Billie Jean King-kupa: kikaptunk az osztrákoktól párosban, de a bennmaradás már biztos

Vágólapra másolva!
2024.04.09. 17:55
Már biztos a bennmaradásunk (Fotó: Hungarian Tennis/Facebook)
Nagy Adrienn kikapott, de utána Szabanin Natália nyert, így a páros meccs döntött, amelyen a magyar női teniszválogatott egysége ugyan jól kezdett, de döntő rövidítésben vereséget szenvedett az osztrák duótól, ezzel 2–1-re elvesztette a párharcot. Ettől függetlenül viszont, miután a dánok 2:1-re győztek Bulgária ellen, biztossá vált, hogy a magyar csapat kiharcolja a bennmaradást a Billie Jean King-kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában a portugáliai tornán.

 

Palágyi Miklós kapitány tartalékos együttese – melyből hiányzik az egyformán top 200-as Bondár Anna, Gálfi Dalma, Udvardy Panna és Babos Tímea – alighanem a hétfői nyitó nap szenzációját okozta azzal, hogy 2:1-re megverte az esélyesebb bolgárokat. A folytatásban a másik párharc győztese, azaz Ausztria várt a csapatra, amely a dánok ellen nyert 2:1-re. Utóbbi együttesben a Grand Slam-bajnok és volt világelső Caroline Wozniacki sérülés miatt feladta meccsét, így kétséges, hogy pályára lép-e még Oeirasban.

A magyar–osztrák párharc nyitányán a világranglistán 728. Nagy Adrienn lépett pályára Sinja Kraus (222.) ellen, és 4:4-nél elvesztette az adogatását, majd hiába hárított hat szettlabdát, a hetediknél már nem járt sikerrel. A folytatásban hét brékkel jutottak el 3:5-ig, ekkor a 23 éves magyar két meccslabdát kivédett, de Kraus adogatóként az ötödiket már értékesítette. A találkozó 1 óra 42 percig tartott.

Utána a világranglistán 601. Szabanin Natália győzelmi kényszerben lépett pályára, az ellenfele a rangsorban 130. Julia Grabher volt. A komoly helyezésbeli különbség azonban nem érvényesült, mert a magyar játékos az első szettben háromszor is brékelni tudott. A folytatásban Szabanin változatlanul jól összpontosított, és végül 65 perc alatt zárta le az egyoldalú csatát.

A döntés így a párosok összecsapására maradt, amely némi csúszással kezdődött, mert az osztrákok a Szabanintól kikapó Grabhjer helyére Sinja Kraust nevezték Melanie Klaffner párjának, ám úgy tűnt, hiába a trükközés, mert a Nagy, Szabanin duó villámrajtot vett és két brékkel 4:0-ra villámgyorsan elhúzott, és mindössze negyedóra alatt 6:1-re megnyerte a nyitó játszmát. A folytatásban viszont váratlan – és nem magyar szempontból nem túl örömteli – fordulat jött a folytatásban, és az osztrákok 6:1-gyel egyenlítettek, így döntő rövidítésben dőlt el a párharc. Ebben az osztrákok lendületben maradtak, és 10–5-re hozták a felvonást, ezzel a mérkőzést is.

A csoportkörben a magyarok szerdán a dánokkal csapnak össze az A jelű kvartettben. A három csoport első helyezettje és a másodikok különcsatájának a győztese jut tovább a világdöntő selejtezőjébe, míg a 12 csapatos torna utolsó két helyezettje kiesik a zóna II-es csoportjába.

Közben egy pályával odébb a dánok elvesztették a már tét nélküli párost a bolgárok ellen, így 2–1-re nyerték a párharcot, ami azt jelenti, hogy Magyarország a további eredményektől függetlenül a Billie Jean King-kupa euro-afrikai zóna I. osztályában marad, de a rájátszás sem elérhetetlen – hívta fel a figyelmet a Hungarian Tennis.

TENISZ
Billie Jean King-kupa
A-csoport, 2. forduló
Ausztria–Magyarország 2:1
Sinja Kraus–Nagy Adrienn 6:4, 6:4
Szabanin Natália–Julia Grabher 6:3, 6:1
Julia Grabher, Sinja Kraus–Nagy Adrienn, Szabanin Natália 1:6, 6:1, 10–5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik