Síugrás: japán győzelem a Négysáncverseny első állomásán

Vágólapra másolva!
2021.12.29. 19:32
null
Kobajasi Rjoju nyerte a Négysáncverseny első állomását (Fotó: AFP)
A Négysáncverseny egyik nagy esélyese, a japán Kobajasi Rjoju győzött a torna első állomásán Oberstdorfban. A klasszist ugyanakkor alaposan megszorongatta a norvég különítmény.

 

Szomorkás hangulatban, esős időjárás mellett és a járványügyi intézkedések miatt nézők nélkül kezdődött el szerdán Oberstdorfban a Négysáncverseny, amelyen a világ legjobb síugrói csapnak össze az ikonikus aranysastrófeáért. Bár az előző kiírás után sokáig reménykedett benne a sportág közössége, hogy most végre visszatér a tornára a hamisítatlan bulihangulat, a szurkolók sajnos ezúttal sem lehettek ott a helyszínen.

Nem maradt hát más, mint a televíziók képernyői előtt végigizgulni az első felvonást, amely legalább annyiban kompenzálta a hoppon maradt rajongókat, hogy igazán szoros küzdelmet hozott. A világkupa eddigi alakulása alapján a német Karl Geiger és a japán Kobajasi Rjoju számít a torna favoritjának – Oberstdorfban utóbbinak jött ki jobban a lépés. Bár az első kör után még csak az ötödik helyen állt, második elrugaszkodása tökéletesen sikerült, és ugrása nemcsak – a sáncrekordot megközelítően – hosszú, hanem kivitelezés szempontjából is kiemelkedő lett. Annak ellenére, hogy még négyen következtek utána, Kobajasi látványosan ünnepelte ugrását, mert tudta, aki le akarja gyűrni, annak a tökéleteshez közeli teljesíményt kell nyújtania, és ez már senkinek sem sikerült.

Némi meglepetésre nem a vk-éllovas Geiger, hanem „a norvég különítmény”, Halvor Egner Granerud, Robert Johansson és Marius Lindvik végzett mögötte szoros csatában, vagyis a japán a győzelem ellenére sem dőlhet hátra. A verseny után úgy nyilatkozott, a második ugrása csodálatos volt, amely során a legjobbját nyújtotta – ezt a szintet azonban a torna további állomásain is fenn kell tartania, mert a konkurencia ott lohol a nyomában.

Ötödik helye ellenére Geigert is nyugtathatja, hogy csupán 6.1 ponttal maradt el nagy riválisától, és ez a hátrány a hátralevő három versenyen még simán ledolgozható. A másodikként végző Granerud egyébként arra panaszkodott a viadal után, hogy második ugrását kissé agresszív stílusban teljesítette, és ez a győzelmébe került, hiszen az első sorozatban még 4 ponttal állt Kobajasi előtt.

Bár nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire hiányoznak a szurkolók a Négysáncversenyről, az mindenképp szívderítő, hogy a várakozásoknak megfelelően izgalmas a küzdelem a klasszisok között, így az aranysastrófeáért folyó harc a végsőkig nyílt maradhat. Rövid szusszanás után a mezőny Garmisch-Partenkirchenben folytatja az új év első napján.

NÉGYSÁNCVERSENY, OBERSTDORF
1. Kobajasi Rjoju (japán) 302.0 pont (128.5 méter, 141.0), 2. Granerud (norvég) 299.2 (132.0, 133.0), 3. Johansson (norvég) 298.6 (135.5, 131.0). A Négysáncverseny állása 1 verseny után: 1. Kobajasi 302.0 pont, 2. Granerud 299.2, 3. Johansson 298.6. Következik: Garmisch-Partenkirchen (január 1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik