Megvan Marozsán első Grand Slam-főtáblás győzelme, Gasquet bánja

Vágólapra másolva!
2023.08.28. 16:59
null
Marozsán Fábián sikerrel vette az első akadályt (Fotó: Imago Images)
New Yorkban magyar idő szerint hétfőn este kezdődött US Open első fordulójában a férfi egyes mezőnyében megszerezte első győzelmét a világranglistán 92. helyen álló Marozsán Fábián, mivel öt játszmában legyőzte a veterán franciát, a rangsorban jelenleg 55. helyet elfoglaló Richard Gasquet-t.

 

Marozsán remekül kezdett élete első US Openjén – amelyen rögtön főtáblásként szerepel – hiszen az első játszmában az első alkalommal elvette Gasquet adogatójátékát, s miután már 3:0-ra is vezetett meg is tartotta az előnyét: mindössze 34 perc alatt 6:3-ra nyerte a játszmát.

A folytatás is hasonlóan kiválóra sikeredett, hiszen a második játszmában már a francia első két adogatójátékát vette el a 23 éves magyar. Gasquet csak 4:0-nál tudott feliratkozni a táblára, majd ám Marozsán többet nem engedett neki, harmadszor is brékelte a játszmában a veterán ellenfelét, mindössze 23 perc alatt 6:1-re nyerte a szettet.

Gasquet viszont összekapta magát a harmadik játszmára, s ezúttal nem folytatódott a korábbi sorminta, stablian, egyaránt semmire hozta első, majd második adogatását is Gasquet. Marozsán végül 4:3-nál csente el a spanyol adogatását, ami azt is jelentette, hogy rögtön a mérkőzésért adogathatott, de a francia ezúttal azonnal visszabrékelt. Marozsán 5:4-es vezetésnél két meccslabdát is elrontott, s végül Gasquet kiharcolta a rövidítést. Ha pedig már kiharcolta, meg is nyerte, pedig Marozsán szépen visszajött 5–2-es hátrányból, de a francia első szettlabdáját érvényre juttatta, s ezzel szépített.

A negyedik játszmában úgy tűnt, visszatér az első kettőben látott módi, jelesül, Gasquet elveszti első adogatójátékát, majd a játszmát is, ám ezúttal csak az első feltétel valósult meg. Rögtön az elbukott adogatójáték után a francia visszabrékelt, majd a harmadik játszmához hasonlóan a negyedik végén is volt egy újabb brékváltás, majd Gasquet jutott két játszmalabdához, ám Marozsán ezt hárította, majd kiharcolta a rövidítést is, ám ott az első pont megszerzése után Gasquet ellenállhatatlan üzemmódba kapcsolt, s zsinórban hét pontot szerezve egyenlített.

A döntő játszmára viszont elfogyott a francia lendülete, Marozsán viszont tudott újat húzni, s 3:2-es vezetésénél brékelte ellenfelét. Ez pedig már elég volt a meccs lezárásához, a végén Marozsán 6:2-re nyerte a játszmát, s ezzel a 3 óra 17 percig tartó mérkőzést is.

Marozsán Fábián pályafutása során első alkalommal nyert Grand Slam-torna főtábláján mérkőzést. A folytatásban – valószínűleg szerdán – a 22. helyen kiemelt francia Adrian Mannarinóval találkozik a 32 közé jutásért.

TENISZ
US OPEN (kemény pálya, 65 millió amerikai dollár)
1. FORDULÓ

FÉRFIAK
Marozsán Fábián–Richard Gasquet (francia) 6:3, 6:1, 6:7 (5–7), 6:7 (1–7), 6:2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik