Férfi röpi: csütörtök este Békéscsabán kezdi a Lettország elleni döntőt a válogatott

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.03. 11:38
null
A csapatkapitány <strong>Horváth Kristóf</strong> két meccsen 48 pontot ütött a ciprusiak ellen (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György)
Csütörtök este Békéscsabán kezdi a Lettország elleni döntőt a magyar férfiválogatott.

 

Finoman fogalmazva sem egyszerűen, de érvényesítette a papírformát a Ciprus elleni elődöntőben, és a héten az aranyéremért léphet pályára a magyar férfi röplabda-válogatott az Ezüst Európa-ligában. Az első meccset meglepetésre 3:1-re megnyerő ciprusiakkal vívott békéscsabai visszavágón a feladó-átló Bibók Balázst nélkülöző, Nagy Péter által irányított magyar együttes összeszedettebben és pontosabban röplabdázva, 147 perces csata után, aranyszettben harcolta ki a továbbjutást.

„Az elejétől kezdve nagyon nehéz mérkőzés volt. Sajnos idegenben nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna, ezért itthon magunknak is bizonyítani szerettünk volna – értékelt a visszavágó után az elődöntő két meccsén összesen 48 pontot ütő magyar csapatkapitány, Horváth Kristóf.Mindenki bízott benne, hogy ha azt a teljesítményt nyújtjuk, mint a csoportkörben, az aranyszettet is megnyerjük. A saját játékunk volt a kulcsfontosságú tényező, azért győztünk a visszavágón, mert tudtuk hozni a megfelelő szintet, és nem érdekelt minket, mi történik a másik oldalon.”

A center Ambrus Bence betegség miatt nem léphetett pályára az első mérkőzésen, Békéscsabán már játszott, kifejezetten jól.

„Megmutattuk, hogy az elmúlt nyolc héten milyen munkát végeztünk, és azt, hogy egymásért is tudunk küzdeni – mondta a 75 százalékos támadási hatékonysággal 12 pontot (ebből hármat blokkból) szerző 22 éves játékos. – Mindig az a legfontosabb, hogy a csapatkohézió minél jobb legyen, és egységesen játsszunk. Az elveszített harmadik szett után is visszataláltunk a korábbi játékhoz, egymásra néztünk, és láttuk a magabiztosságot, ez adott erőt.”

A férfi nemzeti csapat (amely világbajnokságon 1978-ban, Európa-bajnokságon 2001-ben szerepelt legutóbb) két éve járt hasonló magasságokban, amikor négyes döntőbe jutott, és végül bronzérmesként végzett az Ezüst El-ben. Tegyük hozzá, az akkori mezőny Dániával, Észak-Macedóniával és Horvátországgal erősebb volt a mostaninál.

A mieink csütörtök este hazai pályán kezdik a finálét az eddigi hat meccsén még szettet sem veszítő Lettország ellen. Az Ezüst El győztese jövőre az Arany-divízióban szerepelhet.

EZÜST EURÓPA-LIGA, FÉRFIAK
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS (csütörtök)
19.30:
MAGYARORSZÁG–Lettország (Békéscsaba)

VISSZAVÁGÓ (vasárnap)
15.30:
Lettország–MAGYARORSZÁG (Riga)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik