Téli olimpia: Ha ez nem fér bele, akkor szerintem semmi – Liu Shaoang a kizárásról

Vágólapra másolva!
2022.02.07. 17:20
„Ilyen esetben őszintén nem tudom, mit kéne csinálni, még sportolóként sem…” – mondta a Nemzeti Sport helyszínen tartózkodó munkatársának Liu Shaoang, miután az első helyen célba érő fivérét, Liu Shaolin Sándort kizárták a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres döntőjéből. Liu Shaoang végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
Liu Shaoang testvére kizárása után az olimpiai dobogón 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍILIK (Fotó: Árvai Károly)
Liu Shaoang testvére kizárása után az olimpiai dobogón A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍILIK (Fotó: Árvai Károly)

 

Le tudja írni, mi zajlik most önben?
– Talán látták, mit műveltem ott a palánk mellett az ítélet után. Elragadtak az indulataim, mondhatnám azt is, hogy nem teljesen sportemberhez méltó módon viselkedtem – amit nagyon sajnálok, mert tényleg elhangzott jó néhány csúnya szó. Nem akartam megbántani senkit, de kijött belőlem. Ilyen esetben őszintén nem tudom, mit kéne csinálni, még sportolóként sem...

Lehet ilyenkor egyáltalán „szakmailag” értékelni?
– Ez az utolsó félóra óriási érzelmi hullámvasút volt. Maga a döntő futam roppant izgalmas volt, szerintem mindenki nagyon izgult az elejétől a végéig. Ment az adok-kapok már egészen a rajttól kezdve, ezt valószínűleg látta mindenki. Én borzasztóan elfáradtam már az első futam után, hiszen még mindig nem vagyok százszázalékos – továbbra is érződik rajtam, hogy nem tudtam a csapattal együtt kiutazni, velük együtt edzeni, és nem volt annyi tréning a lábamban, amennyi a többieknek. Mindez a pályán is meglátszott. Őszintén mondom, az első futamot követően nem gondoltam volna, hogy én itt ma még döntőzni fogok.

Az első rajt után nagyszerűen állt: az ötödik pályáról az élre röpült, és ott is állt, amikor visszafújták a futamot.
– Igen, valamelyik sporttársamnak sajnos eltört a pengéje, ezért fújták vissza. Pedig addig a pontig nagyon jól éreztem magam: remekül kaptam el a rajtot, és volt egy jó előzésem is. Nagyon sajnálom, hogy végül visszafújták, úgy látszik, az ilyen szituációkat mindig megszívom...

Ha jól láttuk, önt is megbillentették, azért veszítette el a lendületét – érdekes módon azt nem szúrták ki az éles szemű bírák...
– Erre annyit tudok mondani, hogy sajnos nem én vagyok a bíró, nem én döntök a különféle szituációkban. Én egy sportoló vagyok, aki igyekszik teljesíteni a távokat – az ítéletet majd a közönség kimondja. Azt azonban jó lenne végre tudomásul venni, hogy ez nem nagy pálya, ez a short track: itt igenis kontakt van, itt készülni kell arra, hogy emberek versenyeznek és ütközni fognak, hogy előkerül közben egy-két kéz is. Ez a sportág egyszerűen ilyen, és ha ez nem fér bele, akkor szerintem semmi.

Kicsit hasonló érzésünk van, mint a vegyes váltó után: megint itt csillog egy szép bronzérem, mégis társul mellé hiányérzet.
– És biztos, hogy ez a hiányérzet most egy darabig bennünk is lesz. Úgy fogom fel, hogy el kell felejteni az egészet – ami történt, megtörtént. Nyilván nagyon örülök a bronzéremnek, de ha hazamegyek, én onnantól már az ezerötszáz méterre készülök.

Nyilván ön áll a legközelebb a testvéréhez, ön ismeri a legjobban. Mi játszódhat le most az ő fejében? Ő képes lehet arra, hogy egyszerűen csak elfelejtse, ami történt?
– Amikor bementünk az öltözőbe, mindketten csak ültünk, és fogtuk a fejünket. Aztán azt mondtam neki: próbáljuk meg elfelejteni, ami itt történt, mert ezzel már úgysem tudunk mit csinálni; meg kell próbálnunk továbblépni, bármilyen nehéz is. Úgy gondolom, ő is, én is vagyunk már azon a szinten, hogy a nehéz szituációkat is úgy kezeljük, mint a profik, és lejátsszuk a fejünkben. Ha kell beszélgetni Sanyival, természetesen ott leszek és beszélünk róla – az biztos, hogy ma este még bemegyek hozzá a szobájába.

Beszéljünk azért a jó dolgokról is: ön az első magyar short trackes, aki egyéni számban olimpiai érmet tudott nyerni!
– Sajnos a futamban a visszafújás után már nem nagyon tudtam előre kerülni: próbáltam kivárni, inkább Shaolint segíteni hátulról, összezavarni kicsit a kínaiakat. A végén is ment az adok-kapok, úgyhogy amikor belassultam, és láttam, hogy megy még a körszámláló, használtam az eszemet – tudtam, ha lesz kizárás, akkor még odaérek éremre. Csak éppen nem ilyen kizárásra számítottunk...

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

FÉRFI 1000 MÉTER
1. Zsen Ce-vej (Kína)
2. Li Ven-lung (Kína)
3. LIU SHAOANG
4. Vu Ta-csing (Kína)
5. Itzhak de Laat (Hollandia)
6. Furkan Akar (Törökország)

14. Krueger John-Henry
Liu Shaolin Sándort kizárták

A pekingi olimpián részt vevő magyar sportolók névjegyei ide kattintva érhetők el!

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik