Férfi röpi Extraliga: megvédte címét, és huszadszor bajnok a Kaposvár

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.26. 19:39
A pénteki győzelem bajnoki címet ért a Kaposvár számára (Fotó: Dömötör Csaba)
Címét megvédve huszadik alkalommal lett magyar bajnok a Kaposvár férfi röplabdacsapata, amely az Extraliga döntőjének negyedik, pénteki mérkőzésén harmadszor is legyőzte a MÁV Előrét, lezárva a párharcot.

 

Egy fehér terítővel takart asztalra akkurátusan kikészítették a trófeát, mellé egy bíborszínű párnára az érmeket a MÁV Előre–Kaposvár férfi röplabda bajnoki döntő negyedik mérkőzése előtt székesfehérvári VOK-csarnokban. Így történt ez a hétfő, kaposvári harmadik meccset megelőzően is, ám akkor a kétjátszmás hátrányból feltámadó és fordító fehérváriak elnapolták a somogyi örömünnepet. Ideiglenesen.

A hazaiak úgy kezdtek pénteken, ahogyan hétfőn abbahagyták, pontos nyitásokra alapozva vezettek az első szettben, ám az első két találkozót biztosan megnyerő vendégek fokozatosan belelendülve 9:9 után átvették az irányítást és, ha szoros hajrában is, de Baróti Árpád bombájával lezárták a játékrészt. A második játszma elején is a MÁV-nál volt az előny, mégsem érződött az az átütőerő, mint amivel a trónkövetelő a harmadik partin csodát tett. A Kaposvár váltani tudott, 10:8 után egy 7:2-es sorozattal (közte két Baróti-ásszal és demoralizáló blokkal) fordított és a vezetést már végig meg is őrizve egy szettre került a címvédéstől.

Úgy tűnik, a Fehérvár kettő nullás hátrányban tud csak felpörögni, a harmadik felvonásra „megérkeztek” Pesti Marcell és társai, akik nem jöttek zavarba attól, hogy a játszma közepén fordított a rivális, sőt, egyre jobban tűzbe jöttek, majd 20:16-os vezetésüknél a hazai közönség is még inkább rákapcsolt. Az utolsó labdamenetek óriási csatát hoztak, a két nagy fehérvári hibát is kihasználó Kaposvár kétszer is egyenlíteni tudott, de tovább nem jutott, az albán csapatkapitány, Redjo Koci pontjaival szépített a Fehérvár.

A kupa és a medáliák pedig továbbra is ott árválkodtak az asztalon...

A negyedik etapot is a legutóbb ezüstérmes MÁV Előre uralta, csakúgy, mint négy nappal korábban, most is átfordult a lélektani fölény Pestiék felé. A vendégek játéka szétesett, így a hajrára 20:12-es vezetéssel fordult a nyeregbe kerülő és egyenlítő hazai garnitúra.

Kétórányi küzdelem után következett a döntő szett – megint.

Amelyben sokszor teljesen irreleváns, hogy mi történt a megelőző négy játszmában, ettől a különös lélektantól is oly nagyszerű ez a sportág. Ennek szellemében a kaposváriak az elementáris és ellenállhatatlan Baróti vezérletével 9:5-re húztak el és zárták le a heroikus csatát. A címét megvédő somogyi együttes története során 20. alkalommal ért fel a csúcsra az élvonalban – a kupa és az érmek végül gazdára találtak.

„Végletekig kiélezett dráma volt, méltó egy bajnoki döntőhöz. Nagyon boldogok vagyunk, leírhatatlan érzés” – mondta a diadal után Bögöly Gábor, a Kaposvár csapatkapitánya.

RÖPLABDA
Extraliga, férfiak, döntő, 4. mérkőzés
MÁV ELŐRE-FOXCONNFINO KAPOSVÁR 2:3 (–23, –20, 24, 16, –11)
Székesfehérvár, 680 néző. V: Tillmann, Mezőffy
MÁV ELŐRE: EKE 11, Pesti 8, Szabó V. 1, BOA 15, Tomanóczy B. 8, KOCI 31. Csere: Takács M. (liberó), Janke, Ambrus. Edző: Omar Pelillo
KAPOSVÁR: Magyar B. 1, HUBICSKA 16, Novoselov 9, BARÓTI 28, BÖGÖLY 7, Lescay 8. Csere: Bozóki (liberó), Zarka, Iván B. 1, Tóth G., Kalmár. Edző: Szlobodan Prakljacsics
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 6:4, 8:5, 9:9, 10:12, 14:18, 19:22, 21:23. 2. játszma: 5:6, 10:10, 14:17, 16:20, 19:23. 3. játszma: 3:3, 7:5, 10:7, 13:13, 15:16, 20:16, 22:20, 23:23, 24:24. 4. játszma: 6:3, 7:7, 12:8, 16:12, 20:12, 24:15. 5. játszma: 1:4, 3:6, 5:8, 7:12, 11:14
MESTERMÉRLEG
Omar Pelillo: – Hatalmasat küzdöttek a fiúk, az utolsó pillanatig beleadtak mindent. Úgy gondolom, egy ilyen színvonalú döntő méltó befejezése az idénynek. Azok a szurkolók, akik eljöttek a mérkőzésre, biztosan nem bánták meg, hogy így döntöttek.
Szlobodan Prakljacsics: – Először is szeretnék gratulálni a MÁV Előrének, mert óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt három évben. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra. Hosszú, nehéz idény volt, én pedig folyamatosan nyüstöltem őket. A fiúk kibírták, és elhozták a huszadik bajnoki címet a Kaposvárnak.

Az egyik fél három győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–1 a Fino Kaposvár javára

 

NB I EXTRALIGA, FÉRFIAK, 2023–2024
A végeredmény. Bajnok: Fino Kaposvár (Baróti Árpád, Bozóki Bence, Bögöly Gábor, Eördögh Bálint, Hubicska Patrik, Iván Bence, Kalmár Ákos, Laczó Bálint, Tomas Lescay, Magyar Bálint, Sztyepan Novoszelov, Hermes Quevedo, Tóth Gábor, Zarka Márton, edző: Szlobodan Prakljacsics), 2. MÁV Előre Foxconn, 3. MAFC-BME, 4. Debreceni EAC, 5–6. GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika, Kecskeméti RC, 7. Dág KSE, 8. Pénzügyőr SE, 9. MEAFC-Miskolc Peka Bau, 10. TFSE, 11. Vidux-Szegedi RSE, 12. Dunaújvárosi KSE. Az ötödik helyért még tart a párharc.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik