Téli olimpia: Ezt nem érdemeltük meg... – Bánhidi Ákos

Vágólapra másolva!
2022.02.07. 19:18
Nagyszerű eredmény Liu Shaoang olimpiai bronzérme, ezt elismeri a csapat edzője és menedzsere is, ám Liu Shaolin Sándor kizárása miatt mégis keserűség lakozik benne.
Bánhidi Ákos szerint nem egyszerű egy ilyen döntést feldolgozni 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)
Bánhidi Ákos szerint nem egyszerű egy ilyen döntést feldolgozni A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)

 

„Megóvtuk a döntőt. Általában ennek nincs nagy foganatja, arra mégis jó, hogy tudják, óvunk, ha kell – főként az a célja, hogy tudatosítsuk, nem bábuk ülnek az edzői oldalon, hanem cselekvőképes emberek, aki jelzik, ha nem tartanak igazságosnak egy döntést. És azt, ami a férfi 1000 méteres döntőben, illetve utána történt, nagyon nem tartjuk igazságosnak – kezdett bele mondandójába kérdés nélkül Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere. – Rendkívül bosszantó és elkeserítő, hogy így alakult, mondom ezt úgy, hogy egy olimpián bronzérmet nyerni csodálatos eredmény.”

– De a bronzérmesünk sem mosolygott...
– Hogyan is mosolyoghatott volna? Mérges volt ő is, és okkal: láthattuk, hogy mielőtt visszafújták a döntőt, az egyik kínai fiút csak azzal a céllal állították rá Liu Shaolin Sándorra, hogy likvidálja őt – a srác olyan visszahúzásokat csinált, hogy mi már azon is csodálkoztunk, hogy egyáltalán elrajtolhatott az újraindított futamban... Fontos látni, hogy három kínai és két magyar volt a fináléban, vagyis ők többen voltak, s ez sokat jelentett – nekik.

– Fel lehet innen állni?
– Egyelőre nem tudom, hogy Sanyi hogyan állítja fel saját magát. Természetesen mindannyiunk tarsolyában van kellő mennyiségű üzemanyag ahhoz, hogyan is kezeljünk egy ilyen helyzet: A short trackben az ember nagyon megtanulja, hogy itt bizony egyszer fent, máskor lent van az ember – olyan helyzeteken vagyunk túl, hogy tudjuk, hogyan kell ilyenkor lapozni, az már más kérdés, vajon Sanyiban mekkora rombolást okozott ez, s vajon ez a helyzet felpaprikázza-e őt. Azért nagyon nem mindegy, hogy egy olimpiai aranytól fosztják meg az embert, vagy teszem azt egy világkupa-győzelemtől... Nem azért, mintha az utóbbi nem lenne remek eredmény, de olimpiát mégiscsak négyévente rendeznek. Van még hátra négy versenynap, azokon bőven lehet még kaszálni, az meg világosan látszott, hogy jó állapotban vannak a srácok, csak hát bármennyire is profik, nem egyszerű egy ilyen döntést feldolgozni.

– Pedig ha előre azt mondják, szerzünk két bronzérmet Pekingben, talán alá is írta volna. Tévednék?
– Ezek a srácok azért érnek el ilyen eredményeket, mert állandóan győzni mennek fel a jégre. Vagyis amikor azt mondom Shaoang bronzérméről, hogy a versenyzőnk bosszús, azt komolyan mondom, mert valóban az. Hogy én hogy értékelek egy olimpián két bronzérmet, megint más kérdés. Hatalmas eredménynek tartom, és nyilván akár aláírtam volna előre, hiszen például Magyarország még sohasem nyert ugyanazon az olimpián két érmet. Vagyis nagyszerű ez a két érem, de a Liu testvérek más kategóriát képviselnek – mentálisan túlszárnyalnak mindenkit, egyetlen céljuk van: nyerni. Mindig. Mindenkor.

– Mit tapasztalt a döntő után, hogyan reagáltak más országok edzői és versenyzői arra, hogy Liu Shaolin Sándor a dupla vétke miatt egyenesen sárga lapot kapott?
– Sokan jöttek oda hozzám, veregették meg a vállamat, s mondták, ne legyünk elkeseredve. Visszafogott leszek, amikor azt mondom, nagyon azt érezzük, hogy kicsit lejt hazafelé a pálya – és ezt nem csak mi gondoljuk így.

– Akadtak, akik a vegyes váltó bronzérmének sem tudtak felhőtlenül örülni, hiszen Kónya Zsófiának kirúgták a lábát a fináléban, itt egy újabb harmadik hely, és ezúttal mindenkiben ott a csalódottság.
– Akkor is elmondtam, a vegyes váltó bronzérmének örüljünk! Annak tudtunk is felhőtlenül, hiszen amit menet közben elvett a Jóisten tőlünk, vissza is adta más szituációban, itt viszont... Shaolint és Shaoangot is továbbjuttatták egy-egy szituációban, de azok színtiszta szabálytalanságok voltak velük szemben, vagyis nem mázlival jutottak be a döntőbe! Higgye el mindenki, próbálom objektíven nézni ezt a napot, tényleg így látom, nem érzem, hogy a testvérek azért jutottak volna be a döntőbe, mert bárhol és bármelyik futamban segítette volna őket Fortuna. Minden sportágra igaz, a short trackre is: olimpiai fináléba jutni nagyon nehéz! Ők bejutottak. Ott meg történt, ami történt – rossz a szánk íze, azt gondolom, ezt nem érdemeltük meg...

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA
FÉRFI 1000 MÉTER

1. Zsen Ce-vej (Kína)
2. Li Ven-lung (Kína)
3. LIU SHAOANG
4. Vu Ta-csing (Kína)
5. Itzhak de Laat (Hollandia)
6. Furkan Akar (Törökország)
...
14. Krueger John-Henry
Liu Shaolin Sándort kizárták

A pekingi olimpián részt vevő magyar sportolók névjegyei ide kattintva érhetők el!

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik