Valijeva négyéves eltiltást kapott, az oroszokat megfosztották az olimpiai bajnoki címüktől

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.29. 16:07
Kamila Valijeva többször is hibázott a kűrben, végül a dobogóról is lecsúszott az olimpián (Fotó: Getty Images)
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt négyéves eltiltással sújtotta Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázót.

VALIJEVÁRA MÁR A RÖVID PROGRAM ALATT IS HATALMAS NYOMÁS NEHEZEDETT, ENNEK ELLENÉRE A LEGMAGASABB PONTSZÁMOT KAPTA A PEKINGI TÉLI OLIMPIÁN

 

A KŰRJÉNÉL MÁR NEM TUDTA ELVISELNI A NYOMÁST

 

A 17 éves műkorcsolyázó, Kamila Valijeva versenyzési jogának felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes. A lausanne-i testület döntése egyben azt is jelenti, hogy elveszti a 2022-es pekingi téli játékokon elért eredményeit, így a vele győztes orosz csapatot megfosztják az aranyérmétől. A versenyző egyéniben negyedik lett.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) novemberben megerősítette, változatlanul azt akarja, hogy négy évre szóló eltiltást kapjon Valijeva. Álláspontját az után erősítette meg, hogy az orosz műkorcsolyázó doppingügyében – a szeptemberi tárgyalást követően – újabb meghallgatást tartott akkor a CAS választott bírói testülete.

A WADA a maga részéről amellett is kitartott az őszi állásfoglalásában, hogy Valijeva diszkvalifikálásával együtt annak ötkarikás eredményeit törölni kell, így a pekingi olimpián az orosz csapattal elért elsőségét is. A csapatverseny végső sorrendjét az olimpia óta nem hirdették ki.

A CAS végül ilyen értelmű döntést hozott, így Valijeva elmarasztalásával Oroszország elveszíti a csapatversenyben szerzett aranyérmét. A második helyen eredetileg az Egyesült Államok válogatottja végzett, míg a harmadik Japán, a negyedik pedig Kanada volt.

Valijeva kezdettől ártatlannak vallotta magát. A felmentését elérni akaró védői többek között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult, emellett a pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny. Az is egy érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amelyet az ominózus esetben kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításába.

Az orosz doppingellenes ügynökség korábban felmentette Valijevát. A CAS viszont azzal indokolta mostani döntését, hogy a műkorcsolyázó nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a tiltott szer véletlenül került a szervezetébe, azaz nem szándékosan követte el a doppingvétséget. Egyúttal azt is elvetette a testület, hogy a kora miatt – akkor még csak 15 éves volt – más elbírálás alá esne a felelősséget illetően.

Az érmes helyezések módosítása a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hatáskörébe tartozik. A végrehajtó bizottság legközelebbi tervezet ülése márciusban lesz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik