Cancelo vagy Pedrinho még befuthat Barcelonába?

Vágólapra másolva!
2017.01.31. 12:54
null
André Gomes (balra) után újabb portugál az FC Barcelonánál? (Fotó: AFP)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a La Liga eseményeivel zárjuk  transzfertúránkat.

 

Kissé meglepő, de a téli transzferhajráig senkit sem vett az FC BARCELONA, pedig nem árt egyetlen keretet sem megerősíteni itt-ott – igaz, a januárban hírbe hozott Aleix Vidal, Arda Turan kettős sem távozott (a szakértők előbbi eligazolását tartották az inkább valószínűnek). Vidalt hívja vissza a Sevilla, Turanért kínai érdeklődők jelentkeztek, de a török szélső nem óhajt távozni, majd csak 2020 nyarán, amikor lejár a szerződése. Turant az egyik spanyol forrás szerint a klubnál nagyon szeretik társai, és néhány vezéregyéniség hangot adott csalódásának, mondván: nem éppen őt kellene eladni az anyagi stabilitás megteremtéséért.

A Marca szerint Thomas Vermaelen, Jérémy Mathieu és Ivan Rakitic távozhat még a nyáron Lionel Messi szerződéshosszabbításának utórezgéseként – egy állítólagos évi negyvenötmillió eurós fizetést (Don Balón-információ) még egy ekkora sem klub tud következmények nélkül magára vállalni; igaz, az argentin zseni ennél jóval többet ér meg munkaadó gazdájának.

Az utolsó bő egy hétben csupa tehetséges fiatallal szemezgetett a Barca: a 17 éves skót balhátvédet, Tony Gallachert a Falkirk utánpótlásából szúrták ki az illetékesek, és néhány mérkőzésen már meg is tekintették; a Marseille középpályásáról, a még szintén tizenéves Maxime Lopezről írtunk tegnap, ő a Ligue 1 egyik nagy felfedezettje, a nyáron ingyen jöhet. Nem úgy, mint Mahmoud Dahoud, aki sokak szerint kinőtte már a Bundesligát, ezért sok helyen ő a nagy nyári célpont.

Barcelonában Adam Lallana és Philippe Coutinho téli kiszemelt volt, utóbbi hosszabbított a minap a Liverpoollal, így cselekedett a sportingos támadó, Gelson Martins is, és hasonló jókban töri a fejét a Juventus és a Manchester City által csábított Ivan Rakitic, aki hűségnyilatkozatot tett a Barca mellett: természetesen nem örül, hogy nem stabil tagja a kezdőcsapatnak, de mindenképpen meg szeretné toldani pár évvel szerződését.

Azt pedig már korábban leszögezték a Barca-vezetők: ha ezen a télen nincs távozó, nincs érkező sem.

Ennek ellenére a néhány kisebb célpont mellett a valenciai jobbhátvéd, Joao Cancelo megszerzésére látnak még némi lehetőséget a szakírók (sőt az egyik valenciai rádióállomás értesülései szerint a portugál játékos elfogadta a csábító ajánlatát, majd maga kérte vezetőitől eladását), esetleg beeshet a Corinthians üstököse, Pedrinho.

A magunk részéről erre kevés esélyt látunk.

Két érdekes hírrel zárnánk barcelonás sorainkat: az egyik spanyol lap azzal borzolja sokak idegeit, hogy a katalánok bejelentkeztek a Real Madridnál Iscóért, aki egyrészt többet szeretne futballozni, másrészt lelkére vette, hogy még Danilo is sokkal többet keres nála; a Lyon védője, Emanuel Mammana pedig azt nyilatkozta, hogy a közeljövőben a Real Madridban vagy a Barcelonában szeretne futballozni. Ezzel máris belopta magát mindhárom érintett szurkolótábor szívébe.

A VILLARREAL anyagilag mindenképpen nagyot húzott Alexandre Pato eladásával: a brazil csatárt tizennyolcmillió euróért vette meg a kínai Tiencsin Csüancsien. Pato a nyáron hárommillióért érkezett Spanyolországba a Corinthianstól, és termelt tíz kanadai pontot – rövid távon az FC Portótól kölcsönkért Adrián Lópezzel pótolnák (őt az Atlético Madridtól vette meg tizenegymillió euróért a Porto, de már nagyon megbánta, már másodszor adja kölcsön Villarrealnak), hosszabb távon pedig a nagy Diego Simeone fiával, Giovannival.

A nagy Cholo kis Cholitója az argentin U-válogatottakban már bizonyított, ebben az idényben a Genoában tizenegy gólnál és két asszisztnál jár: az Inter és a Lazio is felfigyelt már munkásságára, és szerintünk a nyáron magától értetődő módon az Atlético is elbeszélget vele, már csak édesapja hosszú távú röghöz kötése miatt is ezt diktálná a logika.

A nagy kalmár Genoa természetesen tudja, milyen kincset is vett a mai futballvilágban pár kabátgombnak megfelelő hárommillió euróért a nyáron – a Villarreal húszmilliós ajánlatát csípőből visszalőtte.

B-terv az ecuadori Felipe Caicedo, miközben expressz távozhat Jonathan dos Santos (Los Angeles Galaxy) és Alfonso Pedraza, aki kölcsönben a Lugónál szerepelt, de a Villarreal háromszázezer eurót fizet azonnali visszatéréséért – hogy gyorsan eladja a Leeds Unitednek.

Adósak maradtunk még Pato kínai keresetével: ez évi hatmillió euró lesz.

A BETIS vételezett egy román válogatott védőt a lírai-operai nevű Alin Tosca képében, de még nála is nagyobb erősítés a Sociedadtól kölcsönkért középpályás, volt U21-es válogatott Rubén Pardo, és befuthat még Párizsból Jean-Kévin Augustin. Az Alavés meg éppen Kínából erősített, bár a paraguayi karmester, a kinézetében új Álvaro Recoba csak kölcsönben hagyta ott az ázsiai aranybányát. A Sanghaj Senhua holmi 8.4 millió euróért vette, de mivel most szüksége nincs rá, a La Ligában erősíti picit.

Ügyeskedett a SEVILLA is, ahonnan távozott ugyan a gall védő, Timothée Kolodziejczak, de az érte kapott pénz majdnem elég volt egy tehetséges argentin jobb oldali és középső középpályásra (Walter Montoya) és a francia 21-es válogatott védelmi oszlopára (Clément Lenglet).

Remek fogásnak ígérkezik Sztevan Jovetics, aki nemrég érkezett, de már négy kanadai pontot szerzett, és ez éppen néggyel több, mint idénybeli milánói termése; a nyáron a spanyolok végleg megvehetik őt, 14 millióért. Az utolsó napon távozik minden bizonnyal a japán Kijotake Hirosi (előle elvette az európai unión kívülieknek fenntartott utolsó helyet Walter Montoya), aki Berlin helyett jelen állás szerint Japánban folytatja, az igen keresett Steven N’Zonzi, Vicente Iborra azonban marad.

Előbbi inkább csak a nyárig, lévén topklubok hívják, mi már utódjáról is tudunk: a Lazióval nem akar hosszabbítani Lucas Biglia.

Rossz hír a Sevilla-fanoknak, hogy Michael Krohn-Dehli újabb sérülést szenvedett – miután megkezdte az edzéseket jó kilenc hónapnyi kihagyást követően. Az expressz sevillai befutó a mönchengladbachi Thorgan Hazard lehet.

A Leganés a csodás hangzású Nereo Champagne, Dimitriosz Sziovasz, Iago Herrerín, Samu García sorral készül a bennmaradásra, a Granada folytatja egzotikus transzferei sorát: szerzett a télen egy izlandi védőt (Sverrir Ingi Ingason), nyári kínai kalandjai előtt elfutballozgat nála a kolumbiai ék, Adrián Ramos, a portugál kapus, Rui Silva ellenben véglegesen a spanyoloké. A kölcsöntermés most a görög középpályás, Panajotisz Koné, aki a rokoni Udinesétől jött, míg a spanyol balbekk, Héctor Hernández a Real Sociedadtól.

Nem aprózta el a Deportivo La Coruna sem, amely kapust cserélt az Anderlechttel, kölcsönösen kölcsönös alapon, és a belga Davy Roef mellett két szélső érkezett kölcsönbe: a valamikori nagy ígéret Ola John a Benficától, Gael Kakuta a kínai Hopejtől.

Furcsa módon máris elhagyta a klubot a holland Ryan Babel: az egykori csodafiú szeptemberben írt alá a Deporhoz, miután elbocsájtotta az al-Ain, öt gól után most elvitte a Besiktas, ingyen – és Babel Törökországban három meccsen ugyanennyi kanadai pontnál tart. Jól járt a Besiktas azzal, hogy a hollandot nagy óvatosan csak tavaly december 31-ig szerződtette a La Coruna.

A Real Sociedad véglegesítette Gerónimo Rulli átvételét a Manchester Citytől (néhány angol drukker talán már bánja, hogy Claudio Bravót választotta helyette Pep Guardiola), a Málaga megerősítette védelmét a Luis Hernández, Martín Demichelis kettőssel, csatársorát az Adalberto Penaranda, Jusszef en-Nesziri duóval.

A Las Palmas a volt realos Jesével, valamint a korábbi barcelonai Alen Haliloviccsal erősített, utóbbira kapott vételi jogot is. A Valencia Simone Zaza átigazolása után tesz még egy kísérletet a celtás szélső, Fabián Orellana aláírásának megszerzésére – piciny probléma, hogy a vevő másfél, az eladó négymillió eurót írna a szerződésre.

Szóba került még: Lassana Diarra (Olympique Marseille) és a tizenéves argentin csatár, Lautaro Martínez (Racing).

Ha már ilyen sokszor említettük Kínát, zárjunk egy kínai transzferrel, amely jelképe is a modern futballnak: az Osasuna szerzett, pontosabban visszaszerzett egy harmincéves montenegrói középhátvédet.

Nikola Vujadinovics a kínai másodosztályból jött a La Ligába a sérült csapatkapitány, Miguel Flano helyére…

LA LIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

DEPORTIVO ALAVÉS
Érkezett:
Kölcsönbe: Óscar Romero (Sanghaj Senhua)
Távozott: Manu Barreiro (Gimnastic Tarragona, ingyen)
Kölcsönből vissza: Cristian Espinoza (Villarreal)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kike Sola (Getafe), Alex Remiro (Levante)
Távozott:
Kölcsönbe: Iago Herrerín (Leganes), Kike Sola (Numancia), Ager Aketxe (Cádiz), Mikel Vesga (Sporting Gijón)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Távozott:

FC BARCELONA
Érkezett:
Távozott:

REAL BETIS SEVILLA
Érkezett: Alin Tosca (Steaua Bucuresti, 1.000.000)
Kölcsönbe: Rubén Pardo (Real Sociedad)
Távozott:
Kölcsönbe: Fabián Ruiz (Elche)
Kölcsönből vissza: Charly Musonda (Chelsea)

CELTA VIGO
Érkezett:
Kölcsönbe: Jozabed Sánchez (Fulham)
Távozott: José Naranjo (Genk, 1.800.000)
Kölcsönbe: David Costas (Real Oviedo)

ESPANYOL BARCELONA
Érkezett: Marc Navarro (Espanyol B)
Távozott: Martín Demichelis (Málaga, ingyen)

SD EIBAR
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Thaylor (Logrones)
Távozott:
Kölcsönbe: Thaylor (Real Unión)

SPORTING GIJÓN
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Mikel Vesga (Bilbao)
Távozott:

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett:
Kölcsönbe: Ola John (Benfica), Gaël Kakuta (Hopej China Fortune), Davy Roef (Anderlecht)
Kölcsönből vissza: Saúl García (Girona)
Távozott: Ryan Babel (Besiktas, ingyen)
Kölcsönbe: Saúl García (Mallorca), Borja Valle (Elche), Rubén Martínez (Anderlecht)

FC GRANADA
Érkezett: Sverrir Ingi Ingason (Lokeren, 1.800.000), Rui Silva (CD Nacional)
Kölcsönbe: Panajotisz Koné (Udinese), Héctor Hernández (Real Sociedad), Adrián Ramos (Dortmund)
Távozott: Ivan Kelava (szerződését felbontották), David Barral (APOEL Nikosia, ingyen)
Kölcsönből vissza: Jon Toral (Arsenal U23)
Kölcsönbe: Oier Olazábal (Levante), Luís Martins (Marítimo)

UD LAS PALMAS
Érkezett:
Kölcsönbe: Alen Halilovic (Hamburg, 1.000.000), Jesé Rodríguez (PSG)
Távozott: Asdrúbal Padrón (Port FC, ingyen)
Kölcsönbe: Tyronne (Tenerife), José Artiles (Cartagena), Sergio Araujo (AEK Athén, 200.000)

CD LEGANÉS
Érkezett:
Kölcsönbe: Nereo Champagne (Olimpo de Bahía Blanca, 150.000), Iago Herrerín (Athletic Bilbao), Dimitriosz Sziovasz (Olympiakosz), Samu García (Rubin Kazany)
Távozott: Karl Medzsani (Trabzonspor, ingyen), Lluis Sastre (Huesca, ingyen)
Kölcsönből vissza: Alberto Brignoli (Juventus)

MÁLAGA
Érkezett: Jusszef en-Neszjri (Atlético Malagueno), Martín Demichelis (Espanyol, ingyen), Luis Hernández (Leicester City, 2.000.000)
Kölcsönbe: Adalberto Penaranda (Watford)
Távozott:

OSASUNA
Érkezett: Nikola Vujadinovics (Pejcsing Enterprises, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe: Javi Álamo (Almería)

REAL MADRID
Távozott:

REAL SOCIEDAD
Érkezett: Gerónimo Rulli (Manchester City, 7.000.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Héctor Hernández (Granada), Rubén Pardo (Betis)
Kölcsönből vissza: Gerónimo Rulli (Manchester City, 7.000.000)

FC SEVILLA
Érkezett: Clément Lenglet (Nancy, 5.000.000), Walter Montoya (Rosario, 5.500.000)
Kölcsönbe: Sztevan Jovetics (Inter, ingyen)
Kölcsönből vissza: Juan Munoz (Real Zaragoza)
Távozott: Timothée Kolodziejczak (Borussia Mönchengladbach, 7.500.000)
Kölcsönbe: Juan Munoz (Levante)

VALENCIA
Érkezett:
Kölcsönbe: Simone Zaza (Juventus, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Vinícius Araújo (Recife)
Távozott:
Kölcsönbe: Vinícius Araújo (Huesca), Mathew Ryan (Genk)

FC VILLARREAL
Érkezett:
Kölcsönbe: Adrián López (Porto)
Kölcsönből vissza: Cristian Espinoza (Alavés)
Távozott: Bojan Jokic (szerződése lejárt), Alexandre Pato (Tiencsin Csüancsien, 18.000.000)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

UD LEVANTE
Érkezett:
Kölcsönbe: Oier Olazábal (Granada), Juan Munoz (Sevilla)
Távozott: Rafael Martins (Vitória Guimaraes, 400.000)
Kölcsönből vissza: Alex Remiro (Bilbao)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Kölcsönbe: Tomás Mejías (Middlesbrough)
Távozott: Piti (AEL Limassol, ingyen)
Kölcsönből vissza: Bruno Zuculini (Manchester City)

FC GETAFE
Érkezett: Carlos Pena (Oviedo, ingyen), Sergio Mora (Murcia, ingyen)
Távozott: Fued Kadir (Alcorcón, ingyen)
Kölcsönbe: Johannes van den Bergh (Greuther Fürth)

Lezárva hétfőn este, vastaggal az elmúlt egy hét eseményei.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik