Döbbenet! Dráma! Ötödször bajnok a Patriots

Vágólapra másolva!
2017.02.06. 00:01
null
Nem így indult a mérkőzés, de Brady lett az MVP (Fotó: afp)
A New England Patriots nyerte meg a LI. Super Bowlt, az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság 2016-os szezonjának nagydöntőjét, miután drámai feltámadást követően hosszabbításban 34–28-ra legyőzte az Atlanta Falconst, amely a harmadik negyedben még 28–3-ra vezetett.

Majdnem új bajnokot avattunk magyar idő szerint hétfő hajnalban. Az Atlanta Falcons szinte végig sima mérkőzést játszott a New England ellen, hogy aztán mégis szorossá tegye a találkozót és végül el is veszítse. De fordítsuk meg: a Patriots minden idők legnagyobb feltámadásával fennállása ötödik bajnoki címét szerezte meg.

Nem indult túl látványosan! Az első negyedben gyakorlatilag mindössze annyi érdekes történt, hogy gyors egymásutánban kétszer sackelték Tom Bradyt. Pedig egy egészen ígéretes Devonta Freeman-futással kezdődött a találkozó, a Falcons játékosa a félpályáig cipelte a labdát, de ezután mégsem a mérkőzés, a meccs felvezetésének felidézése jelentett látványt.

Az meg amolyan amerikai volt: természetesen végig titokban tartották, hogy ki segédkezik majd az érmefeldobásnál. Az USA egyik kedvenc elnöke, idősebb George Bush érkezett kerekes székben a pályára – vastaps közepette.

Az első negyed után, a védelmek 15 percét követően aztán előkerült Julio Jones is, aki egy félpályás labdaszerzés után két szép elkapásával máris TD-zóna közelébe juttatta övéit. Bill Belichick, a Pats legendás edzője ezután nagyjából olyan arccal könyvelt a papírjára, mintha most döbbent volna rá, hogy arra a bizonyos 11-esre figyelni kell. Persze csak viccelünk, a szakember nyilván tökéletesen tudta, hogy különös figyelmet kell szentelni kell az alapszakaszban 1409 yardot összekaparó sztárelkapóra. Figyeltek is utána, így azonban a 24-es, nevezetesen Freeman gyalogolhatott be a célterületre.

A Pats támadójátékának motorját pedig csak nem sikerült berúgni. Bár a New England visszafogottan szokta kezdeni a Super Bowlokat, kielemzi az ellenfél játékát, azért az nem esett jól a Hazafiaknak, hogy Austin Hooper újabb touchdownt szerzett az Atlantának.

A nagyszünet előtt a sárga zászló volt a legjobb játékosa a Patriotsnak, Bradyék gyakorlatilag csak büntetéssel tudtak előre haladni. Aztán jött egy pontos Brady-passz – az ellenfélnek. Robert Alford 82 yardot cipelte vissza a labdát TD-re. Ez volt a második leghosszabb eladott labda utáni TD a Super Bowlok történetében.

(Fotó: afp)
(Fotó: afp)

A nagyszünetben 21–3-ra vezetett a Falcons, és jöhetett a nap fénypontja, Lady Gaga fellépése. Általában megszokhattuk, hogy még a legnagyobb pop/rock legendák is belesülnek a fellépésbe vagy legalábbis a hang általában nem jön át a képernyőkön keresztül. Most viszont a szőke énekesnő kiváló showműsort rittyentett, rendesen lehetett hallani, a korábbi slágerei ültek ezúttal is. A fanyalgók azonban valószínűleg egy váratlan „fordulatot” azért hiányoltak a műsorból – mert az bizony nem volt.

Aztán a második félidő elején a Pats utolsó esélyét is úgy tűnt, a Falcons ragadta meg. Legalábbis abból a szempontból mindenképpen, hogy Tevin Coleman touchdownjával tovább növelte előnyét. Rendkívül simának tűnt ekkor a találkozó Az Atlanta szinte tökéletesen játszott, a Patriots ettől nagyon távol volt.

Egy ideig szinte csak kellemetlen percei voltak Bradynak, aztán jött a feltámadás (Fotó: afp)
Egy ideig szinte csak kellemetlen percei voltak Bradynak, aztán jött a feltámadás (Fotó: afp)

Hogy ne forduljon totális unalomba a mérkőzés, hogy az előre bekészített csirkeszárnyaknak a fele ne végezze a kukában, arról gondoskodott a New England, de James White touchdownja után sem került még kedvező helyzetbe.

És jött a fordulópont…

Nyolc és fél perccel a vége előtt még kényelmes helyzetben volt a mérkőzést addig teljes kontroll alatt tartó Falcons. Ekkor azonban labdát szerzett a Patriots, ami után nem sokkal Danny Amendola touchdownjával és egy sikeres kétpontos kísérlettel nyolc pontra jött fel a négyszeres bajnok.

És persze hogy egyenlített a Patriots? Egy olyan drive-val, amelyben Edelman három ember között, az ellenfél lábait is „használva”, amolyan David Tyree-s elkapással segítette csapatát, és amelynek végén James White vitte be a labdát a végzónába.

Minden idők legnagyobb feltámadásával a Pats kiharcolta a hosszabbítást.

Ott már nem volt kegyelem. A szerencse is Bradyéknek kedvezett, bár ebben a lélektani előnyben még nagy valószínűséggel fordított helyzetben s győztek volna. Így viszont „elég volt” egy tökéletes drive, amit Tom Brady le is vezényelt. Ő ezekben a helyzetekben le is szokta.

James White újabb TD-je a döntő végét jelentette. Brady 466 yardot passzolt, ennyit még senki sem a Super Bowlok történetében. Természetesen ő lett az MVP, és az ötödik gyűrűjét is megkapja.

SUPER BOWL LI
Atlanta Falcons (13–5)–New England Patriots (16–2) 28–34 (0–0, 21–3, 7–6, 0–19, 0–6)

Ötödször bajnok Brady és a New England (Fotó: afp)
Ötödször bajnok Brady és a New England (Fotó: afp)

DRIVE-RÓL DRIVE-RA

11:08 – TOUCHDOWN! JAMES WHITE BEVISZI A LABDÁT A VÉGZÓNÁBA!! VÉGE, A NEW ENGLAND PATRIOTS ÖTÖDSZÖR IS SUPER BOWL-GYŐZTES!

11:18 – SZABÁLYTALANSÁG MIATT KÉT YARDRÓL JÖHET A PATRIOTS!!!

15:00 – Óriási tempóban rohamoz a New England, Amendola, Hogan és Edelman elkapása után már 20 yardon belül a Patriots! Ha TD-t szereznek, övék a végső győzelem!

• A Patriotsé a labda!

00:00 – Megpróbálta a Patriots, azonban Dion Lewis elesik – ráadásul meg is sérül. JÖN AZ ELSŐ HOSSZABBÍTÁS A SUPER BOWLOK TÖRTÉNETÉBEN!

00:03 – Egy játékra van ideje a Patriotsnak!

00:52 –
A Falcons nem jut mezőnygól-távolságig, jön a punt!

• Mi történt itt, te jó ég… Csak halkan jegyezzük meg, Brady 416 passzolt yardja Super Bowl-rekord.

1:00 – JAMES WHITE BEVISZI A LABDÁT A VÉGZÓNÁBA! A KÉTPONTOS KÍSÉRLET JÓ, VISSZAJÖTT A NEW ENGLAND, 28–28!

• Íme, Edelman mentése!



2:03 – Julian Edelman három ember között menti meg a labdát egy teljesen reménytelen helyzetben!
Érvényes az elkapás, mehet tovább a Patriots!

3:17 –
Chris Hogan elkapása megmenti a Pats támadását a harmadik kísérletnél! Mindössze tíz yardra saját végzónájától indította a játékot Brady!!

3:30 – Jön a Patriots.

3:44 –
33 yardot kellene megtennie az Atlantának negyedik kísérletre, jön a punt!

• Íme, Jones elkapása. Hihetetlen, erre egészen egyszerűen nincsenek szavak…


4:11 – Julio Jones ÓRIÁSI, SZENZÁCIÓS elkapással menti meg az Atlanta támadását! 24 yardon a Falcons.

5:53 – Devonta Freemant teljesen üresen hagyták a Pats védői, óriási játéka 39 yardot hoz a Falconsnak. Így nehéz lesz…

• Lehet, hogy még nincs vége…?

5:56 – TOUCHDOWN! BRADY PASSZÁT KÖVETŐEN DANNY AMENDOLA JUT BE A VÉGZÓNÁBA! A kétpontos kísérlet jó, 28–20!

8:31 – ELVESZTI A LABDÁT AZ ATLANTA, ALAN BRANCH REAGÁLT A LEGGYORSABBAN!

• A Green Bay Packers kiváló védőjátékosa, Clay Matthews után az Atlanta támadófalembere, Jake Matthews (Clay unokaöccse) lehet a második, aki a népes Matthews-családból Super Bowlt nyerhet. Apropó, Matthews-család: 1978 óta minden NFL-szezonban szerepelt a família valamelyik tagja.

• Ehhez talán nem is fűznénk semmit…


9:48 – Stephen Gostkowski újabb mezőnygólja három pontot hoz a Patriotsnak, 28–12!

14:51 –
Brady passzaival ezúttal gyorsan haladt a New England, Malcolm Mitchell volt az irányító fő célpontja – azonban Michael Bennettnek is volt egy 25 yardos elkapása. A vörös zónához közeledve azonban bekeményített a Falcons – Bradyt kétszer is sackelték a védők.

15:00 – Kezdetét veszi az utolsó játékrész!

• Alex Mack, a Falcons centere már három játékrészt végigjátszott törött lábbal… Emberfeletti teljesítmény.

0:00 – Véget ért a harmadik negyed!

2:05 –
A Falcons nem erőltet semmit, sikertelen játékokat követően lefuttatja az órát, jöhet a punt.

• Dwight Freeney és Martellus Bennett sisakja a jelek szerint szoros kapcsolatot ápol egymással…



2:12 – TOUCHDOWN! JAMES WHITE KAPJA EL BRADY ÁTADÁSÁT! Gostkowski viszont kihagyja az extra pontot, 28–9!

8:31 –
Hosszú offenzívát indított a Pats – Tom Brady passzai, illetve Blount és Brady (!) futásai juttatják előre a Patriots gárdáját.

8:36 – TOUCHDOWN! MATT RYAN MEGTALÁLJA TEVIN COLEMANT, AKI BEGYALOGOL A VÉGZÓNÁBA! Az extra pont jó, 28–3!

12:45 –
Elképesztően megy a Falcons szekere – Mohamed Sanu elkapása és Freeman futása után közel az újabb TD-hez az Atlanta.

• Íme, a halftime showlegjobb pillanatai!


13:07
– Brady passzjátékára épített volna a Patriots, azonban a sikertelen kísérleteket követően Ryan Allen kénytelen elrúgni a labdát.

• Brady karrierje során háromszor fordított mérkőzést huszonegy pontos hátrányból – csak az alapszakaszban sikerült ezt a fegyvertényt végrehajtania.

14:54 –
Az Atlanta egy futójátékot, és egy-egy sikeres, illetve sikertelen passzjátékot követően a Falcons kénytelen elrúgni a labdát – Edelman a negyvenöt yardos vonalig nyargal vissza.

15:00 – A Falcons támadhat a harmadik negyed elején!

• Az Atlanta irányítója, Matt Ryan tökéletes, 158.3-as passer ratinggel (az irányítók teljesítményére használt mérőszám) áll az első félidőt követően, 8 kísérletéből 7 sikeres volt, 115 yardot és 1 TD-t tud felmutatni.

• Lady Gaga a stadion tetején kezdte a show-t!


• Az első félidő összefoglalója, Tom Brady főszereplésével…





0:00 – VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

0:03 – Stephen Gostkowski mezőnygóljával feliratkozik a táblára a New England is – 0–3. Megindult a felzárkózás?

2:21 –
Brady újabb kockázatos passzát csapattársa, Bennett húzza le, majd egy oldalpasszt követően James White haladt előre 28 yardot. White bemutatott egy újabb nagy játékot, azonban szabálytalanság miatt a Hazafiaknak újra kellett kísérletezniük – nem jártak sikerrel.

• Bradynek ez volt karrierje 31. eladott labdája a rájátszásokat tekintve, ezzel megdöntötte Brett Favre vonatkozó rekordját.

• 12–0. Ez a Super Bowlban interception után visszahordott TD-t szerző csapatok mérlege. A számok nem a Pats mellett szólnak, azonban, ha valaki vissza tud jönni ilyen hátrányból, az a Tom Brady és Bill Belichick fémjelezte Patriots lehet.

• A Belichick-érában ez volt az rájátszások történetének első eladott labda után visszahordott TD-je a Patriots ellen. Talán a legrosszabbkor szakadt meg ez a sorozat…

2:36 – TOUCHDOWN! ROBERT ALFORD ELCSÍPI A LEVEGŐBEN BRADY PASSZÁT, ÉS EGÉSZEN A VÉGZÓNÁIG CIPELI! Az extra pont jó, 21–0!

8:48 –
Martellus Bennett elkapását követően szenved Tom Brady, rendkívül pontatlanul passzolt két alkalommal is – az Atlanta három szabálytalanságot is elkövetett, így mindháromszor megmentette a New Englandet. A futásokat rendkívül hatékonyan állítja meg az Atlanta védelme, Brady pedig semmiképpen sem érezheti magát komfortosan a zsebben.

• Bill Belichick jegyzetfüzete: „Szerezzetek pontokat!”


• A Super Bowlok történetében a legnagyobb fordítás 10 pontos hátrányból történt, a Seattle Seahawks volt a szenvedő fél, aki pedig fordítani tudott, nem más, mint a New England Patriots.

8:55 – TOUCHDOWN! Austin Hooper 19 yardos elkapása újabb hat pontot jelent az Atlantának! Az extra pont jó, 14–0!

10:37 –
Julio Jones fantasztikus elkapása után tovább halad a Falcons!

• Devonta Freeman első negyedes, 37 yardos futása minden idők leghosszabb futása a Pats ellen, ha a Super Bowlokat tekintjük.

12:10 –
Brady egy pontatlan, valamint egy pontos, ám rövid passza, illetve Lewis futása után újra el kell rúgnia a labdát a Patriotsnak!

• Íme, az első touchdown!


• A Patriots utoljára a 12. héten, a New York Jets elleni mérkőzésen volt hátrányban NFL-mérkőzésen.

12:20 – TOUCHDOWN!!! DEVONTA FREEMAN FUT BE HAT PONTÉRT CSERÉBE A VÉGZÓNÁBA! Az extra pontot Matt Bryant értékesíti – vezet az Atlanta, 7–0!

14:08 –
Két szenzációs Julio Jones-elkapás, illetve két Freeman-futás a vörös zónáig juttatta az Atlantát.

• A Patriots továbbra sem szerzett touchdownt a Super Bowlok első negyedében.

14:19 – A Patriots-futó Blount elveszíti a labdát, melyet az Atlanta játékosa, Robert Alford szed össze! FUMBLE!

15:00 – Kezdődik a második játékrész!


0:00 – Vége az első negyednek, amelyet nagyjából így tudnánk összefoglalni:


1:36 –
Edelman-elkapás, két LeGarrette Blount-futás a Pats első három játéka.

5:08 –
Jó Coleman-futással, majd Ryan passzával indult a Falcons, azonban az újabb tíz yardot már nem tudta megtenni a Matt Ryan által irányított Falcons-offense. Úgy tűnik, az első negyed nem vonul majd be a feledhetetlen SB-játékrészek történelemkönyvébe…

10:28 –
Amendola, majd Hogan elkapásával indította támadását a Patriots, azonban Tom Brady kétszer is a földre került, legutóbb harmadik kísérletre – így újra a Falcons jöhet. Egyelőre nem sok eseményt jegyezhettünk fel, néhány nagyobb játékot leszámítva.

13:37 – Rendkívül kedvezőtlen helyzetből indulhatott a Falcons, azonban Devonta Freeman óriási futásával majdnem a félpályáig jutott – ezt követően azonban megállította az offenzívát a Pats védelme. Újabb punt!

15:00 –
A Falcons három kísérletet követően megállította a Patriots első támadását!

ELKEZDŐDÖTT A SUPER BOWL LI!

• Arra is lehetett fogadni, hogy a győztes csapat játékosai milyen színű Gatorade-t öntenek az edző nyakába. Tavaly a narancssárga üdítő nyert a Broncosnál, viszonylag sok pénzt lehetett vele kaszálni.

• A himnusz „mindössze” 2 perc 4 másodpercig tartott.


• Bill Belichick arca… Önök is látják, mennyire izgul?




• Julio Jones bemelegítése… Jó, talán ez egy kicsit túlzás.



• Az amerikai himnuszt a country nagyszerű képviselője, Luke Bryan fogja prezentálni a kickoff előtt. • Bryan azt mondta, hogy három és fél percesre tervezi… Az „America the Beautiful”-t a Hamilton c. musical szereplőgárdája adja majd elő.

• A félidőben Lady Gaga fogja a közönséget szórakoztatni. A szünetben fellépő zenészek – talán meglepő, de – nem kapnak pénzt a műsorért.


• Úgy tűnik, Amerika jelentős része a Patriots sikeréért szorít. Ja, várjunk csak…



• A győztes csapat minden tagja 97000 dollárt kap bónuszként, míg a vesztes fél 49000$ zsebpénzzel kell, hogy vígasztalódjon.

• Az egykori fantasztikus kosárlabdázó, Shaquille O'Neal (216 cm) illetve Simone Biles (142 cm) tornász, Rio négyszeres olimpiai bajnoka a szezon legfontosabb meccsét megelőzően. Szemmel alig észlelhető a magasságkülönbség…



• Egészen elképesztő surranókban játszik majd Malcolm Butler és Devonta Freeman.



• Las Vegasban 70-30 arányban a Pats a befutó, az over-under pedig 58,5 pont. Ez az eddigi legmagasabb elvárt közösen szerzett pontszám a Super Bowlok történetében. Vannak még egyéb érdekes fogadási lehetőségek a meccsel kapcsolatban, pl. hányszor fogják az újonnan megválasztott amerikai elnök, Donald Trumpot említeni a közvetítésben vagy hányszor lesz képernyőn Tom Brady felesége, Gisele Bündchen.

• A mindent eldöntő találkozó helyszíne, a houstoni NRG Stadium nem sokkal a mérkőzés előtt.



• A félidei műsor sztárvendégével is minden rendben, már a helyszínen tartózkodik az amerikai énekesnő, Lady Gaga!



• Íme, a korábbi győztesek gyűrűi… Vajon a Falcons vagy a Patriots büszkélkedhet majd a következővel?



• Üdvözöljük kedves nézőinket! Hamarosan kezdetét veszi az Atlanta Falcons és a New England Patriots mérkőzése – más néven a Super Bowl!

ELŐZMÉNYEK

MINDEN AZ 51. SUPER BOWL ELŐZMÉNYEIRŐL EGY HELYEN!


NFL 2016, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2017. 1. 7–8.)
AFC
Pittsburgh Steelers (3.)–Miami Dolphins (6.)30–12
Houston Texans (4.)–Oakland Raiders (5.)27–14
NFC
Seattle Seahawks (3.)–Detroit Lions (6.)26–6
Green Bay Packers (4.)–New York Giants (5.)38–13
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2017. 1. 14–16.)
AFC
New England Patriots (1.)–Houston Texans (4.)
34–16
Kansas City Chiefs (2.)–Pittsburgh Steelers (3.)
16–18
NFC
Dallas Cowboys (1.)–Green Bay Packers (4.)31–34
Atlanta Falcons (2.)–Seattle Seahawks (3.)36–20
KONFERENCIADÖNTŐK (2017. 1. 22–23.)
AFC
New England Patriots (1.)–Pittsburgh Steelers (3.)36–17
NFC
Atlanta Falcons (2.)–Green Bay Packers (4.)44–21
SUPER BOWL 51 (2017. 2. 6.)
Atlanta Falcons (2.)–New England Patriots (1.)28–34 – h. u.
*NRG Stadium (Houston, Texas)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik