Ökölvívás: Svájc és Hollandia is csatlakozott a bojkotthoz

Vágólapra másolva!
2023.02.20. 14:28
null
Svájc és Hollandia is bojkottál (Fotó: Getty Images)
Svájc és Hollandia is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek bojkottálják az orosz Umar Kremljov vezette Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) idei világbajnokságait.

 

A két újabb tiltakozóval nyolcra nőtt azon IBA-tagok száma, melyek távol maradnak a női és férfi vb-ről az orosz és a fehérorosz bokszolók teljes jogú indulásának engedélyezése miatt – írta az insidethegames.biz portál.

Elsőként az Egyesült Államok és Írország hirdetett bojkottot, amelyet az IBA a múlt héten politikai játszmának minősített. Később a brit, a svéd, a cseh és a kanadai szövetség is közölte, hogy nem küld csapatokat az IBA által szervezett vb-kre. Okként Oroszország ukrajnai háborúját, valamint az orosz és a fehérorosz sportolók vb-részvételét jelölték meg, továbbá ily módon akarnak tiltakozni az IBA vezetése ellen.

Szerintük a Kremljov elnökölte IBA irányítási problémákkal küzd, és aggályaik a pénzügyi szabálytalanságokra, valamint az átláthatóság hiányára is kiterjednek. Kifogásolták továbbá, hogy Kremljov „szoros kapcsolatban áll” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az IBA főszponzora pedig a Gazprom orosz állami energiavállalat maradt.

A bojkottot hirdetők attól is tartanak, hogy az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) régóta feszült viszonya miatt végleg lekerülhet az olimpia műsoráról az ökölvívás. A NOB 2019-ben felfüggesztette az amatőr ökölvívás világszövetségét.

A boksztorna a 2021-es tokiói nyári játékokon a NOB égisze alatt zajlott az IBA teljes kizárása mellett, a 2024-es párizsi olimpián hasonló várható, és a sportág kimaradt a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjából.

A NOB javaslata nyomán tavaly március elején az IBA még megtiltotta az orosz és a fehérorosz sportolók részvételét a szervezet égisze alatt zajló nemzetközi eseményeken. Néhány hónappal később viszont megszüntette a két ország ökölvívóinak felfüggesztését, a közelmúltban pedig bejelentette: lehetővé teszi Oroszország és az ukrajnai háborúban Moszkva oldalán álló Fehéroroszország bokszolói számára, hogy nemzeti szimbólumaikat – saját zászlót, címert, himnuszt – használva versenyezhessenek az ez évi vb-ken.

Az idei IBA-világbajnokságok közül a nőit Indiában, Újdelhiben rendezik március 15. és 31. között, míg a férfiakét az üzbég fővárosban, Taskentben bonyolítják le május 1-től 14-ig.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik