Röplabda: szettet nyert a Vasas a klubvilágbajnok ellen

Vágólapra másolva!
2023.01.31. 20:27
null
Szettet tudott nyerni a Vasas (Fotó: Koncz Márton)
Remek mérkőzésen vereséget szenvedett, de játszmát nyert a Vasas Óbuda a klubvilágbajnok olasz Conegliano ellen a női röplabda Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában. Ráadásul a meccs legeredményesebb játékosa a magyar csapat amerikai légiós Taylor Bannister lett 20 ponttal.

 

RÖPLABDA
Női Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
Vasas Óbuda–A. Carraro Imoco Coneglianio (olasz) 1:3 (–17, 22, –21, –18)
Riz Levente Sportcsarnok, 1200 néző. V: Kurtiss (lett), Sarikaya (török)
VASAS:
Fricová 8, Papp 4, Bannister 20, Bojko 3, Abdulazimova 5, Szkripak 3. Csere: Juhár, Szalai (liberó), Fábián, Vezsenyi, Török K. 12, Jámbor, Kump 2, Märtz. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
CONEGLIANO: Squarcini 9, Haak 10, Gennari 13, De Kruijf 19, Carraro 1, Gray 8. Csere: De Gennaro (liberó), Samedy 9, Wolosz 4, Robinson Cook 7. Vezetőedző: Daniele Santarelli.
MESTERMÉRLEG
Janisz Athanaszopulosz:
– Szerettük volna megnyerni a mérkőzést, ennek tükrében pedig száz százalékban koncentráltunk. Az első szettben talán lett is volna esélyünk, hogy előnyhöz jussunk, de nem éltünk a lehetőséggel. Keményen nyitottunk, emellett pedig mindenki élvezte, hogy a világ egyik legjobbja ellen játszhatott. Egy mérkőzésünk maradt a BL-ben, amit szeretnénk megnyerni.
Daniele Santarelli: – Sokszor megfordultam már Magyarországon, mindig nagyszerű a hangulat. Elég fáradtak voltunk, mert a hétvégén kupadöntőt játszottunk, hajnalig ünnepeltünk, másnap pedig utaztunk Budapestre. Nem voltam elégedett teljesen mértékben a játékosaimmal, de a körülmények miatt nem nagyon tudtunk másképp játszani.

 

A csoport másik mérkőzésén: Mulhouse (francia) – Rzeszow (lengyel) 0:3 (–17, –19, –11)
A csoport állása: 1. Conegliano 15 pont (15:2-es szettarány), 2. Rzeszow 11 (16:6), 3. Mulhouse 3 (3:13), 4. Vasas Óbuda 1 (5:13)

Bár a meccs első két pontját az olasz csapat szerezte, a Vasas sem illetődött meg egyáltalán és gyorsan behozta a hátrányt, majd fej fej mellett haladt a két csapat. A vendégek, akik azért nem a legjobb sorukkal álltak fel (azért így is akadt Európa-bajnok a pályán), nyitásfogadásban azért sebezhetőnek tűntek. Először 9:9 után tudtak ellépni 3 ponttal a vendégek, de egy időkérést követően 13:13-nál megint egyenlő volt az állás. Aztán egy érdekes challenge után – a labdát nem lehetett látni a felvételen – megint az olaszok vezettek hárommal. Még egyszer sikerült feljönni egy pontra, de aztán több olasz nyitás is átcsorgott a hálón, s így villámgyorsan meglógtak a vendégek, akiknek a blokkja is feljavult. Végül hét szettlabdája volt a Coneglianónak és már az elsőt ki is használták (17:25).

NS-szakértő
Farkas Mihály
korábbi szövetségi kapitány

"Remek meccset játszott a Vasas a világ legjobb csapata ellen. Az elején nagyon agresszív nyitásokkal meglepte a hazai csapat az olasz gárdát és ebben a játékelemben a mérkőzés végéig nyomás alatt tudta tartani ellenfelét. A második játszmában már elkezdte becserélni az olaszok edzője a sztárjátékosait, így a lengyel válogatott feladóját Joanna Woloszt is, aki azt hozta, amit vártunk tőle, vagyis varázsolt."

Először vezetett a Vasas a meccsen az első labdamenetet követően, s bár az olaszok azonnal egyenlítettek, ezt követően is rendre a piros-kékek jutottak vezetéshez. Idővel aztán ugyan átvették a vezetést a vendégek, de komoly különbség így sem alakult ki. Bannister remekül nyitott (három ász volt a jutalma), s aztán megint fordult a kocka, a csereként beállt Török Kata demoralizáló pontja után, 14:12-es hazai vezetésnél pedig Daniele Santarellinek kellett időt kérnie. Sokat azonban ez sem segített, mert néggyel is vezettek már az óbudaiak. 20:15-nél jött az újabb időkérés, s ezután már kettőre sikerült visszajönnie a Coneglianónak, úgyhogy Jannisz Atanaszopulosz is pihenőt rendelt el. Ő is sikerrel, mert két Vasas-pont, s így négy szettlabda következett. Kettőt sikerült hárítani, de aztán az újabb időkérés után Bannister a hátsó sorból kíméletlenül beverte, s még a challenge sem tudta elvenni a szettgyőzelmet a Vasastól a világ legjobb csapata ellen (25:22).

Ezzel azért sikerült megráncigálni az oroszlán bajuszát és a vendégek alaposan belekezdtek a harmadik felvonásba és el is húztak 11:6-ra. Atanaszopulosz mester azonban rendezte a sorokat, és sorozatban öt pontot szerzett, amivel egyenlített a Vasas. Ezután azonban megint belehúztak a vendégek és el is mentek néggyel és végül ennyi szettlabdájuk is lett, s a másodikat be is ütötte Squarcini (21:25).

A negyedik játszma viszont három Vasas-ponttal kezdődött, úgyhogy jött is gyorsan az időkérés. Ez sajnos helyre is tette a vendégeket, akik azonnal egyenlítettek, majd fordítottak is. 7:12 után Jannisz Atanaszopulosz több cserejátékosának is lehetőséget adott, de ez sem hozott komolyabb fordulatot. Bár így is szereztek tetszetős pontokat, Kump Aliz pedig nyitott két ászt is, de a játszma végkimenetele már nem volt kérdéses. Végül hat meccslabdából megint az elsőt sikerült értékesíteni, azonban a piros-kékek így is felülmúltak minden várakozást, míg az olaszok most veszítettek másodszor játszmát (18:25).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik