Téli olimpia: a szlovákok legyőzték az USA-t, az oroszok és finnek is a négy között

KARÁDI ZOLTÁN, HARMATH ÁKOSKARÁDI ZOLTÁN, HARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 07:55
null
Szlovákia szétlövésben múlta felül az Egyesült Államokat (Fotó: AFP)
Megkezdődött a negyeddöntő a férfi jégkorongtornán és mindjárt az első meccsen bombameglepetés született, hiszen Szlovákia szétlövés után kiejtette az Egyesült Államokat és bejutott a legjobb négy közé. A második meccsen az újonc dánokat búcsúztatta a címvédő Orosz csapat, harmadikként pedig a finnek kerültek a négy közé Svájc ellen.

Hatalmas csatát hozott az Egyesült Államok és Szlovákia összecsapása. Utóbbiak a németek elleni keddi 4–0-s sikert követően lendületben maradtak az amerikaiak ellen is és a torna egyik legnagyobb felfedezettje, Juraj Slafkovsky az első harmad közepén vezetést is szerzett nekik (0–1). Ezek után az amerikaiak is összeszedték magukat, és másodpercekkel a játékrész vége előtt Nick Abruzzeseegyenlített (1–1).

Az amerikaiaknak fordítani is sikerült a második felvonás közepén:Sam Hentges is bevette a szlovák kaput (2–1). Ezután ugyan emberelőnybe kerültek a szlovákok (ez volt a meccs első kiállítása), de ezt követően ötször is az amerikaiak játszhattak létszámfölényben. Gól egyik oldalon sem esett, s másfél perccel a vége előtt a szlovákok lehozták kapusukat, ami meg is hozta a várt eredményt, mert 44 másodperccel a vége előtt Marek Hrivík kotorta a kapuba a lecsorgó korongot (2–2).

Következett a hosszabbítás, s bár az utolsó pillanatban a szlovák kapusnak, Patrik Rybárnak óriásit kellett védenie, nem született újabb gól. Következtek a rávezetések, de az első három párt követően nem változott a helyzet, a negyedikben viszont Peter Cehlárik bevette Strauss Mann kapuját (2–3), s miután Rybár kivédte a következő büntetőt, északi szomszédaink ünnepelhették az elődöntőbe kerülést.

Nyesztyerov (középen) óriási bombája bizonyult a győztes gólnak (Fotó: AFP)
Nyesztyerov (középen) óriási bombája bizonyult a győztes gólnak (Fotó: AFP)

A nap második negyeddöntőjében aztán kiderült, hogy a címvédő orosz csapat is bejutott a négy közé, igaz a vártnál szorosabb mérkőzésen tudta felülmúlni az olimpiai újonc dán válogatottat. Az első harmadban valósággal felborult a pálya, az oroszok 18 kapura lövésére a dánok egy kísérlettel tudtak csak felelni – a tizennyolc próbálkozásból viszont csak egy akadt be, Vagyim Sipacsov pofozott be éles szögből egy kipattanót.

A második játékrész elején váratlanul egyenlítettek a dánok Frans Nielsen találatával, de az orosz csapat a harmad második felében Nyikita Nyesztyerov révén valami embertelen nagy bombagóllal válaszolt. Dánia a harmadik harmadban közel járt az újabb egyenlítéshez, ám a meccset végül négy perccel a vége előtt Vjacseszlav Vojnov nagy gólja zárta le. Bővebben itt olvashatnak a mérkőzésről.

Aaltonen (kékben) lőtte az első gólt (Fotó: AFP)
Aaltonen (kékben) lőtte az első gólt (Fotó: AFP)

A napi harmadik negyeddöntő az első szerdai finn-svájci hokicsata volt – a második a női bronzmeccs lesz –, ám a csata kifejezés talán kissé túlzó: az északiak az első harmadban két megpattanó lövés után 2–0-ra megléptek, a középsőt lehozták 1–1-es döntetlenre, a harmadiknak a végén pedig két üres kapus góllal lezárták a találkozót, s jutottak be a négy közé. Bővebben itt olvashatnak a mérkőzésről.

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség honlapja szerint eldőlt, hogy a finnek találkoznak majd az szlovákokkal az egyik elődöntőben, a másik ágon pedig az oroszok várják, hogy Kanada vagy Svédország ellen játszanak majd a döntőért.

JÉGKORONG, FÉRFI NEGYEDDÖNTŐ
Egyesült Államok–Szlovákia 2–3
(1–1, 1–0, 0–1, 0–0, 0–1) – büntetőkkel
Orosz csapat–Dánia 3–1 (1–0, 1–1, 1–0)
Finnország–Svájc 5–1 (2–0, 1–1, 2–0)

KÉSŐBB
14.10: Svédország–Kanada

NŐI BRONZMÉRKŐZÉS
12.30:
Finnország–Svájc

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik