Peking 2022: történelmi arany, történelmi ugrással?

Vágólapra másolva!
2022.01.30. 12:32
null
Hanju Juzuru a japán bajnokságon (Fotó: AFP)
Történelmi aranyéremnek lehet tanúja, aki megnézi a férfi műkorcsolyázók küzdelmeit a jövő héten kezdődő pekingi téli olimpián. A japán Hanju Juzuru az előző két olimpia bajnokaként utazik a kínai fővárosba, ahol évszázados rekordot állíthat be. Juzurunak nem csupán az olimpiai arany a célja, történelmi ugrással szeretné elkápráztatni a világot. Az olimpia sztárjairól szóló sorozatunk második része.



Rettentő kacifántos a helyzet, mert Hanju Juzuru egyszerre állíthatja be és döntheti meg ugyanazt a rekordot, ha Pekingben megnyeri a férfi műkorcsolyázók küzdelmét. És erre minden esélye megvan. Olyan már volt, hogy valaki sorozatban háromszor nyerte meg az olimpiai bajnoki címet ebben a számban, mégis először fordulhat elő, hogy téli olimpián először köszönthetünk háromszoros győztest a férfiaknál Juzuru személyében (a nőknél egyéniben a norvég Sonja Henie nyert hármat).

Mégis, hogyan lehetséges ez?


A kulcsnév Gillis Grafström. A svéd 1920-ban 1924-ben és 1928-ban győzött a férfiak műkorcsolyaversenyében. Az első alkalommal ez a szám még a nyári olimpia műsoráhoztartozott, de 1924-ben már az első téli olimpia (akkori nevénTélisportok Nemzetközi Hete) foglalta magába. Vagyis Grafström háromszoros olimpiai bajnok műkorcsolyában, de csak kétszeres téli aranyérmes (ilyenből több is van a férfi műkorisok között, de Grafström volt az első, aki eljutott kettőig). Viszont Eddie Eagannelegyütt csak ők ketten mondhatják el magukról, hogy téli és nyári olimpiai aranyuk is van. Igaz, az amerikainak két különböző sportágban, ökölvívásban és négyes bobban.

Na de vissza Juzuruhoz. A 27 éves klasszist nem csak a mesterhármas foglalkoztatja. A történelmi aranyérmet történelmi ugrással szeretné megszerezni. A cél a négyfordulatos Axel, aminél nem igazán létezik nehezebb ugrás jelenleg, és amit versenyen még senki sem mutatott be.

HANJU JUZURU
Született: 1994. december7., Szendai (Japán)
Sportága: műkorcsolya (férfi egyéni)
Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (2014, 2018), 2x világbajnok (2014, 2017), 3x vb-ezüstérmes (2015, 2016, 2019), 2x vb-bronzérmes (2012, 2021), Négy kontinens bajnoksága-győztes (2020), 4x Grand Prix-döntő-győztes (2014, 2015, 2016, 2017)

„Az olimpia nem egy előadás. Ez olyan hely, ahol nyerni kell, ezért is vagyok erősen elszánt. Bízom benne, hogy sikerül olyan programot összeállítanom, amelyben egy sikeres négyfordulatos Axel extra pontokat hozhat” – mondta Hanju még decembervégén, miután megnyerte hatodik japán bajnoki címét. Ezen az ob-n megpróbálkozott a négyfordulatos Axellel, de mivel két lábra érkezett, ezért háromfordulatosnak könyvelték el. Ő lehetett volna az első műkorcsolyázó, akinek ez sikerül. Mindenki biztos lehet benne, hogy a kínai fővárosban újra megpróbálja. Nemcsak az olimpiai arany a legfőbb célja, az is, hogy történelmi ugrást mutasson be a legfontosabb eseményen.

A sport szempontjából Juzurunak volt egy nagy hátránya, az asztma. Kétéves korában diagnosztizálták nála, és egész gyerekkorára hatása volt. Négyévesen kezdett el korcsolyázni, és ez a rendellenesség nemcsak ez idő tájt nehezítette meg a dolgát, hanem még juniorkorábanis hatással volt a teljesítményére. Állapota csak lassan javult, de ez az állandó nehézség is közrejátszott abban, hogy le tudja küzdeni a nehézségeket a sportban és a mindennapi életben is. Az asztma felkészítette a keménykihívásokra, lelkileg megedzette. Páratlan karriert mondhat magáénak. „Természetesen” megnyerte a junior-világbajnokságot is, majd a felnőttek között is nyert hét vb-érmet, köztük két aranyat. a Grand Prix-döntőben négyszer bizonyult a legjobbnak.

Hanju Juzuru a mai napig az egyetlen, aki teljesítette a Szuper Slamet, vagyis megnyerte a két legfontosabb juniorversenyt, a vb-t és a Grand Prix-döntőt, valamint a felnőttek négy legfőbb bajnoki címét, az olimpiát, a világbajnokságot, a Grand Prix-döntőt és a Négy kontinens bajnokságát – utóbbi helyett az Európa-bajnokságot is jegyzik, de ezt Juzuru japánként nem nyerheti meg.

Másik nagy rekordja, hogy elsőként ért el több mint 100 pontot a rövid programban és jutott 200 pont fölé a szabad programban. És persze ő volt az, aki összesítésben elsőként teljesített 300 pont fölött. A rövid programban a mai napig övé a világcsúcs 111.82-vel.

Bámulatos.

Hanju Juzuru szabad programja a pjongcsangi téli olimpián

Tavaly hosszú ideig nem versenyzett, a bokájával is akadt némi gond. De éppen a japán bajnokság megnyerésével bizonyította, hogy ismét képes a legjobbak szintén teljesíteni.

Hogy ki akadályozhatjameg Juzurut, hogy megszerezze sorozatban a harmadik olimpiai bajnoki címét? Nos, Nathan Chen biztosan nagy ellenfél lesz. A 22 éves amerikai nyerte meg ezt a számot a legutóbbi három világbajnokságon. Remélhetően kettejük küzdelmébe nem szól bele semmilyen vírus, mert az hatalmas sportélménytől fosztaná meg a rajongókat. A két gigász között a pillanatnyi forma, idegállapot, koncentráció dönthet. Óriási csatára van kilátás – február 8. és 10.-én, amikor a férfi műkorcsolyázók versenyét rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik