K. T. I. 2020.06.07 22:31 Frissítve: 2020.06.08 00:06

La Liga: a FIFA 20-ból kapnak közönséget a spanyol bajnokik

Különleges technikai megoldással dobnák fel a zárt kapus mérkőzések hangulatát Spanyolországban. A tervek szerint a tévénézők számára a FIFA 20 játék virtuális közönségét vetítenék a lelátókra, miközben a korábbi mérkőzéseken rögzített atmoszféra szólna – az adott játékhelyzethez igazodva.

A képen a Barcelona valódi szurkolói, jövő héttől a képernyőn viszont a digitálisak kaphatnak szerepet (Fotó: AFP)

A Marca beszámolója szerint a Mediapro's 3D nevű technológiai megoldással lehetséges, hogy a FIFA 20 számítógépes játék közönségét virtuálisan a lelátókra vetítsék, így próbálják a valódi szurkolás illúzióját megteremteni a La Liga jövő heti folytatásakor. Hasonló a megoldás, mint aminek segítségével például a Formula–1-es futamok közvetítéseiben is több olyan hirdetés, reklámtábla jelenik meg, amely a valóságban nincs is az adott felületen.

A vetített közönség csak a hangulatteremtés egyik része. Mellé – ahogyan azt például a Bundesliga-közvetítésekben is próbálják – szurkolói hangokat is kevernének, ezzel megidézve a telt házas stadionok atmoszféráját. A ligánál állítólag hetek óta dolgoznak azon, hogy a korábbi mérkőzések hangsávjaiból minden stadion számára saját, egyedi atmo-listát készítsenek, így az adott adás rendezői a pályán történő eseményekhez legjobban passzoló szurkolói hangokat játszhatják be. 

A történetben pedig egy harmadik technológiai csavar is leledzik: nem lesz kötelező ugyanis így nézni a meccseket. Mint a Marca megjegyzi, Spanyolországban a tévénézők választhatnak majd, hogy a digitális effektekkel turbózott adást, vagy a hagyományos közvetítést szeretnék-e követni. Azaz, ha valakit a szándékkal ellentétben éppen hogy zavarna a virtuális közönség, úgy „kikapcsolhatja” azt. 

A klubok még a hét közepén döntöttek arról, hogy a tévétársaságok nyugodtan alkalmazhatják a technológiát. A napokban pedig már meg is kezdték az ehhez szükséges eszközök telepítését a stadionokban. 

A koronavírus miatti szünetet követő első meccset június 11-én, csütörtökön rendezik meg a spanyol élvonalban, a Sevilla és a Real Betis városi rangadója lesz ez a találkozó. A listavezető FC Barcelona szombaton, a második helyen álló Real Madrid vasárnap lép pályára. Az újraindulást követő első két forduló programja itt tekinthető meg!

2021.09.26 14:57:00

Spanyol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Memphis Depay és Luuk de Jong révén már az első negyedóra végén kétgólos előnybe került a Barca.

2021.09.25 16:38:23

Spanyol labdarúgás BALÁZS DÁVID

Benzemáék ezúttal nem tudtak győzedelmeskedni, viszont továbbra is veretlenek.

2021.09.23 18:20:49

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Piros lap, kihagyott ziccerek, gól nélküli döntetlen, a végén lelátóra küldték Ronald Koemant is...

2021.09.22 21:36:40

Spanyol labdarúgás H. Á.

A mallorcai születésű Marco Asensio felnőtt pályafutása során első alkalommal szerzett mesterhármast.

2021.09.21 09:54:24

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

A kolumbiai csatár a Rayo Vallecanóban próbál meg ismét a csúcsfutball közelébe kapaszkodni.