Roger Federer huszadik Grand Slam-sikerét aratta

Vágólapra másolva!
2018.01.28. 09:16
null
Federer és a 20. GS-trófea. (Fotó: AFP)
Az idei Australian Open utolsó mérkőzése a férfiak egyes döntője volt, amelyben a svájci Roger Federer a horvát Marin Cilic ellen küzdött meg. Az ötszettes mérkőzésen Roger Federer diadalmaskodott, s 187 perc alatt megszerezte pályafutása 20. Grand Slam-győzelmét.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES,
DÖNTŐ
Cilic (horvát, 6.)–Federer (svájci, 2.) 2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 1:6

Korábban nagyon sok nyilatkozatot szült, hogy a férfi egyes két elődöntője különböző napokon van, magyarul az elsőből továbbjutó egy nappal többet pihenhet a finálé előtt. Namost az ATP közölte, hogy a legutóbbi tíz Australian Open-döntőben 5–5-re jön ki az eredmény, amihez már mi tesszük hozzá, hogy idén a sors úgyis elrendezte a kérdést…

Marin Cilic csütörtökön 2 óra 20 perc alatt nyert a brit Kyle Edmunddal szemben, másnap Roger Federer azonban még kevesebbet, 1 óra 4 percet töltött a pályán a dél-koreai Csung Hjon sérülése miatt, ráadásul a horvátnak összesen 17 óra 3 percet kellett teniszeznie, mire elért a döntőbe, míg a címvédő svájcinak 10 óra 50-et…

Ráadásul az egymás elleni eredmények is Federer önbizalmát növelhették tovább, hiszen 8–1-re vezetett, benne a tavalyi wimbledoni döntővel – az egyetlen kivétel a 2014-es US Open elődöntője, ami után a horvát meg is szerezte pályája egyetlen GS-trófeáját.

A másodikat viszont nem most gyűjtötte be, mert Federer aratta a 20. Grand Slam-sikerét!

Ehhez már az első játszmában lefektette az alapokat, főleg a hangulat terén: Cilictől a legelső, majd a következő adogatását is elvette, a sajátjait pedig mind hozta, úgyhogy 4:0-ról indulva 6:2-re nyerte a szettet…

Történt mindez a Rod Laver Aréna behúzott fedele alatt, reflektoroknál és légkondiban – akárcsak Babos Tímeáék vegyes páros döntőjében –, amit persze indokolhatott, hogy még este kilenc felé is 36-37 fok volt odakint.

Viszont aligha a körülményeken múlott, hogy a második játszmában mindenki hozta az adogatásait: természetesen akadtak brékpontok, de mindkét fél hárította is őket. Ez a kéz a kézben haladás nyilvánvalóan rövidítéshez vezetett, amit Cilic bírt kicsit jobban, 7–5-re nyerte a tie-breaket, és vele 7:6-ra szettet.

A harmadik és a negyedik játszma eltartott összesen több mint egy óráig, a végeredményhez mégsem vitt közelebb minket semmivel, mert ugyan egyaránt 6:3-mal ért véget, csak előbb Federer, aztán Cilic nyert ennyire…

Mindenesetre a negyedik játszmában Cilic 2:3 után sorozatban nyert négy gémet, úgyhogy Federernek az is nyomta a vállát az ötödik kezdetén, hogy megállítsa a horvát száguldását.

Mit mondjunk, sikerült!

A címvédő két brékpontot hárítva tartotta meg az adogatását, majd folytatásként brékelt, és a következő szervagémjét is 40:40-ről hozta, azaz 3:0-ra meglépett! És nem is lassított ám, 4:1 után is brékelt, így 5:1-nél már nyilván a játszmáért, a mérkőzésért és a tornagyőzelemért adogatott.

Innen pedig nem szokott hibázni: semmire nyerte a legutolsó gémet, hogy aztán talpraugorva köszöntse a teljes aréna, ő pedig a történelmi tette súlyától meghatva üljön a padra.

NYILATKOZATOK
„Annyira boldog vagyok! Hosszú nap volt. Délután játszani könnyű, felkelsz, kimész a pályára, végzel, hazamész, ha viszont este van a meccs, akkor egész nap jár az agya. Meg kell köszönnöm ezt a meccset Marinnak, és gratulálni is szeretnék neki, mert kiválóan tette a dolgát és még nagyobb sikereket fog elérni. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani az önkéntesektől kezdve az itt lévő legendákig: az Australian Open vége mindig a tenisz ünnepe” – mondta Roger Federer a pálya szélén.
„Először is gratulálnom kell Rogernek és a csapatának, elképesztő, hogy mit visznek véghez évről évre. Nagyszerű utzás volt ez a döntőig, pályafutásom legjobb két hete – de az ötödik szettre elfáradtam, Roger viszont káprázatosan teniszezett. Fantasztikusan kezdtem az évet, és remélem, a csapatom segítségével még sok Grand Slam-fináléban szerepelhetek” – árulta el a finálé után Marin Cilic.
Statisztikák: ász, kettős hiba, megnyert első szervák százalékosan, megnyert második szervák százalékosan, sikeres bréklabdák százalékosan, nyerő ütés, összes pont, leggyorsabb szerva.
(Fotó: Ausopen.com)
Statisztikák: ász, kettős hiba, megnyert első szervák százalékosan, megnyert második szervák százalékosan, sikeres bréklabdák százalékosan, nyerő ütés, összes pont, leggyorsabb szerva. (Fotó: Ausopen.com)

 

Federer hatodik alkalommal nyerte meg az Australian Opent. (Fotó: AFP)
Federer hatodik alkalommal nyerte meg az Australian Opent. (Fotó: AFP)

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES,
DÖNTŐ
Cilic (horvát, 6.)–Federer (svájci, 2.) 2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 1:6

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA – A TUDÓSÍTÓ: HARMATH ÁKOS

5. JÁTSZMA

7. JÁTÉK

Federer adogat a 20. Grand Slam sikeréért. Federer elsőre ászt üt, aztán Cilic üt széleset, 30 semmi. Két labdára a győzelemtől Federer. Cilic újabb hibája után Federernek három bajnoki labdája van!

Az első szervája kint volt, másodikra Cilic nem tudta visszaadni, déja vu... Visszanézik, Federer szervája éppen csípte a vonalat, bent volt, 1:6, FEDERER MEGNYERTE!

6. JÁTÉK

Cilic adogat. Elveszti az első pontot, szélesre üt egy fonákot, és elbukja a másodikat is, 0:30. Ászértékű szervájával ugyan visszajön a horvát, 207-tel ment a labda, de egy újabb rossz keresztütés után Federernek két bréklabdája van, 15:40.

Az elsőt megcsinálja Federer! Cilic a hálóba üt egy könnyű tenyerest, 1:5.

5. JÁTÉK

Federer adogat – új labdákkal. Cilic egyet fonákkal, egyet tenyeressel hibáz, aztán Federer üt egy ászt, majd gyorsan be is húzza a játékot, 1:4.

4. JÁTÉK

Cilic adogat. Ásszal kezd, mondom én, out, mondja a vonalbíró. Neki van igaza. Aztán már tényleg üt egy ászt a horvát, ezzel már 30 semmi, aztán újabb ászértékű adogatását követően a második ászával semmire hozza a játékot.72 másodperc alatt... 1:3

3. JÁTÉK

Federer adogat. Cilic hibája után Federer is ront, aztán bepüföl egy ászt, 30:15. Nagy mentés Cilictől! A svájci rövidítését nemcsak befutotta, de parádésan el is ütötte Federer mellett, 30 egál. Cilic ront fonákkal, válaszképp Federer hibázik tenyeressel, 40 egál.

Előny Federernél egy jó tenyeressel, és most el is jut a 3:0-ig, miután Cilic messze kiüt egy keresztet.

2. JÁTÉK

Cilic adogat. Federer rosszul fogad, Cilic szélesre üt egy tenyerest, 15:15.Kettős hibával folytatja a horvát a szervagémjét, amire a svájci egy hosszú fonákkal válaszol, 30:30. Adogató előny, miután Cilic megfuttatta Federert,a svájci azonban gyorsan egyenlített, 40:40.

Federer kettős hibával jutott bréklabdához – kellett a challenge is hozzá. Cilic rossz tenyerese után Federer megcsinálta, 0:2.

1. JÁTÉK

Federer adogat. Ászértékű adogatással kezd, aztán ásszal folytatja. 30:0-nél Cilic kőkeményeket üt, Federer hosszúra mér egy fonákot, majd a hálóba helyez egy könnyű tenyerest, 30:30. Cilic fontos pontnál vét csúnya hibát, utána viszont hosszú labdamenet végén csapja le a svájci kétségbeesett emelését, 40:40.

Cilicnek bréklabdája van! Federer hárította, egyenlő. Megint brék Cilicnek, Federer fonákja bizonyult hosszúnak. Ezt is hárította Federer, majd hangosan hergelte magát, s végül hozzá került az előny a következő labdamenetben.Hosszú labdamenet végén a svájci fonák keresztütése csípte a vonalat, Cilic elbukott egy challenge-t, 0:1!

4. JÁTSZMA – Cilic (horvát, 6.)–Federer (svájci, 2.) 2:6, 7:6, 3:6, 6:3

9. JÁTÉK

Cilic adogat.A horváté az első pont, jól röptézett a szerva után. A második is az övé, Federer a bokájától próbált fonákkal pontot csinálni, a hálóban kötött ki. Sőt, 40:0-nél három játszmalabdája van. Az elsőt megcsinálja Cilic, döntő szett lesz!

8. JÁTÉK

Federer adogat. Cilic tiszta, száraz pólót vett a szünetben.Ebben szerezte meg az első pontot egy bátor fogadás után. Federer ront ismét, Cilic jó keresztütését üti a hálóba, 0:30. Most Federer játszotta el ugyanazt a horváttal, amit az előbb ő szenvedett megh, 15:30, válaszképp egy gyors pont után Cilicnek két bréklabdája van.

Az elsőt Federer hárítja – Cilic ütött hosszút. Cilic szélesre fogadja Federer második szerváját, egyenlő. Előny a svájcinál. Brutális szerváját nem tudta pályára ütni Cilic.Hosszú, 18 ütéses labdamenet végén Cilic csinált szép pontot, ismét egyenlő.

Federer másodikra üt ászt – ez volt a 20. ilyenje ezen a meccsen. Cilic egy nyerő ritörnnel válaszolva állította vissza az egyenlőt.Cilic fonákja után Federer is a vonal mellé üt, a vonalbíró bemondja outra, visszanézik, a bírónak volt igaza, bréklabda.

Cilic elsőre megcsinálja, 5:3!

7. JÁTÉK

Cilic adogat. Az első pontot meg kell ismételni, Cilic nézette vissza a vonalbíró által bemondott outot. A horvátnak igaza volt, az újrajátszás során aztán behúzta a poént. Federer egy jó fogadás után egyenlít, de Cilic ismét előnybe kerül egy szép tenyeressel. Kettős hiba, 30 egál.

Federer jut bréklabdához, ez neki a tizedik ebből a fajtából, de Cilic hárítja. Egyenlő. Sőt, ász után Cilic-előny. Egy ászértékű adogatással végül hozza a játékot, 4:3.

6. JÁTÉK

Federer adogat. Cilicé az első két pont, előbb a hálóba üt Federer, majd hosszúra mér egy fonákot, sőt, egy kettős hiba után már 0:40! Ráadásul Federer elveszít egy challenge-t, amikor visszanézeti. Cilicnél három bréklabda, az elsőt meg is csinálja Cilic, semmire veszi el Federer adogatását, 3:3.

5. JÁTÉK

Cilic adogat. Federer nyomás alá helyezi az elején, de csak egy pont jut a svájcinak ebben a gémben, a horvát jó szerváira alapozva hozza a játékot, 2:3.

4. JÁTÉK

Federer adogat. Pontos röptével nyírja ki Cilic gyenge keresztjét, majd egy jó szerva-röpte játékkal már 30:0. Sőt, hamar 40 semmi,és végül egy jó rövidítéssel 1:3.

3. JÁTÉK

Cilic adogat. Egy pont ide, egy oda, és egy nagyszerű Federer adogatásfogadás után 15:30. Cilic egy tenyeressel egalizál, aztán vét egy kettős hibát. Bréklabdája van Federernek. Cilic kivédi, egyenlő, s egy ásszal előny a horvátnál. Cilic meg tudta fordítani a gémet, 1:2

2. JÁTÉK

Federer adogat. Egy remek röptével kezdte, majd addig futtatta Cilicet, míg a hálóba ütött, 30:0, s egy jó szerva után már negyven semmi. Cilic egy pontra jó, Federer 40:15-tel behúzza a gémet, 0:2.

1. JÁTÉK

Cilic adogat. Két pontot behúz gyorsan, aztán ugyanolyan gyorsan elront két tenyerest, 30:30 máris. Fonákot is tud hibázni a horvát, bréklabda a svájcinál, 30:40. A svájci megcsinálja az elsőt, pontosabban Cilic rontja el megint, 0:1!

3. JÁTSZMA Cilic (horvát, 6.)–Federer (svájci, 2.) 2:6, 7:6, 3:6

9. JÁTÉK

Federer adogat. Gyorsan megcsinálja az első két szerváját, és Cilic rossz fogadása után három játszmalabdája van. Egy nagyszerű ásszal pontot rakott a 3. játszma végére, 3:6!

8. JÁTÉK

Cilic adogat. Federer agresszíven megtámadta a szervát,de a hálóba vágja a ritörnt. Kapkod a svájci ebben a játékban, több hibát is elkövet, semmire hozza az adogatást a horvát, 3:5.

7. JÁTÉK

Federer adogat. Cilic vitte az első pontot, Federer ásszal egyenlít. Nagyszerű labdamenet végén Federer egy nagyszerű tenyeressel hozta lehetetlen helyzetbe Cilicet, 30:15. Aztán egy challenge után 40:15. Cilic visszajön 40:30-ra, decsak azért, hogy egy nagyon csúnyán fogadott szervát követően 2:5 legyen.

6. JÁTÉK

Cilic adogat. A horvát játéka jelentősen feljavult az elmúlt egy órában. Ezt azonban nem most bizonyítja: könnyen a hálóba üt egy egyszerű tenyerest, aztán röptéz egyet Federer fonák nyesése után, s a labda messze kiszáll a pályáról, semmi 30. Hosszú labdamenet végén Cilic a hálóba üt egy fonákot, 0:40.

Három bréklabdája van Federernek. Cilic hárította az elsőt. A másodikat viszont szélesre üti a horvát, ez most nem volt benne a játékban, 2:4.

5. JÁTÉK

Federer adogat. Gyorsan hozta az első pont, és ugyanilyen gyorsan vesztette el a másodikat, 15 egál. Ászértékű szervája után szerva, röptével próbálkozott, de nem kellett belenyúlnia, 40:15. Cilic egy jó fogadótenyeressel válaszol, 40:30. Federer hozta a gémet, 2:3

4. JÁTÉK

Cilic adogat. Egy hosszú menet végén egy pontos tenyeressel övé az első pont. Federer hosszú fogadása után a második is. Aztán nagyon csúnyán elront egy könnyű röptét, 30:15. Puff neki, ott egy ász, 40:15.Cilicé a gém, miután Federer a hálóba üt egy fonákot. 2:2

3. JÁTÉK

Federer adogat, Cilic elviszi az első pontot, a másodikra ászt üt a svájci. Cilic visszanézeti, de jó volt a szerva, aztán egy gyors pontváltás után 30:30, majd Cilic üti a hálóba egy hosszú menet végén labdát, ami után Federer behúzza a gémet, 1:2.

2. JÁTÉK Cilic adogat. Megfuttatja Federert az alapvonalnál, akinek ívelt fonákja éppen csak hosszúnak bizonyul. A svájci aztán gyorsan egyenlít, 15:15. Cilic merész keresztfonákja a hálóról a saját térfelére pattan, 15:30.Federer ki nem kényszerített hibája után 30 egyenlő. Federer is képest rossz ritörnt ütni, ezt most be is mutatja, jó fél méterrel üt hosszabbat, mint a pály, aztán Cilic egy szép tenyeressel befejezi a gémet, 1:1

1. JÁTÉK

Federer adogat, és viszonylag gyorsan elhúzott 40:0-re. Cilic 15-re még jó volt, aztán Federer behúzta a gémet, 0:1

2. JÁTSZMA Cilic (horvát, 6.)–Federer (svájci, 2.) 2:6, 7:6

TIE-BREAK

Cilic adogat. Hosszú menet után Federer hosszúra ütött egy fonákot, 1–0. Federer ásszal válaszol, 1–1. Pardon, két ásszal válaszol, 1–2.

Cilic adogat, szép játék végén egy jó fonák röptével hozza a pontot, 2–2, Federer egy nagyszerű és váratlan fonákkal szétzilálta Cilic felépített játékát, 2–3

Federer adogat, Cilicé a pont, 3–3, térfélcsere. Federer második adogatását Cilic nem tudja jól fogadni, kiüti, 3–4.

Cilic adogat. Federer hibázik, a hálóba üt, 4–4. Cilic ászértékű adogatását Federer visszanézeti,bent volt. 5–4.

Federer adogat, Cilic jó ritörn után egy hatalmas tenyeressel három játszmalabdát szerez, 6–4 A svájci az elsőt hárítja 6–5., a másodikat viszont megcsinálja, 7–5.

12. JÁTÉK

Federer adogat a játszmában maradásért. Jól kezd a svájci, Cilic szélesre üt egy nem túl nehéz fonákot,majd egy 197-es szerva után 30 semmi. Újabb jó szerva után Cilic hosszan fogad, és egy ásszal gyorsan le is zárja a játékot – mint Cilic az előbb, 6:6.

11. JÁTÉK

Cilic adogat. Federer ront egy fonákot, aztán Cilic hibára kényszeríti az ellenfelét, a svájci egy újabb rossz fonákja után már 40:0. Egy jó ásszal zárja le a gémet, 6:5.

10. JÁTÉK

Federer adogat a játszmába maradásért. Kettős hibával kezd a svájci. Aztán ászértékű adogatással folytatja, 15:15. Egy újabb rossz adogatás után 15: 30, majd egy nagy ász – Cilic megnézette, de csípte a vonalat – és 30 egál. Után viszont Federer megint kettős hibát vét, Cilic meg az ölébe hulló játszmalabdát rontja el.

Az előny aztán Federerhez kerül, aki elsőre hozza is a gémet – Cilic nagyon szélesre mért egy keresztütést, 5:5.

9. JÁTÉK

Cilic adogat – új labdákkal. Hosszabb etap végén a hálóba üt a horvát, 0:15. Federer elcsípi Cilic rövidítését, nyesése a vonal környékére megy. Challenge. Kint volt, 15 egál. Sőt, hamar 30:15. Mintha Federert megzavarta volna az előbbi rontás. Cilic húz szélesre egy fonákot, és 30:30. Egy jó fonák elütéssel bréklabda a svájcinak, 30:40.

Cilic az első szervát csúnyán kiüti, másodikra viszont üt egy ászt! Egyenlő. Ászértékű szervájával már a horvát van előnyben. Második játékra megcsinálja a gémet, 5:4.

8. JÁTÉK

Federer adogat. Hopp, nem semmi hiba a svájcitól.Jól játszik szervaröptét, a röptéig, azt ugyanis közelről a hálóba fonákozza, 0:15. Hosszabb menet végén Cilic túlüti a labdát az alapvonalon, 15 egál. Federer szervája jó, Cilic ritörnje a hálóban köt ki. Itt az első kettős hiba, szerzője Federer, haszonélvezője Cilic, 30:30. Aztán egy ász a svájcitól, 30:40, majd egy hosszú a horváttól, 4:4.

7. JÁTÉK

Cilic adogat. Federer hosszút üt, aztán jó fogadása ellenére egyenlít Cilic, aki egy testre ütött labdával előnybe került, és az első lehetőséget kihasználva hozza is a szerváját. 4:3.

6. JÁTÉK

Federer adogat. Megfuttatja Cilicet, aki széleset üt fonákkal,15:0, sőt két gyors szerva után máris 40:0.A svájci ezt a gémet gyorsan rövidre zárta, nem egész egy percig tartott, 3:3

5. JÁTÉK

Cilic adogat. Nem jól, Federeré az első pont. Aztán Cilic a meccs eddigi legszebb labdamenetével egyenlít: a svájci hamar egészen hátra kényszeríti Cilic, majd két lecsapását is visszaadja a svájci, és csak harmadikra szerzi meg a pontot a horvát, 15:15. Fej-fej mellett haladnak a felek, 30:30. Federer egy fantasztikus fogadással jut bréklabdához, 30:40. Cilic hárítja, egyenlő.

Cilic ászértékű szervájával került előnybe.aztán egy ásszal hozza a játékot, 3:2.

4. JÁTÉK

Federer adogat. Gyorsan begyűjti az első adogatását, aztán Cilic egy jó keresztfonákkal válaszol, 15:15. A svájci újabb ászával már 40:15. Cilic rosszul fogadja a svájci adogatását, 2:2.

3. JÁTÉK

Cilic adogat. Talán az első hosszabb labdamenet, amelynek végén Federer ront, 15:0. Aztán gyorsan egyenlít. Cilic erős adogatásűt fogadja Federer, de a hálóba pottyan a labda, 30:15.Federer ismét hosszút üt, a roppant magas hangú vonalbíróhölgy kissé későn jelzett, 40:15.

A svájci aztán két ponttal visszajön,40:40. Cilic hálót üt, Federer brékelhet.Cilic szélesre teszi az első szerváját. Challenge, bent van, ász! Bréklabda hárítva.Fordulatos gém, most Cilic került előnybe, de nem tudja megcsinálni a pontot, hálót üt, egyenlő. Cilicnek ez volt a 16 ki nem kényszerített hibája. Federernek hét van.

Federer hosszút, megint Cilicé az előny, de széleset üt, negyedszer egyenlő ebben a gémben. Kemény cilic-szerva után visszateszi a horvát a sarokba, ahonnan Federer indult, ismét előny nála. Megint rossz az első szervája, másodikra meg Federer parádés fonák ritörnnel állítja be az ötödik egyenlőt. Aztán ismét Cilicé az előny, Federer ütött szélesen éppen hogy.

És megint elrontja a horvát az első szerváját. Aztán Federer végül a hálóba tesz egy fonákot, Cilic hozza végül az adogatását, 2:1. Kis túlzással ez az egy gém tovább tartott, mint a teljes első szett.

2. JÁTÉK

Federer adogat. Egy jó szerva majd egy hosszabb játék, és egy gyors Cilic pont után 15:30. Sőt, Cilicnek lett két bréklabdája egy nagyon pontos fonák elütés után.Federer ásszal hárítja az elsőt. A másodikat meg egy szép tenyeressel, 40:40. Már nála az első egy jó szerva után. Cilic a remek második szervát pályán kívülre fogad, 1:1

1. JÁTÉK

Cilic adogat. Két jó szervával már 30 semmi, sőt, egy harmadikkal már 40:15. Ahogy hosszabb lesz a labdamenet, Federer csinál pontot, 40:15. Aztán egy szép szerva után hibára kényszeríti a svájcit, 1:0.

1. JÁTSZMA Cilic (horvát, 6.)–Federer (svájci, 2.) 2:6

8. JÁTÉK

Federer adogat. Nagyon gyorsan eljut két meccslabdáig, és már az elsőt meg is csinálja. Ez nagyon sima volt, 2:6, mindössze 24 perc alatt...

7. JÁTÉK

Cilic adogat. Első pontját challenge után szerzi, aztán szorgosan a többit jó szerva, Federer hiba után, végül semmire hozza a gémet, 2:5

6. JÁTÉK

Federer adogat. Nincs különösebben nehéz dolga, Cilic nem találja a pályát, kétszer is kiüti, Federer meg egy ásszal és egy ászértékű,adogatással be is húzza a játékot, 1:5.

5. JÁTÉK

Cilic adogat. Egymást követően hoz két pontot, aztán egy fonákot „átpüföl Sydneybe”, egy másik a hálóba tesz, 30 egál. Az első igazán jó felépített akcióját ergy szép röptével fejezi be a horvát, 40:30. Egy jó szervával hozza az első játékát a horvát, 1:4

4. JÁTÉK

Federer adogat. Nincs kímélet, Cilic 9., azaz kilencedik (!) ki nem kényszerített hibájával, már 0:40, amikor Cilic megcsinálja első pontját. Aztán a hálóba üt egy nem túl nehéz tenyerest, 0:4!

3. JÁTÉK

Cilic adogat. Szerencséje is van Federernek 0:30-nál Cilic ütőt vált. Ez merőben szokatlan játék közben, de most nem meglepő... Ezzel sem jobb,üt egy széleset, három bréklabda a svájcinak. Az első hárítva. A másodikat kiüti Cilic, 0:3.

2. JÁTÉK

Federer adogat. Fantasztikusan kezd, leszerválja a horvátot a pályáról, aki újabb bántó hibát vét 30 semminél. Federer nagyjából 90 másodperc alatt söpörte be nullára a gémet, 0:2.

1. JÁTÉK

Cilic adogat. Remek szerva után Federer ritörnje a hálóban landol, aztán Cilic püföl egyet a hálóba. A horvát hosszasan pattogatja a labdát az adogatásai előtt. Újabb remek szerva, Federer fogadása megint a hálóban, 30:15.Cilic hosszúra üti a második szervája után Federer fogadását, 30:30. Bréklabda Federernél egy nagyszerű fonák fogadás után.

Cilic kiüti, Federer vezet... Challenge. Bent van! Cilicnek igaza van, ismétlik a labdamenetet. Az ismétlés végén Cilic a hálóba püföl egy fej fölüli lecsapást, most már tényleg Federer vezet, 0:1!

Ez lesz a győztesé (Fotó: AFP)
Ez lesz a győztesé (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

9.34: Kezdődik a mérkőzés, Cilic kezdi az adogatást.

9.28: Elkészültek a kötelező fotók, meg volt pénzfeldobás, mehetnek pötyögni a srácok.

9.27: Azt Aréna teteje is csukva, a hőmérséklet ettől függetlennem csökkent, 38 °C-ot mutatnak a hőmérők.

9.25: Lassan érkeznek a játékosok, és a formaságok után megkezdik a bemelegítést.

9.20: Miután Babosék meccsére kezdéskor még csak alig 1000 fő gyűlt össze a lelátón, mostanra szépen megtelt a Rod Laver Aréna: 14.500 néző előtt játsszák majd a torna utolsó mérkőzését.

9.17:A Rod Laver Arénában az idén az esti főmeccs elé bevezetett lézershow után egy zenés műsor megy – nagy a rongyrázás... – jelenti helyszíni kollégán, Szűcs András.

9.15: Köszöntjük Olvasóinkat! Alig két órával a vegyes páros döntője után – amelyben Babos Tímea az indiai Rohan Bopanna oldalán döntőszettben, meccslabdáról vereséget szenvedett a kanadai, horvát Dabrowski, Pavic párostól – következik a férfi egyes döntője!

ÉRDEKESSÉGEK

A két játékos eddig 9 alkalommal találkozott egymással.Federer fölénye elsöprő: nyolcszor legyőzte a horvátot, aki Cilic egyszer győzött, igaz, abban a két hétben mindenkit lenyomott volna. A 2014-es US Open elődöntőjében három sima szettben 6:3, 6:4, 6:4-re diadalmaskodott, s később aztán a döntőt is behúzta.

A felek negyedszer találkoznak Grand Slam-tornán, egyben először az Australian Openen, Federer, 3–1-re vezet. A fentebb már említett meccsen kívül a US Openen még egyszer, Wimbledonban kétszer találkoztak. Grand Slaen döntőt egyszer vívtak egymással: tavaly Wimbledonban, akkor Federer három sima szettben nyert 6:3, 6:1, 6:4-re.

Roger Federer, számokban: a 37 éves svájci eddig 302 héten keresztül vezette a férfi világranglistát, ebből 237 héten át megszakítás nélkül – mindkettő rekord a maga nemében. Összesen 19 Grand Slam-tornát nyert: 8 wimbledonit, 5 Australian Opent, 5 US Opent és 1 Roland Garrost. Azon öt férfi teniszező egyike – Rod Laver, Andre Agassi, Rafael Nadal és Novak Djokovics mellett –, aki az open éra 1968-as bevezetése óta pályafutása során mind a négy nagy GS-versenyt legalább egyszer megnyerte.

Marin Cilic, számokban: a 29 éves horvát egy másodpercig sem vezette még a világranglistát pályafutása során, a legjobb helyezése a 4. volt tavaly októberben. Karrierje során egy Grand Slam-.tornát nyert: 2014-ben a US Openen diadalmaskodott, a döntőben a japán Nisikori Kei ellen győzött három sima szettben.

Cilic jelenleg a 6. a világranglistán, ám a hétfői új rangsorban nagyot ugrik előre: a döntőbe jutásért szerzett világranglista pontokkal is feljön a harmadik helyre, így megjavítja pályafutása legjobbját, a fentebb említett negyedik helyet. Federer közelebb kerül a listavezető Rafael Nadalhoz, de megelőzni nem fogja tudni, marad a második helyen.

Az ATP statisztikái szerint az idén 20. éve tartó profi pályafutása során Federer eddig 111 885 682 dollárt teniszezett össze.Cilic némileg szerényebb összeget hozott eddig össze, de a 20 944 791 dollár sem rossz. Mindkét jövedelmet nagyjából 254-gyel kell megszorozni, hogy megkapjuk a forintosított összeget, ha van hozzá kedvünk.

ÚT A DÖNTŐIG
Marin Cilic (horvát, 6.)
Roger Federer (svájci, 2.)
1. forduló
–Pospisil (kanadai) 6:2, 6:2, 4:6, 7:6–Bedene (brit) 6:3, 6:4, 6:3
2. forduló
–Sousa (portugál) 6:1, 7:5, 6:2–Struff (német) 6:4, 6:4, 7:6
3. forduló
–R. Harrison (amerikai) 7:6, 6:3, 7:6
–Gasquet (francia, 29.) 6:2, 7:5, 6:4
Nyolcaddöntő –Carreno-Busta (spanyol, 10.) 6:7, 6:3, 7:6, 7:6–Fucsovics (magyar) 6:4, 7:6, 6:2
Negyeddöntő–Nadal (spanyol, 1.) 3:6, 6:3, 6:7, 6:2, 2:0-nál Nadal feladta

–Berdych (cseh, 19.) 7:6, 6:3, 6:4

Elődöntő
–Edmund (brit) 6:2, 7:6 (7–4), 6:2
–Csung Hjon (dél-koreai) 6:1, 5:2-nél Csung Hjon feladta
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik