Szaúdi al-Klászikó? Messi évi 323 millió euróért sem hagyja el Párizst

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.01.16. 14:04
null
Fotó: AFP
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, a Premier League, a Serie A és a Bundesliga után folytassuk szokás szerint a Ligue 1-gyel!

 

Természetesen a francia bajnokság legjobbjával, „házának napsugarával”, a PSG-vel, amely magabiztosan vezeti a bajnokságot, a Bajnokok Ligájában simán továbbjutott, oda-vissza megverve a Juventust, és továbblépett a következő körbe mindkét hazai kupában is.

A BL-ben a Bayern München vár rájuk, a sérültek közül a balhátvéd Nuno Mendes biztosan felépül addig, a volt bayernes középpályás Renato Sanches minden bizonnyal; a világbajnok középső védő, Presnel Kimpembe novemberben dőlt ki a sorból Achilles-sérülés miatt, de a következő hónapban ő is pályára léphet már.

Nem kell tehát kapkodni, 200 millió euró nyári elköltése (a Vitinha, Nuno Mendes, Fabián Ruiz, Carlos Soler, Renato Sanches, Nordi Mukiele, Hugo Ekitike sorra) után egyébként sem illene máris megnyomni a pánikgombot a transzfergépen. Pláne akkor nem, ha hozzátesszük, hogy az előző idényben Asraf Hakimi, Danilo Pereira, Sergio Ramos, Lionel Messi és Gianluigi Donnarumma is aláírt a klubhoz.

Óvatos mostanában a téli átigazolásokkal a PSG, a korábbi években Yohan Cabaye, Julian Draxler, Goncalo Guedes, Lassana Diarra és Leandro Paredes megszerzése sem volt éppen sikertörténet, és nyilván nem opció az sem, hogy időnek előtte visszatérjen kölcsönből a nyáron elengedett/elküldött Julian Draxler, Abdou Diallo, Mauro Icardi, Leandro Paredes, Ander Herrera, Georginio Wijnaldum, Colin Dagba, Layvin Kurzawa sor bármelyik tagja.

A Wolverhampton Wanderers elviszi Párizsból a harmincéves, három éve 18 millió euróért vett spanyol karmestert, szélsőt, Pablo Sarabiát, mégpedig ötmillió euróért és kétmilliós bónuszért. Sarabia a párizsi csapatban 98 mérkőzésen 34 kanadai pontot szerzett, tehát nem játszott éppen bűnrosszul, de Christophe Galtier kétcsatáros rendszerében nincs már helye. Nem mellékes az UEFA Fair Play színe előtt, hogy Sarabia évi 7-8 millió eurós bruttó bérét le lehet vonni a megfelelő főkönyvi sorból.

Érdekes, hogy a PSG kölcsönadott már nyolc futballistát ebben az idényben, ez az UEFA által engedélyezett maximum, így innentől kezdve mindenkit meg kell vennie a kérőnek.

Nagyon szeretünk az átigazolási hírek között csemegézni: a Mundo Deportivo szerint a szaúdi al-Hilal évi 323 millió eurós fizetéssel csábítja Lionel Messit. Nem elképzelhetetlen, hogy pár év múlva összejön egy „közel-keleti al-Klászikó” Messi és Cristiano Ronaldo csapata között, és lehet lubickolni az egymilliárd forintos VIP-jegyekben, de Messi még csak 35 (és fél) éves, a világbajnokságon mutatott formáját mindenki látta a saját szemével, ebben az idényben a PSG-ben 20 mérkőzésen 27 kanadai pontot szerzett, 1750 perc alatt – a BL-ben öt mérkőzésen négy gólt lőtt, és adott ugyanennyi gólpasszt... úgyhogy nincs miért elhagynia Párizst.

Al-Hilal, Miami FC, Manchester City, Barcelona, nehezen elképzelhető, hogy a közeljövőben elmozdítsák a Fény városából az argentinok szeme fényét.

Ugyanakkor az is tény, hogy a szaúdi állam teljes bankszámlaszélességgel kiáll a transzfer mellett, és Messi máris Szaúd-Arábia turisztikai nagykövete (!), a visitsaudi.com főoldalán külön aloldala van a labdarúgónak, és a megjelenés mögött színvonalas fotós és videós munka áll.

Szorosan idetartozik, hogy ugyan a PSG-é a legnagyobb kereskedelmi bevétel a futballklubok között, de bődületes, 396 millió eurós veszteséget mutatott ki nála a tekintélyes tanácsadó cég, a KPMG. Rekord az a 728 millió euró is, amit kifizettek az előző idényben személyi juttatás címén, a második hely ebben a kategóriában a Real Madridé, szerény 519 milliós bérköltséggel.

A Ronaldót is foglalkoztató al-Naszr elkezdte a tárgyalásokat Sergio Ramosszal, akinek egy fél évig szól már csak a szerződése Párizsban, ugyanakkor végre formába lendült, stabil kezdő, így hosszabbítani szeretne – a Sevilla érdeklődése ide vagy oda. Az al-Naszr elhagyta a kispályát, a megbízottjai januárban Sergio Busquets, Marco Reus, Eden Hazard, Luka Modric és Mauro Icardi képviselőjét is felkeresték.

Keylor Navast a Club América és a Fenerbahce csábítja, de súlyos teher a kapus óriási fizetése. Asraf Hakimi neve a Real Madridnál vetődött fel, ám ez semmiképpen sem téli ügy, Sergio Rico a Milanhoz kerülhet, írja Gianluca Di Marzio, a kapus és az olasz klub már fel is vette egymással a kapcsolatot. Ha Navas marad, Rico mehet, ellenkező esetben ő lesz a cserekapus. Ha mindketten távoznának, annak leginkább a 21 esztendős brazil kapus, Andrew és portugál klubja, a Gil Vicente örülhet.

A PSG jó megfigyelőhálózatot tart fent Brazíliában, ennek legújabb gyümölcse Vitor Roque, az Athletico Paranaense 17 éves támadója lehet, őt 4.7 millióért vette a klubja, most ötmilliós bónuszban bízik – a harmincmilliós vételár fölött. A Barcelona és a Manchester City is alkuszik vele állítólag.

A Manu Koné, Marcus Thurammönchengladbachi párosról sokszor írtunk már, minden topklub fantáziáját megmozgatták, a nápolyi Victor Osimhen inkább nyári célpont, Enzo Fernández és a manchesteri Fred neve is felbukkant a szaksajtóban, előbbinek inkább lenne helye a csapatban. Utóbbiért a Bild szerint 35 millió eurót remél az MU, a hatszoros uruguayi válogatott védekező középpályásért, Manuel Ugartéért kevesebbet a Sporting CP, de az üzletet hátráltatja, hogy a vételár fele a Famalicaóé. A játékos ügynöke Jorge Mendes, aki a nyáron Vitinhát és Sanchest is a klubhoz vitte, és Danilo Pereirát is ő képviseli.

Mendes keresett új csapatot Joao Félixnek is, ő a Ligue 1 helyett a Premier League-et választotta, és a portugál szakember segített Sarabia eladásában is.

Gigászi ajánlat Messinhóért?


A francia sajtó szerint a „kis Thuram” a télen mindenképpen váltana, nemsokára lejár a szerződése, a PSG-ben, az Interben, a Bayern Münchenben vagy a Manchester Unitedben folytatná, az Aston Villát és a Newcastle Unitedet visszautasította.

Youssoufa Moukoko szintén PSG-célpont, nem tudni, a korával kapcsolatos hírek mennyiben hátráltatják az ügyét, míg a legmeglepőbb hír talán a firenzei középpályásSzofjan Amrabatról szól mint PSG-megfigyeltről – igaz, az összes angol topcsapattal hírbe hozták már őt. Szintén marokkói Azzedin Unahi, az Angers szűrője valósággal berobbant ősszel a Ligue 1-be, de a francia sajtó szerint ő inkább távlati cél a PSG „átigazolási tanácsadója”, Luis Campos számára.

Nincs a klubnál sportigazgató, a tulajdonosokat képviselő elnök, a katari Nasszer al-Kelaifi kinyújtott karja a vezérigazgató, Jean-Claude Blanc, az ő jobbkeze Antero Henrique, az ő segítője meg az olasz Luca Cattani, a PSG és a Chelsea volt vezető scoutja, a Dinamo Moszkva és a Palermo korábbi sportigazgatója – akinek az a legfőbb feladata, hogy eladjon pár játékost a télen, elsősorban is Navast.

Az Inter-szurkolók maradásra bírnák


Ugyan az akadémia remekül teljesít, évente több tízmillió eurós hasznot húz a klub az eladott fiatalokból (a vezető most a fent említett Yohan Cabaye), de mindig kell egy-két új sztár a csapatba...

Nyáron is nagy PSG-célpont volt az Inter védője, Milan Skriniar, akihez azonban anyagi megingása ellenére is körömszakadtáig ragaszkodik az Inter, az 50+5 milliós ajánlatot sem fogadta el fél éve. Ellenben a szlovák hátvéd aligha fog hosszabbítani – osztja ezt a véleményt a nagy talján transzfertudor, Gianluca Di Marzio is: egy francia lap hozza az indoklást, miszerint a bekk havi egymillió eurót kereshetne nettóban Párizsban. Ez éppen kétszer annyi, mint az Inter megemelt új ajánlata, most szerény 3.8 milliót kap évente...

Jól jelzi a Bosman-szabály futballra gyakorolt hatását, hogy a nyáron a PSG 7.7 milliós éves nettó alapbérrel csábította Skriniart, a mostani összeg az „ingyen átigazolás” növekményét tartalmazza. Keylor Navas bruttóban kap egymillió eurót havonta, ebben az évadban ezért egyetlenegy Francia Kupa-meccsen dolgozott meg, ezért is szeretnék őt ennyire eladni, de ekkora bér még a Bayern Münchennek is sok.

Visszatérve Skriniarra: bár nem egyezett meg a két csapat egymással, és nyilván a milánóiak nem szívesen veszítenék el védelmük gerincét, de ingyen elengedni őt mindennél rosszabb ötlet; és ne legyenek kétségeink, a lehetséges utódok listája már régóta az Inter-illetékesek asztalán fekszik. Skriniar szerződése a nyáron kifut, 27 éves, per pillanat ő a legértékesebb labdarúgó az egész világon, aki a nyáron ingyen elvihető. Az ingyen általában egyévnyi bérnek megfelelő aláírási pénzt és ugyanekkora ügynöki költséget jelent, ugyanakkor azt se feledjük, Franciaországban áfát is kell fizetni az átigazolások után, ezt megspórolja a csapat.

A rendre jól értesült Le 10 Sport értesülései szerint Zinédine Zidane két kispad között a padlóra esett, mert korábban nem fogadta el a PSG évi 70 millió eurós fizetéssel járó ajánlatát, pedig Katarban személyesen kapacitálta őt a katari emír, és ugyebár szövetségi kapitány sem lett. Messi hamarosan hosszabbíthat, de Camposék már meglelték a pótolhatatlan zseni utódját a török Arda Güler személyében, a Fenerbahce 17 éves karmestere már kétszer annyit ér, mint az ötmillió eurós kivásárlási ára.

Nagy falat lesz a Parc des Princes: a város nem adja a legendás stadiont, enélkül nem tudja azt bővíteni a klub, holott az előző idényben 131 millió eurós jegybevételt ért el, megelőzve a Real Madridot (91), a Manchester Cityt (64) és a Bayern Münchent (44 millió euró) is.

Zárjunk Nasszer al-Attijahhal: a híres autóversenyző egészen biztos abban, hogy Messi záros határidőn belül Szaúd-Arábiába igazol, és ez a nyilatkozat azért is érdekes, mert al-Attijah al-Kelaifi unokatestvére.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE

AJACCIO
Érkezett:

Távozott: Qazim Laci (Sparta Praha)

ANGERS
Érkezett:

Távozott: Antonin Bobichon (Laval)
Kölcsönbe: Marin Jakolis (AEK Larnaca)

AUXERRE
Érkezett: Elisha Owusu (Gent), Vincenzo Cozzella (Auxerre B)

Kölcsönbe: Akim Zedadka (Lille), Matthis Abline (Rennes), Isaak Touré (Marseille), Ionut Radu (Inter)
Távozott: Gaëtan Charbonnier (St.-Étienne, 500 000 euró), Quentin Bernard (Chamois Niort, ingyen), Benoit Costil (Lille, ingyen)
Kölcsönbe: Paul Joly (Dijon)

BREST
Érkezett:
Kenny Lala (Olympiakosz, ingyen)
Kölcsönből vissza: Gautier Larsonneur (Valenciennes), Josué Escartin (Borgo)
Távozott: Gautier Larsonneur (St.-Étienne, 1 600 000 euró), Irvin Cardona (Augsburg, 500 000)
Kölcsönbe: Jere Uronen (Schalke)

CLERMONT
Érkezett: Adama Diakité (Trélissac), Charly Keita (Sedan)

Távozott: Arial Mendy (Grenoble, ingyen), Brandon Baiye (Eupen), Jodel Dossou (Sochaux)
Kölcsönbe: Adama Diakité (Biel-Bienne), Charly Keita (Biel-Bienne)

LENS
Érkezett:
Julien Le Cardinal (Paris FC, 2 300 000 euró), Adrien Thomasson (Strasbourg, 3 900 000)
Távozott:

LILLE
Érkezett: Benoit Costil (Auxerre, ingyen)

Távozott: Léo Jardim (Vasco da Gama, 2 000 000), Isaac Lihadji (Sunderland)
Kölcsönbe: Akim Zedadka (Auxerre)

LORIENT
Érkezett: Romain Faivre (Lyon, 1 000 000), Bamba Dieng (Marseille, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Thomas Callens (Annecy), Sambou Soumano (Eupen), Moritz Jenz (Celtic)
Távozott: Dango Ouattara (Bournemouth, 22 500 000), Thomas Callens (Annecy)
Kölcsönbe: Samuel Loric (Quevilly-Rouen), Sambou Soumano (Rodez), Quentin Boisgard (Pau), Moritz Jenz (Schalke, 200 000)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Dejan Lovren (Zenit, 2 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Camilo (Cuiabá)
Távozott: Camilo (Molenbeek, ingyen), Romain Faivre (Lorient, 1 000 000), Karl Toko Ekambi (Rennes, 1 500 000)
Kölcsönbe: Florent Sanchez (Volendam)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Kölcsönbe: Ruszlan Malinovszkij (Atalanta)
Kölcsönből vissza: Usszama Targallin (Alanyaspor)
Távozott: Gerson (Flamengo, 15 000 000 euró), Bamba Dieng (Lorient, 8 000 000)
Kölcsönbe: Luis Suárez (Almería), Isaak Touré (Auxerre), Usszama Targallin (Le Havre), Salim Ben Seghir (Valenciennes)

MONACO
Érkezett:
Eliesse Ben Seghir (Monaco U21)
Kölcsönből vissza: Anthony Musaba (Metz), Benjamin Lecomte (Espanyol)
Távozott: Benoit Badiashile (Chelsea, 38 000 000 euró), Willem Geubbels (St. Gallen, i.), Benjamin Lecomte (Montpellier, 2 000 000)
Kölcsönbe: Anthony Musaba (NEC)

MONTPELLIER
Érkezett: Kiki Kouyaté (Metz, 6 000 000), Benjamin Lecomte (Monaco, 2 000 000)

Kölcsönből vissza: Janisz Germus (Chateauroux)
Távozott: Arnaud Souquet (Chicago Fire, ingyen), Jonas Omlin (Mönchengladbach, 9 000 000), Nicolas Cozza (Wolfsburg, 500 000)
Kölcsönbe: Sacha Delaye (Le Puy Foot)

NANTES
Érkezett:
Florent Mollet (Schalke, 1 500 000 euró), Dzsauen Hadzsam (Paris FC, 300 000 euró)
Kölcsönbe: Joao Victor (Benfica)

Távozott: Dennis Appiah (St.-Étienne), Fábio (Gremio), Abdoul Kader Bamba (St.-Étienne)

NICE
Érkezett: Youssouf Ndayishimiye (Basaksehir, 11 500 000)

Kölcsönből vissza: Robson Bambu (Corinthians), Deji Sotona (Kilmarnock), Kasper Dolberg (Sevilla)
Távozott: Mario Lemina (Wolverhampton, 11 000 000 euró), Lucas Da Cunha (400 000), Morgan Schneiderlin (Sydney Wanderers)
Kölcsönbe: Kasper Dolberg (Hoffenheim), Robson Bambu (Vasco da Gama)
Kölcsönből vissza: Mads Bech Sörensen (Brentford)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:

Távozott: Pablo Sarabia (Wolverhampton, 5 000 000)
Kölcsönbe: Mathyas Randriamamy (Sete)

REIMS
Érkezett:
Kölcsönből vissza: N'Dri Koffi (Pacos Ferreira)
Távozott: Patrick Pentz (Bayer Leverkusen)
Kölcsönbe: Timothé Nkada (Koper)

RENNES
Érkezett:
Karl Toko Ekambi (Lyon, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Loic Badé (Nottingham Forest)
Távozott:
Kölcsönbe: Loic Badé (Sevilla), Matthis Abline (Auxerre), Alfred Gomis (Como)

STRASBOURG
Érkezett: Eduard Szobol (FC Bruges, 2 500 000), Frédéric Guilbert (Aston Villa, ingyen)
Kölcsönbe: Morgan Sanson (Aston Villa), Szuzuki Juito (Simizu S-Pulse)
Távozott: Adrien Thomasson (Lens, 3 900 000), Ludovic Ajorque (Mainz, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)

TOULOUSE
Érkezett:
Warren Kamanzi (Tromsö, 600 000), Said Hamulic (Dainava, 2 500 000), Gabriel Suazo (Colo Colo, ingyen), Vincent Sierro (Young Boys)
Kölcsönből vissza: Naatan Skyttä (Viking FK)
Távozott:

TROYES
Érkezett: Alexis Tibidi (VfB Stuttgart, 2 600 000)
Kölcsönből vissza:
Nasszim Csadli (Lommel)
Távozott: Gabriel Mutombo (Botosani, ingyen), Nasszim Csadli (Le Havre)

Dőlt betűvel az őszi átigazolások, vastaggal az elmúlt 10 nap átigazolásai.

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik