Juventus: dolce vita helyett Gazdálkodj okosan!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.01.10. 17:57
null
De Paul: ismét csíkosban? (Fotó: AFP)
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni, szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, a Premier League után folytassuk a szokások szerint a Serie A-val!

 

Ahol a JUVENTUS volt az elmúlt hetek főszereplője: nem elsősorban a teljesítménye miatt, hanem azért, mert decemberben a teljes vezetőség lemondott, a klubot pedig pénzügyi szabálytalanságok miatt vizsgálják a helyi hatóságok és az UEFA. A gyanú szerint Andrea Agnelli klubelnök tisztában volt az illegális tevékenységgel, mellette Maurizio Arrivabene ügyvezető igazgató, Federico Cherubini sportkoordinátor és Pavel Nedved alelnök is távozott.

Az átigazolási piachoz, a Mercatóhoz kapcsolódik a szabálytalanságok közül, hogy „a torinói klub túlárazottan vásárolt labdarúgókat, hogy ezáltal papíron növelje a klub értékét, illetve valójában kifizetett a labdarúgóinak olyan béreket is, amelyekről azok a hivatalos kommunikáció szerint a 2020-ban kitört koronavírus-járvány miatt lemondtak”.

Fontos megjegyezni, hogy nem a Juventus az egyetlen olasz labdarúgócsapat, amely ellen ilyen eljárás folyik.

Nem egyszerű ilyen előzmények után téli erősítéseken dolgozni, főleg úgy, hogy a klub fölött ott lebeg a kizárás réme is.

Felkerült végleg a nagyok közé a 19 éves, sokszoros U-válogatott szélső, Samuel Iling Junior, akit két éve 130 ezer euróért vettek a Chelsea-től, az ősszel az RB Leipzig ajánlatot tett érte; és visszatért kölcsönből Amszterdamból a holland karmester, Mohamed Ihattaren, aki ebben az idényben még nem lépett pályára, ami nem is csoda, mert míg olaszországi kölcsönjátéka közben eltűnt, Hollandiában legalább biztos helyen tartózkodott egy ideig: rendőrségi őrizetben.

Zinédine Zidane biztosan lemaradt a francia válogatott kispadjáról, hiszen a szövetség hosszabbított Didier Deschamps kapitánnyal. Zidane másik célpontja a szaksajtó szerint egykori csapata, a Juventus, amely nem kis feladat lenne a számára sem... Felvetődött a neve ismét a PSG-nél és a Tottenhamnél is.

Massimiliano Allegri vezetésével a csapat a bajnoki tabella második helyén áll, de a Bajnokok Ligája-csoportjukban mindössze három pontot szereztek, éppen annyit, mint a mögöttük végző Maccabi Haifa – az Európa-ligában a Nantes vár rájuk.

A nyári változások több jót ígértek, megvették végleg Federico Chiesát, jött Bremer, Filip Kosztics, Arkadiusz Milik, Ángel Di María, Paul Pogba és Leandro Paredes, miközben távozott Matthijs de Ligt, Merih Demiral, Paulo Dybala, Federico Bernardeschi és Giorgio Chiellini.

Ugyanakkor sorra dőltek ki az alapemberek, per pillanat (január 10.) hét olyan játékos sérült, aki a legjobbnak tartott kezdőcsapat tagja, de így is sikerült sorozatban nyolc bajnokit megnyerni. Azonban ez is sovány vigasz az utolsó három BL-mérkőzés elbukásáért...

Weston McKennie neve az Aston Villa, Tottenham, Bournemouth, Borussia Dortmund, Liverpool ötösnél vetődött fel, Dusan Vlahovicsot hírbe hozták az Arsenallal és az Atlético Madriddal, Matías Soulét a Sampdoria és a Spezia, Adrien Rabiot-t az Arsenal, a Barcelona, a Tottenham és a Chelsea, Marley Akét a Genoa, Alex Sandrót a Galatasaray szeretné megszerezni, esküszik rá a nemzetközi szaksajtó.

A Sampdoria Daniele Ruganira vetette ki a hálóját, de csak egy kölcsönüzlet keretein belül.

Mint látjuk, ezen hírek alapján gigászi összeg nem fog befolyni a klubhoz télen, Rabiot és Alex Sandro szerződése hamarosan lejár, így jelentős összeget most sem kapnának értük.

Az Atalanta ellenben mindig kapható egy transzfertáncra, Juve-kiszemelt a TuttoJuve szerint a jobbhátvéd Hans Hateboer és a balbekk Joakim Maehle, megszerzésük mindenestől 25-30 millió eurót emészthet fel. Ide kapcsolódó hír, hogy az Alex Sandro, Juan Cuadrado kettőssel nem terveznek hosszabbítani Torinóban.

A megerősödött argentin vonalat lehetne továbbvinni Rodrigo De Paullal és Alexis Mac Allisterrel: előbbit kölcsönkéri az olasz csapat, de negyvenmillió euróért végleg megvehető, írja a fent említett oldal. Is.

Kiszemelt a szintén világbajnok Gonzalo Montiel, a Calciomercatoweb benne látja Juan Cuadrado utódját, a Sevilla 13-15 millió euróért talán el is adná.

De Pault lesz a legkönnyebb megszerezni: a Barcelona elleni rangadó előtt kifütyülte a saját csapatának a szurkolótábora...

A tekintélyes La Gazzetta dello Sport szerint Mac Allister is hajlik a váltásra, sőt már meg is egyezett a Juventusszal, de a Brighton nem hajlandó eladni. Spanyol és portugál újságok is arról írnak, hogy Joao Félixhez sem ragaszkodik Diego Simeone, csak éppen a portugál támadót 15 millió euróért adná kölcsön fél évre a madridi csapat, és a hatmilliós bruttó bér is a kérőt terhelné: a Juventus mellett a Milan is érdeklődik a portugál átigazolási rekorder iránt (de a nyerő inkább a Chelsea lesz).


McKennie-ért akár 40 milliót is adna a Bournemouth, de a hírek szerint oda éppen nem akar eligazolni,
pedig ebből a pénzből lehetne gazdálkodni a télen.

A védelmi gondokra lehet orvosság az osztrák Kevin Danso (Lens) vagy a francia Evan Ndicka (Eintracht Frankfurt), előbbi a Milan is vinné, utóbbit meg az öt topliga összes élcsapata.

Sokkal olcsóbb a még tizenéves spanyol jobbhátvéd, Iván Fresneda, de rossz hír a torinóiaknak, hogy Fabrizio Romano szerint a Newcastle United, a Real Madrid és a Borussia Dortmund is alkuszik a játékosra, sőt az angolok már ajánlatot is tettek a Real-nevelés védőre.

Leginkább Isco lehet a nagy téli fogás Torinóban, Joao Félix, Ansu Fati és Bukayo Saka per pillanat megfizethetetlen az olasz kluboknak. Youri Tielemans szerződése a nyáron lejár, érte el kellene adni ugyebár McKennie-t, vagy elengedni most Rabiot-t. Segítheti a belga középpályás Olaszországba igazolását, hogy klubja, a Leicester City megvenné McKennie-t.

A Juventus, a Napoli, az Inter, az Arsenal, a Manchester City és az Atlético Madrid is alkudozik a Benficával Alejandro Grimaldo ügyében, a spanyol bal oldali mindenes kivásárlási ára 60 millió euró, de ennek töredékéért fog távozni hat hónappal szerződése lejárta előtt. Szintén spanyol a középső középpályás Joan González, ő a Barcelona nevelése, de a Lecce fog vele jól járni, ugyanis a Juve mellett a Tottenham, a West Ham, az Everton és a Borussia Dortmund figyelmét is felkeltette a játékos teljesítménye és a 17 mérkőzésen szerzett 3 kanadai pontja.


Nem múlhat el hét Szergej Milinkovics-Szavicsról elnevezett átigazolási szenzáció nélkül, most egy komoly forrás számolt be arról, hogy közepes fizetésért és tisztes átigazolási díjért a Juventusé lesz a szerb középpályás maestro, de csak a nyártól. A jutányos vételár mögött az érintett 2024 nyarán lejáró szerződése állhat, ellenben több angol élcsapat is vinné, velük anyagilag versenyezni most szinte lehetetlen. Hasonló a helyzet Wilfried Zahával.

Rick Karsdorp távozása elé nem gördít akadályt az AS Roma. Tiago Pinto, a fővárosiak sportigazgatója elmondta azt is, hogy megtették a maguk ajánlatát a 33 éves angol védőnek, Chris Smallingnak, akire türelmesen vártak gyakori sérülései közben (...), másrészt rávilágított, hogy az UEFA gazdasági előírásai miatt gúzsba kötve táncolnak ők is, ugyanis a benevezett keret költségei (bér, a bónuszok száz százaléka, átigazolási díjak, átigazolási jutalékok és amortizáció) nem haladhatják meg az előző évi költségeket.

Smalling iránt az Internazionale is érdeklődik, a Juve szemmel tartja a Spezia lengyel védőjét, a nemrégiben még Zsolnán futballozó Jakub Kiwiort is, aki nagyon jól futballozik mostanában. Olyannyira, hogy az RB Leipzig figyelmét is felkeltette, klubja 20 millió euróra tartja.

Karsdorpot szegényt a Roma-ultrák tettleg is távozásra szólították fel, az egyetlen akadály a távozása előtt az érte kért tízmillió euró: a Juve feleennyit adna érte, de kölcsönben, és természetesen opciós kölcsönben is gondolkodnak.


Ugyancsak a La Gazzetta dello Sport értesülései szerint egy évvel meghosszabbítanák Di María szerződését, azaz 2024 nyaráig, és új szerződést kínáltak a Rabiot családnak is: a francia középpályás kezd magára találni, ennek bizony meg fogja kérni az árát az ügynök-édesanya. A La Gazzetta úgy tudja, hétmillió eurót kapna nettóban Rabiot, nagyjából annyit, mint most, de az érintett tízmilliót követel, és zajlanak az alkudozások az aláírási pénzen is: három éve a futballista aláírása 9 millió eurót ért meg az olasz csapatnak. A játékos „ingyen” írt alá annak idején a Manchester Cityhez és a PSG-hez is.

A harmincéves mali középpályás, Abdoulaye Doucouré is Rabiot utódja lehet, merthogy a Juve-célpontok egyike: a szerződése a nyáron lejár, de a klubjának, az Evertonnak van egy egyéves hosszabbítási opciója.

Arkadiusz Miliket végleg megvehetik az Olympique Marseille-től, éves bére hárommillió euró nettóban, és ezt bruttó 4.5 euróból produkálja, ugyanis az olaszországi adótörvények miatt a szokásos összeg felét kell csak befizetni a külföldről az országba költözőknek – ezzel a kedvezménnyel az olasz topklubok évi 20 millió euró körüli összeget tudnak megspórolni.

Érdekes módon több lap is arról ír, hogy Dusan Vlahovics iránt angol csapatok érdeklődnek: a Chelsea adná érte Mateo Kovacicot is sok-sok pénz mellett, az Arsenal egy az egyben elcserélné Bukayo Sakára. Ennél vadabb már csak a Rabiot–José Giménez; a Rabiot–Héctor Bellerín; a Joao Félix–Vlahovics és a Wojciech Szczesny–Emiliano Martínezcsere ötlete.

A télen egy egyszeres olasz válogatott védővel erősödhet a Juve-keret, az Eintracht Frankfurt ugyanis már most vissza akarja küldeni a kölcsönkért Luca Pellegrinit – hacsak meg nem egyeznek a németek a Lazióval egy féléves kölcsönadásban.

„Az a helyes lépés, ha a tulajdonos először is rendet rak a könyvelésben, ez az elsődleges cél. Emiatt szerintem nem lesz nagy átigazolás most, nem lehet sokat költeni. Fiatalokba fektetni nemcsak jó dolog, hanem létszükséglet, ugyanis nemcsak vásárolni nem lehet majd a jövőben, de attól tartok, el is kell adni játékosokat – nyilatkozta a klub egyik neves szurkolója, Evelina Christillin, aki a FIFA egyik vezetője. – Ha Massimiliano Allegri kezében marad a projekt, akkor olcsón megússza a klub, a meglévő fából kell tüzet rakni. Jó fa, még kicsit zöld, de fa. Megerősítve azt a híres mondást, miszerint a nehézségekből kell előnyt kovácsolni, a sérültek helyén játszó futballisták megmutatták, mennyit érnek. Paul Pogbával találkoztam a dohai világbajnokság döntőjén, a lelátón. Azt mondta, gyakorlatilag felépült, és készen áll arra, hogy januárban visszatérjen. Várjuk már nagyon! Engem nem zavartak Pogba téli síeléséről készült képek, engem az zavar, hogy a Juve júliusban vette meg, és még nem lépett pályára.”

Ezek szerint egy „gazdálkodós téli Mercato” után hosszú, spórolós nyár vár az „Öreg Hölgyre”.

A SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE
ATALANTA BERGAMO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Christian Capone (Südtirol)
Távozott:
Kölcsönbe: Christian Capone (Reggiana, ingyen), Ruszlan Malinovszkij (Marseille)

BOLOGNA FC
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Sebastian Breza (Montréal), Gabriele Corbo (Montréal)
Távozott: Emanuele Acampora (Sant'Antonio Abate, ingyen), Ibrahima Mbaye (CFR Cluj, ingyen)

US CREMONESE
Érkezett:

Kölcsönbe: Alex Ferrari (Sampdoria)
Távozott:

EMPOLI FC
Érkezett:

Kölcsönbe: Francesco Caputo (Sampdoria)
Távozott: Giuseppe Montaperto (Cerignola)
Kölcsönbe: Sam Lammers (Sampdoria)

AC FIORENTINA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Eduard Dutu (Reggina)
Távozott:
Kölcsönbe: Eduard Dutu (Gubbio, ingyen), Jusszef Maleh (Lecce)

HELLAS VERONA
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönből vissza: Mateusz Praszelik (Slask Wroclaw)

INTERNAZIONALE
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Facundo Colidio (Tigre)
Távozott:

JUVENTUS
Érkezett:
Samuel Iling Junior (Juventus Next Gen)
Kölcsönből vissza: Mohamed Ihattaren (Ajax)
Távozott:

LAZIO
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Dimitrije Kamenovics (Sparta Praha)

US LECCE
Érkezett:
Kölcsönbe: Jusszef Maleh (Fiorentina)
Távozott: Brayan Vera (América de Cali, kölcsön után végleg, 300 000 euró)

AC MILAN
Érkezett:
Devis Vásquez (Guaraní, 470 000 euró)
Kölcsönből vissza: Luan Capanni (Estrela Amadora)
Távozott:
Kölcsönbe: Luan Capanni (Arka Gdynia)

AC MONZA
Érkezett:

Távozott: Antonisz Sziatunisz (Virtus Entella, i.), Andrea Ranocchia (visszavonult)

SSC NAPOLI
Érkezett:
Kölcsönbe: Bartosz Bereszynski (Sampdoria)
Távozott: Eugenio D'Ursi (Crotone), Kévin Malcuit (Ankaragücü, ingyen)
Kölcsönbe: Alessandro Zanoli (Sampdoria)

AS ROMA
Érkezett:
Ola Solbakken (Bodö/Glimt, ingyen), Benjamin Tahirovic (Roma U19)
Távozott: Filippo Tripi (Mura, ingyen)

US SALERNITANA 1919
Érkezett:
Guillermo Ochoa (CF América, ingyen)
Kölcsönbe: Hans Nicolussi Caviglia (Juve Next Gen)
Kölcsönből vissza: Filippo D'Andrea (Seregno)
Távozott: Alessandro Micai (Cosenza), Andrei Motoc (Siena, ingyen), Franck Ribéry (visszavonult)

UC SAMPDORIA
Érkezett: Bram Nuytinck (Udinese)
Kölcsönbe: Sam Lammers (Empoli), Alessandro Zanoli (Napoli)
Kölcsönből vissza: Kaique Rocha (Internacional)
Távozott:
Kölcsönbe: Francesco Caputo (Empoli), Alex Ferrari (Cremonese), Bartosz Bereszynski (Napoli), Francesco Orlando (Siena)

US SASSUOLO CALCIO
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Alessandro Barbetta (Pianese)

SPEZIA CALCIO
Érkezett:
Joao G. Moutinho (Orlando, ingyen), Salvatore Esposito (SPAL)
Távozott: Kleis Bozhanaj (Carrarese, i.)

TORINO FC
Érkezett:

Távozott: Altin Kryeziu (Maribor, ingyen)

UDINESE CALCIO
Érkezett:
Matheus Martins (Fluminense, 6 000 000 euró)
Távozott: Bram Nuytinck (Sampdoria)
Kölcsönbe: Matheus Martins (Watford)

Dőlt betűvel az őszi átigazolások.

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik