beszámoltunk, az időjárási viszontagságok miatt törölték a nyílt vízi úszók két versenynapját és csapatviadalát is a római Lido di Ostiában, ám a 25 kilométeres szám résztvevőinek sem volt könnyű dolguk az erős szélben és hullámok közepette. Nem véletlen, hogy már a verseny elején szóba került, hogy a kilencedik kör után lefújják a 15 körös megméretést.

Bár az úszók több mint 15 kilométert teljesítettek, a 11. kör után három olasz is a célba csapott, majd a többi résztvevő is a part felé indult, de többen hosszú percekig még a vízben beszélték meg egymással a történteket és cseréltek információt, míg voltak, akik fél órával később is úsztak még. A verseny közben ugyanis többször szóba került, hogy félbeszakítják a küzdelmeket, ugyanakkor az előrejelzések azt mutatták, hogy a szél és így a hullámok is gyengülni fognak – de nem gyengültek.


A cél valahol a habok között (Fotó: MTI)
A cél valahol a habok között (Fotó: MTI)

Kitartottak a végéig, illetve addig, ameddig le nem fújták Lido di Ostiában az Európa-bajnokságon a 25 kilométeres viadalt – kicsivel korábban a világbajnoki bronzérmes Gálicz Péter kiszállt, és feladta Vas Luca is.

A szövetségi kapitány szerint nem lehet eredményt hirdetni
Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint képtelenség eredményt hirdetni a nyílt vízi úszók 25 kilométeres számában a római Európa-bajnokságon – írja az MTI.
„Alapvetően amikor keresztbe felteszik a piros-sárga zászlót, ott helyben vége kellene, hogy legyen a versenynek. Viszont mivel egyetlen időmérő kapu sem volt, ezért a bírók azt sem tudhatják, ki hányadik helyen állt, ráadásul voltak, akiket egyszerűen hagytak tovább úszni” – nyilatkozott az MTI-nek a szakember. Hozzátette, régen véget kellett volna már vetni a viadalnak: „Olyan hullámok voltak, hogy a tőlünk száz méterre lévő gyerekeket nem láttuk, többen kiabáltak, nem csak magyarok, hogy félünk, nem bírjuk tovább.” Szerinte a vasárnapi folytatás is kérdéses, hiszen a kaput rommá törték a hullámok. Gellért elmondta, ebben a helyzetben képtelenség eredményt hirdetni, és ugyanezen az állásponton vannak például a németek és a franciák is, noha az olaszok több éremben reménykednek.

Balogh Vivien és Sárkány Zalán viszont csak akkor jöttek ki a vízből, amikor a bírók hivatalosan is félbeszakították a versenyt a viharos szél és a nagy hullámok miatt.

„Botrány – összegzett röviden a vegyes zónában a Nemzeti Sportnak Balogh Vivien. – Azt mondták, azért ússzuk a huszonöt kilométert délután, mert ekkor már kedvezőbb lesz a szél. Óráról órára kisebb lesz, így a hullámok is. Az első kör még rendben volt, onnantól körről körre egyre brutálisabb lett minden. Azt hittem, ottmaradok… Volt olyan, hogy három-négy lánnyal közösen fogtunk meg egy hajót, hogy ne dőljön ránk. Ha ránk dől, én tényleg ottmaradok. A Fradiban úszom, vagyis az meg sem fordult a fejemben, hogy kiszállok, mert: küzdeni mindig, feladni soha. Azt sem tudom, hol tartottunk, amikor véget ért a verseny – egy csónakból az egyik bíró jelezte, hogy le fogják fújni a futamot, aztán szólt az edzőm is. Utána azt mondták, úszunk még egy kört, végül úsztunk egy negyed kört. Nem tudom, hányadik lettem.”

Később Sárkány Zalán is elmondta, mit tapasztalt a vízben: „Az egyik edző szólt, hogy vége lesz a versenynek. Előtte két körrel még a negyedik helyen úsztam, három olasz volt előttem, valahonnan ők már tudták, hogy le lesz fújva a verseny – nem mentek ki inni, emiatt én sem mentem ki. Meg is álltak ott, ahol kellett: a verseny előtt elmagyarázták, hogyan kell megállni akkor, ha az időjárás miatt véget vetnek a viadalnak. Én is megálltam ott velük. Aztán mondták, ússzunk tovább. Még mentünk két kört, akkor mondták, hogy vége. Ekkor már tényleg embert próbáló körülmények között úsztunk, azt éreztem egy idő után, hogy nem bírom tovább. Ennyire zavaros szervezésű versenyen még sohasem vettem részt.”

A versenyzők partra szállása után három órával született meg a döntés: nem hirdetnek végeredményt a leghosszabb távon – a csapatvezetőktől pedig emailcímeket kértek a szervezők, hogy mihamarabb értesíthessék őket, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy vasárnap egyáltalán nem rendeznek versenyt...

Teljes káoszba fulladt a nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenye (Fotó: AFP)
Teljes káoszba fulladt a nyílt vízi úszók 25 kilométeres versenye (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik