Úszó Eb: a szél átírta a nyílt vízi úszók programját

Kovács Erika (Róma)Kovács Erika (Róma)
Vágólapra másolva!
2022.08.18. 15:37
null
Az időjárás átírta Rasovszky Kristófék Eb-programját (Fotó: Dömötör Csaba)
Előbb a csütörtöki, majd a pénteki programot is törölték a szervezők a nyílt vízi úszó Eb-n az időjárás miatt – csapatversenyt nem rendeznek idén.

Már kedden érkeztek aggasztó hírek Lido di Ostiából, így már akkor sejteni lehetett, hogy lesz fennakadás a római kontinensviadal nyílt vízi úszóversenyein, aztán az élet, pontosabban a viharos erejű szél nemcsak a képzeletünket múlta felül, hanem a programot is teljes mértékben átírta.

Az első, szerdai verzió szerint a négy napból hármat varázsoltak a szervezők, de ez a programtervezet is csak alig 24 órát élt meg, mert csütörtökön jött az újabb fordulat: a másfél méteres hullámok miatt pénteken sem lehet nyílt vízi versenyt rendezni a helyszínen, így a csapatversenyt törölték, míg szombaton előbb az 5, majd a 25 kilométeres viadalra, vasárnap pedig az olimpiai távra, a 10 kilométeres versenyre kerül sor.

„Nem nagyon emlékszem ilyenre” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gellért Gábor, a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya. „Négy éve egy junior Európa-bajnokságon ugyan maradt el váltóverseny, ám az nem az időjárás, hanem a szervezők alkalmatlansága miatt történt meg. Sajnos nem tehetünk semmit, az időjárás-előrejelzések azt mutatják, hogy nem lehet versenyt rendezni, s hogy ez igaz, azt mi magunk is tapasztaljuk, hiszen már hét eleje óta itt vagyunk a helyszínen: másfél méteres hullámok vannak, ezek szétszedik a pályát, és persze a versenyzőkre is veszélyesek, nem is engednek be senkit a vízbe.”

Az előrejelzés szerint szombaton már biztonságosan képesek versenyt rendezni a helyiek, vasárnap pedig végképp, minden bizonnyal emiatt került az Eb záró napjára az olimpiai szám – bánatunkra azonban a csapatversenyt, amelyen a tavalyi budapesti kontinensviadalon bronz-, míg az idei hazai rendezésű világbajnokságon ezüstérmet szereztünk, törölték.

„Mindenki higgadtan fogadt a hírt. A csapatverseny törlését fájlaljuk, hiszen jó esélyeink lettek volna, de legalább az egyéniben el tud indulni minden versenyzőnk. A rajtig medencében készülünk, az edzések között pedig ülünk a szobánkban, és várunk. Mást nem tehetünk” – mondta Gellért Gábor, aki azt is elárulta, hogy az esti csapatmegbeszélésen dől el, a változás miatt ki melyik számot vállalja az Eb-n.

A program és az eredeti nevezési lista (szinte biztosan lesz változás!)
Augusztus 20., szombat

Férfi 5 km és női 5 km (Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf, Sárkány Zalán) 10; férfi és női 25 km (Gálicz Péter, Sárkány Zalán; Balogh Vivien, Vas Luca) 14

Augusztus 21., vasárnap
Férfi és női 10 km (Betlehem Dávid, Gálicz Péter, Rasovszky Kristóf; Balogh Vivien, Olasz Anna, Rohács Réka), 10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik