Tomás Ujfalusi megúszta kétmeccses eltiltással

Vágólapra másolva!
2010.09.21. 14:28
null
Tomás Ujfalusi belépője nagy visszhangot kapott (Fotó: Action Images)
Még mindig nem csitulnak az indulatok Lionel Messi sérülésével kapcsolatban. A Barcelona labdarúgócsapatának argentin aranylabdását a vasárnapi bajnokin Tomás Ujfalusi „taposta meg". A cseh védő brutális megmozdulását az argentin szélső megússza hét-tíz napos kihagyással, míg a vétkes közel ugyanennyit kénytelen kihagyni: utóbbi két bajnokin biztosan nem áll majd Quiqué Sánchez Flores vezetőedző rendelkezésére. A katalán drukkerek Messi esetében ebben csupán reménykednek, bár a rehabilitációs tréningeket az argentin is megkezdte.

A szabályzatban két tétel is szerepel a kiállított játékosokra kiszabható büntetésekről: az első szerint maximum három meccsről tilthatják el az érintettet, a második alapján viszont 4–12 mérkőzésről szól a kiszabható büntetések mértéke.

SÁNCHEZ FLORES: CSAK MESSI MIATT VAN EKKORA FELHAJTÁS

Quique Sánchez Flores, az Atlético Madrid vezetőedzője elismerte, hogy kemény volt Tomás Ujfalusi szabálytalansága Lionel Messivel szemben, de a szakember úgy véli, csak azért kerítenek ekkora feneket az ügynek, mert az argentin aranylabdásról van szó.

 

„Arra számítok, hogy józan ésszel döntenek Ujfalusi megbüntetéséről. Ez egy rossz belépő volt, és ennyi. Ezenkívül itt volt Kun esete, az ő megsérülése után senki nem kapott eltiltást. Minden azért alakul így, mert Messi az áldozat, de az eltiltásnál ezt nem szabad figyelembe venni, mert az nagyon igazságtalan lenne. Nem egy elvetemült belépőről van szó. Kemény és szerencsétlen szabálytalanság volt, ám csak akkor kerítenek ekkora feneket az ügynek, ha Messi vagy Ronaldo az érintettje" – mondta Sánchez Flores.

Utóbbit akkor alkalmazták volna, ha Messinek súlyos a sérülése, ebben az esetben a mérlegelésnél csak arra koncentráltak volna, hogy Ujfalusi megmozdulását szándékosnak ítélik-e vagy sem. A legsúlyosabb büntetés a tizenkét találkozóról szóló eltiltás lehetett volna.

Ujfalusinak azért ennyire nem kell azonban aggódnia, miként klubjának, az Atléticónak sem. Mivel Messi sérülése nem bizonyult súlyosnak – bokája nem tört el, csupán a szalagok húzódtak meg, 7–10 nap múlva akár már pályán is lehet – és a visszajátszások, felvételek alapján nem nyert bizonyosságot Ujfalusi szándékos sérülésokozása sem, a cseh védő megúszta két bajnokival.

A madridiak légiósa a Valencia elleni idegenbeli és a Zaragoza elleni hazai bajnokit lesz kénytelen a lelátóról megtekinteni.

Fernández Borbalán játékvezetői jelentésben azt szerepelt, hogy Ujfalusi szabálytalankodási szándékkal lépett be keményen Messi elé, aki már eltolta a labdát, így szabályosan nem lehetett szerelni. A vendégjátékosnak orvosi ellátásra volt szüksége, majd le kellett cserélni. Borbalán azonnali piros lapot mutatott fel Ujfalusinak, akinek korábban már volt egy sárgája a találkozón.

A sajnálatos eset madridi oldalon is kicsapta a biztosítékot: a vétkes már azon melegében, a lefújást követően a vendégöltöző felé vette az irányt, hogy bocsánatot kérjen, de ebben a katalánok védője, Gabriel Milito megakadályozta. Spanyol források szerint a „jobb, hogy ha holnap hívod" tanácsot adta az argentin légiós madridi kollégájának, aki ezt megfogadta. Bár másnap „cselhez" folyamodott, és csapattársát, a szintén argentin Sergio Agüerót hívta segítségül, akinek telefonján sms-üzenetben kért elnézést tettéért.

„Ez egy teljesen normális belépő volt, amilyenből a pályán rengeteget láthatunk – védte meg alkalmazottját Enrique Cerezo, az Atlético klubelnöke. – Amikor megláttuk a piros lapot a játékvezető kezében, nem is tudtuk hirtelen, mire gondoljunk, mert túlzónak éreztük a büntetést. Az ismétlést visszanézve természetesen igazat kell adjak a játékvezetőnek, helyes bírói ítélet volt, de még mindig nem hiszem el azt, hogy védőnk részéről ez szándékos megmozdulás lett volna. Ujfalusi nem sportszerűtlen játékos, amióta nálunk van, ez volt a második piros lapja. Világos, hogy jár neki az eltiltás, de hangsúlyozom, a szándékosságot senki ne tételezze fel róla!"

Cerezo szívéről is nagy kő esett azonban le, hogy Messi sérülése nem súlyos. Egyrészt mert ő is elismeri, hogy a világ egyik legjobbjának a pályán a helye, másrészt ez némiképpen mentesíti majd Ujfalusit a vétke alól, amikor a büntetést mérik ki rá. Aztán a valóságban ezek az érvek igencsak hatásosak voltak.

Messi sérülése nemcsak Barcelonában, hanem Argentínában is nehéz perceket okozott, utóbbiban elsősorban Sergio Batista szövetségi kapitánynak, hiszen a dél-amerikai válogatott október nyolcadikán Japánban játszik felkészülési mérkőzést a házigazdákkal. A szakember számítana a nemzeti együttes egyik kulcsemberére, ezért folyamatos kapcsolatban van a barcelonai orvosokkal, akik tájékoztatják Messi állapotáról. Az aranylabdás az első jelentések szerint addigra ismét harcra kész állapotban lesz. Más kérdés, mennyire tesz jót neki az út Tokióig oda–vissza, plusz ugye a meccs.

A Messi-üggyel kapcsolatban az elmúlt napon gyakorlatilag mindenki véleményt formált, a spanyol újságírók szinte minden futballban élőt megkérdeztek. Legalábbis aki riportalany volt bármilyen témában, annál ez is szóba került. Az Athletic Bilbao vezetőedzője, Joaquín Caparrós szerint például Ujfalusi biztosan nem akart szándékosan sérülést okozni, „ezért nem kell őt keresztre feszíteni", mentette fel a tettest.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik