Csoda Rómában! Marozsán Fábián legyőzte a leendő világelső Carlos Alcarazt!

Vágólapra másolva!
2023.05.15. 13:15
null
Ez aztán a váratlan kép: Carlos Alcaraz (jobbra) gratulál Marozsán Fábiánnak a meccs végén (Fotó: Getty Images)
Marozsán Fábián a római mesterverseny előtt még főtáblás meccset sem nyert az ATP Touron, most meg a selejtezőből indulva sorozatban az ötödik mérkőzésén pályára lépve a korábbi és leendő világelső, Carlos Alcaraz ellen egészen elképesztő játékkal két játszmában győzött, és készülhet a legjobb 16 közötti mérkőzésén a Roberto Carballést legyőző Borna Coric elleni összecsapásra.

ATP 1000-ES TORNA, RÓMA (7 705 780 euró, salak)
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)

Marozsán Fábián–Carlos Alcaraz (spanyol, 2.) 6:3, 7:6 (7–4)

Marozsán Fábián varázslatos római története – minden ellenkező várakozás ellenére – folytatódik.

MIÉRT LESZ VILÁGELSŐ ALCARAZ?
Jogos lehet a kérdés, hogy miért áll a jövő héttől ismét Carlos Alcaraz a világranglista élén. A válasz egyszerű: az ATP 1000-es tornák nyertese 1000 ranglistapontot kasszíroz, és a vonatkozó torna legutóbbi nyertese, Novak Djokovics, ha sikeresen megvédi a címét, akkor sem tud több pontot gyűjteni. Így a mindössze öt ponttal mögötte álló Alcaraz számára a világelsőség újbóli megkaparintásához elegendő volt benevezni a versenyre, s mivel az első fordulót erőnyerőként kihagyta, automatikusan megkapta az érte járó 10 pontot.

A 23 éves teniszező ugyanis élete első ATP 1000-es besorolású tornáját már egy hete megkezdte a selejtezőben, s onnan a főtáblára jutva a francia Corentin Moutet és a 32. kiemelt cseh Jirí Lehecka legyőzésével eljutott az ötödik római meccséig, amelyen a korábbi és leendő világelső Carlos Alcaraz várt rá (a 19 éves spanyol a torna második kiemeltje és a US Open címvédője is).

Ennél egyértelműbb párosítás kevés létezik: a világranglistát a jövő héttől újfent vezető spanyol szupertini és az ATP Tour mezőnyében jószerével ismeretlen, a világranglistán 135. magyar fiú összecsapásának egyértelmű esélyese az előbbi résztvevő volt. Ehhez képest az első játékban adogatóként némileg megilletődött kezdő, ám egy bréklabda hárítása után magára találó Marozsán a második adogatását már imponáló magabiztossággal semmire hozta, majd villámgyorsan semmire brékelte ellenfelét. Négy játék után elkezdte bőszen törölgetni a szemét a római közönség soraiban ülő korábbi világbajnok labdarúgó, Francesco Totti is.

Totti sem biztos, hogy elhitte, amit lát (Fotó: Imago-Images)
Totti sem biztos, hogy elhitte, amit lát (Fotó: Imago-Images)

Marozsán pedig egyre ellenállhatatlanabbul játszott. Alcarazt rendre meglepte a háló mögé küldött ejtéseivel, amiket, ha el is ért a spanyol, akkor sem tudott úgy visszaadni, hogy abból ne magyar pontot mondjon be a székbíró. A magyar teniszező pedig nem ismert megálljt, 5:3-nál – mondhatnánk, hogy szokásához híven – nullára hozva az adogatását alig 32 perc játék után megnyerte az első játszmát.

MAROZSÁN FÁBIÁN
Marozsán Fábián így nyilatkozott a helyszínen, egyből a győzelmét követően.

„Nem könnyű most bármi okosat mondani, az biztos, hogy nagyon-nagyon boldog vagyok. Igazából megálmodtam tegnap este, hogy ma győzni fogok, és valóra vált. Próbáltam valami különlegeset húzni, hogy néhány játékot, esetleg egy szettet meg tudjak nyerni, mégiscsak a volt és leendő világelső ellen játszottam, és nyertem, aki jelenleg a sportágunk legjobbja.”

Bővebben itt! >>

A folytatásra Alcaraz már jobban felszívta magát, bár továbbra sem tudott mit kezdeni Marozsán Fábián káprázatos adogatójátékával. Talán 2:2-nél jött az első lélektani holtpont Marozsán játékában, amikor három bréklabdájából egyet sem tudott kihasználni, de nem ingott meg, mert 3:3 után már elvette a világelső adogatójátékát. Egészen bizsergető érzés belegondolni, hogy ekkor Marozsán két játékra volt attól, hogy kiejtse Alcarazt, ám nem tudta mögé tenni a saját adogatójátékát. Végül nagy izgalmak után jött a rövidítés, amelyben először Marozsán vesztette el egy szerváját, ám 4–1-es hátrány után szenzációs feltámadást produkált: sorozatban öt pontot nyerve két meccslabdához jutott, amiből aztán csak egyre volt szüksége. Mindössze egy óra és 42 perc alatt legyőzte a világ egyik legjobb játékosát, s győzelmét a férfi teniszezők versenyeit, így a rómait is szervező ATP így kommentálta: az idény sokkja...

Nem csak az ATP-t lepte meg Marozsán Fábián sikere – a nemzetközi visszhangról itt számolunk be.

A folytatásban Marozsánra a legjobb nyolc közé jutásért a 15. kiemelt horvát Borna Coric lesz az ellenfele. Mondani sem kell, még vele sem találkozott, ám kedden ez is megváltozik – a mérkőzés pontos időpontját a hétfői játéknap végén ismertetik a római torna szervezői.

A MECCSLABDA



ATP 1000-ES TORNA, RÓMA
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ

Cecchinato (olasz)–Hanfmann (német) 4:6, 6:4, 3:6
Coric (horvát)–Carballes Baena (spanyol) 7:6 (7–3), 6:1
Rubljov (orosz)–Davidovich Fokina (spanyol) 6:6 (10–8), 6:3
Zapata-Miralles (spanyol)–Medvegyev (orosz) 6:3, 1:6, 3:6
FÉRFI PÁROS, 3. FORDULÓ
Arevalo, Rojer (salvadori, holland)–Murray, Venus (brit, új-zélandi 6:7 (7–9), 6:4, 2:10
De Minaur, Kubler (ausztrál, ausztrál)–Bopanna, Ebden (indiai, ausztrál) 2:6, 7:6 (10–8), 12:10
Granollers, Zeballos (spanyol, argentin)–Evans, Shelton (brit, amerikai) 6:1, 7:6 (7–1)
Nys, Zielinski (monacói, lengyel)–Dodig, Krajicek (horvát, amerikai) 7:6 (7–3), 6:2
Pellegrino, Vavassori (olasz, olasz)–Ram, Salisbury (amerikai, brit) 6:7 (1–7), 7:6 (7–1), 7:10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik