Rövid pályás gyorskorcsolya-vb: a női váltó sárga lapos kizárást kapott

Vágólapra másolva!
2024.03.17. 13:19
Kizárták Kónya Zsófiáékat (Fotó: Árvai Károly, archív)
A magyar női váltót sárga lapos kizárással sújtották a vasárnapi kisdöntőben, így az utolsó helyre sorolták a rövid pályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságán.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Bácskai Sára Luca összeállítású magyar stafétának a kínai, az olasz és a japán négyessel kellett megküzdenie. A futam már az elején káoszba torkollott, amikor a leváltott japán ember miatt nemcsak az ázsiai, hanem a magyar és az olasz csapat is elesett, csupán az élen korcsolyázó kínaiak maradtak talpon. Hamarosan így külön verseny alakult ki a futam második helyéért az olasz és a magyar kvartett között.

A hajrához közeledve Bácskai Sára Luca a szabályoknak megfelelően elengedte a körelőnyben lévő kínai csapatot, így az olaszok megléptek. Csakhogy az 1500 méteren junior-világbajnok Somodi Maja visszaelőzte az ázsiaiakat, majd nem engedte el riválisát, ezért a kínai váltó is elesett, amely azonban így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri a japánokat egyszerű futamkizárással büntette a 3000 méteres táv elején történt bukásokért, viszont a körhátrányban elkövetett szabálytalanság annyira súlyosnak minősül, hogy sárga lapos kizárást vont maga után, ami azt jelenti, hogy a magyarokat nemcsak a futam, hanem az egész mezőny végére sorolták.

„Nem tudtam, hogy a kínaiak körelőnyben vannak, én azt hittem, mindenki elesett. Az a tanulság, hogy jobban kell figyelni” – mondta az MTI-nek könnyeivel küzdve a 19 éves gyorskorcsolyázó.

Társai saját bevallásuk szerint tudták, hogy Kína körelőnyben halad az élen, mert hallották az edzőiket, de hozzátették, hatalmas káosz volt a futamon belül, mindenki teljesen máshol váltott, így a köröket is nehéz volt számolni.

„Én el is engedtem a kínaiakat, de a zűrzavart jól mutatja, hogy amikor Maja előzött, hirtelen elbizonytalanodtam, helyesen tettem-e” – fogalmazott Bácskai.

Az idény eddigi részét vírusos megbetegedése miatt teljesen kihagyó Jászapáti Petra szerint az lehet a tanulság, hogy az ötödik, szintén a palánk mellett kiabáló tartalékemberre is érdemes jobban figyelni. Hozzátette, inkább most történjen ilyen, mint az olimpián, vagy éppen a világkupákon, ahol az ilyen hátrasorolás súlyos pontvesztéssel járna.

A világbajnokságon vasárnap délelőtt Kónya Zsófia egyéniben is jégre lépett és az 500 után 1000 méteren is negyeddöntőbe jutott.

„Az első futam nem okozhatott és nem is okozott nehézséget. A második már nehezebb volt. Bár a zsűri videózott, egyáltalán nem aggódtam, belülről teljesen egyértelmű volt, hogy nem történt semmi. Nagyon örülök, hogy sprinttáv után ezren is negyeddöntős lettem, de már nagyon fáradt vagyok, mert mindkét számban plusz kettőt kellett futnom ezért” – értékelt az MTI-nek Kónya.

A rotterdami Ahoy Arénában vasárnap az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik