Téli olimpia: rövid szabálypontok, szabad kéz a bíráknak a korcsolyapályán

Vágólapra másolva!
2022.02.07. 21:10
null
Sok múlik a bírák szabályértelmezésén a rövid pályás gyorskorcsolyában (Fotó: Árvai Károly)
Liu Shaolin Sándor pekingi olimpián történt kizárása, majd a magyar csapat vezetőségének óvása után megnéztük, mit írnak a rövid pályás gyorskorcsolya szabályzatában, mik vonhatnak maguk után büntetést.

Az ISU honlapján található okmányban meglehetősen röviden összefoglalják, mi számít szabálytalannak a rövid pályás gyorskorcsolya versenyein. A leírás nem tér ki részletesen a szituációkra és a testrészekre, hanem szabad kezet ad a verseny zsűrijének, és az igazán rutinos bíráknak sem könnyű igazságos döntést hozniuk – a Formula–1-hez hasonlóan olykor hiányzik a következetesség.

Liu Shaoang mondta a verseny után, hogy „ez nem nagy pálya, ez a short track: itt igenis kontakt van, itt készülni kell arra, hogy emberek versenyeznek és ütközni fognak, hogy előkerül közben egy-két kéz is.”

Van, hogy csak akkor nyúlnak vele egy-egy eredménybe, ha elesik valaki, de vannak szigorúbb ítéletek is – ilyen volt a férfiak 1000 méteres számának döntője is.

Liu Shaolin Sándor két büntetést kapott, az elsőt azért, mert ellenfelét „annak versenyvonalát keresztezve”, őt vállal meglökve előzte meg, a szabályzat alapján ez a Feltartás pontban leírtakat sérti meg, akárcsak a célegyenesben elkövetett „kézzel blokkolás”. Utóbbi is megfelelhet „a teste bármelyik részével feltartja, blokkolja, megtolja vagy meglöki a másik korcsolyázót” szövegnek.

A szabályzat vonatkozó része:

„Az általános verseny szabálya, hogy az egyéni indulók, illetve a váltók őszinte és biztonságos versenyre törekednek, hogy így döntsék el a végeredményt, amely szerint a leggyorsabb korcsolyázó nyer.
A versenyszabályzat megszegésének minősülnek az alábbiak:
A pálya elhagyása: A versenyző egy vagy két korcsolyával letér a pálya bal széléről a kanyarban, amelynek szegélyét a pálya szélére helyezett bóják jelzik.
Feltartás: Ha a teste bármelyik részével feltartja, blokkolja, megtolja vagy meglöki a másik korcsolyázót. Ha úgy akadályozza ellenfelét, hogy átszeli annak versenyvonalát, és ennek során érintkezik a másik versenyzővel.
Segítségnyújtás: Minden résztvevőnek egyénileg kell versenyeznie. Minden, másik korcsolyázótól kapott segítség szabálytalan, és büntetést von maga után az egyéni versenyző vagy a váltója számára. Az egyetlen kivétel, amikor a csapatversenyen a váltás során az egyik versenyző lökéssel átadja a lendületét a társának.
Rúgás: A rúgás minden formája a verseny bármely szakaszában tilos, mert veszélyt okozhat, és ez vonatkozik a cél átszelésére is. A célban a test bedobása is szabálytalan.”

A leírtak szerint büntethették Liu Shaolin Sándort, a fő gond azonban az, hogy egy versenyen több, a fent leírtakba foglalható eset is történik, és emiatt döntött úgy Bánhidi Ákos szövetségi kapitány, valamint a magyar küldöttség, hogy megóvja a versenyt, és jelzi, nem ért egyet a bíráskodással.

A pekingi olimpián részt vevő magyar sportolók névjegyei ide kattintva érhetők el!

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik