Téli olimpia: csak a szokásos – Kanada–USA női hokidöntő lesz

Vágólapra másolva!
2022.02.14. 16:48
null
Ötödször jutott döntőbe az amerikai válogatott (Fotó: AFP)
A Pekingben zajló téli olimpia női jégkorongtornájának második elődöntőjében a címvédő Egyesült Államok 4–1-re legyőzte Finnországot, így bejutott a döntőbe, ahol az ősi rivális Kanada lesz az ellenfele. A téli olimpiák történetében az eddigi hat fináléból ötször ez a két válogatott csapott össze.

 

Nem történt meglepetés a női jégkorongtornán: az Egyesült Államok érvényesítette a papírformát Finnország ellen. A gól nélküli első harmad után a tengerentúliak szereztek vezetést Cayla Barnes emberelőnyös góljával, s ekkor felsejlett a három évvel ezelőtti drámai vb-döntő a két csapat között, de ezúttal elmaradt a finn egyenlítés. Sőt, a középső harmadban finn találat helyett újabb amerikai gól esett, Hilary Knight duplázta meg a címvédő előnyét.

A záró húsz percre aztán rákapcsoltak a finnek, de hiába erőlködtek, az utolsó öt percben Hayley Scamurra gyakorlatilag eldöntötte a döntőbe jutás kérdését. Ez még akkor is igaz, ha finnek az utolsó négy percre lehozták a kapusukat, amikor Abby Roque kiállítása miatt emberelőnybe kerültek, s 6 a 4 ellen támadhattak. A fórt nem tudták kihasználni, s csak szűk fél perccel a vége előtt tudták kozmetikázni az eredményt Susana Tapani találatával, ám Roque pillanatok belül visszaállította a háromgólos különbséget, egyben kialakította a 4–1-es végeredményt is.

Ezzel az Egyesült Államok bejutott a torna döntőjébe, ahol Kanada lesz az ellenfele – mondhatjuk, hogy megint, miután a női jégkorong 1998-as olimpiai bemutatkozása óta lejátszott hat döntőből ötször ez a két csapat küzdött meg az aranyéremért.

JÉGKORONG
NŐI ELŐDÖNTŐ

Egyesült Államok–Finnország 4–1 (0–0, 2–0, 2–1)

KORÁBBAN
Kanada–Svájc 10–3 (5–1, 3–2, 2–0)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik