NFL: a denveri Musztángok elit védelmét is bedarálják Newtonék?

HERCZE KRISTÓF, BORBÉLY LÁSZLÓHERCZE KRISTÓF, BORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2016.02.02. 16:09
null
Melyik csapat örülhet az 50. Super Bowl végén?
Már csak ötöt kell aludnunk, és kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015-ös szezonjának nagydöntője, az 50. Super Bowl. A Denver Broncos Carolina Panthers elleni összecsapását felvezető írássorozatunkban elsőként a két csapat útját mutatjuk be.

 

Super Bowl előtti felvezetőnket ide kattintva érheti el!

A DENVER BRONCOS ÚTJA A SUPER BOWLIG

HOLT SZEZON

Rendkívül sok minden történt a csapatnál a 2015-ös holt szezonban. John Fox vezetőedző Chicagóba távozott, a helyét Gary Kubiak vette át. Foxszal egyetemben Adam Gase támadásokért felelős koordinátor is váltott, így Rick Dennison vette át a pozícióját, míg a védelem élére Wade Phillipset nevezték ki, aki rendkívül jó szakembernek számít, ami az említett egységet illeti.

Phillips elsőként sémaváltást eszközölt a védelemnél, egy, az eddigieknél sokkal agresszívebb, 3–4-es szisztéma mellett döntött, a fő hangsúlyt a hatékony passzsiettetésre és a futás megállítására helyezte.

John Elway vezérigazgatónak a holt szezonban sikerült minden célkitűzése: megtartotta a gárda kulcsembereit, mint Demaryius Thomast vagy Brandon Marshallt, mellettük hasznos kiegészítő játékosokat szerződtetett, mint Owen Danielset vagy Darian Stewartot.

BAJNOKI ELVÁRÁSOK – POCSÉK TÁMADÓJÁTÉKKAL IS MENETELTEK

Nem is csoda, hogy a Denver a 2015-ös alapszakaszt már az Amerikai főcsoport (AFC) egyik fő esélyeseként kezdte el. Amíg az egyik oldalon, a védelemnél minden rendben volt, Phillips egysége fantasztikusan teljesített, addig a Peyton Manning vezette támadósor meglepetésre folyamatosan szenvedett, szemmel láthatóan nem igazán ment a játék a szekciónak.

Az első fordulóban nagy nehezen sikerült legyőzni a Baltimore-t(19–13),ám már ekkor látszott, hogy Manninggel valami nincs rendben. Dobómozdulata lelassult, passzaihoz sokkal nagyobb erőkifejtésre volt szüksége, labdái sokszor kacsáztak a levegőben, illetve nem is tudta igazán erősen megdobni a kísérleteit. A második mérkőzésen, a rivális Chiefs ellen is győzött a Broncos(31–24),ezen az összecsapáson nem volt rossz Manning, kiosztott három hatpontos átadást is, de ha nincs Jamaal Charles labdavesztése a legfontosabb pillanatban, akkor valószínűleg nyert volna a Kansas City. Aztán jött a Lions elleni találkozó, amin a veterán irányító kifejezetten jól játszott – győzött is a Denver,24–12-re.

Valahol itt jött a fordulópont, amikor Manning teljesítménye elkezdett jelentősen visszaesni, sorra szórta el a labdákat – a Vikings, a Raiders és a Browns ellen összesen hét(!) labdaeladása volt –, ám szerencséjére a védelem rendre kisegítette a támadókat, pontokat alig engedett, Phillips együttese azonban sorra hordta vissza TD-ra a labdaszerzéseit, így minda három mérkőzést megnyerteGary Kubiak csapata, és hibátlan,6–0-s mérleggel vonulhatott a pihenőhetére.

A MEGTORPANÁS ÉS PEYTON MANNING KIESÉSE

A nyolcadik fordulóban jött egy sima győzelem a Packers ellen(29–10),de a siker ellenére is látható volt, hogy Manning továbbra sem találja a formáját, nem akarnak összejönni a touchdownok. A Colts(24–27)és a Chiefs(13–29)már kifogott a denveri együttesen, Manning a két összecsapáson hat labdát szórt el, és ezúttal a védelem sem tudta kisegíteni. A csoportrivális ellen ráadásul húsz passzából öt volt csak sikeres, így a második félidőben a 25 évesBrock Osweilervolt a pályán.

Persze látszott, hogy nincs minden rendben, és mint utólag kiderült, Manning talpsérülést szenvedett, ami súlyosabb volt a vártnál, így a 39 esztendős legenda az oldalvonal szélére kényszerült. A Bears ellen már a hórihorgas Osweiler futott ki a kezdőkkel és nem is teljesített rosszul! A Chicago (17–15) után a címvédőNew Englandetis megtréfálta a csereirányító, hosszabbításban30–24-renyert a Broncos, és 9–2-es mutatóval magabiztosan vezette az AFC Nyugati csoportját.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

HÁROM MECCS 0 PONT A MÁSODIK FÉLIDŐBEN!

A 13. héten a romokban heverő Chargers sem okozott gondot a Phillips irányította védelemnek, amely csupán három pontot engedélyezett (17–3),így Osweilernek nem kellett nagyot alkotnia, elég volt, hogy szépen elmenedzselgeti a meccseket.

A soron következő két találkozón viszont már nem fért bele a második félidei betli, előbb a Raiders(12–15),majd a Steelers(27–34)ellen kapott ki a gárda – utóbbin Ben Roethlisberger rendesen megszórta a denveri védelmet, jelezve, hogy van a gyenge pontja az egységnek.

Ami a legfélelmetesebb volt ebben a három meccsben az az, hogy nem volt képes a gárda a nagyszünet után pontot szerezni!
A Chargers 3–17 után szintén pont nélkül maradt, a Raiders viszont 0–12-ről, a Steelers 13–27-ről nyert.

ÚJRA A GYŐZELMI ÖSVÉNYEN – ÚJRA PEYTON MANNINGGEL

December végén egy óriási rangadón fontos győzelmet sikerült bezsebelni a Bengals(20–17)ellen hazai pályán (itt 3–14-es félidő után megtört a rossz második félidei széria és hosszabbításban nyertek a denveriek), majd a záró fordulóban – amikor a főcsoport első helye volt a tét – a Chargers(27–20)sem okozott gondot (az összecsapáson ráadásul ismét pályára lépett Manning, akinek hat hetet kellett kihagynia a talpsérülése miatt).

A Broncos 12–4-es mérleggel zárta az alapszakaszt, és az első helyen végzett a csoportjában, első kiemelésének köszönhetően pihenhetett a wild card körben.

LENYŰGÖZŐ VÉDELEM

Az együttes védelme passz ellen a legjobb (199.6 yardot engedtek összecsapásonként), míg futás ellen (83.6 yard) a harmadik leghatékonyabb szekció volt. Az egység mérkőzésenként csupán 283.1 yardot engedélyezett – természetesen ezzel is vezette a ligát.

A Von Miller, DeMarcus Ware vezette passzsiettetők a szezon során 52-szer döngölték földbe az ellenfelek irányítóit, talán mondanunk sem kell, hogy ez a statisztika is első helyet ért.

A Musztángok a főcsoport-elődöntőben a Steelersszel csaptak össze, amely egyszer már kifogott rajtuk, igaz, Kubiak csapatának annyiban szerencséje volt, hogy a Pittsburghben nem lehetett ott Antonio Brown, aki a Bengals ellen agyrázkódást szenvedett.

A rengeteg kritika ellenére visszatért a kezdőbe a meggyógyuló Manning. A 39 esztendős irányító nem játszott kifejezetten jól, de most nem is kellett, előléptek helyette mások. A futó C. J. Anderson fontos hatpontost szerzett a hajrában, Brandon McManus ötből öt(!) mezőnygólt rúgott be, míg a védelem rendre megállította a Roethlisberger vezette Steelerset. A vége23–16lett a Broncosnak, amely a Patriotsot fogadhatta a főcsoportdöntőben.

Ezúttal Tom Brady gratulálhatott Peyton Manningnek (Fotó: Reuters)
Ezúttal Tom Brady gratulálhatott Peyton Manningnek (Fotó: Reuters)



AZ UTOLSÓ PÁRBAJ MANNING ÉS BRADY KÖZÖTT?

A Brady, Manning párharcok mindig óriási érdeklődést váltanak ki, de ez a találkozó valahogy más volt annak fényében, hogy mindenki tudta, nagy valószínűséggel ez lesz a páros utolsó összecsapása az NFL-ben.

Manning gyenge formája miatt a címvédő kicsivel talán esélyesebbnek tűnt, viszont a Pats túlságosan sokat hibázott: Bradyre olyan nyomást helyezett a denveri védelem, hogy a négyszeres bajnok irányítóra sokáig rá sem lehetett ismerni, érthetetlen dobásai (és ebből fakadó labdaeladásai) voltak. Rob Gronkowskit a meccs nagy részében leszedték a pályáról – bár a végén azért többször is megvillant –, Julian Edelman rozsdás volt, a futójáték nem működött, így nem volt meg az a plusz, ami átlendítse a New Englandet a holtponton.

Bradyhez hasonlóan Manning sem volt jó – sőt… –, ám a támadófalától megkapta a kellő védelmet, kiosztott két TD-passzt, mellette McManus is fontos mezőnygólokat rúgott be, ez együtt már sok volt a Patsnek, amely az utolsó percekben összekapta magát, ám a feltámadás későn jött, és nem tudta megfordítani a meccset – noha megvolt rá a lehetősége.

Meglesz Peyton Manning második gyűrűje? (Fotó: Action Images)
Meglesz Peyton Manning második gyűrűje? (Fotó: Action Images)



PM NEGYEDSZER A SUPER BOWLBAN

A Broncos 20–18-ra nyert, így a klub fennállása óta kilencedszer végzett az Amerikai Főcsoport élén és lehet ott a nagydöntőben. Peyton Manning tehát pályafutása során negyedszer játszhat Super Bowlban. Az Indianapolisszal 2006-ban gyűrűt nyert a Bears ellen, ám 2009-ben – még szintén a Coltscal – a Saints, 2013-ban (ekkor már a Denverrel) a Seahawks jobbnak bizonyult a 39 éves irányító aktuális csapatánál.

Hogy Manningnek, a liga történetének egyik legjobb játékosának meglesz-e második Super Bowl-győzelme, az hétfőre virradóra kiderül.

A Panthers lenyűgözően menetel a bajnoki cím felé – de összejön a Párducoknak? (Fotó: Action Images)
A Panthers lenyűgözően menetel a bajnoki cím felé – de összejön a Párducoknak? (Fotó: Action Images)



A CAROLINA PANTHERS ÚTJA A SUPER BOWLIG

KEDVEZŐ JELEK


Fantasztikus lendülettel várta a szezont a charlotte-i csapat, hiszen az előző szezon pocsék rajtja – illetve hát a rajt még annyira nem is, hiszen 2–0-val kezdett, majd 3–2-vel is állt, de ezt hét(!) nyeretlen meccs követte – és a 3–8–1-es mérleg után négy győzelem jött sorozatban, így a csapat bejutott a rájátszásba, ahol csak a későbbi döntős Seattle Seahawks állította meg a menetelést.

További bizakodásra adhatott okot, hogy Cam Newton úgy tűnt, teljesen maga mögött tudta korábbi sérüléseit, a futó Jonathan Stewartnál dettó, az elkapó Kelvin Benjamin első évében 1000 yard fölé jutott, ahogyan a tight end Greg Olsen is. A védelemre korábban sem lehetett sok panasz, így kedvező előjelekkel várta a holt szezont a gárda.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 50. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

HOLT SZEZON

És viszonylag kevés lyukas poszttal. Az egyik nem megoldott pontnak speciel épp az irányító vakoldalát védő támadófalember posztja volt, kisebb meglepetésre viszont csupán a Szív bajnokai címből még az NFL-t egyébiránt kevésbé követőknek is ismerős Michael Oher érkezett. Nagyobb meglepetést jelentett aztán, hogy kifejezetten korrekt szezont sikerült futnia, és legalább annyit hozzá tudott tenni a csapat sikeréhez, hogy Cam Newtont nem törték szanaszéjjel.

A draftról sem sorjáztak az új arcok, a gárda ugyanis inkább beáldozott kétszer három választási lehetőséget is annak érdekében, hogy a számukra megfelelő emberek érkezzenek. Az első körben kiválasztott Shaq Thompson ígéretesen épült be a két elit játékost (Luke Kuechly, Thomas Davis) már magáénak tudó linebackersorba, a nagy cserék eredményeként Párduccá váló Devin Funchess, Daryl Williams duótól pedig azt remélték, hogy előbbi a célpontként segíti Newton munkáját, utóbbi pedig biztosítja a védelmét.

Igazán nagy távozó kettő akadt, DeAngelo Williams a Pittsburghnél újjászületett ezt követően és Greg Hardy is pazarul kezdett a Dallasban, de utóbbi eltiltása miatt már az előző idényben is csak egy meccsen lépett pályára a Carolinában, a 32 éves futó alig több mint 200 yardját pedig nem hiányolták annyira, hogy ne inkább egy újoncban keressék a megoldást.

BALJÓS ÁRNYAK

Aztán jött az előszezonban a rossz hír, Kelvin Benjamin elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, ezzel lőttek a szezonjának. A Carolinával szembeni várakozások egy csapásra visszaestek, hiszen a liga talán leggyengébb elkapósora maradt Newton segítségére.

Cam Newtonra a legtöbb védelemnek eddig nem volt ellenszere (Fotó: Action Images)
Cam Newtonra a legtöbb védelemnek eddig nem volt ellenszere (Fotó: Action Images)



CAMVP

Nem is állítható, hogy pazarul kezdte volna a szezont, az első hét mérkőzésen 11 TD-passzra 8 interception jutott, meccsenként 217 passzolt yardig jutott, 54.2 százalékos pontossággal és csupán 78.1-es irányítómutatót tudott felmutatni.

Az Indianapolis Colts elleni, hosszabbításban megnyert meccs után viszont erőteljesen javuló tendenciát mutatott be, és bár a Packers ellen csak minden második passza volt pontos, az utolsó kilenc meccsen 40 yarddal többet átlagolt, 64.2 százalékos pontossággal, 24/2 TD/interception-arányt tudott felmutatni és 115.8-as irányítómutatóval.

A szezon végére így már kifejezetten erős számokat mondhatott magáénak, 35 TD-passza mellett 10-szer futásból is szerzett hatpontost. Emellett még valamivel a mezőny fölé nőtt: a győzni tudásban.

LABDAMÁGNES VÉDELEM

A Jacksonville (20–9) és a Houston (24–17) elleni könnyebb siker után a csoportrivális New Orleans ellen a védelem előrelépésére is szükség volt azért (27–22), Josh Normanék pedig a Tampa Bay ellen is sokat tettek az újabb győzelemért (37–23).

Ha már a fiatal szélső hátvéd szóba jött, az első négy meccsén négy interceptiont szerző Norman a liga egyik legjobb játékosává vált ebben a szezonban, óriási segítséget adva ahhoz, hogy a Carolina ellenfelei passzoljanak a leggyengébb irányítómutatóval (73.5).

A hátsóegység 24 interceptionjénél többet egy gárda sem tudott jegyezni – ebből négyet azonnal touchdownra is vittek –, ebből alaposan kivette a részét Kurt Coleman is, a nagyszerű évet futó söprögető hétszer is lehalászta az irányítók passzát.

Persze nem csak a hátvédsor teljesített kiválóan, Kawann Short szép csendben a liga egyik legjobb belső védőfalemberévé vált, ráadásul nem csak a futás megállításában, hanem az irányítók zargatásában is kiemelkedően teljesített, 11 sackjével csapata legjobbjaként zárt. A védőfal többi tagja kevésbé zárt fényesen, Charles Johnson hosszú sérülése után a rájátszásban már régi önmagát kezdi idézni, a szezon elején érkező Jared Allen viszont nem tudott felnőni korábbi kiváló játékához.

Persze, amíg olyan klasszisok segítik a védőfal munkáját, mint Luke Kuechly és Thomas Davis, addig azért mindenkinek könnyebb a dolga. A gárda balszerencséjére Davis épp a főcsoportdöntőben törte el a karját, de nagyon fogadkozik, hogy a fináléban pályára lép.

A LIGA LEGJOBB TÁMADÓSORA

A legnagyobb meglepetést viszont a támadósor jelentette. A csapat, amely elveszítette legjobb (és igazából egyetlen minőségi) célpontját már az előszezonban, 500 pontig jutott az alapszakaszban, ezzel ligaelsőként zárt!

Futásban a yardokat tekintve csupán a Buffalo volt jobb, a touchdownokat illetően viszont senki. Mike Tolbert a szokásos jó munkáját mutatta be a szezon hajrájában sérülés miatt kieső, a playoffra viszont parádésan visszatérő Stewart előtt, a legnagyobb dicséret azonban a ragyogóan takarító Trai Turner, Ryan Kalil, Andrew Norwell belső támadófalember hármast illeti meg. Emellett a passzjáték is meglepően jól működött, Newtonnál több TD-t csak Tom Brady passzolt (35–36), Olsennél több yardot a tight endek közül csak Rob Gronkowski jegyzett (1104–1176).

HIBÁTLAN MENETELÉS – NAGY FORDÍTÁSOKKAL ÉS MÉG NAGYOBB LEOLVADÁSOKKAL

Ahogyan azt a bevezetőben említettük, sorozatban négy győzelemmel várta az alapszakaszt a Panthers, amely zsinórban 18-ig jutott, miután az első 14 összecsapáson szintén diadalmaskodott. A gárdának jó esélye volt rá, hogy beállítsa a New England 16–0-s alapszakaszrekordját, de az Atlanta elleni idegenbeli mérkőzésen elveszett a veretlenség, és 15–1-gyel zárt a csapat.

Voltak közben a nagyon sima meccsek mellett nagy fordítások, a Seattle ellen 7–20-ról, sőt, 14–23-ról fordítottak az utolsó percben (27–23), a New Orleans ellen 70 másodperccel a vége előtt 34–38-ról (41–38).

A gárda másik arca viszont aggodalomra adhat okot, hiszen nagy előnynél képes kicsit belealudni a meccsbe. Az Indianapolist 23–6 után engedte vissza a meccsbe a negyedik negyedben, és csak hosszabbításban nyert, a Green Bay 7–27-es félidő és 14–37 után támadhatott az egyenlítésért (37–29), a Giants 7–35-ről egyenlített a szezon egyik legbotrányosabb meccsén – elég csak megnézni, mit művelt egymással Nortman és Odell Beckham Jr. az egész találkozón (38–35) –, a rájátszásban a Seahawks 0–31-ről állt fel (31–24). Igaz az is, hogy ettől függetlenül mindegyik meccset megnyerte a Carolina, az Arizona elleni főcsoportbeli kiütés (49–15) pedig arra enged következtetni, hogy tudja, még egy ilyen nagy leolvadást nem engedhet meg magának.

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.) 16–18
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.) 0–30
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.) 9–10
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.) 18–35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.) 23–16
New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) 27–20
NFC
Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.) 31–24
Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.) 26–20 – h.u.
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.) 20–18
NFC
Carolina Panthers (1.)–Arizona Cardinals (2.) 49–15
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Denver Broncos (1.)–Carolina Panthers (1.)* 0.30
*Levi’s Stadium (San Clara, California)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik