Téli olimpia: az időjárás volt a főszereplő – szombati infoközpont

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.02.18. 20:14
null
Kónya Ádám (Fotó: MTI)
Szombaton utolsó magyarként Kónya Ádám szerepelt a pekingi téli olimpián, a sífutók 30 kilométerre rövidített tömegrajtos szabad stílusú versenyében állt rajthoz s lett végül 55. A téli játékok utolsó előtti napján nyolc számban akartak érmet osztani, de az időjárás alaposan közbeszólt. A sífutóverseny távját az extrém hideg és a versenyzők megkímélése érdekében változtatták meg, az alpesi sízők csapatversenyét pedig vasárnapra kellett halasztani a nagy szél miatt.

 

XXIV. TÉLI OLIMPIA, PEKING

A MAGYAR VERSENYZŐK SZOMBATI SZEREPLÉSE

SÍFUTÁS – 55. Kónya Ádám
7.00:
50 km szabad stílusú tömegrajtos verseny

TOVÁBBI ESEMÉNYEK

A férfi sífutók 50 km-es szabad stílusú versenyszámát a rendkívül hideg időjárás miatt 30 km-re rövidítették, s az orosz Alekszandr Bolsunov nyert honfitársa, Ivan Jakimuskin és a norvég Simen Hegstad Krueger előtt. Kónya Ádám 55. helyen ért célba.

Irene Schouten győzelmével ért véget a női tömegrajtos versenye gyorskorcsolyában. A hollandok összesen hat arannyal végeztek a sportági éremtáblázat élén, ennek felét Schouten szállította. A második helyen a kanadai Ivanie Blondin – a magyar gyorskorcsolyázó Nagy Konrád felesége – ért célba.

A férfiak hasonló száma a belga Bart Swings győzelmével ért véget, aki négy éve Pjongcsangban ezüstérmes volt ebben a számban. Swings a belga sport történetének második téli olimpiai aranyérmét szerezte meg. Az elsőt még 74 évvel ezelőtt, 1948-ban a Micheline Lannoy, Pierre Baugniet kettős szerezte páros műkorcsolyában, megelőzve a Kékessy Andrea, Király Ede magyar kettőst.

Nagy csatában extra endet követően a briteket legyőzve Svédország nyerte meg a férfiak curlingtornáját. A bronzérmet a kanadaiak szerezték meg a címvédő amerikaiak ellen. A nők bronzmeccsét a svédek nyerték meg a Svájciak legyőzésével. Az aranyéremről a záró napon döntenek a britek és a japánok.

Az új-zélandi Nico Porteous győzelmével ért véget a férfi síakrobaták küzdelme félcsőben, aki két amerikait előzött meg. Ez volt országa történetének második téli olimpiai aranyérme. Az elsőt Zoi Sadowski-Synnott szerezte meg a női hódeszkások slopestyle versenyszámában, szintén Pekingben.

A párosok műkorcsolyaversenyét a kínai Szuj Ven-csing, Han Cung páros nyerte meg, míg a női kettes bobban dupláztak a németek.

A férfi jégkorongtornán a svédeket 4–0-ra legyőző Szlovákiáé lett a bronzérem, az orosz–finn döntő vasárnap lesz.

Szombaton rendezték volna az alpesi sízők csapatversenyét, ám az orkán erejű szél miatt ezt nem tudták megrendezni. A sportág nemzetközi szövetsége, illetve a szervezőbizottság a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a közvetítésért felelős szervezettel egyeztetve úgy döntött, hogy vasárnap reggel megpróbálják pótolni a versenyt, magyar idő szerint 2 órától. Az más kérdés, hogy az időjárás-előrejelzés holnapra sem mond túlságosan biztatót, így egyelőre kétséges, hogy sikerül-e végül megrendezni.

ÉREMTÁBLÁZAT A SZOMBATI VERSENYNAP UTÁN

A SZOMBATI ARANYÉRMESEK

ALPESI SÍ
vegyes csapatverseny: elmaradt

BOB
női kettes: Laura Nolte, Deborah Levi (Németország)

CURLING
férfi csapatverseny: Svédország

GYORSKORCSOLYA
férfi tömegrajtos verseny: Bart Swings (Belgium)
női tömegrajtos verseny: Irene Schouten (Hollandia)

MŰKORCSOLYA
páros: Szuj Ven-csing, Han Cung (Kína)

SÍAKROBATIKA
férfi félcső: Nico Porteous (Új-Zéland)

SÍFUTÁS
30 km szabad stílusú tömegrajtos verseny: Alekszandr Bolsunov (Orosz csapat)

SZOMBATI PROGRAM

BOB
2.30:
férfi négyes, 1. és 2. futam
13.00:
női kettes, 3. és 4. futam, DÖNTŐ

CURLING
7.05:
férfi DÖNTŐ, Svédország–Nagy-Britannia
13.00: női bronzmérkőzés, Svédország–Svájc

GYORSKORCSOLYA
8.00:
férfi és női tömegrajtos verseny, DÖNTŐ

JÉGKORONG
Férfiak

14.10:
bronzmérkőzés, Szlovákia–Svédország

MŰKORCSOLYA
12.10:
páros kűr, DÖNTŐ

SÍAKROBATIKA
2.30:
férfi félcső, DÖNTŐ

SÍFUTÁS
7.00:
50 km szabad stílusú tömegrajtos verseny, DÖNTŐ (Kónya Ádám)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik