Liu Shaoang történelmi bronzérme, az elsőként beérő Liu Shaolin Sándort kizárták!

Vágólapra másolva!
2022.02.07. 12:07
A vegyes váltóban szombaton nyert bronzérem után férfi 1000 méteren Liu Shaoang lett bronzérmes, míg a célba elsőként érő Liu Shaolin Sándort kizárták. Jászapáti Petra a 7. helyen végzett női 500-on.
A befutó pillanata: Liu Shaolin Sándor ért célba elsőként, de két szabálytalansága miatt kizárták (Fotó: Árvai Károly)
A befutó pillanata: Liu Shaolin Sándor ért célba elsőként, de két szabálytalansága miatt kizárták (Fotó: Árvai Károly)

Újabb érmet szereztek rövid pályás gyorskorcsolyázóink a pekingi olimpián, igaz, nem feltétlenül ebben a leosztásban kellett volna megkapni.

De menjünk sorjában: a férfi 1000 méteres táv negyeddöntőjében Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor továbbjutott, Krueger John-Henryt viszont kizárták. Az elődöntőből Liu Shaolin Sándor futamgyőztesként jutott tovább, míg Liu Shaoangot videózás után juttatták a fináléba, ahol három kínai versenyző volt az ellenfelük.

A döntőt először félbeszakították, majd az újraindítás után több ütközés is történt, így hiába ért elsőként célba Liu Shaolin Sándor, a videózás után két esetben is szabálytalannak találták, ezért kizárták. A győzelmet így Zsen Ce-vej szerezte meg Li Ven Lung előtt, míg a negyedikként célba érő Liu Shaoang lett a bronzérmes.

A mostani döntő két szempontból is történelmi volt, hiszen egyrészt téli olimpián most először szerzett magyar versenyző egyéni érmet, másrészt ez az első olyan téli olimpia, amelyen Magyarország két dobogós helyet is szerzett.

A női 500 méter negyeddöntőjéből Jászapáti Petra futamgyőztesként jutott tovább, a fináléba viszont nem sikerült bejutnia. A B-döntőben második, összességében hetedik lett.

A MAI TÖRTÉNÉSEK IDŐRENDBEN:

JÁSZAPÁTI FUTAMGYŐZTESKÉNT ELŐDÖNTŐS!
Női 500 méteren Jászapáti Petra révén voltunk érdekeltek, s a negyeddöntőben ő a második futamba kapott besorolást, két holland, Xandra Velzeboer és Selma Poutsma, valamint az amerikai Maame Biney és az orosz Jelena Szerjogina társaságában. A magyar lány parádés rajtot vett és rajt-cél sikerrel, futamának első helyét megszerezve, 43.476-os idővel jutott az elődöntőbe.

A LIU TESTVÉREK IS TOVÁBBJUTOTTAK!
A férfi 1000 méter negyeddöntőjének második futamában Liu Shaoang indult a francia Quentin Fercoq, a koreai Li Dzsun Szo, a kanadai Pascal Dion és a japán Josinaga Kazuki mellett. Remek rajtot vett a magyar fiú is és az utolsó két körig vezetett, aztán elengedte a koreai riválisát, így is magabiztosan 1:23.940-es idővel jutott az elődöntőbe.

A harmadikban Krueger John-Henry ellenfelei a kínai Zsen Ce-vej, az ausztrál Brendan Corey, a holland Itzhak de Laat és a török Furkan Akar voltak. A négy évvel ezelőtt ebben a számban amerikai színekben ezüstérmes magyar versenyző nem rajtolt kirobbanóan, de a táv felénél feljött a második helyre. Sajnos volt egy ütközése, ami miatt kizárták, hiába ért az első helyen a célba.

A negyedik és egyben utolsó futamban Liu Shaolin Sándor a koreai Hvang De Hon, a holland Sjinkie Knegt, a kínai Li Ven-lung és az amerikai Ryan Pivirotto ellenében harcolt a továbbjutásért. A rajt után a második helyre jött fel, de aztán kicsúszott. A videózásnál a holland Knegtet kizárták és a magyar versenyzőt továbbjuttatták, így ő is bejutott az elődöntőbe!

A LIU TESTVÉREK FINALISTÁK, JÁSZAPÁTI PETRA B-DÖNTŐS!
Jászapáti Petra
két kínai, a holland Suzanne Schulting és a belga Hanne Desmet társaságában a második elődöntőben volt érdekelt. A magyar lány most nem rajtolt jól, csak a mezőny végén haladt egészen az utolsó körig. Ott a belga kicsúszott, Jászapáti pedig remekül hajrázott, de végül két ezredmásodperccel lemaradva a harmadik helyen ért célba (a célfotó döntött…), így a B-döntőben lesz érdekelt.

A Liu testvérek is a második futamban indultak, a kínai Vu Ta-csing, a koreai Li Dzsun Szo, az amerikai Andrew Heo és a holland Itzhak de Laat társaságában. Liu Shaoang rajtolt a legjobban, de kisvártatva Liu Shaolin Sándor is az élre ment és sokáig ketten haladtak az élen. Li Dzsun Szo túl erőszakosan tört be Liu Shaoang elé, aki kicsúszott. Liu Shaolin Sándor az első helyen ért célba, de a videózás után Liu Shaoang is bejutott az A-döntőbe!

A B-döntőben Jászapáti Petra sokáig a harmadik helyen haladt, de aztán megelőzte a kanadai Alyson Charlest és az orosz Jelena Szerjogina után a második helyen ért célba, így minimum hetedik. És maradt is ezen a helyen, mert a fináléban nem volt vitatott helyzet, az olasz Arianna Fontana megvédte címét.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, NŐI 500 MÉTER
1. Arianna Fontana (Olaszország)
2. Suzanne Schulting (Hollandia)
3. Kim Boutin (Kanada)
4. Csang Jü-ting (Kína)
5. Hanne Desmet (Belgium)
6. Jelena Szerjogina (Orosz csapat)
7. Jászapáti Petra

21. Kónya Zsófia

Liu Shaoang végül felállhatott a dobogóra
Liu Shaoang végül felállhatott a dobogóra

A magyar fiúknak három kínai ellenfelük van a fináléban. A táv felét már megtették, amikor lefújták a döntőt, mert pengedarabok voltak a jégen és új rajtot rendeltek el. A rajt után Liu Shaolin Sándor a második helyre jött, Shaoang az ötödikre. Ő aztán később ütközött és le is lassított. Liu Shaolin Sándor viszont az élre tört és a célegyenesben ugyan ütközött Zsen Ce-vejjel, de elsőként ért a célba. Később azonban kizárták, a negyedik helyen beérő Liu Shaoang viszont ígybronzérmes lett.

FÉRFI 1000 MÉTER
1. Zsen Ce-vej (Kína)
2. Li Ven-lung (Kína)
3. LIU SHAOANG
4. Vu Ta-csing (Kína)
5. Itzhak de Laat (Hollandia)
6. Furkan Akar (Törökország)

14. Krueger John-Henry
Liu Shaolin Sándort kizárták

A pekingi olimpián részt vevő magyar sportolók névjegyei ide kattintva érhetők el!

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik