Roland Garros: Djokovics újra nagy csatát vívott – jön Nadal!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 23:59
null
Novak Djokovics rövidebb meccsben reménykedett – végül három és fél óra alatt nyert (Fotó: AFP)
Novak Djokovics könnyűnek induló, végül négyszettesre nyúló, három és fél órás csatában legyőzte az olasz Matteo Berrettinit a francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) szerda éjféltájban befejeződő negyeddöntőjében, ezzel bejutott a férfi egyes elődöntőjébe, ahol a címvédő, a spanyol Rafael Nadal lesz az ellenfele.

 

Novak Djokovics adogatásával, bréklabdával és annak fogadhatatlan szervákkal történő semlegesítésével kezdődött az első játszma. Szervaerőből gyorsan bemutatót tartott Matteo Berrettini is, de hiába egyenlített, és hiába volt további két gémben is bréklabdája, az első játszmát Djokovics nyerte meg. A szerb jobban röptézett, hatékonyabb volt a második adogatásaiból – és csak ő tudott brékelni (6:3).

A második játszmában eggyel tovább őrizte a szervagémjeit Berrettini, ám az ötödik játékban – két semmire hozott saját adogatógém után – Djokovics brékkel kézbe vette az irányítást, és 3:2-t követően nem engedett át egyetlen gémet sem ellenfelének. Az előző kör ötszettes csatája nyilvánvalóan arra ösztökélte a szerbet, hogy egyetlen „felesleges” percet se töltsön a pályán szerda este – ez a terv a második játszma végéig szinte tökéletesen bejött (6:2).

A harmadik felvonásban a korábbiaknál tovább, egészen a rövidítésig kellett várni a szervalopásra. Az első nyolc gémben bréklabdáig sem jutottak a felek, a kilencedikben megtörni látszott a jég, Berrettini háromszor is elrontotta az első adogatását, s a szerb mindháromból pontot csinált, de hiába a bréklabda, a nagyon-nagyon küzdő olasz megmentette a gémet.

A folytatásban megint mindenki viszonylag simán hozta az adogatását (Djokovics simábban), így rövidítésbe, egy meglehetősen fordulatos tie-breakbe torkollott a szett: 3–3-nál Berrettini volt az, aki pontot csinált a szerb adogatásából, utána viszont két outot ütött, ellenfele kezébe adva a kezdeményezést. Csakhogy Djokovics a két adogatását ki nem kényszerített hibákkal, a hálóba bombázott két labdával „visszaajándékozta”, és ezt Berrettini már kihasználta (6:7).

A rövidítésben Djokovics egy rossz lépésnél a combjához kapott – vajon lesz-e ennek jelentősége a „terven felüli” negyedik játszmában, egy igencsak feltüzelt Berrettini ellen? Nos, eleinte a szerb hozta nehezebben az adogatásait, eközben olasz riválisa néha bravúros húzásokkal operált – egy alapvonali tenyeres mentésből szerzett pontját még Djokovics is megtapsolta.

A szerb 3:2-es vezetésénél egy időre félbeszakították a játékot – a koronavírus-járvány franciaországi helyzete, a párizsi kijárási tilalom miatt ki kellett üríteni a nézőteret. A mintegy negyedórás intermezzót követően fordult a kocka, Berrettini nyerte nehezebben az adogatásait – egyet bréklabdáról –, de nyerte, egészen 6:5-ig. Abban a bizonyos tizenkettedik gémben aztán a korábbiakhoz képest több könnyű labdát rontott, és bár két mérkőzéslabdát így is hárított (ellenfele dühében üvöltött, reklámtáblába rúgott), a harmadikat már nem (7:5).

Djokovics 3 óra 32 perces csatát nyert meg – diadalüvöltései érzékeltették, milyen nagy erőfeszítésébe került –, és készülhet a Rafael Nadal elleni elődöntőre.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (34 367 215 euró, salak)

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Szerda
Djokovics (szerb, 1.)–Berrettini (olasz, 9.) 6:3, 6:2, 6:7 (5–7), 7:5
Korábban
Nadal (spanyol, 3.)–Schwartzman (argentin, 10.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:0
Kedden játszották
Zverev (német, 6.)–Davidovich (spanyol) 6:4, 6:1, 6:1
Cicipasz (görög, 5.)–Medvegyev (orosz, 2.) 6:3, 7:6 (7–3), 7:5

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics–Nadal
Zverev–Cicipasz
A két mérkőzést pénteken rendezik meg.

NŐI EGYES
NEGYEDDÖNTŐ

Szerdán játszották
Szakkari (görög, 17.)–Swiatek (lengyel, 8.) 6:4, 6:4
Krejcíková (cseh)–Gauff (amerikai, 24.) 7:6 (8–6), 6:3
Kedden játszották

Zidansek (szlovén)–Badosa (spanyol, 33.) 7:5, 4:6, 8:6
Pavljucsenkova (orosz, 31.)–Ribakina (kazah, 21.) 6:7 (2–7), 6:2, 9:7

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Krejcíková–Szakkari
Pavljucsenkova–Zidansek
A két mérkőzést csütörtökön rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik