Federer megállította a nagyot küzdő Fucsovicsot

Vágólapra másolva!
2018.01.22. 04:53
null
A mérkőzés után (Fotó: AFP)
Véget ért Fucsovics Márton menetelése Melbourne-ben, miután a férfi egyes nyolcaddöntőjében a címvédő svájci Roger Federer 6:4, 7:6, 6:2-re győzött. A magyar fiú azonban kitett magáért a történelem legtöbbszörös Grand Slam-győztes férfijátékosa ellen.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI
EGYES,
NYOLCADDÖNTŐ
Fucsovics Márton (magyar)–Roger Federer (svájci, 2. kiemelt) 4:6, 6:7 (3–7), 2:6

ÖSSZEFOGLALÓ

Roger Federer és Fucsovics Márton ugyan tétmérkőzésen most találkozott először, de háromszor is edzettek közösen, legutóbb tavaly nyáron, Svájcban, a világranglista-2. edzője, a horvát Ivan Ljubicic meghívására. Akkor egy házon belüli edzőmeccset Federer nyert 6:2, 6:4, 7:5-re. Ráadásul a svájci az Australian Openen is találkozott már honfitársunkkal: 2002-ben épp Fucsovics edzője, Sávolt Attila volt az ellenfele a 2. fordulóban: Federer 6:2, 7:5, 6:4-re nyert.

Nyilván minden adat a világranglista-2. továbbjutását ígérte, de halovány reménysugarat jelentett, hogy háromszor azért előfordult már, hogy Fucsovics jelenlegi világranglista-helyezésénél, a 80.-nál lejjebb rangsorolt ellenféltől kikapott Federer: 2002-ben Wimbledonban a 154. Mario Ancictól, 2003-ban a Roland Garroson a 88. Luis Hornától, 2013-ban, szintén Wimbledonban pedig a 116. Szergej Sztahovszkijtól.

De most nem.

Az adogatást Federer kezdte, és a felek 3:2-ig bréklabda nélkül hozták is a játékaikat, akkor viszont Fucsovics 0–40-es gödörbe került. Federer nem is akarta kiengedni belőle, ütött egyet-kettőt a legendás egykezes fonákjaiból, ám Fucsovics szépen küzdve megtartotta a szerváját, 3:3-ról léptünk tovább.

Fucsovics Márton nyerőt ütött (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton nyerőt ütött (Fotó: AFP)
FEDERER FUCSOVICSRÓL, A MECCS UTÁN
„Nagyon jól teniszezett – felelte Roger Federer a pályainterjúban a Fucsovics Mártonról feltett kérdésre. – Gyors a pálya, de jól dolgozott, noha kétszettes hátrányban nehéz, ilyenkor már nyilván hibázgat az ember. Ám ő tisztán játszott, és minden játékelemet elővezetett. Csak a harmadik szettben éreztem, hogy oké, eljutok a győzelemig. A legjobbakat kívánom neki 2018-ra!”

És nem volt elviselhetetlen a különbség: persze Federer magabiztosabban hozta az adogatójátékait és olykor gyönyörű labdameneteket vezetett elő, ám volt olyan pont is, amit Fucsovics nehezebb helyzetből nyert el tőle, amúgy pedig néhány ászt is bevert, szóval, nem vallott szégyent, ami persze nem is fenyegetett.

Viszont ami késett, nem múlott: amikor 5:4-es Federer-vezetésnél Fucsovics adogatott, akkor a svájci az egyetlen bréklabdáját kihasználta, így 6:4-gyel befejezte a 38 perces első szettet.

Ráadásul a második elején semmire hozta az adogatásait, és 2:1-nél két bréklabdája is volt, ám Fucsovics megint nagyot küzdött, és megmentette a játékot, így 2:2-ről folytatták. A csalódottságát újabb semmire hozott szervagémbe ölte a címvédő, viszont a következő játékban Fucsovicsnak két olyan elütése is volt, amiért az egész stadion megtapsolta, úgyhogy ő is magabiztosan hozta az adogatását.

Fucsovics nagyot küzdött (Fotó: AFP)
Fucsovics nagyot küzdött (Fotó: AFP)

Na de 5:4-nél olyan labdamenetet játszottak, amilyet sosem látni: Federer furcsán, az égbe lőtt fel egy fogadást, valószínűtlenül nagy magasságból, szinte a nyitott tetőszerkezet szintjéről hullott vissza a labda, amit Fucsovics lecsapott, de a svájci visszaadta, és ezt eljátszották még kétszer – mintha újra a bemelegítésnél jártunk volna –, majd a magyar fiú a hálóba ütötte…

Viszont ez sem törte össze, ha nehezen is, de továbbra is hozta az adogatásait, így jöhetett a rövidítés, amiben négy minibrék is adódott, ebből három sajnos Federer javára, aki 7–3-mal nyerte meg a tie-breaket, és vele 7:6-ra a második szettet.

És ha már lendületbe került, akkor a harmadik elején nyomban brékelt, majd rápakolta a saját adogatását, így 2:0-val készítette elő a befejezését, amihez a 4:1-et érő újabb brékkel, majd az 5:1-et jelentő saját adogatójátékával került még közelebb. Federer a nyilvánvaló fölényét 29 perc alatt behúzott harmadik szettel bizonyította, és végül 6:4, 7:6, 6:2-vel lépett a legjobb nyolc közé.

Egy fonák Roger Federertől (Fotó: AFP)
Egy fonák Roger Federertől (Fotó: AFP)

Továbbjutásával a ma 36 éves, 173 napos Federer lett az Australian Open legidősebb negyeddöntőse, mióta 1977-ben Ken Rosewall 43 évesen és 59 naposan bejutott a legjobb nyolc közé. Grand Slamen pedig az 1991-es US Openen 39 évesen és 6 naposan a legjobb nyolcba jutó Jimmy Connors óta nem akadt ilyen koros negyeddöntős.

A svájci címvédő a negyeddöntőben az olasz Fabio Fognini ellen 6:1, 6:4, 6:4-re nyerő cseh Tomás Berdychhel játszik Melbourne-ben.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI
EGYES,
NYOLCADDÖNTŐ

Sandgren (amerikai)–Thiem (osztrák, 5.) 6:2, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3
Csung Hjon (dél-koreai)–Djokovics (szerb, 14.) 7:6, 7:5, 7:6
Berdych (cseh, 19.)–Fognini (olasz, 25.) 6:1, 6:4, 6:4
Federer (svájci, 2.)–Fucsovics (magyar) 6:4, 7:6, 6:2
KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Nadal (spanyol, 1.)–Schwartzman (argentin, 24.) 6:3, 6:7, 6:3, 6:3
Cilic (horvát, 6.)–Carreno-Busta (spanyol, 10.) 6:7, 6:3, 7:6, 7:6
Dimitrov (bolgár, 3.)–Kyrgios (ausztrál, 17.) 7:6, 7:6, 4:6, 7:6
Edmund (brit)–Seppi (olasz) 6:7, 7:5, 6:2, 6:3

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Nadal–Cilic
Dimitrov–Edmund
Sandgren–Csung Hjon
Berdych–Federer

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Halep (román, 1.)–Oszaka (japán) 6:3, 6:2
Kerber (német, 21.)–Hszie Szu-vej (tajvani) 4:6, 7:5, 6:2
Keys (amerikai, 17.)–Garcia (francia, 8.) 6:3, 6:2
Ka. Plísková (cseh, 6.)–Strycová (cseh, 29.) 6:7, 6:3, 6:2
KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Mertens (belga)–Martic (horvát) 7:6, 7:5
Szvitolina (ukrán, 4.)–Allertová (cseh) 6:3, 6:0
Suárez-Navarro (spanyol)–Kontaveit (észt, 32.) 4:6, 6:4, 8:6
Wozniacki (dán, 2.)–Rybáriková (szlovák, 19.) 6:3, 6:0

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Halep–Ka. Plísková
Keys–Kerber
Mertens–Szvitolina
Suárez Navarro–Wozniacki

PERCRŐL PERCRE – A TUDÓSÍTÓ: HARMATH ÁKOS

3. JÁTSZMA

8. GÉM

Federer a mérkőzésért adogat. Ásszal kezd, aztán hosszúra üt egy fonákot a háló közeléből, 15:15. Egy hiba itt, egy ott, 30:30. Egy nagyon precíz tenyeres a vonalra, 40:30 a svájcinak.

Meccslabda Federernek! Megcsinálja az elsőt: a hálótól az alapvonalhoz letett labdáját Fucsovics kiüti, vége, Federer ment tovább! 2:6

7. GÉM

Fucsovics adogat, és gyorsan két hibára kényszeríti ellenfelét, 30:0. Federer egy könnyelmű fej fölötti ütését Marci kemény keresztütéssel bünteti meg, aztán becsúszik egy kettős hiba, de 15-re ő is hozza a játékát, 2:5.

6. GÉM

Federer adogat. Federer pillanatok alatt megcsinálta a szervajátékát, bár azért Marci felvillantott egy nem akármilyen fonákfogadást, Federer 15-re vitte a gémet, 1:5.

5. GÉM

Fucsovics adogat. Nem célunk a vészmadárkodás, de úgy tűnik, Fucsovics elfáradt. Hosszú fonák ütések után Marci pechesnek bizonyult: a hálóról saját térfelére pattan a labda, és ugyan egyenlít, Federer hamar két bréklabdát szerzett, és az elsőt meg is csinálta, 1:4.

4. GÉM

Federer adogat, és elsőre rögtön egy szép ponttal kerül előnybe, visszaüti a sarokba Fucsovicsnak, nem tud rá mozdulni. Marci gyorsan egyenlít, majd Federer messze a lelátóra üt egy labdát, 30:30 után azonban hosszút üt Fucsovics fonákkal, majd Federer is megteszi ugyanezt, 40:40.

De jó lenne visszabrékelni a svájcit! Federer viszont egy nagyszerű második szervával előnybe került, aztán pedig Marci ugyan jó tenyereseket ütött, Federer mégis megcsinálta a pontot, és hozta a gémet, 1:3

3. GÉM

Fucsovics adogat, fonákkal hibára kényszeríti Federert, és egy pont elpasszolása után, szokatlan gyorsasággal hozza a szervajátékát, 1:2.

2. GÉM

Federer adogat. Fucsovics befutja Federer rövidítését, de a hálóba üti a labdát, 15:0 a svájcinak, sőt, egy jó fonák, majd egy szép ász után már 40:0, és ugyan Marci szépít, a végén Federer behúzza az adogatójátékát, 0:2.

1. GÉM

Fucsovics kezdi az adogatást. Federeré az első pont, egy kettős hiba után már a második is, aztán viszont Marci egy csaknem 200 kilométeres szerva és egy Federer-hiba segítségével egyenlít, 30:30. Federer bréklabdához jut, de Marci hárítja, ez volt a hetedik hárított bréklabdája. 40:40.

Előny Marcinál, először vezethet, de hiába a remek adogatás, még jobb a fogadás, ismét egál. Federer nem túl jól felépített támadása végén Fucsovics ront egy könnyű röptét, fogadóelőny. Federer megcsinálja a bréket egy fantasztikus fonákot követően Fucsovics a hálóba ütötte a labdát, 0:1.

A szomszéd pályán közben Babosék magabiztosan győztek, továbbjutottak a következő kanyarba, vagyis a legjobb nyolc közé. Bővebben itt.

2. JÁTSZMA

TIE-BREAK

Federer kezdte az adogatást és hozta is a pontját. Fucsovics első adogatása: 15 ütés hosszú labdamenet végén egyenlít. A másodikat viszont elveszi tőle Federer 1–2. Fucsovics a hálóba üti Federer adogatása után a labdát, kár érte, 1–3. Federer röptézni készült, Fucsovics viszont remek fonákkal elütötte a labdát mellette, sőt miután a svájci hosszút ütött 3–3-mal cseréltek térfelet.

Federer fogadóként nyer pontot, kár érte, 3–4. Aztán egy gyors szerva-röptével már kettő az előnye, sőt, egy gyönyörű tenyeressel három játszmalabdához jut, 3–6! Fucsovics szervája után Federer challenge-et kér, igaza van, majd a második szerva végén legyilkolja Marci nem túl jó átemelését, és ezzel megnyeri a második játszmát is.

12. GÉM

Fucsovics adogat. Remek szerva, ásszal nyit a magyar játékos. Federer egy hosszú labdamenet végén röptével egyenlít. 15:15. Két labdára a szettől Federer, Fucsovics hosszúra üt egy tenyerest, 15:30. Marci visszajön, megfuttatta egy szép tenyeressel a svájcit. Gyors játék végén üt egy szép keresztet Marci, de széles sajnos, 30:40.

Hamar egyenlő, Federer tenyereseit állja Fucsovics, aztán a svájci ront, 40:40. Gyönyörű ponttal Marcinál az előny, egy szép keresztütéssel szerez pontot. Aztán kettős hibával „egyenlít” Federer.

A hálón megpattan Federer tenyerese, így jó Fucsovicsnak, újabb szép kereszttel nála az előny, sőt, hozza is a játékot, 6:6!

11. GÉM

Federer adogat. Fucsovics megpróbálja átemelni a svájcit, de kihullik a pályáról a labda, aztán Federer kettős hibájával 15:15. Fucsovics tenyeres hibája után fonákkal is ront egyet, aztán a svájci megfuttatja ellenfelét az alapvonalon, és behúzza a gémet, 5:6.

10. GÉM

Fucsovics adogat a szettben maradásért. Az első pontot elviszi Federer, aztán a meccs labdamenete, és – sajnos – hibája Fucsovicstól: többször is fej fölül ütheti le a labdát, Federer egészen hátraszorulva tudja csak visszaívelni, ám végül Marci a könnyű röptét a hálóba üti, 0:30.

A durva hiba ellenére Marci erőre kap: behúzza az első adogatásait és négy pontot egymás után megnyerve egyenlít, 5:5!

9. GÉM

Federer adogat. Egy pont ide, egy pont oda, Marci szép fonákkal véteti észre magát, Federer meg beüti a 4. ászát. 30:15 a svájcinak. Fucsovics egy könnyű labdát ront, csalódottan felsóhajt, majd a végén egy hosszút ütve, Federeré lesz a gém, 4:5.

A szomszédban Babosék 5:2-re vezetnek a második szettben, karnyújtásnyira a továbbjutás.

8. GÉM

Marci adogat, nyeri az első pontot egy hosszabb menet végén. A második pont Federeré, Marci ismét elrontja az első szerváját , A harmadik is Federeré, miután egy szép elütést nem tud befutni Fucsovics. Gyönyörű ponttal 30:30: Marci szerva-röptézett, ami után Federer emelése a pályán kívül landolt. Sőt, egy újabb szép pont: Federer nyesett fonákját tanárian ütötte keresztbe, 40:30. S az adogatás is megvan, erős szervája után Federer válasza a hálóban landolt, 4:4!

7. GÉM

Federer adogat, Fucsovics három ki nem kényszerített hibát üt ugyan, de legalább agresszíven próbál nyerőt ütni – egyszer sikerül. Ezt legalább nem nullára nyeri Federer, 3:4.

6. GÉM

Fucsovics adogat, de Federeré az első pont. Marci fordítani tud, sőt, remek keresztütéssel 40:15-re megy. Újabb második szerva után Federer ront, ezt is behúzta Marci, 3:3.

Érkezett Melbourne-ből egy videó a felek meccs előtti bemelegítéséről.

5. GÉM

Megint Federer adogat, és szép szerva-röpte után ugyan Marci egyszer hosszabb labdamenetre kényszeríti a svájcit, végül mégis nullára hozta a játékot a svájci, 2:3.

4. GÉM

Az eddig leghosszabb labdamenet – 23 ütés – végén Marcié a pont, majd Federer üt egy hosszút, 30:0. Federer azonban visszajön, sőt, bréklabdát szerez, Fucsovics fonákról hibázott. A bréklabda hárítva, Federer röptét ront a T-vonalról a hálóba, 40:40. Marci második kettős hibáját üti ebben a gémben, a svájcinál az előny. Ismét elrontja a röptét Federer. Ez most kimondottan könnyű ütés lett volna. Egál, ismét.

Remek első szerva fonákra Fucsovicstól, előny nála. Végül egy újabb második szerva után hozza a játékot, 2:2.

3. GÉM

Fogadóként Marcinak nem sok esélye volt, R-Fed két ász (értékű) szerva után egy újabb röptéből szerzett ponttal hozza a gémet, 1:2

„Hajrá, Nyíregyháza!” a legújabb skandálás a lelátón. Babosék jó ütemű brékkel 7:5-re behúzzák az első szettet.

2. GÉM

Marci pontos adogatása után Federer tenyeressel a hálóba üti a ritörnt, utána viszont nagyon szép elütéssel egyenlít, 15:15. Fucsovics nem túl jó rövidítését Federer kiüti, 30:15. Két necces első szerva után Marci harmadik szervája már jó, Federer a hálóba ütött fonákkal, aztán Marci behúzta a géme, 1:1.

1. GÉM

Federer kezdi az adogatást és nagyjából 70 másodperc alatt hozta is a gémet, viszonylag simán, 0:1.

1. JÁTSZMA

10. GÉM

Hosszú alapvonali játék után Fucsovics hosszút üt, aztán a második pontot is megnyeri a svájci. Ez volt Marci 12. ki nem kényszerített hibája, Federernek ebből 8 van. Hopp, már 9 – 15:30. Sőt, Federer újabb fonák hibája után 30 egál. Fucsovics felugorva kétkezes fonákot üt a hálóba, ami után Federer azonnal megcsinálja az első játszmalabdáját, 4:6

9. GÉM

Federer nagyon gyorsan behúzza a pontjait adogatóként, semmire nyeri a játékot, 4:5. Marci a szettben maradásért adogat majd.

8. GÉM

Fucsovics adogat, jó szervájával hozza az első két pontot. Nem ízlik Federernek, hogy Marci folyamatosan a fonákjára szervál, sokadszor üti a hálóba a ritörnt. Ellenben a röptét ma nagyon érzi, 30:15. A második szervái nagyon jók Marcinak, most is egy ilyennel megy 40:15-re. Egy ásszal hozza negyedik adogatását, 4:4!

Minden „Come on, Roger!”-re jut egy „Marciii!”

A szomszédban Babosék közelednek az első szett végéhez, 5:5-re állnak.

7. GÉM

Federer egy gyors ponttal, majd egy szenzációs röptével hamar elhúz 30:0-re, aztán Federer egészen káprázatosan a háta mögé nyúlva ad vissza egy ütést. A gémet ezzel együtt is gyorsan behúzza Federer 3:4

6. GÉM

Fucsovics nem kezdte jól a harmadik adogatójátékát, Federer sorozatban hat pontot nyer, 0:30-nál aztán egy hosszú labdamenet végén Federer három bréklabdát szerez. Az elsőt hárítja Marci. A másodikat is. A harmadikat is! Federer nagyon hosszú labdamenet végén a hálóba üti a tenyerest. Egyenlő! Sőt, előny Marcinál, egy szerencsés pont után, aztán viszont könnyű tenyerest püföl a hálóba, megint egyenlő. Bátor második szerva után megint Fucsovicsnál az előny. Federer fantasztikus fogadás után egyenlőre hozza ismét.

Előny megint Marcinál egy brutális szerva után. De nem tudja megcsinálni, ismét egál. Fucsovics második szervával ismét előnybe került, aztán egy igazán jó szerva után Federer a hálóba üti a labdát, megvan a gém! 3:3!

Két teljesen ellentétes sarokban és emeleten van két magyar gócpont, így kiváló sztereóban megy a drukkolás. „I love you, Roger!” – kiáltotta valaki az egyik oldalról, mire jött a másikról, hogy „I love you, Marci!”

„Tapadj rá!” – érkezik a jó tanács a nézőtérről.

5. GÉM

Federer magabiztosan hozza az első két poént, előbb Marci üt a hálóba, majd Federer gyilkol egyet fej fölül. A végén egy hosszú labdamenet után Fucsovics átemelése nem jó, a svájci ezt is könnyen lecsapja, 2:3.

4. GÉM

Fucsovics adogat. Második szervájából ismét hibázásra kényszeríti Federert, de utána ő is ront a fonákjával, 15:15. Ász értékű szerva Marcitól, Federer challenge-et kér, de a bírónak volt igaza, 30:15, sőt egy szép szerva után már 40:15. Marci újabb remek adogatással hozza ismét a szervajátékát, 2:2!

3. GÉM

Federer egy rossz első szervája után a másodikat követően a hálóba üt, majd Marci hosszúra méri a tenyerest, aztán Federer ront egy szerva-röptét, hosszú, 30:15 Marcinak. Rövid adogatás fogadás után Federer egyenlít, aztán hozza az adogatását, nyolc perc játék után 1:2.

2. GÉM

Marci kettős hibával nyitja az adogatójátékát, aztán viszont nagyon szépen megfuttatja ellenfelét, 15:15. Jó szerva után egy hosszú fonák – Federer ront egy fonákot, 30:30. Eddig jól rájátszik Federer fonákjára Fucsovics, 40:30. Ásszal hozza az adogatójátékát Fucsovics! 1:1

1. GÉM

Federer kezdi az adogatást. Az első pont Fucsovicsé. Federer gyors röptéje után felharsan az első „Gyerünk Marci!” a lelátóról. Fucsovics az alapvonalról jól teszi vissza Federer labdáit, aki a hálóba üti, 30:30. Aztán Federer két gyors ponttal hozza az adogatását. 0:1

A bemelegítés pillanatai (Fotó: Szűcs András)
A bemelegítés pillanatai (Fotó: Szűcs András)

ELŐZMÉNYEK

5.35: Javában zajlik bemelegítés, az idő egészen jó, bár kicsit szeles, nincs nagy hőség, 23–25 °C körül van a hőmérséklet. A hangulat is remek a Rod Laver Arénában telt ház, 14 500 néző előtt játszik Marci.

5.30:Jönnek! Elöl Fucsovics, mögötte Federer. Mindketten világos felsőben, Marcin fekete nadrág, Federeren fehér nadrág. Illetve: ha Marcit hátulról látjuk, akkor fekete a felsője.

5.25: Fucsovics már arra vár, hogy pályára léphessen, a kijáróban mosolyogva mozgatja át magát. Babosék közben elkezdték, Timi szervajátékával indult a meccs, de elbukták, 1:0 a svájci-szerb párosnak.

5.20: Közben a Margaret Court Arénában a női párosok küzdelmében érdekelt Babos Tímea megkezdte a bemelegítést: Kristina Mladenovic oldalán a svájci Viktorija Golubic, és a szerb Nina Sztojanovics párosa ellen mérkőzik majd a legjobb nyolc közé jutásért.

5.17:Kerber csak megnyerte… 4:6, 7:5, 6:2-vel bejutott a legjobb nyolc közé. Jöhet Marci és Federer!

5.15: Hszie három meccslabdát is hárított, Kerber a meccsért adogat…Közben a Rod Laver Arénában egyre több magyar szót hallani, helyszíni tudósítónk Szűcs András már hallott olyat a lelátó lépcsőjén, hogy „könnyek között távozik a svájci…”

5.10: Eldőlt, hogy a Fucsovics–Federer meccs győztese a negyeddöntőben az olasz Fabio Fognini ellen 6:1, 6:4, 6:4-re nyerő cseh Tomás Berdychhel játszik.

5.00: Hszie az első két szettben remekül játszott Kerber ellen, most viszont már sokat ront, a német lány bő negyed óra alatt 4:1-re elhúzott. Már nem tart sokáig, aztán jön Marci meccse.

4.50: Az Australian Open központi pályáján, a 14 500 férőhelyes Rod Laver Arénában lép pályára Fucsovics, és az eredetileg meghirdetett ”nem előbb, mint 5.00” kezdési időpont abszolút megállja a helyét. Most hajnali 4.50 van, és két perccel ezelőtt kezdődött meg a 21. kiemelt német Angelique Kerber és a tajvani Hszie Szu-vej között a döntő szett.

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

Nyilván minden adat a világranglista-2. svájci továbbjutását ígéri, de háromszor előfordult már, hogy Fucsovics jelenlegi világranglista-helyezésénél, a 80.-nál lejjebb rangsorolt ellenféltől kikapott: 2002-ben Wimbledonban a 154. Mario Ancictól, 2003-ban a Roland Garroson a 88. Luis Hornától, míg 2013-ban, Wimbledonban a 116. Szergej Sztahovszkijtól.

Fucsovics és Federer ugyan mérkőzést még nem játszott egymás ellen, ám mégis ismerik egymást, a svájci kiválóság ugyanis többször felkérte edzőpartnernek a magyar játékost. Legutóbb tavaly augusztusban, a US Openre hangolódtak együtt, akkor egy edzőmeccset is vívtak egymással, amelyet 6:2, 6:4, 7:5-re nyert Federer – Fucsovics pedig annak örülhetett, hogy egyszer elvette a svájci adogatását.

Federer nem először találkozik magyar ellenféllel az Australian Openen: 2002-ben épp Fucsovics edzője, Sávolt Attila volt az ellenfele a 2. fordulóban: a svájci 6:2, 7:5, 6:4-re nyert. Éppen mint Fucsovics ellen augusztusban az edzőmeccsen.

Roger Federer, számokban: a 37 éves svájci eddig 302 héten keresztül vezette a férfi világranglistát, ebből 237 héten át megszakítás nélkül – mindkettő rekord a maga nemében. Összesen 19 Grand Slam-tornát nyert: 8 wimbledonit, 5 Australian Opent, 5 US Opent és 1 Roland Garrost. Azon öt férfi teniszező egyike – Rod Laver, Andre Agassi, Rafael Nadal és Novak Djokovics mellett –, aki az open éra 1968-as bevezetése óta pályafutása során mind a négy nagy GS-versenyt legalább egyszer megnyerte.

„Ismerem jól Fucsovicsot, nagyon kedves srác, edzettünk már együtt. Nagyon örülök neki, hogy ilyen sikeresen alakul ez a tornája, megérdemli; jó, hogy másoknak is eredményt hoz az a rengeteg munka, amit a teniszbe fektetnek” – mondta Federer, miután a 3. fordulóban három szettben, 6:2, 7:5, 6:4-re legyőzte a francia Richard Gasquet-t.

Az ATP statisztikái szerint az idén 20. éve tartó profi pályafutása során Federer eddig 111 885 682 dollárt teniszezett össze – ezt nagyjából 254-gyel kell megszorozni, hogy megkapjuk a forintosított összeget. Ennél Fucsovics hangyafülnyit kevesebbet kasszírozott pályafutása alatt, eddig 676 567 dollárnál jár.

Fucsovics Márton múlt kedden 6:2, 6:3, 4:6, 7:5-re nyert a moldovai Radu Albot ellen, majd csütörtökön jött a szenzáció: 6:4, 7:6, 4:6, 6:2-re legyőzte a 13. kiemelt amerikai Sam Querreyt, aztán az argentin Nicolás Kicker elleni 6:3, 6:3, 6:2-es 3. fordulóbeli sikert követően most Roger Federer ellen lép pályára.

Roger Federer a szlovén Aljaz Bedene ellen egy sima háromszettes győzelemmel kezdett (6:4, 6:3, 6:4), majd a második körben a német Jan Struffot verte 6:4, 6:4, 7:6-ra, aztán a harmadik kanyarban a francia Richard Gasquet ellen 6:2, 7:5, 6:4-re nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik