Fordított a Denver, jöhet a 17. P. Manning–Brady ütközet

Vágólapra másolva!
2016.01.17. 22:19
A Denver Broncos 23–16-ra legyőzte a Pittsburgh Steelerst az NFL rájátszásának második fordulójában, így a jövő héten hazai pályán fogadhatja a New England Patriotsot. Jöhet az újabb (talán utolsó) Peyton Manning–Tom Brady ütközet. A Carolina Panthers az első félidőt 31–0-ra megnyerte, a másodikat 24–0-ra elvesztette a Seattle Seahawks ellen, így a nagyszünetben még elképzelhetetlen izgalmak után bejutott a jövő vasárnapi főcsoportdöntőbe, amelyben az Arizona Cardinalst fogadja.

DENVER–PITTSBURGH

A wild card kör négy vendéggyőzelme után a főcsoport-elődöntő első három meccsén három hazai diadal született, a Denver Broncos szívesen folytatta volna a sormintát. A Peyton Manninggel felálló coloradóiak vendége a Pittsburgh Steelers volt, amely a múlt heti cincinnati aprítás után nem számíthatott Antonio Brownra. Ugyanakkor a Steelers nem nevezte harmadik irányítónak Michael Vicket, ami arra utalt, hogy Ben Roethlisberger vállszalagszakadása nem súlyos, az irányító a vártnál jobb állapotban várta a második fordulót.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a NFL 2015-ös kiírását?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

S valóban, az első félidőben a két irányító közül Roethlisberger játszott meggyőzőbben. Az első negyed alakulását a speciális egységek közötti különbség határozta meg, a Denver egy jól sikerült punt visszahordás, majd egy rémes Jordan Berry-punt után is mezőnygólt szerzett Brandon McManus révén, ezzel 6–0-ra elhúzott, miközben a Steelers viszonylag jó mezőnypozícióban bevállalt egy negyedik kísérletet, amit viszont nem sikerült jól végrehajtania.

Ám a Mike Tomlinra jellemző bizalmat még az első negyedben meghálálta a vendégek támadóegysége, Martavis Bryant szép futása után Fitzgerald Toussaint karrierje első NFL touchdownjával átvette a vezetést a Pittsburgh (6–7).

Miközben Manning továbbra is csak kereste az összhangot elkapóival, az első negyedben 133 yardot haladó (ez a legtöbb, amit a Denver ebben a szezonban az első 15 percben engedett) Steelers a második negyedben Chris Boswell mezőnygóljával növelte előnyét.

A meccs ekkorra furcsa ritmust vett fel, a Denver támadásonként csupán 2-3 tízyardos passzra volt képes, míg a Pittsburghtől egy-egy nagyobb játékot láthattunk. Az akciókat ezért a legjobb esetben is mezőnygóllal tudták befejezni. A Steelers 10–6-ra majd 13–9-re is vezetett, de a Broncos tapadt rá, a harmadik negyed végén 13–12-es előnyben voltak a vendégek, akik a múlt heti Bengals elleni húsdaráló után ezúttal igazán barátságos első 45 percet hoztak össze ellenfelükkel, az első három negyedben a Denverre egy, a Pittsburghre két zászlót dobtak. A kiélezett negyedik periódusban azonban már a bírókra is nagyobb szerep hárult.

Peyton Manning nem volt ellenállhatatlan, de győzelemre vezette a Denvert (Fotó: Reuters)
Peyton Manning nem volt ellenállhatatlan, de győzelemre vezette a Denvert (Fotó: Reuters)

A hajrá nagy kérdése volt, hogy melyik csapat tud kilépni a meccs ritmusából. Ezt végül a Denver vitte véghez, Bradley Roby kiütötte a labdát Toussaint kezéből, Demarcus Ware pedig rávetődött a labdára, amely a Denveré lett, s Manningék lecsaptak a lehetőségre. Végigvitték a támadást, és C. J. Anderson egyyardos futásával átvették a vezetést. A jutalomrúgás helyett kétpontos kísérlet következett, Manning passza után Demaryius Thomas a célterületre futott, így 20–13-ra fordított a Broncos.


A Steelers az első negyed óta először hátrányba került, és három perce volt arra, hogy touchdownt érjen el. Nem sikerült, sőt, a gyorsan megállított akció után McManus mezőnygóljával a Denver bebiztosította a győzelmet. (A Pittsburgh egy mezőnygóllal válaszolt, így alakult ki a 23–16-os végeredmény.)

A Broncos is nyert hazai pályán, így a múlt héten idegenben bravúrt elérő négy csapat szezonja véget ért, s mindkét konferenciában az első két kiemelt várja a vasárnapi folytatást. Az AFC döntőjében a Denver újra hazai pályán játszik, Peyton Manning 17-edszer, s talán utoljára összecsaphat Tom Bradyvel.

CAROLINA–SEATTLE

Russell Wilsont nem kímélték az első 30 percben – a második félidőbeli Seattle-feltámadás kevés volt (Fotó: Reuters)
Russell Wilsont nem kímélték az első 30 percben – a második félidőbeli Seattle-feltámadás kevés volt (Fotó: Reuters)

A Seattle szurkolói izgatottan várták a Carolina elleni főcsoport-elődöntőt, hiszen Marshawn Lynch Charlotte-ban játékra jelentkezett. Ám ugyanezen szurkolók nagy része alig több mint három játékperccel a kezdés után talán már azt kívánta magában titokban, hogy bárcsak belőtte volna Blair Walsh, a Minnesota Vikings rúgója egy hete a meccset eldöntő mezőnygólt – a Panthers ugyanis kíméletlen volt a Seahawksszal szemben.

Első támadásával végigmasírozott a pályán és a Lynchhez hasonlóan újra egészséges Jonathan Stewart négyyardos futásával vezetést szerzett. Az ellentámadás Luke Kuechly 14 yardos pick sixjével zárult (ez volt a Panthers első védő TD-je a playoffban), a Carolina 3:14 perc elteltével 14–0-ra vezetett.

A Panthers védelme teljesen megbénította Russell Wilsont, aki elől kidőlt Russell Okung, a támadófal legfontosabb oszlopa. A Seahawks egy hete Adrian Petersont megbénító védelme nem tudott mit kezdeni Stewarttal és Cam Newtonnal, aki a második negyed 38. másodpercében már a második kisgyereknek szerzett örömet azzal, hogy a visszatérő futó TD-je után neki adta a labdát.

A charlotte-i mészárlás Graham Gano 48 yardos mezőnygóljával és Greg Olsen 19 yardos TD-elkapásával folytatódott, a nagyszünetben 31–0-ra vezetett a Nemzeti főcsoport első kiemeltje.

Közben a Seattle védelméből is kidőlt az egyik kulcsember, Cliff Avril, s úgy tűnt, vége van. Az NFL-rájátszás történetében csak egyszer, az 1992-es Houston Oilers (ma Tennessee Titans)–Buffalo Bills wild card meccsen fordult elő, hogy egy csapat a nagyszünetben több mint 30 pontos hátrányban volt, mégis nyert (a Bills 3–35-ről fordított 41–38-ra – a Seattle rádióközvetítésének szakkommentátora ezen a meccsen is az Oliers akkori irányítója, Warren Moon volt).

Newton és Wilson – irányítóindexek az első félidő után
Newton és Wilson – irányítóindexek az első félidő után

Az NFC-t a legutóbbi két Super Bowlban képviselő Seattle azonban hasonlóra törekedett, a harmadik negyedben 87 másodperc alatt eljutott a hazai célterületig (Wilson passzolt Jermaine Kearse-nek 13 yardról), kevesebb mint hat perc múlva az újonc Tyler Lockett 33 yardos elkapásával már 31–14 volt az állás, és a charlotte-i szurkolók már nem csak az öt-hatfokos levegő miatt remegtek. Az elején még vígan táncoló Cam Newton is idegesen rágózott az oldalvonalnál.

A felzárkózás ezután lelassult, hiába hosszabbított meg a Seattle egy támadást egy ötletes és remekül kivitelezett trükkös játékkal (punt helyett futás), az állás még 15 perc elteltével, a negyedik negyed derekán is 31–14 volt.

A Panthers próbált ugyanúgy játszani, mint az első félidőben, de semmi sem jött össze. Inkább a Seahawks volt lendületben, 6:11 perccel a vége előtt Wilson ismét megtalálta Kearse-t a célterületen, és már csak tíz pont volt a különbség (31–21). Egy éve a Green Bay elleni főcsoportdöntőben két perccel a vége előtt 7–19-re állt a Seahawks, mégis nyert...

Most is eljutott a red zone-ig a Seattle a hajrában, de TD helyett be kellett érnie Steven Hauschka 36 yardos mezőnygóljával. 31–24-nél, 76 másodperccel a vége előtt következett az egy éve a Packers ellen sikeres trükkös kirúgás, az onside kick, amely után azonban nem sikerült megkaparintani a labdát, Thomas Davis leheveredett vele, Newtonnak és a támadóegységnek pedig már csak annyi feladata maradt, hogy lefuttassa a hátralévő másodperceket.

A 0–24-es második félidőt produkáló Carolina a magyar idő szerint vasárnap hajnalban a Green Bayt legyőző Arizonát fogadja a főcsoportdöntőben. S nemcsak az AFC-döntő ígérkezik klasszikusnak, sőt! Cam Newton és Carson Palmer személyében az 50 éves Super Bowl érában először találkozik egymással két Heisman-díjas irányító.

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.)16–18
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.)0–30
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.)9–10
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.)18–35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.)23–16
New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) 27–20
NFC
Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.)31–24
Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.)26–20 – h. u.
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.)21.05
NFC
Carolina Panthers (1.)–Arizona Cardinals (2.)0.40
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Az AFC győztese (1./2.)–Az NFC győztese (1./2.)*0.30
*Levi’s Stadium (San Clara, California)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik