Világrekordot dönthet a Chelsea, de mire lesz elég?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.01.09. 15:50
null
Santos (Fotó: AFP)
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, kezdjünk most is a Premier League-gel.


A CHELSEA nyeri a telet a jelek szerint: nem, nem a pályákon villog a londoni csapat, hanem az átigazolási piacon. A PL csontrepesztő, ínszakasztó küzdelmeit senkinek sem kell bemutatni, a Bajnokok Ligájában a Borussia Dortmund vár a „kékekre”, a Ligakupából és az FA-kupából kiestek,sok a sérült: nem vitás, kell az erősítés.

Nem panaszkodhattak a szurkolók: a nyáron az új tulajdonos nem zavarta világgá az edzői stábot, ahogyan az szokás Európa boldogtalanabb részein, és 300 millió euróért vásárolt játékosokat, ehhez tegyünk hozzá nyugodtan még csaknem 100 millió eurós ügynöki és ügyvédi költséget, aláírási pénzeket.

Thomas Tuchel kapott egy Gabriel Slonina – Abdul-Rahman Baba, Wesley Fofana, Marc Cucurella, Kalidou Koulibaly – Carney Chukwuemeka, Denis Zakaria, Conor Gallagher – Raheem Sterling, Pierre-Emerick Aubameyang, Armando Broja csapatot; ugyanakkor tetemes veszteségek árán elengedték Timo Wernert, Emerson Palmierit, Romelu Lukakut, Michy Batshuayit, Ross Barkleyt és Danny Drinkwatert; Antonio Rüdiger, Marcos Alonso és Andreas Christensen ingyen távozott.

Tuchel ideje azonban hamar kitelt, több játékossal és az új főnökével sem találta meg az összhangot a sajtóhírek szerint, utódja nagy meglepetésre nem egy világsztár menedzser, hanem Graham Potter lett, akit a stábjával együtt jó húszmillió euróért igazolt le a klub a Brightontól.

Vele sem kapott szárnyra az együttes, ráadásul a sérülések is megtizedelték a kezdőcsapatot, így ismét a kasszába kellett nyúlnia a tulajdonosoknak.


A nyáron 80.4 millió euróért megvett 22 éves középhátvéd, Wesley Fofana ötszáz percet sem játszott, a 38 millióért „megfogott” Kalidou Koulibaly a nyáron már 32 éves lesz, a kiváló Thiago Silva 38 esztendős most, Trevoh Chalobah sokkal fiatalabb, de messze nem stabil kezdő, holott háromszoros A-válogatott – a gondokra a megoldást abban látták a Chelsea-nél, ha 38 millió euróért megveszik a 21 éves, kétszeres válogatott Benoit Badiashile-t a Monacótól.

A jól megtermett, 194 centiméter magas középső védő szó szerint hatalmas tehetség, topcsapatok orra elől kellett elszipkázni őt, ennek megfelelő az ár, és 2030-ig kötöttek vele szerződést. A hosszú távú szerződéseknek sportszakmai és könyvelési okai is vannak, az amortizációs költséget jobban szét lehet húzni, ez pedig alapvető az UEFA szigorú pénzügyi szabályai miatt.

A Vertrag-oszlopot érdemes figyelni: a szerződések lejártát mutatja (Transfermarkt)
A Vertrag-oszlopot érdemes figyelni: a szerződések lejártát mutatja (Transfermarkt)

 

A francia lapok szerint a Monaco kapott még kétmillió eurót, mint nevelőegyesület, és 2.5 milliós a bónusz – és még így is sokkal olcsóbb volt megvenni a franciát, mint Josko Gvardiolt. Jelölt volt még a sajtó szerint a milánói Milan Skriniar mellett a frankfurti Evan Ndicka és a leverkuseni Piero Hincapié.


Kézenfekvő ez a transzfer, annál nagyobb meglepetés a 18 éves brazil középső középpályás, Andrey Santos megvétele: 12.5 milliót kapott érte a Vasco da Gama, pontosabban ebből harminc százalékot azonnal továbbpasszolt a játékosnak, aki a szaksajtó szerint „Bruno Guimaraes és Casemiro keveréke”. Gyors, technikás, szívesen vállal párharcokat, szeret védekezni is, ebben az idényben 43 mérkőzésen 11 gólt szerzett, ugyanakkor ne feledjük, a Vasco a brazil másodosztályban szerepel! Egyébként ugyanaz az ügynöke, mint Bruno Guimaraesnek: Giuliano Bertolucci. Hamarosan a korosztályos kontinenstornán fog szerepelni Santos, egyébként is a jövő embere, a Newcastle United és Manchester City volt ügyében a másik két licitáló.

 

Tizenkétmillió euróba került a 20 éves elefántcsontparti középcsatár-szélső, David Datro Fofana, aki a Molde színeiben 65 mérkőzésen 34 kanadai pontot szerzett, 3411 perc alatt. Raheem Sterling éppen sérült, hat gólnál és három gólpassznál jár az idényben, Christian Pulisic is kidőlt (idénybeli három kanadai pontja magáért beszél), Armando Broja ebben az idényben már nem játszhat – Pierre-Emerick Aubameyang négy kanadai pontnál tart, tehát új csatárt alighanem vesz a Chelsea a közeljövőben.

Ami biztos: Édouard Mendy éppen sérült, és visszatért kölcsönből Amerikából a 18 éves kapus, a lengyel származású Gabriel Slonina, akit 9.09 millió euróért vettek néhány hónappal ezelőtt. A világbajnokság után Dominik Livakovicot, Jordan Pickfordot és leedsi Illan Mesliert is hírbe hozták a Chelsea-vel a szakírók.

Az egyéb költségeken kívül a Chelsea ebben az idényben elköltött 344.5 millió eurót, a rekord az FC Barcelona 2017–2018-as 380 millió eurója. Minden bizonnyal csúcsot döntenek a télen a londoniak, kiszemelt ugyanis még a klasszikus 9-esek közül Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach), aki bombaformában futballozik, és nemsokára lejár a szerződése, valamint Youssoufa Moukoko (a 18 éves őstehetségnek szintén kifut a nyáron a szerződése, és minden új dortmundi ajánlatot visszautasított). Thuramnak a Manchester és a Newcastle United, a Bayern München és a PSG is a kérői közé tartozik.

Nagyon sok angol klubbal összehozták a nyáron a 22 éves ukrán szélsőt, Mihajlo Mudrikot, most 40+20 millió eurót ajánlott érte az Arsenal, majd angol lapok értesülései szerint még emeltek is ezen ötmilliót (40+25), de a Sahtar Donecknek ez is kevés, mert a Chelsea is érdeklődik a támadó iránt.

Hogy, hogyan nem, a Manchester City elleni bajnoki rangadót a Chelsea elnöki VIP-jében tekintette meg Darijo Srna és Szerhij Palkin, a Sahtar sportigazgatója és általános igazgatója.

 

Christopher Nkunku megoldás a csatárgondok egy részére, de csak a nyártól, az FC Barcelona nem tartóztatja Memphis Depayt, Joao Félix ügynöke, Jorge Mendes pedig azt kérte az Atlético Madridtól, hogy engedjék el a portugál támadót, akivel több angol csapat is „szemez”.

Magától értetődő lenne, hogy elhozzák Brightonból az Alexis Mac Allister, Moisés Caicedo, Leandro Trossard középpályás trió egy részét, utóbbi szerződése a nyáron lejár. N'Golo Kanté hamarosan 32 éves, Jorginho sem sokkal fiatalabb, a szerződésükből csak hónapok vannak hátra, a Napoli és a Barcelona tárgyal velük, de a brit sajtóban megjelent hírek alapján hamarosan új ajánlatot kapnak a Chelsea-től – a Foot Mercato szerint Kantét egyenesen 2026-ig kötnék magukhoz a „kékek”.

Az Enzo Fernández körüli heves alkudozásokról már többször is beszámoltunk, hangos lesz a váltás, ez egészen biztos, a világbajnok hajlik a váltásra, a Benfica ragaszkodik a 120 millió eurós kivásárlási árhoz. De Declan Rice megszerzése sem lenne olcsóbb százmillió eurónál… Fabrizio Romano szerint a Chelsea 85 milliót adna Fernándezért, a portugál Record 90 millióról tud, plusz Hakim Zijes végleg, David Datro Fofana és Santos kölcsönbe.

A Mönchengladbach középső középpályása, Manu Koné és Martín Zubimendi (Real Sociedad) is munkát ad a Chelsea scoutjainak a hírek szerint, és az Arsenallal együtt legyeskednek Adrien Rabiot körül is, akiért már csak a télen kérhet pénzt a Juventus.

César Azpilicueta örökébe Josip Juranovic vagy Denzel Dumfries léphet, de inkább csak nyártól, a fiatalabb korosztályból a 17 éves csatár, Vitor Roque (tavaly tavasszal 4.7 millió eurót adott érte a Cruzeirónak az Athletico Paranaense), a portugál középhátvéd, Filipe Relvas (Portimonense) és a Benfica tartalékjaiból kiszúrt támadó, a volt belga, de már portugál korosztályos válogatott Diego Moreira a Chelsea-kiszemelt. Utóbbi édesapja, Almami Moreira játszott a Hamburgban, a Dinamo Moszkvában, a Partizan Beogradban, a Standard Liege-ben és a Boavistában is.

Nem egyszerű igazolgatni sok pénzzel sem: a Southampton 19 éves védelmi mindeneséért, Roméo Laviáért is legalább 65-70 millió eurót kellene fizetni, a vételár 20 százaléka a Manchester Cityé lesz – kivéve, ha a City nem él a visszavásárlási opciójával. Több neves angol újságíró szerint is kapcsolatban áll a Chelsea a játékos ügynökével. Lavia szép példa arra, hogy ha egy tehetséges, jól felkészített és motivált fiatal megkapja a bizalmat és a rendszeres játéklehetőséget, az kincset ér.

Szó szerint, ugyanis Romano esküszik rá, hogy a Chelsea már szeptember legelején 57 millió eurót ajánlott a játékosért, de nem nyert – a City visszavásárlási opciója 45 millió eurót, tehát a „szentek” mindenképpen jól járnak.

Immár a német Christopher Vivell a fő felelőse a Chelsea-átigazolásoknak, technikai igazgatóként, korábban a Hoffenheimnél, a Salzburgnál és a Lipcsénél dolgozott – utóbbi helyen egészen addig, amíg ki nem derült, hogy tárgyal a Chelsea-vel… Vivell kétszer is főszerepet játszott Szoboszlai Domonik leigazolásában, de Patson Daka, Amadou Haidara, Karim Adeyemi, Erling Haaland és Gvardiol megszerzése is hozzá köthető; nyilván sok-sok tehetséges fiatal neve lapul még abban a bizonyos noteszben.

Mégiscsak London? Gvardiol sokak fantáziáját izgatja a transzferpiacon, de Dani Olmóval együtt inkább nyári „ügyek”. A kapcsolat megvan…


A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE

ARSENAL FC
Érkezett:
Távozott:

ASTON VILLA
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Cameron Archer (Middlesbrough)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:

Távozott:

BRENTFORD FC
Érkezett:
Kölcsönbe: Kevin Schade (Freiburg, 1 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Mads Bech Sörensen (Nice), Fin Stevens (Swansea)
Távozott:

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett:
Facundo Buonanotte (Rosario, 6 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Aaron Connolly (Venezia)
Távozott: Enock Mwepu (visszavonult)
Kölcsönbe: Aaron Connolly (Hull City)

CHELSEA FC
Érkezett:
David Datro Fofana (Molde, 12 000 000 euró), Benoit Badiashile (Monaco, 38 000 000 euró), Andrey Santos (Vasco da Gama, 12 500 000 euró)
Kölcsönből vissza: Gabriel Slonina (Chicago Fire)
Távozott:

CRYSTAL PALACE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Jack Butland (Manchester United)

EVERTON FC
Érkezett:
Eldin Jakupovic (egyesület nélküli), Ellis Simms (Everton U21)
Távozott: Allan (al-Vahda, ingyen), Salomón Rondón (szerződését felbontották)

FULHAM FC
Érkezett:
Távozott: Anthony Knockaert (Volosz, ingyen)

LEEDS UNITED
Érkezett:
Maximilian Wöber (RB Salzburg, 12 000 000)
Távozott:

LEICESTER CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza: George Hirst (Blackburn)
Távozott:
Kölcsönbe: George Hirst (Ispwich)

LIVERPOOL FC
Érkezett:
Cody Gakpo (PSV, 42 000 000)
Távozott:

MANCHESTER CITY
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Nahuel Bustos (Sao Paulo)
Távozott:
Kölcsönbe: Nahuel Bustos (Talleres)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Kölcsönbe: Jack Butland (Crystal Palace)
Távozott: Cristiano Ronaldo (al-Naszr, ingyen)
Kölcsönből vissza: Martin Dúbravka (Newcastle United)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Loris Karius (egyesület nélküli), Garang Kuol (Central Coast Mariners, 350 000)
Kölcsönből vissza:
Matty Longstaff (Colchester United), Martin Dúbravka (Manchester United)
Távozott: Loris Karius (szerződését felbontották)

NOTTINGHAM FOREST
Érkezett:
Adnan Kanuric (egyesület nélküli), Gustavo Scarpa (Palmeiras, ingyen)
Kölcsönből vissza: Brandon Aguilera (Guanacasteca), Josh Bowler (Olympiakosz)
Távozott:
Kölcsönbe: Josh Bowler (Blackpool)
Kölcsönből vissza: Loic Badé (Rennes)

SOUTHAMPTON FC
Érkezett:
Mislav Orsic (Dinamo Zagreb, 6 800 000)
Kölcsönből vissza: Dan N'Lundulu (Cheltenham)
Kölcsönbe:

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Alfie Whiteman (Degerfors)
Távozott:

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Luizao (Sao Paulo, ingyen)
Távozott:

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Diego Costa (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Matheus Cunha (Atlético Madrid)
Kölcsönből vissza: Leonardo Campana (Miami), Louie Moulden (Solihull Moors)
Távozott: Leonardo Campana (Inter Miami, 2 700 000), Léo Bonatini (Atlético de San Luis, ingyen)

Dőlt betűvel az őszi átigazolások.

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik