Téli olimpia: Finnország nem adott esélyt Svájcnak, elődöntős

Vágólapra másolva!
2022.02.16. 12:01
null
Aaltonen (kékben) lőtte az első gólt (Fotó: AFP)
A pekingi téli olimpia férfi jégkorongtornájának harmadik negyeddöntőjében Finnország 5–1-re legyőzte Svájcot és bejutott az elődöntőbe.

A nap első finn–svájci hokicsatáját a finnek kezdték jobban, és az első harmad közepén két megpattanó lövés után kétgólos előnybe kerültek. Az első gólnál egy kapura lövés pattant a védőkről Miro Aaltonen elé, aki nem is hibázott az üres kapura, a másodiknál viszont még nagyobb szerepe volt a szerencsének: Mikko Lehtonen távoli bombája a finn születésű Santeri Alatalo botjáról Reto Berra kapus sisakjára pattanva hullott a kapuba.

A középső harmadban négy perc elteltével növelték az előnyüket a finnek: Marko Anttila pofozott be egy ziccert, ami után a svájciak kapust cseréltek, s az addig 12 lövésből három gólt kapó Berra helyére bejött Leonardo Genoni. Ettől rögtön feljavult a svájciak játéka – vagy éppen a finnek vették kényelmesebbre a figurát –, s megélénkült a mérkőzés. A harmad vége felé közeledve aztán a bírák kiosztották a meccs első kiállítását – a finnek kapták a játék késleltetéséért –, s az emberelőnyt kilenc másodperccel a letelte előtt a korelnök, 38 éves Andres Ambühl révén ki is használtak a svájciak.

Ez azt eredményezte, hogy a harmadik 20 percre a korábbinál sokkal agresszívebb svájci válogatott érkezett, a finneknek sokszor törte a háló a hátát, ám a svájciak kapuvasnál tovább nem jutottak, hiába alakítottak ki minden korábbinál több helyzetet a harmad első felében. A hajrára fordulva apró közjáték borzolta a kedélyeket, amikor Harri Pesonen kétpercese után folytatni szerették volna a játékot: a buli után Daniel Hynek vonalbírót találta fejen egy korong, a cseh bíró azonban folytatni tudta a működését. A svájciak lehozták a kapusukat, ám hiába támadtak 6 a 4 ellen, a kiállítás leteltekor üres kapus gólt kaptak – Iiro Pakarinen volt eredményes. Ráadásul a folytatásban ismét lehívták Genoni kapust a svájciak, Teemu Hartikainen újabb üres kapus góljával végleg eldőlt a mérkőzés.

Az első szerdai finn–svájci hokicsatát tehát a finnek nyerték – a második a női torna bronzmeccse lesz –, ami után kiderül, hogy a férfiaknál Kanada vagy Svédország lesz-e a negyedik elődöntős.

JÉGKORONG, FÉRFI NEGYEDDÖNTŐ
Finnország–Svájc 5–1 (2–0, 1–1, 2–0)

KORÁBBAN
Egyesült Államok–Szlovákia 2–3
(1–1, 1–0, 0–1, 0–0, 0–1) – büntetőkkel
Orosz csapat–Dánia 3–1 (1–0, 1–1, 1–0)

KÉSŐBB
Svédország–Kanada 2–0 (0–0, 0–0, 2–0)

Az elődöntőben (február 18., péntek)
5.10:
Finnország–Szlovákia
12.10: Orosz csapat–Svédország

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik