Wimbledon: Alcaraz gyerekkori barátjával csap össze a történelmi negyeddöntőben

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.12. 11:42
null
Holger Rune és Carlos Alcaraz, az előttünk álló évtized teniszcsillagai (Fotó: Getty Images)
A wimbledoni füves pályás Grand Slam-torna keddi programjának „slágermeccsén” a világelső Carlos Alcaraz a hatodik helyen kiemelt Holger Runével csatázik az elődöntőbe jutásért. A két húszéves teniszező ezzel történelmet ír, hiszen a brit viadal történetében (legalábbis az Open-időszakot tekintve) először fordul elő, hogy két, 21 év alatti versenyző vívja az egyik negyeddöntőt.

Carlos Alcaraz és Holger Rune gyakorlatilag egykorúak (utóbbi hat nappal idősebb spanyol ellenfelénél), közös történetük pedig 2014-ben, 12 éves korukban kezdődött, amikor egymás ellenfelei voltak egy mallorcai juniortornán, de Alcaraz emlékei szerint párosban is ekkor játszottak először együtt.

„Tizenkét éves korunk óta teniszezünk együtt és nagyon jól ismerjük egymást, noha a napokban nem váltottunk üzeneteket egymással. (...) Úgy emlékszem, hogy 11-12 évesen találkoztam vele először egy Tennis Europe U12-es tornán Mallorcán, akkor álltunk először szóba egymással. Ezen a versenyen voltunk először partnerek párosban – világosan emlékszem erre, mivel ez az első emlékem Holgerről” – idézi a világelsőt a francia RMC Sport.

2017-ben aztán a neves francia utánpótlástorna, a Petits As keretein belül lettek egymás partnerei párosban, s sokan akkor figyeltek fel rájuk, amikor kiejtették a montenegrói Danilo Rajcsevics és a horvát Lovro Erceg alkotta párost. A spanyol, dán kettős (a két srác kezdetben kézjelekkel kommunikált egymással a pályán) végül az elődöntőig menetelt – sokatmondó adat, hogy az őket legyőző Tony Kobat és Martin Damm jelenleg a világranglista 510., illetve 511. helyén áll.

„Carlos és jómagam személyében két egyéni játékos állt össze, s mint ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a jellemzően egyéni játékosok párosban egyedül próbálják lefedni a teljes pályát. Mi is ezt csináltunk. Carlos természetesen parádés volt, igyekezett minél több labdát visszaütni. Jók voltunk együtt, én szívesen lennék a partnere a jövőben is” – emlékezett vissza erre az időszakra Holger Rune a Daily Mail hasábjain.

Felnőttként Alcaraz és Rune először a világ legjobb 21 év alatti teniszezőinek kiírt 2021-es milánói Next Gen-világbajnokság csoportkörében került szembe egymással (ott Alcaraz nyert), míg 2022-ben a párizsi kemény pályás ATP 1000-es torna negyeddöntőjében mérték össze a tudásukat – végül a már akkor is világelső spanyol 6:3, 6:6-os dán vezetésnél izomsérülés miatt feladni kényszerült a találkozót. Rune végül meg sem állt a tornagyőzelemig, a döntőben a címvédő Novak Djokovicsot gyűrte le három szettben.

A mai összecsapást megelőzően mindkét játékos dicsérően nyilatkozott ellenfeléről: Alcaraz saját elmondása szerint a dán fonákütéseit „lopná el”, míg Rune a világelső tenyeres ejtéseit méltatta. A 2023-as wimbledoni Grand Slam-torna utolsó negyeddöntőjében tehát két régi barát csatáját láthatjuk, amely a jelek szerint egy évtized(ek)ig tartó rivalizálás kezdete is lehet...

@wimbledon born in 2003, these two go way back #carlosalcaraz #holgerrune #Wimbledon 原聲 - onlyflip

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik