Billie Jean King-kupa: Gálfi is kikapott, nyert Belgium

Vágólapra másolva!
2023.11.12. 18:18
null
Gálfi egy játszmára volt jó Wickmayer ellen (Fotó: MTI)
Vasárnap késő délután a női teniszezők világranglistáján 136. helyezett Gálfi Dalma kikapott a 74. helyen álló Yanina Wickmayertől döntő játszmában, ezzel eldőlt, hogy Belgium nyeri az összecsapást és szerepelhet tavasszal a Billie Jean King-kupa jövő évi világdöntőjének selejtezőjében.

Gálfi azzal a tudattal lépett pályára, hogy győznie kell Wickmayer ellen, máskülönben a belgák megnyerik a párharcot és készülhetnek a jövő tavaszi világdöntő-selejtezőre.

Vélhetően a nagy tét nyomta meg a meccs elején a 25 esztendős magyar lányt, mert a veterán belga azonnal brékelte Gálfit. A 34 éves Wickmayer az első játszmában magabiztosan tartotta előnyét, Gálfit még bréklabdához sem engedte, sőt, a maga második fogadóelőnyét kihasználva végül 28 perc alatt behúzta az első játszmát. Egyre távolibbnak tűnt, hogy itt a párosmeccsnek még bármilyen szerepe legyen az este során.

A második szettben aztán feljavult Gálfi játéka. Márpedig javulásnak lehet tekinteni, hogy ugyan Wickmayer továbbra is szorgosan gyűjtögette a bréklabdákat, ám ezúttal Gálfi mindet hárította – szám szerint hatot a második játszmában, s miután a belga sem hibázott a saját adogatójátékaiban, jöhetett a rövidítés. Ez pedig a női tenisz minden szépségét felvonultatta: Gálfi hamar elhúzott 4–0-ra, aztán viszont Wickmayer szerzett zsinórban négy pontot, végül mégis a magyar lány és a magyar „kispad” örülhetett: újabb három Gálfi-pont a szett végén azt jelentette, hogy a 63 percig tartó második játszma végén jöhet a döntő felvonás.

Kanada első diadala
A kanadai csapat először nyerte meg a női tenisz Billie Jean Kingk-upát, miután vasárnap a sevillai döntőben 2:0-ra legyőzte Olaszországot.
A négy között az észak-amerikaiak Csehországot verték 2:1-re úgy, hogy az európaiaknál a wimbledoni címvédő Marketa Vondrousova és párosban Barbora Krejcikova és Katerina Siniakova hétszeres Grand Slam-bajnok duója is alulmaradt.
A másik ágon az olaszok tíz év után kerültek ismét a fináléba, miután 2:0-ra legyőzték Szlovéniát.
A döntőben a 18 éves, a világranglistán 258. Marina Stakusic óriási meglepetésre jobbnak bizonyult a 43. helyezett Martina Trevisannál, majd a korábbi US Open-döntős Leylah Fernandez legyőze Jasmine Paolinit. A győztes gárda a trófea mellé 2.4 millió dollárt kapott.
A kanadai férfi válogatott tavaly először hódította el a Davis-kupát.

Ebben aztán megint a belga indított jobban, egy brék után elhúzott 3:0-ra, s miután a magyar lány semmire hozta az adogatását, egy újabb kihasznált fogadóesély után kiszerválta a meccset és ezzel lezárta a párharc érdemi részét. Belgium megnyerte az összecsapást, így készülhet a jövő tavaszi selejtezőre a világdöntős részvétel kiharcolásáért.

A mieink 2024 tavaszán az euro-afrikai zóna I csoportjában szerepelnek.

A negyedik egyes után a két kapitány úgy döntött, hogy a tét nélküli párosmérkőzést már nem játsszák le.

Palágyi Miklós szakvezető a szövetség közösségi oldalán azzal kezdte, hogy nem a magyarok voltak az esélyesek, ezzel együtt csapata jól felkészült a párharcra.

„A belgák mellett szólt a hazai pálya és a gyors borítás is, mégis mi kezdtünk jobban Dalma sikerével, és végül 1–1-gyel fordultunk. Ma Anna sokkal jobban játszott, mint tegnap, kicsi szerencse is kellett volna, és a döntő szettben egy bírói ítélet sem nekünk kedvezett. Dalma picit lassabban kezdett a kifejezetten jól játszó Wickmayer ellen, aztán a második szettben javított, de aztán megint visszaesett.”

A kapitány úgy vélekedett, a magyarok közel járnak a világ elitjéhez. „Jó lenne egyszer már otthon rájátszást vívni, de én változatlanul bízom a csapatban, megvan az összhang, és óriási jövő várhat a lányokra. Jövőre ráadásul már jelenleg Amerikában versenyző Udvardy Panna is rendelkezésünkre áll” – tette hozzá.

TENISZ
BILLIE JEAN KING-KUPA
RÁJÁTSZÁS A VILÁGDÖNTŐ SELEJTEZŐJÉÉRT
Belgium–Magyarország 3:1
– végeredmény a negyedik egyes után
Yanina Wickmayer–Gálfi Dalma 6:2, 6:7 (4–7), 6:1

A Marie Benoit, Kimberley Zimmermann–Babos Tímea, Stollár Fanny párosmérkőzés tét nélkülivé vált, ezért a két szövetségi kapitány úgy döntött, azt már nem játsszák le.

KORÁBBAN
Greet Minnen–Bondár Anna 3:6, 6:3, 6:4

SZOMBATON
Yanina Wickmayer–Bondár Anna 7:5, 6:2
Greet Minnen–Gálfi Dalma 3:6, 3:6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik