Drámai végjátékban kapott ki a Pats, Super Bowlban a Broncos!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.24. 20:50
null
Ezúttal Tom Brady gratulálhatott Peyton Manningnek (Fotó: Reuters)
Elsőként a Denver Broncos jutott be a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjébe, az 50. Super Bowlba, miután hazai pályán 20–18-ra legyőzte a New England Patriotsot.

 

Az Amerikai Főcsoport döntőjében a Denver Broncos a New England Patriotsot fogadta.

Tom Brady már az összecsapás elejétől kezdve megszenvedett a denveri védelemmel, a Von Miller vezette passzsiettető egység ugyanis végig uralta a Patriots támadófalát.

A másik oldalon Peyton Manning passzai sokszor pontatlanok voltak, az Emmanuel Sanders, Demaryius Thomas fémjelezte Broncos-támadóegység viszont nagyszerű munkát végzett, sokszor segítette ki a veterán irányítót.

A hazaiak kezdték jobban a meccset, Manning már az első támadás végén TD-passzt adott a tight end Owen Danielsnek (7–0).

A New Englandnek momentumai voltak, a futójáték egyáltalán nem ment, ez nagyon megnehezítette Brady dolgát, ám Steven Jackson révén egy touchdownt így is elértek, viszont a jutalompont nem lett meg (7–6).

A második negyedben Manning ismét Danielset találta meg a Pats végzónájában, 14–6-ra módosítva az állást, erre Stephen Gostkowski válaszolt mezőnygóllal (14–9). A második félidőt a címvédő kezdte jobban, de TD-t ezúttal sem sikerült elérni (17–12).

Brady első hatpontos átadására az utolsó pillanatokig kellett várni, ezzel 20–18-ra feljött a Pats, és az egyenlítésért kétpontos kísérletre kellett mennie, ez azonban nem sikerült – Brady eladta a labdát (a találkozón ez volt a harmadik interceptionje), így nem változott az eredmény, az onside kicket pedig a Denver szerezte meg.

A Broncos 20–18-ra győzött és története során nyolcadszor jutott nagydöntőbe, Peyton Manning pedig megkapta a lehetőséget arra, hogy Super Bowl-győzelemmel vonuljon vissza.

NFL 2015
KONFERENCIADÖNTŐ, AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.) 20–18
(7–6, 10–3, 0–3, 3–6)

TÁMADÁSRÓL TÁMADÁSRA
4. negyed
0.11 –
Onside kickkel próbálkozott a New England, de ezt a Broncos szedte össze. Vége a mérkőzésnek, Peyton Manningék 20–18-ra győztek, a Denver története során nyolcadik alkalommal játszhat nagydöntőt!

0.12 –
Ismét a denveri passzsiettetés! Brady középre akarta bedobni a labdát, ám a hazai védők minden elkapót fogtak. Brady passzát felütötték, a labda a denveri védő kezében között ki. Nincs meg a kétpontos.

0.12 – GRONKOWSKI MEGCSINÁLJA, 20–18!!! Minden a kétpontos-kísérleten múlik!

0.17 –
Egy rossz passz White-nak, állandó nyomás Bradyn, ám negyedik és tíznél ismét jön Gronkowski, negyvenyardos elkapásával pedig négy yardnál a Patriots. Húsz másodperccel a vége előtt Bradyhez odaérnek, így ismét negyedik kísérlet jöhet. Kikéri utolsó idejét Belichick! A szezon legfontosabb játéka előtt a New England!

2.00 –
A Denver futtatja az órát, égeti a vendégek idejét. A Hazafiaknak egy időkérése és két perce maradt arra, hogy egyenlítsen.

2.18 –
Előbb James White, majd egy kis Gronko-mágia! Két elkapásból több mint harminc yardot haladt a címvédő, a vörös zónában pedig Amendola szerezhetett volna first downt. A játékos véleményes elkapását visszanézette Kubiak vezetőedző, ezután negyedik és hatnak mehetett neki a Pats. Brady a nyomás elől menekülve feldobta a labdát a végzónába, ám azt senki sem kapta el. A támadás joga ismét átszállt a Broncosra.

4.37 –
Nem tudott mit kezdeni Manning a kínálkozó alkalommal, nem sikerült az első kísérlet, gyorsan visszaszerzi a labdát a vendég együttes – ezúttal 29-ről próbálkozhat Brady.

5.56 –
Saját húszasáról indultak a hazafiak, McDaniels szépen keverte a kártyákat, jöttek a rövid passzok, az első kísérletek. Nagyon fontos harmadik és hosszú-szituációt csinált meg Julian Edelman, a denveri vörös zónában aztán nekiment negyedik és egynek Belichick csapata, ez azonban nem bizonyult jó döntésnek, nem sikerült megtenni az egy yardot, óriásit védekezett a denveri defense, így Manningék megszerezték a támadás jogát!

9.47
– Gronkowski ismét a pályán, fellélegezhetnek a Pats-szurkolók.

10.02 –
Az első nagy futást láthattuk a Musztángoktól: Anderson harmincyardos meglódulása megalapozta a Broncos támadását, ezek után a hazaiak a Patriots tíz yardosáig eljutottak, ám nem sikerült touchdownra váltani az akciót, Manning passza a harmadik kísérletre pontatlan Norwoodnak. McManus 31 yardról mezőnygólt rúg, ami sikeres, 20–12-re vezet a Denver.

0.11. –
Von Miller második sackje! Brady zavarban van, az előtte dolgozó ötös nem tud mit kezdeni a denveri passzsiettetéssel. Egy first downt ugyan sikerült haladni, ám ez is csak arra volt elegendő, hogy jobb helyről puntoljon a New England. Allen rúgását a 39 yardosáig hordta vissza Jerious Norwood, ezzel zárul a harmadik negyed.

2.35 –
Manning is a földön! A másik oldalán Jamie Collins villant meg, a védő sokadik jó megmozdulása a találkozón. A Musztángok átadják a támadás lehetőségét ellenfelüknek, Colquitt nagyszerű puntja után remek megmozdulást láthattunk a speciális egységtől, így a négy yardosáról indulhat a címvédő.

4. 40 –
Von Millerrel nem tud mit kezdeni a New England támadófala! A fiatal irányítósiettető a földbe döngölte Bradyt az első kísérletnél, ezután Brandon Bolden futott sikertelenül, majd a rövid passzból sem sikerült megtenni a kellő tizenhárom yardot. Ez volt a meccsen a negyedik alkalom a Patstől, hogy Bradyéket a denveri védelem azonnal leparancsolta a pályáról. Allen ismét elrúgja a labdát, 43-ről jön Manning.

7.05
Csodálatos védekezés a Patstől! Félpályáig ment a Broncos, ám harmadik és egyre nagyon rossz játékot hívott a hazaiak koordinátora. C. J. Anderson nem is tudta megfutni az egy yardot. Ismét a vendégeké a labda, nyolcasukról jöhetnek Bradyék.

10.26 – Gronkowski gyönyörű elkapása! A klasszis tight end 36 yardot haladt, amivel a Pats mezőnygól távolságba került, Gostkowski 38 yardról magabiztosan értékesítette a kísérletet, így 17–12 az állás. Rossz hír azonban a címvédőnek, hogy Gronkowski az elkapás után a pálya szélén maradt, a hírek szerint kiszáradt.

13.15 –
Egy sikertelen futás, majd egy kihagyás a denveri támadófaltól, az eredménye mínusz tizenkét yardos sack. Elég gyorsan leparancsolta a pályáról a címvédő védelme a hazai támadókat. A punt után 32 yardosáról kezd a vendég gárda.

3. negyed
15.00 –
Gostkowski kirúgásával kezdetét vette a második félidő! Húszról jön a denveri támadóegység.

2. negyed
Vége a Broncos–Patriots konferenciadöntő első félidejének! A harmadik negyedet a Denver kezdi majd. Az első harminc perc leginkább a védelmekről szólt. Brady nem igazán találja Von Millerék gyenge pontját. A futójáték egyáltalán nem megy, ráadásul a rövid átadásokat sem nagyon engedi a Broncos. Rob Gronkowskit és Julian Edelmant eddig szépen hatástalanítják.

A másik oldalon Manning jól kezdett, ám pontatlan passzait sokszor az elkapók mentik meg. Az mindenesetre látszik, hogy a Pats védelmében rengeteg a sérült. A nagy különbség, hogy amíg a hazai csapat touchdownokat szerez, addig a Patriots mezőnygólokkal operál csak.

0.38 – Előbb az elkapó Sanders futott rossz útvonalat, majd Logan Ryan szélső védő nagyot védekezett, így úabb sikertelen Manning-passz. Mezőnygólt rúg a Broncos, McManus nem is hibázta el, pedig nem volt könnyű dolga, 52 yardról kellett értékesítenie a kísérletet, 17–9.

1.52 – Konzervatív volt a Josh McDaniels támadókoordinátor. Egy passz mellett futásokat hívott, nem meglepő, hogy nem is sikerült tíz yardot haladni. Ryan Allen punter rúgása nem túl jó, a Denver gyakorlatilag a félpályáról jöhet.

2. 27 –
Elaludt a Broncos támadóegysége? Egy szabálytalanság, egy engedett sack Manningen, így a tíz helyett huszonkét yardot kellett volna megtennie Manningéknek az első kísérlethez, ez azonban nem sikerült. Hiába a labdaszerzés, marad a 14–9. Colquitt puntja után 12 yardról indíthatja támadását a Pats.

4.08 – Ismét megvillant a denveri védelem! Brady elképesztő nyomás alatt volt, a passzsiettető Malik Jackson oda is ért hozzá, ráadásul beleütött Brady passzába, a labda így Darian Stewart söprögető kezében kötött ki. A Broncos jöhet, saját 46 yardosáról.

4.55 –
Brandon Marshall, a Broncos középső linebackere megsérült, kérdéses a visszatérése. Kiesése nagy veszteség lenne a ligaelit védelemnek.

5.21 –
A New England-i védelem rögtön leparancsolta a pályáról ellenfelét, a puntnál denveri szabálytalanság volt, így 15 yarddal előrébbről, 26 helyett saját 41 yardosáról jöhet a Pats. Ismét nagy lehetőség előtt a vendégek, átvehetik a vezetést.

7.07 – Bill Belichick együttese a 23-asáról mezőnygól távolságig jutott, Stephen Gostkowski rúgó nem is hibázott 46-ról, 14–9. Valami beindult a Patsnél, egyre inkább működnek a rövid passzok, Brady is megvillantotta tudását, az egyik kísérletnél nagyon fontos harmadik és hosszút futott meg, klasszis megmozdulás volt!

13.46 – Owen Daniels második hatpontos elkapása! Manning kihasználta a jó mezőnypozíciót, a New England-i végzónában ismét a tight endjét találta meg. Jó a jutalompont, 14–6! Manning 114 passzolt yardja mellett két TD-passzt osztott ki – igaz, egy labdát elszórt –, Brady 46 yardnál és egy labdaeladásnál jár.

14.35 –
Tom Brady is eladta a labdát! A négyszeres bajnok irányító a linebacker Von Miller kezébe dobta a labdát, 16 yardról jöhet a Broncos!

14.53 –
Manning pontatlan passzt adott harmadik és kilencre, 14 yardról kezdheti támadását a Pats. Hiába az előző nagy játék, nem tudott pontszerzés távolságba jutni a Denver.

1. negyed

A játékrész vége előtt Manning 34 yardos passzát Emmanuel Sanders remek mozdulattal szedte le, így ellenfele 39-eséről kezdheti a második negyedet a Broncos.

1.49 –
Élt a lehetőséggel a Patriots! A címvédőnek elég volt két játék ahhoz, hogy touchdownt szerezzen! Egy sikeres passzal az egyyardosig meneteltek a vendégek, onnan pedig Steven Jackson futott be. A jutalompont azonban kimaradt, így 7–6 az állás.

2.23 –
Hatalmas hiba Gary Kubiak csapatától! Manning sikertelen passzkísérlete után a Patsé a labda, mivel az átadás hátrafelé ment, így a játékvezetők fumble-t ítéltek! Brady a Denver 22 yardos vonaláról kezdhet, óriási lehetőség ez!

3.08 –
Sebastian Vollmer butasága miatt nehéz helyzetbe kerültek a Hazafiak, Bradyék pedig nem tudták megcsinálni a húsz yardot az első kísérlethez. Ismét a denveri támadóegység jön fel a pályára, 26 yardról indulhatnak.

5.19 –
A hazaiak a jó mezőnypozícióval nem tudtak mit kezdeni. Dustin Colquitt első puntja után Danny Amendola nagyszerű visszahordásának köszönhetően saját negyveneséről jöhet a Patriots.

6.52 – A Denver azonnal leparancsolja a pályáról a Patset. Hiába a reklamálás, a játékvezetők nem dobtak zászlót a söprögető T. J. Ward véleményes védekezésére, amit a játékos Rob Gronkowskin mutatott be. A punt után 35-öséről indulhat Manning.

7.32 –
A hazai Broncos rögtön az első támadásából pontokat rakott fel a táblára! Peyton Manning a sorozatban hatvan yardot passzolt, utolsó, 21 yardos átadását a tight end Owen Daniels váltotta touchdownra, 7–0!

13.02 –
A címvédő első támadása punttal végződik, így a Denver jöhet a saját 17 yardosáról.

15.00 – A Broncos kezdőrúgásával kezdődik a mérkőzés, a Tom Brady vezette New England Patriots támadhat először.

ELŐZMÉNYEK

Kikerülhetetlen téma annak, akit egy kicsit is érdekel a sportág. A 21. század két legmeghatározóbb irányítója, Peyton Manning lassan minden létező alapszakaszrekordot a magáénak tud, Tom Brady pedig hasonlóképpen van a rájátszásbeliekkel. A két legenda a 17. alkalommal csap össze, Manning szezonbeli játékát látva alighanem egyben utoljára is. De nem búcsúztatjuk őket, hanem ünnepeljük!

• A két irányító a 2003-as szezon óta nyolc alkalommal döntőzött (Brady 5, Manning 3), ez pedig ugye most kilencre nő. Az eddigi egymás elleni meccseik pontorgiát ígérnek, tekintve, hogy 11 alkalommal esett legalább 50 pont, és csupán kétszer maradtak 42 alatt a csapatok.

• A hazai pálya sokat segített eddig a feleknek, 11-szer nyert az otthoni és csak ötször az idegenbeli. Brady szintén 11-szer nyert Manning ötje ellen. Legutóbb a 2007-es idényben született idegenbeli siker, akkor a 16–0-s alapszakaszt bemutató Patriots a végén fordított Indianapolisban – azóta mind a hatszor a hazai nyert.

• Bradynek csupán három veresége van idegenbeli rájátszásmeccsen, de hogy mennyire mumus a mostani párosítás, azt jól jellemző, hogy ebből kettő Denverben volt, kettő pedig egy Peyton Manning vezette csapat ellen (Manning még a Colts irányítójaként is nyert otthon).

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

• További érdekesség, hogy Brady 14 Broncos elleni meccséből csupán hatot nyert meg, Denverben pedig 2–6-os mérlege van, a további 30 csapat közül egyik ellen sem áll ilyen rosszul.

• Már a negyedik konferenciadöntő lesz, amelyen mindketten érdekeltek, ez a liga történetének legtöbbje. Érdekesség, hogy bár összesítésben meggyőző Brady fölénye (11–5), az AFC-döntőkben Manning áll jobban (1–2).

• 358 győzelem, 967 TD-passz, 129 968 yard, 7 MVP-cím, 25 Pro Bowl-meghívó, 55 playoffmeccs. Természetesen a rájátszás során még nem találkozott két olyan irányító, akik ennyit fel tudnának mutatni.

• A 300 yardos PO-meccseket tekintve Brady a múlt héten beérte Manninget, most már holtversenyben vezetnek kilenc-kilenc ilyen meccsel.

• Ellentétes szezon: Brady 36/7-es TD/interception-mutatója a legjobb volt a ligában, Manning 9/17-es teljesítménye pedig a legrosszabb.

NFL 2015, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2016. 1. 9–10.)
AFC
Cincinnati Bengals (3.)–Pittsburgh Steelers (6.)16–18
Houston Texans (4.)–Kansas City Chiefs (5.)0–30
NFC
Minnesota Vikings (3.)–Seattle Seahawks (6.)9–10
Washington Redskins (4.)–Green Bay Packers (5.)18–35
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2016. 1. 16–17.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Pittsburgh Steelers (6.)23–16
New England Patriots (2.)–Kansas City Chiefs (5.) 27–20
NFC
Carolina Panthers (1.)–Seattle Seahawks (6.)31–24
Arizona Cardinals (2.)–Green Bay Packers (5.)26–20 – h.u.
KONFERENCIADÖNTŐK (2016. 1. 24–25.)
AFC
Denver Broncos (1.)–New England Patriots (2.)21.05
NFC
Carolina Panthers (1.)–Arizona Cardinals (2.)0.40
SUPER BOWL 50 (2016. 2. 8.)
Az AFC győztese (1./2.)–Az NFC győztese (1./2.)*0.30
*Levi’s Stadium (San Clara, California)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik