Miamiból Párizsba – Marozsán Fábián gyakorlatilag kijutott az olimpiára

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.26. 12:51
Gyakorlatilag biztosra vehető Marozsán párizsi szereplése (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A héten a Miamiban menetelő Marozsán Fábián gyakorlatilag biztosította helyét a párizsi olimpia férfi egyes teniszversenyének mezőnyében, s még az sem lehetetlen, hogy Fucsovics Márton is kiharcolhatja a részvétel lehetőséget, bár azért tőle a hátralévő két és fél hónapban kellene egy-két kiugró eredmény, hogy becsússzon a mezőnybe. A nőknél kevésbé rózsás a helyzet a magyar részvételt illetően...

 

Mint ismert, Marozsán Fábián remekül szerepel a teniszezők Miamiban zajló mesterversenyén és három remek győzelemmel a legjobb 16 közé jutott. A három sikernek köszönhetően pályafutása során először szerepel majd a világranglistán a legjobb 50 között – s ha kedd este legyőzi Alex de Minaurt, máris a legjobb 40 közé kerül. 

Ne szaladjunk azonban ennyire előre, főleg, mert már a jelenlegi helyzet is azt mutatja: Marozsán a Miamiban bemutatott szereplésének köszönhetően gyakorlatilag biztosította helyét a nyári olimpián.

Az ötkarikás játékok tenisztornáján ugyanis a férfi és a női egyesben is a június 10-én kiadott világranglista első 56 helyzettje szerepelhet, azzal a kiegészítéssel, hogy egy nemzetből maximum négy játékos vehet részt a tornán, vagyis ennek köszönhetően a ranglistán általában még a 70. hely környékéről is oda lehet férni a résztvevők közé – jelenleg a világranglistán 71. helyen álló Andy Murray a vízválasztó.

Az olimpiai szereplésért zajló versengés rangsorában Marozsán jelenleg a 38. helyen áll, s a júniusi zárásig még 147 megvédendő ranglistapontja van, ám ha egyetlen pontot sem szerez a zárásig hátralévő két és fél hónapban, akkor is bőven a vonal fölött lesz – ha nem sérül meg, valami egészen példátlan pechszériának kellene bekövetkeznie, hogy lemaradjon Párizsról.

Tokióban Fucsovics Márton „képviselte” a magyar színeket, de sok sikerélményben nem lehetett része, mert sérülés miatt végül nem állt ki az első fordulóban Hubert Hurkacz ellen, s ugyan jelen állás szerint nincs ott az első 56 között, de nem lehetetlen, hogy Párizsban ő is szerepeljen. Az olimpiai részvételért zajló versenyfutásban jelenleg a 82. helyen áll, és ugyan 180 pontot kellene megvédenie a nevezés alapjául szolgáló június 10-i ranglistáig, néhány kiemelkedő szerepléssel becsúszhat a résztvevők közé. 

Ami a hölgyeket illeti, itt Bondár Anna szerepel a mieink közül a legelőrébb az olimpiai listán, és ugyan „csak” 127 pontot veszít a határidőig, ám ez is a meglévő pontjainak közel a negyede, így tőle igazi bravúr lenne, ha kiharcolná az olimpiai kvótát.

A kétszeres olimpiai bajnok Andy Murray Miamiban súlyos sérülést szenvedett: 3. fordulós mérkőzését a cseh Tomás Machác ellen döntő szett rövidítésben vesztette el, s mint a meccs után kiderült, elszakadt a bokaszalagja egy labdamenet során. A csípőprotézissel játszó Murray az év elején úgy nyilatkozott, hogy idén nyárnál tovább nem biztos, hogy folytatja pályafutását, ám a súlyos sérülése után veszélybe került, hogy végül a pályán búcsúzzon el a közönségtől.
ANDY MURRAY MEGSÉRÜLT

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik