Téli olimpia: börtönbe kerülhet a kínaiak 18 éves sztárja

Vágólapra másolva!
2022.02.15. 14:03
null
Kegyvesztett lehet a kínai kedvenc? (Fotó: AFP)
A Pekingben zajló téli olimpián a kínaiak kedvencévé és az ötkarikás játékok nem hivatalos arcává vált Ku Aj-ling Eileen, aki a síakrobatika ugró számát megnyerte, s slopestyle-ban a második helyen zárt. Noha olimpiai bajnokként többet megengedhet magának, mint az átlag kínai állampolgár, ezúttal lehet, hogy túl messzire ment, ami miatt könnyen lehet, hogy börtönbe kerül...

Az Eurosport.hu beszámolója szerint a 18 éves, modellként is ismert és elismert Ku egy nappal győzelme előtt Instagramon válaszolt egy hozzászólásban érkező kérdésre, ami lehet, hogy nem marad következmények nélkül.

„Miért használhatod az Instagramot, miközben kínaiak milliói ezt nem tehetik meg? Miért részesülsz kivételezett bánásmódban? Ez nem igazságos. Ki tudnál állni azokért a kínaiakért, akik nem használhatják szabadon az internetet?” – állt többek között a kommentben, amire Ku olyat válaszolt, ami lehet, hogy nem volt teljesen átgondolt.

„Bárki használhat VPN-t, amit ingyenesen le is tölthető” – írta Ku.

Ezzel az a probléma, hogy a virtuális magánhálózatok (VPN) használata Kínában tilos – leginkább azért, mert segítségükkel meg lehet kerülni az internetes cenzúrát és az országban blokkolt oldalak is elérhetővé válnak.

A párbeszédről beszámoló nemzetközi sajtó szerint a VPN-ekkel való kereskedés miatt Kínában eddig minden hasonló esetben börtönbüntetést szabtak ki a szoftverek kereskedésével foglalkozókra. A kérdés, hogy vajon Ku – azóta már eltávolított – válaszát kereskedésnek minősítik-e, vagy sem, s ha igen, akkor vajon segít-e rajta, hogy olimpiai bajnokként elért különleges státusza…

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik