Novak Djokovics sima meccsen nyert, teljes az elődöntő mezőnye

Vágólapra másolva!
2007.09.07. 07:25
A US Open, az Amerikai Nyílt Teniszbajnokság férfi egyeseinek küzdelmében a harmadik helyen kiemelt szerb Novak Djokovics csatlakozott utolsóként az elődöntös mezőnyhöz, miután a negyeddöntőben három játszmában verte a tizenhetedikként rangsorolt spanyol Carlos Moyát. A szerb klasszisra az elődöntőben szintén spanyol ellenfél, a tizenötödik helyen kiemelt, de remek formában lévő David Ferrer vár.

A 11 évvel fiatalabb, profi pályafutását négy éve kezdő Djokovics 48 perc alatt nyerte meg első játszmáját a nálánál sokkal rutinosabb, a profik között már tizenkét éve gyűrődő Moyá ellen.

Hosszú, kiélezett labdameneteket hozott a 64 perc alatt eldőlő második játszma is, amelyet csupán a rövidítésben nyert meg a papíron immár jobb spanyol 9:7-re.

Az első két játszmában Moya gyakorlatilag minden fortéllyal megpróbálkozott a szezonban szenzációs, már négy ATP-tornagyőzelemnél tartó, a US Open előtt 52/13-s győzelmi/vereség mutatót magáénak tudó Djokovics ellen, ám fogást nem igazán sikerült találnia ellenfelén.

Mindez annyi erőt és motivációt kivett a spanyolból, hogy a harmadik játszmában aztán el is dőlt a találkozó. Akkor Djokovics mindössze egy játékot engedélyezett ellenfelének és zárásként 26 perc alatt el is rendezte a mérkőzést.

A két klasszis pályafutása során negyedszer találkozott egymással, mérlegük ezzel a Djokovics-sikerrel 2-2-s döntetlen. A szerb kiválóság nem véletlenül tartott a találkozótól: hiába a 2007-s bravúros menetelés, két vereségét idén gyűjtötte be Moyától. Hamburgban nagy csata volt közöttük salakon, de Cincinnatiban, kemény borításon a spanyol 6:4, 6:1-gyel mosta le ellenfelét. Djokovicsnak volt miért visszavágnia.

A két legnagyobbra, Roger Federerre és Rafael Nadalra is immár abszolút veszélyt jelentő, említettekhez idén felnövő szerb az elődöntőben egy újabb spanyol játékossal találja szembe magát. Méghozzá a minden borításon átlagon felüli teljesítményre képes, élete első Grand Slam-elődöntőjére készülő David Ferrerrel.


Djokovics 2007-ben már elődöntőt játszhatott a Roland Garroson, majd Wimbledonban is, de végül egyiken sem sikerült továbblépnie. Mindkétszer Nadal állta az útját, Párizsban a salakkirály simán nyert, Wimbledonban viszont a szerb 1-1-s játszmaállásnál, a mérkőzés feladására kényszerült amikor a harmadik játszmában 1:4-s hátrányban volt már.

Djokovicsnak Ferrer ellen is van oka a törlesztésre: a spanyol kettejük külön csatájában jelenleg 2-1-re vezet, miután salakon kétszer - 2004-ben és 2007-ben - legyőzte riválisát. Egyetlen keménypályás ütközetükből azonban a szerb került ki győztesen, sikeréhez kétség sem férhetett.

US OPEN, AMERIKAI NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG, 19 653 EZER DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS, KEMÉNY PÁLYA:

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:
N. Djokovics (szerb, 3.) – C. Moyá (spanyol, 17.) 6:4, 7:6, 6:1

AZ ELŐDÖNTŐBEN:
Federer (svájci, 1.) Davigyenko (orosz, 4.)
Djokovics (szerb, 3.) Ferrer (spanyol, 15.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik