Barcelonában újraértelmezik a jövés-menés fogalmát?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.01.18. 14:41
null
Ellenfélből csapattárs? (Fotó: AFP)
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, a Premier League, a Serie A, a Bundesliga és a Ligue 1 után zárjuk az első kört a La Ligával!

Ilyen vagy olyan jogi és gazdasági úton, de kétségtelen: az FC BARCELONA transzferszempontból csodás nyarat zárt. Jules Koundé, Andreas Christensen, Marcos Alonso és Héctor Bellerín érkezett a védelembe, Franck Kessié a középpályára, Raphinha és Robert Lewandowski a csatársorba, ráadásul végleg felkerült a nagycsapathoz Alejandro Baldé, aki azóta megfordult a világbajnokságon is.

Igen, fontosnak tartjuk utóbbit is, hiszen nagy költekezések ide vagy oda, az előző öt évben a megfigyelőhálózat és az akadémia feladta a profiknak Marc Cucurellát, Ansu Fatit, Ronald Araújót, Gavit, Pedrit és Nicolás Gonzálezt, ugyanakkor tavaly saját nevelésű játékosok sora távozott ingyen (a Premier League-ben megfigyelhető, hogy a profik között lehetőséget nem kapó fiatalok 10–30 millió eurókért kelnek el, igaz, a La Ligában nincsenek olyan gazdag „középosztálybeli” klubok, mint Angliában).

Matheus Fernandesen előbb 7, majd még 8.5, Martin Braithwaite-en 18, Miralem Pjanicon 60, Antoine Griezmannon 90, Philippe Coutinhón 107 millió eurót buktak, plusz húszszázaléknyi aláírási és ügynöki díjak, és a sokszor fölöslegesen fizetett havi eurómilliók. A 35.9 millió euróért vett Clément Lenglet-t, a 21 millióért igazolt Sergino Destet és a 25 millióért megszerzett, 2016 óta 133 mérkőzésen pályára lépő Samuel Umtitit is kölcsönadták – utóbbi évi 20 millió eurót keresett bruttóban, ezt tavaly hatmillióra csökkentették, azonban cserébe 2026-ig meghosszabbították a szerződését.

Pierre-Emerick Aubameyang ingyen jött, 24 mérkőzésen 13 gólt szerzett, 1522 perc alatt, mégis mennie kellett az új igazolások miatt – a Chelsea 12 millió eurót fizetett érte, de Londonban nem megy a csatárnak, így felvetődött, hogy visszatér. Pazarolni való ideje nincs, mert már 33 és fél éves, a Chelsea pedig leigazolta a minap Joao Félixet és Mihajlo Mudrikot, és sokak szerint közel a megegyezés Marcus Thurammal. Aubameyang hajlandó lenne a londoninál kevesebb bérrel is beérni, írja a Sport, de a FIFA szabályai miatt nehezen válthat harmadszor is klubot ilyen rövid idő alatt (tavaly január 31-én igazolt az Arsenaltól a Barcelonához).

Memphis Depayt is ingyen fogta meg a Barcelona, de a holland nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, ebben az idényben csak 200 percet játszott. A fizetése nem magas barcelonai szinten, de a szerződése a nyáron lejár, így most duplán lehet spórolni az eladásával: spanyolországi hírek szerint a támadó legszívesebben az Atlético Madridban folytatná, ugyanakkor a két klub alaposan összeveszett ősszel Griezmann vételi opcióján (ez végül nem 40, hanem csak 20 millió euró lett, és négymillió jár, ha az Atleti megéli a tavaszt a következő idényben a Bajnokok Ligájában, plusz húszmillió, ha eladja Griezmannt a madridi csapat).

Depay másik kérője egyik volt csapata, a Manchester United, a Tuttomercatoweb szerint az Atlético felkínálta érte cserébe Thomas Lemart – de a katalánok inkább Yannick Carrascót kérik. Depay neve a Chelsea, a Newcastle United és az Arsenal kapcsán is felmerült a brit sajtóban, sőt legutóbb azt írták, hogy az Internazionale kész odaadni ért Joaquín Correát. „Szólóban” hétmillió euróért vihető, spanyol források szerint már megegyezett a madridiakkal, Pini Zahavi, Carrasco ügynöke pedig azt nyilatkozta, hogy a szélső nagyon szeretne a Barcában futballozni.

Fontos adalék még a Barca anyagi gondjaihoz, hogy Griezmann belement abba, hogy az Atléticónál évi 16 millió eurót keressen, a katalánoknál bónuszok nélkül bruttó 36 millió eurót kapott, de volt olyan idény, amikor mindenestől közel 50 milliójába került a klubnak. Az aláírási pénze 12 millió euró volt 2019-ben, de az új szokás szerint gurult pármillió euró a különböző családtagjainak, az apja, a nővére, az ügynöke és az ügyvédje összesen 14 millió eurót kapott még.

Nyilván, mert megérdemelték.

Most ott járunk, hogy a Barcelona beperelte a La Ligát, mert nem kapott engedélyt, hogy 15 százalékkal megnövelje a bértömegét – nyilván a növekedést az új játékosok vinnék el.

A Barcelona alelnöke, Rafael Yuste meg is magyarázta a 15 százalék fontosságát: a bonyolult gazdasági szabályok, előírások és összefüggések miatt 90 millió euró szabadulna fel azonnal, amelyet átigazolásokra lehetne költeni.

Kell is bértömegnövelés, mert ugyan az okdiario.com szerint eladósorba került Eric Garcíát szóba hozták az Arsenallal, Alejandro Baldét a Newcastle Uniteddel és az Arsenallal, Ferran Torrest és Franck Kessiét a Tottenhammel, Sergio Busquetset amerikai és arab csapatokkal, de több olyan játékossal tárgyal a szaksajtó szerint a Barcelona, akinek a nyáron lejár a szerződése: őket vagy most olcsóbban, vagy a nyáron ingyen meg lehet szerezni, ám ennek megfelelően megemelt bérrel és busás aláírási és ügynöki pénzekkel.

Roberto Firmino és Wilfried Zaha ráadásul angliai bérhez szokott, és nem fiatalok már, a Dortmund ajánlatát visszautasító Youssoufa Moukoko és Marcus Thuram inkább jövőbe mutató befektetés lenne, a 27 éves Benjamin Pavard pedig nagy fogás, kivéve, ha a hátvéd nem a szerződéshosszabbítási pókerében akarja felhasználni a Barca érdeklődését.

A nyáron ingyen távozhat Frankfurtból a 23 éves középső és bal oldali védő, Evan Ndicka, a játékjoga 30 millió eurónál is többet ér, így nagyjából minden topligás élcsapat tárgyal az ügynökével. Szintén nincs már sok hátra Inigo Martínez szerződéséből, az Athletic Bilbao 19-szeres válogatott védője azonban nemsokára 32 éves, és éppen súlyos sérüléséből lábadozik. Az estadiodeportivo.com szerint olcsóbb lenne, mint Ndicka, akiért a Sevilla mellett az Arsenal és a Tottenham is „kapkod”, nyilván az egekig tornászva a bért és az aláírási pénzt...

Bekk

 

 

Elmúlt harmincéves a dortmundi Thomas Meunier, jóval fiatalabb, és mindkét szélen bevethető Diogo Dalot, az ő mozdíthatóságukat is figyelik a katalánok a sajtóhírek alapján, a nagy munkabírású Rúben Neves pedig Sergio Busquets utódja lehet: az ő szerződése is 2024 nyarán jár le, mint Daloté és Mounieré, de ügynöke, Jorge Mendes egyre jobb kapcsolatot ápol a Barcelona vezetőivel. Szemmel tartják Martín Zubimendit is, azonban a Real Sociedad 50 milliót eurót remélhet a saját nevelésű középpályásért, főleg, hogy több angol csapat is figyelteti a válogatott játékost.

A vérében lehet...

 

 

Több üzletet kötött egymással a közelmúltban a Juventus és a Barca, kevés lett közöttük a sikertörténet, a katalánok abban bíznak, a 17 éves védő, a Málaga-nevelés Dean Huijsen lesz a kivétel. Huijsennek van spanyol útlevele is, és máris 195 centiméter magas, Fabrizio Romano szerint a másik kérője a Bayern München. A holland futball és az Ajax szerelmeseinek ismerős a bekk neve, édesapja, Donny Huysen a 90-es évek derekán megfordult az Ajaxban, játszott 1993-ban a Feyenoord elleni Szuperkupa-meccsen, ahol Louis van Gaal Marc Overmars helyére küldte, Danny Blind, Frank és Rob de Boer, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf és Jari Litmanen mellé.

Idén is felvetődött...

 

 

A legmeglepőbb „lehetséges célpont” a sajtóban a 35 esztendős Edinson Cavani, a legérdekesebb üzlet ötlete az Interrel egy Kessié, Marcelo Brozovic csere (ez utóbbiról Gianluca Di Marzio írt a saját honlapján, a nagy Guiseppe Bergomi szerint remek ötlet lenne, és sokat nyerne vele a milánói csapat, a spanyol lapok szerint pedig kész szerencse, hogy a két játékos nagyjából egyformán keres).

Első olvasásra furcsa, de a sokadikra is, hogy Raphinhát a Milan mellett 3-4 angol klubbal is összeboronálták a sajtóban, igaz, nem alapember a brazil, de mindössze fél éve vették, 58 millióért. Egy angol lap szerint az ügynökével már fel is vette a kapcsolatot az Arsenal, amely százmillió eurót sem sajnált volna Mudrikért, a Sport egyenesen arról hogy, hogy éppen ennyiért adná el a támadót a Barca... A 90min.com megtudta, hogy Ferran Torrest is szívesen a csapatában tudná a londoniak mestere, Mikel Arteta és sportigazgatója, Edu Gaspar; és talán ide tartozik az az információ, hogy Gavit még nem regisztrálták felnőttszerződéssel a profikhoz, Araújóval pedig ugyan 2026-ig hosszabbítottak, de a Marca úgy tudja, a La Liga az új kontraktust még nem fogadta be. Márpedig a szövetség urai a regisztrációban nem ismernek kegyelmet, a Barca pedig igyekszik gyorsan hosszabb időre magához kötni Baldét is.

Mindössze 19 esztendős Alberto Moleiro, a Las Palmas középpályása, aki az új Pedri lehet, a vele egykorú védelmi mindenest, Arnau Martínezt még 2016-ban adta el a Barca, tízmilliónál is többet kell már fizetni a Girona U21-es válogatottjáért.

Nagyon sokan le szeretnék igazolni Vitor Roquét, az Athletico Paranaense üstökösét, a fél PL mellett a Barca is, Dél-Amerikában, a Ferro Carril Oestében találták meg a megfigyelők a 18 éves támadót, Lucas Románt, a másodosztályú csapat visszautasította a minap a Boca Juniors és a River Plate ajánlatát is. A katalánokkal állítólag meg is egyeztek, 1.2 millió a vételár, 3.8 millió a bónusz.

 

 

Annak idején a Betisszel közösen vették meg Emerson Royalt, és mivel korrekten el tudtak számolni egymással (a Betis nyolc-, a Barca ötmilliót keresett az üzleten), megvennék közösen a Palmeiras középső középpályását, Danilo Oliveirát – ugyanakkor a futball jelenéről mindent elmond, hogy együtt sem bírják az árversenyt a PL újoncával, a Nottingham Foresttel.

A XXIII. Új Messi az izraeli üstökös, Oszkar Gluh lehet, a megfigyelők másik „kincse” a 16 éves szélső, karmester, Gianluca Prestianni, akit a Vélez Sarsfieldből szúrtak ki a szakemberek, és a tehetségéről mindent elmond, hogy Diego Maradona és Sergio Agüero után ő a harmadik, aki ilyen fiatalon pályára lépett az argentin bajnokságban. A harmadik mérkőzésén, a Banfield ellen a bajnoki egyetlen gólját ő készítette elő. Hamarosan megszerzi az olasz útlevelet, írja a Marca, a másik kérője a Real, de a Barcelonáé a legjobb ajánlat: hárommillió euró. Ennyi a kivásárlási ár.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE

UD ALMERÍA
Érkezett: Diego Marino (Gijón, 80 000 euró)

Kölcsönbe: Luis Suárez (Marseille)
Kölcsönből vissza: Arvin Appiah (Tenerife)
Távozott: Juanjo Nieto (Huesca, ingyen)
Kölcsönbe: Arvin Appiah (Málaga), Iván Martos (Cartagena)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:

Távozott:

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Pablo Barrios (Atlético Madrid B), Memphis Depay (Barcelona, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Marcos Paulo (Mirandés)
Távozott:
Kölcsönbe: Matheus Cunha (Wolverhampton), Marcos Paulo (Sao Paulo), Joao Félix (Chelsea, 11 000 000 euró)

FC BARCELONA
Érkezett:

Távozott: Gerard Piqué (visszavonult), Memphis Depay (Atlético Madrid, 3 000 000)

REAL BETIS
Érkezett:
Abner (Athletico Paranaense, 5 000 000 euró)
Távozott: Álex Moreno (Aston Villa, 13 500 000 euró)

CÁDIZ CF
Érkezett:
Youba Diarra (RB Salzburg)
Kölcsönbe: Gonzalo Escalante (Lazio), Roger Martí (Elche)
Kölcsönből vissza: Raúl Parra (Mirandés)
Távozott: Lucas Pérez (Deportivo La Coruna, 1 000 000 euró)
Kölcsönbe: Tomás Alarcón (Real Zaragoza), Awer Mabil (Sparta Praha)
Kölcsönből vissza: Antonio Blanco (Real Madrid)

CELTA VIGO
Érkezett:

Távozott:

ELCHE CF
Érkezett:
Lisandro Magallán (Ajax, ingyen)
Kölcsönbe: José Ángel Carmona (Sevilla)
Kölcsönből vissza: Lautaro Blanco (Rosario)
Tábozott: Javier Pastore (Qatar SC, ingyen), Federico Fernández (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Roger Martí (Cádiz)

RCD ESPANYOL
Érkezett:
César Montes (Monterrey, 8 000 000 euró)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)
Kölcsönből vissza: Miguel Llambrich (Oviedo)
Távozott:
Kölcsönbe: Miguel Llambrich (Cartagena)
Kölcsönből vissza: Benjamin Lecomte (Monaco)

GETAFE CF
Érkezett:
Kölcsönbe: Gonzalo Villar (Roma)
Kölcsönből vissza: Darío Poveda (Ibiza)
Távozott:
Kölcsönbe: Darío Poveda (Cartagena)

GIRONA FC
Érkezett: Viktor Cihankov (Dinamo Kijev, 5 000 000), Alexander Callens (New York City FC, ingyen)

Távozott:

RCD MALLORCA
Érkezett:
Kölcsönbe: Dennis Hadzikadunic (FK Rosztov)
Távozott: Franco Russo (Ludogorec, 900 000 euró), Lago Júnior (Málaga, ingyen)
Kölcsönbe: Javi Llabrés (Mirandés)

CA OSASUNA
Érkezett
:
Távozott: Roberto Torres (Fulad, ingyen), Juan Pérez (Huesca, ingyen), Kike Saverio (Deportivo La Coruna, ingyen)

REAL MADRID
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Antonio Blanco (Cádiz)
Távozott:
Kölcsönbe: Antonio Blanco (Alavés)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Jon Karrikaburu (Leganés)

SEVILLA FC
Érkezett:

Kölcsönbe: Loic Badé (Rennes)
Kölcsönből vissza: Lucas Ocampos (Ajax)
Távozott: Isco (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Kasper Dolberg (Nice)
Kölcsönbe: José Ángel Carmona (Elche)

VALENCIA CF
Érkezett:

Távozott:

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Távozott:

VILLARREAL CF
Érkezett:
Filip Jörgensen (Villarreal B)
Kölcsönbe: Álex Millán (Famalicao)
Távozott: Gerónimo Rulli (Ajax, 8 000 000)
Kölcsönbe: Arnaut Danjuma (Tottenham, 3 000 000)

REAL VALLADOLID
Érkezett: Darwin Machís (Juárez, ingyen)
Kölcsönbe: Cyle Larin (FC Bruges)
Távozott:

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Dőlt betűvel az őszi átigazolások, vastaggal az elmúlt pár nap átigazolásai..

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik