Fülöp beengedte a gólt, de nem bundázott

Vágólapra másolva!
2011.09.18. 08:18
null
Kapus a kapustól: Fülöp Márton (kicsi) bánata, Paul Smith (ritka) öröme
Ilyen is csak Angliában fordulhat elő: a Nottingham 1–0-s vezetésénél félbeszakadt Ligakupa-meccs újrajátszása előtt a Leicester játékosai elhatározták, ellenfelüknek jár a megérdemelt előny, ezért az első percben minden vendégjátékos, köztük Fülöp Márton kapus futballistákra nem túl jellemző nyugalommal szemlélte az ellenfél célratörő megmozdulását.

Négy évvel ezelőtt az angol Ligakupa 2. fordulójában Fülöp Márton már a 23. másodpercben gólt kapott. Kicsit dühöngött magában, mert az ellenfél kapusa talált a hálójába, jobban szerette volna, ha ezt inkább egy csatár teszi, az mégiscsak elfogadhatóbb, ám különösebben nem lepődött meg, hiszen előre tudta, hogy ez történik.

Tudta, ám emiatt nem robbant ki bundabotrány a szigetországban. Az eset sokkal meghökkentőbb, különösen a mai, pénz diktálta világban, mi több, aligha eshetne meg másutt, mint éppen az angoloknál, a fair play őshazájában.

Szomorú esemény volt az előzmény: augusztus 28-án játszották a hírneves City Groundon az akkor éppen harmadosztályú Nottingham Forest és az egy vonallal feljebb szereplő Leicester City mérkőzését (az évad végén egyébként majd helyet cserélt a két alakulat...), és a csapatok 1–0-s hazai vezetéssel zárták az első félidőt.

A folytatásra azonban nem kerülhetett sor, mert a szünetben a vendégek kétszeres válogatott ír játékosa, Clive Clarke szíve kétszer is megállt az öltözőben. Szerencsére mindkétszer sikerült újraéleszteni, de az ijedtség érthetően nagy volt, hiszen Antonio Puerta, a Sevilla ifjú labdarúgója három nappal korábban esett össze eszméletlenül a Getafe elleni spanyol bajnoki közben (majd bár magához tért, az épületben újabb szívroham érte, és kórházba szállítását követően épp a szóban forgó Ligakupa-meccsel nagyjából egy időben hunyt el...).

A találkozó tehát félidőben „elakadt", és az angol szövetség 2007. szeptember 18-án játszatta újra, az első perctől, 0–0-ról indulva. A Leicester City vezetősége azonban úgy határozott, 0–1-ről kezdődő folytatás lenne az igazságos, amivel a játékosok is egyetértettek.

FAIR PLAY LECKE ANGLIÁBÓL

„Mindenki azonnal elfogadta a döntést – mondta az NS érdeklődésére Fülöp Márton, a leicesteriek légiósa. – A Nottingham az első meccsen nagyszerűen futballozott, megérdemelten vezetett, és nem tehetett róla, hogy félbeszakadt a mérkőzés. Ezért aztán a házigazdák kijelöltek egy játékost, aki a kezdés után zavartalanul bevezethette a labdát a kapunkba. Bosszantott, hogy éppen a kapusukat jelölték ki, eszembe is jutott, hogy leszerelem, és odapasszolom egy csatárnak, rúgja be ő, de aztán nem tettem semmit."

A kedvezményezett Forest-játékos, azaz Paul Smith kényelmesen sétálva terelgette a labdát a kezdőponttól a gólvonalon túlig, ezért esett a gól csak a 23. másodpercben – ezt leszámítva a magyar kapus hálójába még soha senki nem talált be ennyire gyorsan.

A Sunderlandtől az idény előtt kölcsönbe érkező Fülöp Márton zsebét egyébként annyiban érintette ez a szokatlan megoldás, hogy szerződése szerint extra prémium járt neki, ha kapott gól nélkül hozta a mérkőzést, ám most nem volt értelme méltányosságot kérni, mert a Nottingham később élesben is betalált.

A City a szünetig egyenlített, majd a második félidő elején szerzett ismét vezetést a házigazda (ekkor már valódi találattal), és óriási fölényben játszott. A látogatók ezután csupán kétszer jutottak el a Forest kapujáig, ám ennyi is elég volt nekik az üdvösséghez: a 88. percben ismét egyenlítettek, a 91.-ben pedig a győztes gólt is megszerezték (2–3)!

(Egy hasonló bravúrnak amúgy később maguk is szenvedő alanyaivá váltak: a következő körben ugyanis kiejtették a jó nevű Aston Villát, majd ismét, sorozatban negyedszer is idegenben kellett fellépniük, mégpedig a 16 között a szupererős Chelsea ellen. A 86. percben még vezettek a Stamford Bridge-en, végül azonban 4–3-ra kikaptak a kékektől...)

Ami az akkor 27 éves Clive Clarke-ot illeti, a rosszullétét követő napokban már jobban volt. Még egy hónapig legfeljebb néző lehetett az edzéseken is, és azután kellett nyilatkoznia, folytatja-e a pályafutását.

Családos ember, ezért nehéz döntés előtt állt, különösen úgy, hogy a vizsgálatok nem állapítottak meg nála rendellenességet, az orvosoknak fogalmuk sem volt, miért állt le kétszer a szíve. Végül visszament anyaegyesületéhez (ő is a Sunderlandhez), és ott jutott a nagy elhatározásra: klubjával egyeztetve a következő esztendő elején felhagyott a labdarúgással.

Számunkra persze akkoriban a Fülöp Mártonról szóló orvosi hírek is fontosak voltak, hiszen néhány nappal a történtek előtt Isztambulban, a magyar válogatott törökök elleni mérkőzésén agyrázkódást szenvedett, és le kellett cserélni. Elmondása szerint 15-én még kicsit fájós fejjel állt kapuba a Leicester City bajnokiján, ám 18-án Nottinghamben már semmit sem érzett abból, hogy a török Emre Belözoglu egy héttel korábban véletlenül fejbe rúgta.

Inkább okozott neki fejfájást, hogy egy kapus talált a kapujába…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik