Téli olimpia: kettős orosz siker a rövidített 50 km-en, Kónya 55.

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.19. 09:28
Szombaton a férfi sífutók 50 km-es szabad stílusú versenyszámát rendezték a pekingi téli olimpián. A rendkívül hideg időjárás miatt 28.4 km-re rövidített távon az orosz Alekszandr Bolsunov nyert honfitársa, Ivan Jakimuskin és a norvég Simen Hegstad Krueger előtt. Kónya Ádám 55. helyen ért célba.
Kónya Ádám a 60 tagú mezőnyből az 55. helyen ért célba úgy, hogy remekül hajrázva a végén macedón ellenfelét is meg tudta előzni 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)
Kónya Ádám a 60 tagú mezőnyből az 55. helyen ért célba úgy, hogy remekül hajrázva a végén macedón ellenfelét is meg tudta előzni A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)

Az extrém hideg és az erős szél miatt a versenyzők védelmében döntöttek úgy a szervezők, hogy csaknem felére rövidítik a leghosszabb versenyszám távját. Ahogyan az várható volt, a mezőny jelentős része együtt haladt a táv harmadáig, a szökési kísérleteket még csírájában elfojtották. Fél távnál viszont leszakadt az egyik nagy esélyes, a Pekingben az egyéni és a csapatsprintet megnyerő, amúgy már ötszörös olimpiai bajnok norvég Johannes Hösflot Klaebo (később fel is adta a versenyt), míg két másik norvég fél távnál kiállt lécet cserélni, de ők vissza tudtak zárkózni az akkor már csak 15 tagú élbolyhoz.

Sőt, Krueger 18 kilométernél az élre is állt az új lécekkel, és igencsak komoly tempót diktált, amit már csak heten bírtak rajta kívül: honfitársa, Sjur Röthe, négy orosz (Bolsunov, Jakimuskin, Malcev, Szpicov), az amerikai Patterson és a francia Parisse, kicsit később pedig csatlakozott a svéd Poromaa és a francia Manificat is.

Az utolsó körben a síatlon győztese, Bolsunov állt az élre és ő diktálta az iramot, a végére így három orosz (Szpicov maradt le) és két norvég tartotta magát. Az utolsó hosszú emelkedőn Bolsunovval már csak Krueger és Jakimuskin tudta tartani a tempót, lefelé viszont már ők sem, így a végén simán nyert az orosz, ráadásul kettős sikert arattak, mert Krueger mellett még Jakimuskin is elment a végén.

Kónya Ádám a 60 tagú mezőnyből az 55. helyen ért célba úgy, hogy remekül hajrázva a végén macedón ellenfelét is meg tudta előzni. A viadal után az MTI-nek elmondta, hogy mindenképpen az volt a célja, hogy értékelhető eredménnyel fejezze be a versenyt.

„Brutális körülmények voltak, közvetlenül a tervezett rajt előtt tudtuk meg, hogy egy órával elhalasztják a startot, és a táv is módosult.Ezzel együtt úgy éreztem, hogy elég jól mentem, a bekészített cserelécet sem kellett használnom, jól haladtam így is, és az első lécem is bírta a közel 30 kilométert. A nagy szélben furcsa volt a hó, mert nem ette annyira vaxot, mint máskor a száraz hó" – mondta az MTI-nek Kónya, aki a vasárnapi záróünnepségen viheti majd a magyar zászlót.

Edző-testvére, Kónya Bálint jelezte: úgy tudja, hogy mínusz 18 fok alatt nem szoktak világkupa-versenyt rendezni, most éppen nem volt annyi, de a szél így is eléggé zavarta a versenyzőket.

„Ádám jól ment, még ha nem is volt hibátlan a futása, de végig tudott menni, lekörözés nélkül. A módosított táv ellenére nagyon nehéz verseny volt, kellemetlen átfúvásokkal vagy szembeszéllel, ez így is a legkeményebb verseny volt.".

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍFUTÁS, FÉRFI 28.4 KM (SZABAD STÍLUS)
1. Alekszandr Bolsunov (Orosz csapat) 1:11.32.7 óra
2. Ivan Jakimuskin (Orosz csapat) +5.5 mp
3. Simen Hegstad Krueger (Norvégia) +7.0
4. Artyom Malcev (Orosz csapat) +10.7
5. Sjur Röthe (Norvégia) +15.8
6. Gyenyisz Szpicov (Orosz csapat) +26.2
...
55. KÓNYA ÁDÁM +13:48.7 perc

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik