K. T. I. 2020.06.07 22:31 Frissítve: 2020.06.08 00:06

La Liga: a FIFA 20-ból kapnak közönséget a spanyol bajnokik

Különleges technikai megoldással dobnák fel a zárt kapus mérkőzések hangulatát Spanyolországban. A tervek szerint a tévénézők számára a FIFA 20 játék virtuális közönségét vetítenék a lelátókra, miközben a korábbi mérkőzéseken rögzített atmoszféra szólna – az adott játékhelyzethez igazodva.

A képen a Barcelona valódi szurkolói, jövő héttől a képernyőn viszont a digitálisak kaphatnak szerepet (Fotó: AFP)

A Marca beszámolója szerint a Mediapro's 3D nevű technológiai megoldással lehetséges, hogy a FIFA 20 számítógépes játék közönségét virtuálisan a lelátókra vetítsék, így próbálják a valódi szurkolás illúzióját megteremteni a La Liga jövő heti folytatásakor. Hasonló a megoldás, mint aminek segítségével például a Formula–1-es futamok közvetítéseiben is több olyan hirdetés, reklámtábla jelenik meg, amely a valóságban nincs is az adott felületen.

A vetített közönség csak a hangulatteremtés egyik része. Mellé – ahogyan azt például a Bundesliga-közvetítésekben is próbálják – szurkolói hangokat is kevernének, ezzel megidézve a telt házas stadionok atmoszféráját. A ligánál állítólag hetek óta dolgoznak azon, hogy a korábbi mérkőzések hangsávjaiból minden stadion számára saját, egyedi atmo-listát készítsenek, így az adott adás rendezői a pályán történő eseményekhez legjobban passzoló szurkolói hangokat játszhatják be. 

A történetben pedig egy harmadik technológiai csavar is leledzik: nem lesz kötelező ugyanis így nézni a meccseket. Mint a Marca megjegyzi, Spanyolországban a tévénézők választhatnak majd, hogy a digitális effektekkel turbózott adást, vagy a hagyományos közvetítést szeretnék-e követni. Azaz, ha valakit a szándékkal ellentétben éppen hogy zavarna a virtuális közönség, úgy „kikapcsolhatja” azt. 

A klubok még a hét közepén döntöttek arról, hogy a tévétársaságok nyugodtan alkalmazhatják a technológiát. A napokban pedig már meg is kezdték az ehhez szükséges eszközök telepítését a stadionokban. 

A koronavírus miatti szünetet követő első meccset június 11-én, csütörtökön rendezik meg a spanyol élvonalban, a Sevilla és a Real Betis városi rangadója lesz ez a találkozó. A listavezető FC Barcelona szombaton, a második helyen álló Real Madrid vasárnap lép pályára. Az újraindulást követő első két forduló programja itt tekinthető meg!

2022.05.20 14:01:02

Spanyol labdarúgás BABJÁK BENCE

Exkluzív: kulisszatitkok a Real támadójáról volt edzőjétől és a Folha de Sao Paulo újságírójától.

2022.05.10 21:13:45

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Remekelt a Dembélé, Aubameyang kettős, Aspas ismét betalált – Ronald Araújo agyrázkódást szenvedett egy ütközés során.

2022.05.08 11:22:41

Spanyol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Rengeteg helyzetet dolgoztak ki a hazaiak a friss bajnok, tartalékos Real Madrid ellen, de így is csak egy büntető döntött.

2022.05.07 20:30:59

Spanyol labdarúgás MURÁNYI DOMONKOS

A csereként beálló Ansu Fati góljára az exbarcás Bartra még válaszolt, de aztán elsült Jordi Alba lába…

2022.04.30 16:18:37

Spanyol labdarúgás K. T. I.

Rodrygo remekelt az első félidőben, a másodikban aztán Asensio és a csereember Benzema is betalált.