Élő
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
A győztesek

ARANYÉRMESEK

Szilágyi Áron - vívás (kard egyéni)

EZÜSTÉRMESEK

Siklósi Gergely - Vívás (férfi párbajtőr egyéni)

4. HELYEZETT

Verrasztó Dávid - úszás (400 m vegyes)

5. HELYEZETT

Pupp Réka - Cselgáncs (női 52 kg)
Péni István - Sportlövészet (férfi légpuska)
Hosszú Katinka - Úszás (női 400 m vegyes)
Salim Omar - Tékvandó (férfi 58 kg)

6. HELYEZETT

Mihályvári-Farkas Viktória - Úszás (női 400 m vegyes)
Tovább a teljes dicsőségtablóra
1KínaCHN624
2JapánJPN510
3Egyesült ÁllamokUSA424
4Dél-KoreaKOR203
5Orosz csapatROC142
6KanadaCAN120
...
10MagyarországHUN110
Tovább a teljes éremtáblára
MTI, R. P. 2021.06.17 12:06 Frissítve: 2021.06.17 12:13

Tokió 2020: a kvótát megszerzők alkotják a magyar triatloncsapatot

A Magyar Triatlonszövetség elnökségének döntése értelmében Bicsák Bence, Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia és Tóth Tamás indulhat a tokiói olimpián.

 

Tóth Tamás is utazhat Tokióba (Fotó: AFP)

 

A sportág nemzetközi szövetség (ITU/WT) az egyéni olimpiai kvalifikációs ranglista lezárását követően kedden erősítette meg hivatalosan, hogy a férfiaknál és a nőknél egyformán két magyar versenyző indulhat Tokióban, akik így a szabályok értelmében az olimpiai programban először szereplő vegyes váltók versengésében is rajthoz állhatnak. A magyar szervezet - korábbi tájékoztatásának megfelelően - azokat a versenyzőket jelölte az utazó csapatba, akik olimpiai részvételt érő helyen végeztek a rangsorban.

A négy triatlonos közül a 25 éves Bicsák és a 27 éves Bragmayer még nem szerepelt olimpián. A 33 éves Kovács Londonban (51. helyen zárt) és Rióban (24.) is indult, utóbbin a 32 éves Tóthtal (33.) együtt. Rióban ugyancsak négy magyar triatlonos szerepelhetett, akkor Faldum Gábor (20.) és Vanek Margit (45.) állt még rajthoz.

A Tokióban induló négy magyar triatlonos közül elsőként, már 2019 őszén Bicsák került olyan helyre a ranglistán, ami után biztosra vehető volt olimpiai részvétele. A pécsiek versenyzője az MTI-nek elmondta: a végül több mint másfél éves olimpiai felkészülése nem csak a halasztás miatt lett hosszú.

„Idén tavaszra nyolc versenyt terveztünk, mert nekem sokra van szükségem, hogy az edzésen nem szimulálható körülményekre kellően rá tudjak hangolódni. Ezért tavaly a szokásosnál korábban kezdtünk alapozni, viszont a járványhelyzet miatt öt viadalt töröltek, és március helyett csak április végén kezdtem versenyezni, de akkor meg rögtön belekerültem a sűrűjébe” – mondta Bicsák, aki a várt visszafogott kezdést követően egyre jobb formába került, és múlt hétvégén, a világkupa erősségű francia Grand Prix megnyerésével zárta a tavaszi versenyszezont.

„Akadtak problémáim, Jokohamában begörcsöltem, Lisszabonban gyomorbántalmaim voltak, Leedsben pedig a neoprén ruhám levétele nem sikerült jól, de akkor már a futással legalább nem volt gondom. Úgy érzem, hogy mostanra összeállt a kép, így azért sokkal jobb érzés megkezdeni az olaszországi magaslati edzőtábort” – nyilatkozta.

Bragmayer Zsanett számára is sűrű volt az elmúlt időszak – sorozatban hét héten át versenyzett –, ami viszont egyáltalán nem zavarta őt.

„Szeretek versenyezni, és az elmúlt hetek során kiegyensúlyozott jó formában voltam. Jokohamában és Lisszabonban lényegében az olimpiai mezőny indult, és egyiken sem szerepeltem rosszul. A csúcsot mégis az olaszországi világkupa-futamon elért ötödik helyem jelenti, ami presztízsértékű helyezés, így jót tesz az önbizalmamnak” – közölte.

Az újbudaiak versenyzője hozzátette: izgatottan és kíváncsian várja első olimpiáját, mert nagyon sokat hallott már az ötkarikás játékok semmi máshoz nem hasonlítható miliőjéről, de májusban, a jokohamai versenyükön már saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy a tokiói merőben eltérő lesz a korábbi olimpiáktól. Kiemelte: miután még a következő két olimpiával is tervez, talán lesz lehetősége normális körülmények között is szerepelni az ötkarikás játékokon.

„Jokohamában öt napig nagyon szigorú buborékban voltunk, és minden bizonnyal az olimpián, illetve közvetlenül előtte a már kinti felkészülésünk alatt is hasonló vár ránk. Csak jóval hosszabb ideig. Mindannyiunktól nagy lelkierőre lesz szükség, hogy ezt kezeljük. Július 14-én utazunk ki Japánba, és az olimpiai váltóversenyt 31-én rendezik, öt nappal a férfi, néggyel a női futam után. A két versenyszámunk közötti idő tűnik különösen hosszúnak, és nagyon nem mindegy, hogy az egyéni versenyekről milyen élményt viszünk magunkkal erre a pár napra” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a következő hetekben ausztriai táborban hangol majd, de másokkal ellentétben nem 2000 méteren, hanem 1000-1200 méteren tervezik az edzéseket, mert utóbbin több minőségi munka fér bele, mintha még magasabban készülnének.

2021.07.25 22:05:22

Tokió 2020 CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A kerékpározás azonban olyan, mint a futball, a többség nemcsak képernyőn látta vagy olvasott róla, hanem maga is kipróbálta, versenyzett, győzött vagy veszített, de mindenképpen »belehalt« a tekerésbe.

2021.07.25 22:00:55

Tokió 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Úgy fogalmazott, fehér aranyat nyert.

2021.07.25 09:32:10

Tokió 2020 BACSKAI JÁNOS

ÉRDEKESSÉGEK AZ OLIMPIÁK TÖRTÉNETÉBŐL. Igen, a modern kori olimpiák megálmodója olimpiai bajnok lett, mégpedig álnéven indulva.

2021.07.25 21:26:54

Tokió 2020 B. D. K.

A 29 éves úszónő nemcsak a szépségével hívja fel magára a figyelmet, hanem sportteljesítményével is.