Röpi Extraliga: kikapott a Vasas a nőknél, a férfiaknál nyert a Vegyész

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.02.19. 19:15
null
Megmaradt a Békéscsaba esélye az alapszakasz első helyére (Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap)
A Békéscsaba 3:0-ra legyőzte a címvédő Vasast a női röplabda Extraliga alapszakaszában, a 13. forduló rangadóján. A fővárosiaknak magyar csapattal szemben ez volt az első vereségük az idényben. A férfiaknál a Kazincbarcika négy játszmában nyert a DEAC ellen.

A tavalyi döntősök a mostani szezonban novemberben találkoztak, és az előző évad végjátékához hasonlóan szoros, ötszettes meccset vívtak egymással. Akkor – akárcsak a májusi fináléban – a Vasas örülhetett, a magyar csapatokkal szemben ebben az idényben még veretlen óbudaiaknak az volt az eddigi egyetlen pontvesztése.

A Békéscsaba azért harcolt, hogy maradjon esélye megszerezni az alapszakasz első helyét, ehhez 3:0-s vagy 3:1-es sikerre volt szüksége.

Az összecsapás hatodik labdamenetében a vendégek egyik legjobbja, az amerikai Taylor Bannister olyan szerencsétlenül ütközött össze saját csapattársával, hogy bokasérülés miatt le kellett cserélni. A Vasas ennek ellenére a játszma derekáig jól tartotta magát, a hazai ütőkkel, a szerb Marta Drpával és a bolgár Ralica Vaszilevával azonban később nem bírt, így hátrányból kellett folytatnia.

A második szettre visszatért Bannister, ezzel a címvédő támadójátéka annyival hatékonyabb lett, hogy tartotta a lépést jól játszó ellenfelével. A hajráig szoros és magas színvonalú volt a küzdelem, ekkor azonban a Vasas játékosai támadásban elbizonytalanodtak – nem kis részben a hazaiak jó védekezése következtében –, így kevesebb mint egy óra után a BRSE egy szettre került a győzelemtől.

A hazaiak a folytatásban is remekül védekeztek, ennek köszönhetően hiába tűnt időnként úgy, hogy a Vasas erőre kap, a BRSE nem engedett teret vendégének. A címvédőt edző görög Jannisz Athanaszopulosz szinte minden felállást kipróbált, a keret összes játékosát bevetette, de ezen az estén nem találta meg azt az összetételt, amely kellően hatékony lett volna. A hajrát ennek ellenére a Vasas hárompontos előnyről kezdte, ám ez is kevésnek bizonyult, így a BRSE nyerte a 85 perces rangadót.
A találkozó legeredményesebb játékosa Drpa volt 26 ponttal.

RÖPLABDA
NŐI EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ
13. FORDULÓ

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 3:0 (17, 22, 25)
Békéscsaba, 1111 néző. V: Mezőffy, Adler.
BÉKÉSCSABA: Vaszileva 10, Bodnár 7, Drpa 26, Aktas 9, Pintér 7, Bagyinka 4. Csere: Molcsányi (liberó), Olijnyik, Glemboczki. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS: Szkripak 1, Fricová 11, Papp O. 2, Bannister 9, Török K. 7, Abdülazimova 8. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Vezsenyi, Fábián 3, Jámbor, Bojko 6, Kump 2. Vezetőedző: Jannisz Athanaszopulosz.
MESTERMÉRLEG
Tóth Gábor:
– Az volt a legfontosabb, hogy a játékosok bíztak magunkban. Ezen kívül kevés volt a ki nem kényszerített hibánk, pontosan nyitottunk és jól működött a blokkvédekezés. Amikor ez mind összeáll, akkor van remény! Ezen az úton kell továbbmennünk!
Jannisz Athanaszopulosz: – A Békéscsaba jól játszott, jobban készen állt erre a meccsre, mint mi. A blokkvédekezésben hatalmas különbség volt a javukra, Drpát nem tudtuk megállítani, ez pedig döntőnek bizonyult. Remélem, mindenki számára jókor jött ez a pofon, keddtől még keményebben kell dolgoznunk, pénteken Balatonfüreden pedig újra megpróbáljuk megszerezni az alapszakasz-elsőséget. Annak mindenképpen örülök, hogy Taylor nem sérült meg komolyan, az pedig biztos, hogy ennél sokkal jobban kell játszanunk, ha az aranyérmekért akarunk harcolni.

A Kazincbarcika öt játszmában legyőzte a vendég DEAC-ot a férfi röplabda Extraligában, a felsőház negyedik fordulójában, vasárnap. A közel kétórás csata után a középszakaszban a Vegyész továbbra is hibátlan, de a hozott pontok miatt a Pénzügyőr vezet.

RÖPLABDA
FÉRFI EXTRALIGA, KÖZÉPSZAKASZ
FELSŐHÁZ, 4. FORDULÓ
GreenPlan-VRCK–DEAC 3:2 (–21, 20, 23, –21, 8)
Kazincbarcika, 260 néző. V: Halász E., Bátkai-Katona.
VRCK: Moraes 7, Páez 1, Blázsovics 14, Juhász 9, Csoma 9, Reffatti 19. Csere: Kiss M., Budai (liberók), Péter M. 1, Szabó D. 18, Tarabus, Warzywoda 1. Vezetőedző: Toronyai Miklós.
DEAC: Bagics 7, Kiss I. 13, Almora 27, Veres 14, Moret 7, Tóth A. 4. Csere: Bán (liberó), Imre, Remete, Korbély. Vezetőedző: Fodor Antal.
MESTERMÉRLEG
Toronyai Miklós: – Két hét alatt a hatodik meccsünket játszottuk. A közönség is láthatta, hogy fásultabbak voltunk. A cserékkel és a pályára visszatérőkkel sikerült megnyerni a meccset, szívvel-lélekkel játszottak a srácok. Megérdemlik a pihenőt, gratulálok nekik.
Fodor Antal: – Izgalmas, küzdelmes mérkőzést vívtunk Barcikán. Az első játszma megnyerése után a másodikban is lett volna esélyünk, de többször belehibáztunk, amit jól használt ki az ellenfél. Kiegyenlítődött a két csapat játéka, a döntő ötödik szettben pedig a jobban koncentráló Vegyész megérdemelten nyert.

ALSÓHÁZ

MAFC-BME–Kecskeméti RC 0:3 (–23, –17, –23)
Folyondár utca, 45
néző. V: Varjasi, Ujházi.
MAFC: Bandi B. 1, Kunert 14, Kulcsár 8, Szabó B. 13, Sebestyén 8, Szávai. Csere: Szappanos D. (liberó), Gyenes, Bandi O. Vezetőedző: Pápai Péter.
KECSKEMÉT: Baserio 3, Keen, Kecskeméti 18, Boldizsár 1, Varga P. 14, Farkas P. 5. Csere: Török Zs. (liberó), Kiss B. 5, Bogdán 3, Szabó M. 1, Török S. 2.Vezetőedző: Nagy József.
MESTERMÉRLEG
Pápai Péter:
– Az első és a harmadik szettben sikerült szoros játszmát kialakítani, azokkal elégedett vagyok, közel álltunk a szettgyőzelemhez!
Nagy József: – A mai mérkőzés bővelkedett izgalmas labdamenetekben. Ami külön öröm, hogy a fiatalok is játéklehetőséget kaphattak a találkozón.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik