R. P. 2022.01.28 10:44 Frissítve: 2022.01.30 14:30

Peking 2022: Shiffrin még gyászol, de visszatért belé a tűz

Mikaela Shiffrin lehet a pekingi téli olimpia alpesisí-versenyeinek egyik sztárja. Már kétszeres olimpiai bajnok, 73-szor nyert világkupa-viadalt. Édesapja elvesztése próbára tette, sérüléssel és a koronavírussal is meg kellett küzdenie. A bánata még korántsem múlt el, de újra érzi magában a szikrát, a motivációt, és a szerelem is rátalált. Valószínűleg minden számban elindul, így korszakos rekordokat állíthat be vagy dönthet meg. Az olimpia sztárjairól szóló sorozatunk első része.

Mikaela Shiffrin újra a legjobbak között (Fotó: AFP)

 

Találós kérdés: alpesi síben hány olimpiai aranyérmet szerzett a legeredményesebb sportoló? A válasz: négyet. A férfiaknál a norvég Kjetil André Aamodt, a nőknél a horvát Janica Kostelic nyert ennyiszer.

MIKAELA SHIFFRIN
Született: 1995. március 13., Vail (Egyesült Államok)
Sportága: alpesi sí
Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (2014  műlesiklás, 2018  óriás-műlesiklás), olimpiai ezüstérmes (2018 – kombináció), 6x világbajnok (2013, 2015, 2017, 2019 – műlesiklás, 2019 – szuper-G, 2021 – kombináció), 2x vb-ezüstérmes (2017, 2021 – óriás-műlesiklás), 3x vb-bronzérmes (2019 – óriás-műlesiklás, 2021 – szuper-G, műlesiklás), 73x világkupaverseny-győzelem

„Csak négy arany a rekord?” – tehetné fel a kérdést az, akinek a szeme előtt Marit Björgen, Ole Einar Björndalen, Björn Dählie (8-8 arany), Ljubov Jegorova és Viktor An (6-6 arany) fantasztikus éremtermése jelenik meg. Csakhogy az alpesi sí nem olyan sportág, amelyben egyszerűen gyorsnak kell lenni. A különböző szakágak más technikát, képességet igényelnek. Aki jó lesiklásban, nem biztos, hogy megfelelően gyors műlesiklásban. Nehéz egyszerre jónak lenni a gyorsasági és technikai számokban.

Ettől persze még léteznek univerzális alpesi síelők, ilyen Mikaela Shiffrin is. A még mindig csak 26 éves amerikai klasszis minden szakágban nyert már világkupaversenyt, noha elsősorban a technikai számok (műlesiklás, óriás-műlesiklás) az erősségei. Shiffrin Pekingbe is (arany)éremesélyesként érkezik, habár már messze nincs meg az a fölénye, ami néhány évvel ezelőtt még megvolt.

Egyetlen számban sem lehet őt első számú számú favoritnak nevezni, de benne van a pakliban, hogy több arannyal távozik a kínai fővárosból. Ha kettőt nyer, akkor az örökranglistán beéri Aamodtot és Kostelicet is. Hogyha három érmet szerez, akkor összesen hat lesz neki. Ilyen sok csak Kostelicnek és a svéd Anja Pärsonnak van a nőknél.

 
Történelmi arany, történelmi ugrással?
Shiffrin még gyászol, de visszatért belé a tűz
A XXIV. téli olimpiai játékok adatbankja

Az összetett világkupában Petra Vlhová a címvédő, de a mostani kiírásban Shiffrin áll az élen, kevéssel megelőzve szlovák vetélytársát. Az amerikai egyetlen szakágban sem vezet, de övé a legjobb összesített eredmény.

A sok vetélytárs mellett Shiffrinnek lelki és fizikai problémákkal is meg kellett küzdenie az elmúlt években. Ami a lelkit illeti, az mindennél nagyobb kihívás volt neki. Két éve, február 2-án, néhány hónappal nagymamája halála után egy otthoni baleset következtében az édesapja is elhunyt. Ez több mint sokk volt Mikaela számára, a mai napig nem tudta feldolgozni. Jeff Shiffrin minden versenyén ott volt, nagyon mély érzelmi kapcsolat fűzte hozzá, így elvesztése rendkívüli módon megviselte. Egy darabig nem is indult a versenyeken, a visszavonulást fontolgatta. Amikor mégis visszatért volna, a koronavírus szólt közbe. Azóta újra a pályán van, nyert is világbajnokságot, világkupaversenyeket – már 73-nál jár –, de közben a riválisok is jobbak lettek. Hátfájása is hátráltatta.

Mikaela Shiffrin a pjongcsangi téli olimpián

Tehát Shiffrin újra a legjobbak közé tartozik, de korábbi dominanciája mára eltűnt. Viszont újra kezdi érezni magában a tüzet. „Nagyon sokáig tartott, hogy eljussak eddig a pontig – mondta Shiffrin a People magazinnak. – A bánatom még korántsem múlt el, de mindennap érzem, hogy kezd visszatérni belém a versenyek izgalma, és motiváltabb leszek. Olyan mintha egy sérülésből gyógyulnék. Egy idő után eljutsz oda, hogy újra tudsz versenyezni, de néha még mindig fáj. Megtanultam, hogy élned kell az életedet, olyan dolgokkal kell foglalkoznod, amelyek örömöt jelentenek, és önmagadat kell adnod. Újra kezd éledni bennem a tűz, és napról napra több energiát tudok beletenni a síelésbe.”

Lelkileg nagyon jót tett neki, hogy időközben összejött Aleksander Aamodt Kildével. A norvég alpesi síző 2020-ban megnyerte az összetett világkupát, és a mostani kiírásban is a legjobbak között van. Shiffrinnel együtt a sportág álompárját alkotják.

Shiffrinnek nagyon nehéz dolga lesz Pekingben. Műlesiklásban Petra Vlhová a fő esélyes, és ott van a szakág világbajnoka, Katharina Liensberger is, de Shiffrinnek szintén ez a fő száma. Óriás-műlesiklásban a svéd Sara Hector dominál, ám Shiffrin harmadik a szakági vk-rangsorban. Szuper-G-ben a Federica Brignone, Elena Curtoni, Sofia Goggia olasz hármas a legjobb – bár utóbbi sérüléssel küzd –, Shiffrin itt ötödik.

Shiffrin is megfertőződött a koronavírussal még korábban, de pekingi részvételét ez nem veszélyeztette. Tervei szerint minden szakágban rajthoz áll, vagyis mindenki tarthat tőle.

Ma már újra képes mosolyogni (Fotó: AFP)

 

2022.05.24 14:42:00

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Szende Andor tizenkét évig tartotta a helyből magasugrás rekordját, kiváló rugói jól kamatoztak a jégen.

2022.05.10 20:33:09

Téli sportok DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván 1984-ben a szarajevóiak sem tudták elképzelni, hogy akkor modernnek számító ötkarikás létesítményeik rövidesen elenyésznek, inkább további világversenyeket tervezgettek.

2022.04.11 23:25:49

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Magyarország első egyéni téli olimpiai bajnoka a montreali vb-n újra történelmet írt – ráadásul többször is.

2022.04.11 00:35:22

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Mindvégig megvolt benne az alázat.

2022.03.19 14:11:47

Téli sportok MTI, CS. B.

A 34 éves biatlonos Holmenkollenben szerepel utoljára hazája színeiben.