Megérkezett Münchenbe a nagy Lewandowski új jobbkeze

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.07.27. 15:14
null
Megérkezett a nagy Lewandowski új jobbkeze (Fotó: AFP)
A koronavírus és a gazdasági világválság árnyékában sem szünetel az átigazolási időszak, és mint 2008 óta mindig, ezúttal is megkíséreljük ráncba szedni a topligák jöttek-mentekjeit. Mivel a Premier League-ben néhány napja még zajlottak a küzdelmek, ezért kivételesen nem az Arsenallal kezdünk, hanem a Bundesligával és annak jelenlegi királyával, a Bayern Münchennel.


Szinte magától értetődő természetességgel hágott fel ismét a Bundesliga trónjára a BAYERN MÜNCHEN, ahol ez a lépés egyáltalán nem végcél, mert az a minden, azaz a Salátástál, a Német Kupa és a Bajnokok Ligája aranya együtt. Ezért költött az elmúlt öt évben legalább 300 millió eurót (az aláírási és ügynöki pénzekkel együtt) a gárda, csak az elmúlt nyáron mindenestől vagy 150 milliót áldozva a Lucas Hernández, Benjamin Pavard, Michaël Cuisance, Fiete Arp sor megvételére, illetve a Philippe Coutinho, Ivan Perisic kettős kölcsönvételére.

A bajnokság véget ért (az aranyat a müncheniek 13 pontos előnnyel nyerték meg a Borussia Dortmund előtt), és a Német Kupát is megnyerte a Bayern, de a BL-ben még „hadban állnak” – és másfél lábbal a legjobb nyolc között, ugyanis idegenben három góllal verte meg a Chelsea-t.

És nem tétlenkedett az átigazolási piacon, a nagy fogás eddig a Manchester Citytől 45 millió euróért megszerzett Leroy Sané, aki a két szélen és középső támadó középpályásként is bevethető. Az átigazolási díj még 15 millióval nőhet, Sanét négy éve 52 millióért vette a City a Schalkétól.

Sané Angliában 135 mérkőzésen 39 góllal és 45 gólpasszal tette le a névjegyét, minden 106 percben jegyzett egy kanadai pontot, azaz nagy fogás. Most öt évre írt alá, évi 22 millió eurót keres, azaz valamivel többet, mint Mesut Özil az Arsenalnál, és sokkal-sokkal többet, mint korábban Manchesterben.

A következő vételár tíz százaléka még a Cityé lesz, eredeti szerződése a jövő nyáron járt volna le, ennek fényében különösen kiemelkedő a vételára. Tavaly már legyeskedett testvére, a most 17 éves Sidi körül a Bayern, az ifjú, szintén német-francia szélső a Schalke igazoltja, talán követi testvérét most.


Korábban aláírt már a Bayernhez a Schalke kapusa, Alexander Nübel, aki egy évvel Leroy Sané távozása előtt került Gelsenkirchenbe. Már egy ideje azon tanakodik a világsajtó, ki lesz a kezdőkapus, ő vagy Manuel Neuer. Az biztos, hogy Nübel érkezésének híre jó hatással volt Neuerre, aki a Kicker szerint még mindig a Bundesliga egyetlen világklasszis kapusa, míg Nübel még a második vonalba sem fért oda. A 34 esztendős Neuer tavasszal hosszabbított két évvel, 2023-ig, pedig neves kérői voltak, Nübel évi 5.5 millió eurót keres majd – a Schalke a korábbi bére tízszeresével, évi hatmillió euróval marasztalta!

Neuer sem panaszkodhat, a Bild szerint évi húszmillió eurós bér kért az ügynöke a kapus aláírásáért. A bayernes fizetések a koronavírus idejére húsz százalékkal csökkentek, a fenti összegek egyébként bruttóban értendők, és ugyebár a német adóhivatal nem arról híres, hogy hamis számlákkal és zombicégekkel ki lehet bújni a fizetés alól, de így is a nemzetközi élvonalba tartoznak a müncheni bérek. A húszmillió körüli „bértetőt” kéri a hírek szerint David Alaba ügynöke is a hosszabbításért.

Még csak 18 éves, négyszeres U18-as francia válogatott, tehát óriási jövő áll előtte: Tanguy Nianzou ráadásul ingyen érkezett Párizsból a bajor fővárosba. Játékjogának értéke tízmillió euró fölötti, ebben az idényben 13-szor lépett pályára a felnőttek között a védő, és három gólt szerzett. A fiatal évi kétmillió eurót fog keresni, és mindössze 300 ezer eurónyi kompenzációt kellett fizetni érte.

Sané édesapja ügynök (de nem tartozik a fia az ő „istállójába”), és Leroy is mutat némi affinitást ehhez a szakmához, ugyanis a nyilvánosság előtt igyekezett rábeszélni Alabát, hogy ne igazoljon a Manchester Cityhez – a ballábas osztrák mellett távozhat az U19-es válogatott támadó, Leon Dajaku (St. Gallen, Utrecht), az U20-as válogatott kapus, Christian Früchtl (Karlsruhe), valamint kollégái, Ron-Thorben Hoffmann (Karlsruhe, Erzgebirge Aue) és Sven Ulreich (Hertha, Schalke, VfB Stuttgart).

A húszéves középső középpályás, Cuisance az idényben 15-ször lépett pályára, ezért kéri kölcsön őt több francia csapat is (Lens, Olympique Marseille, Girondins Bordeaux, Rennes). Vele együtt most öt francia játékosa van a Bayernnek, ennél több egy nemzetből származó légiósa a Buliban csak a Dortmundnak volt, a 2003–2004-es idényben, amikor hét brazilt (Evanilson, Márcio Amoroso, Dede, Léandro de Deus, Ewerthon, Flávio Conceicao és Thiago de Souza) foglalkoztatott.

Kingsley Coman neve felmerült komoly szinten a Manchester Unitednél, és talán elgondolkodnak majd Münchenben egy komoly ajánlaton, lévén a francia támadó a Bayernhez igazolása, azaz 2015 óta 24 alkalommal sérült meg, komolyabban, azaz legalább három hétre hat alkalommal dőlt ki. Német lapok szerint a Bayern ragaszkodik Comanhoz, aki saját bevallása szerint nem tart attól, hogy kiszorul a csapatból Sané miatt. Comanért a Manchester City is érdeklődik, lásd még Sané távozását, de állítólag éppen Comanra akarta elcserélni Sanét a londoni csapat, ám ebbe nem ment bele a München. A The Athletic szerint Coman nem zárkózik el az angliai kalandtól, de nem lesz olcsó mulatság megszerezni őt.


Thiago Alcántaráért a Liverpool és a City is bejelentkezett, több szakértő szerint is el kell őt adnia a Bayernnek ahhoz, hogy megvegye a nagy célpontot, a leverkuseni Kai Havertzet – akiért azonban máris százmilliót fizetne a Chelsea, és az angliai ajánlat azzal a mérhetetlen örömmel is jár a Bayernek, hogy annak elfogadásakor nem kell a korábbi kedvencet hétről hétre a nagy rivális mezében látni...

Rudi Völler, a Leverkusen sportigazgatója nem kertelt, elmondta, személy szerint szeretné, ha Havertz még egy évig náluk maradna. Csakhogy... „Van egy megállapodásunk, ha az teljesül, akkor ezen a nyáron elmehet” – tette hozzá gyorsan az egykori klasszis csatár.

Jürgen Klopp nem nyilatkozott Thiago ügyében, aki a Kicker szerint már búcsúzkodik németországi ismerőseitől, ellenben nem rejtette véka alá a mondanivalóját a Bayern-elöljáró Karl-Heinz Rummenigge, aki elárulta, hogy a brazil játékmester kipróbálna valami újat, de nincs érte még ajánlat. Amely érkezhet a Citytől is, Pep Guardiola ugyanis nagyon kedvelte a játékost Barcelonában, és nem is titkolta, hogy most is a hasznát látná. A bayernes ügyekre mindig rálátó Lothar Matthäus szerint Thiagót és a Barcelona, a Real Madrid és a PSG által is üldözött Alabát is el kell adnia a Bayernnek ahhoz, hogy megvegye Havertzet. Érdekes, hogy Sané egy nyilatkozatában már tényként beszélt arról, hogy Havertz a Chelsea-ben folytatja...

Furát mondott Cuisance is, ő a L'Équipe magazinnak: „Ha hívna a Manchester City? Nehéz nemet mondani Pep Guardiolának, mindannyian tudjuk, milyen jó edző, és látjuk, hogyan futballoznak a csapatai”.

Javi Martínez is, a nemsokára 32 éves spanyol védelmi mindenes is búcsúzhat lassan, ugyanis elengedik egy jó ajánlat láttán, mert újabb szerződést aligha kap Münchenben (a jelenlegi jövő nyárig szól). „Amerikában és Ausztráliában is tudnék élni és játszani, vagy visszatérek Spanyolországba. Hat hihetetlen évet töltöttem Bilbaóban, természetesen ez a klub is egy opció.” Több francia lap is arról ír, hogy kiköthet a PSG-ben ezen a nyáron Lucas Hernández, de erre igen-igen kicsi esélyt látunk.

Csapat, átépítés (Fotó: AFP)
Csapat, átépítés (Fotó: AFP)


Egyre fiatalabb játékosokat vesznek egyre drágábban a topklubok, a Bayern sem kivétel: a West Ham 16 éves szélsője, a Citytől és az MU-tól is csábított, olcsón leigazolható Benicio Boaitey, a Lyon 19 éves balhátvédje, Melvin Bard, a Hammarby 17 éves csatára, Emil Roback, valamint a Sparta Praha egy évvel idősebb támadója, Adam Hlozek is célpont.

A müncheni tehetségek javával szerződést hosszabbítottak, páran a nagyokkal készülnek, a tartalékokhoz/U19-esekhez pedig olyan korosztályos válogatott játékosok érkeztek, mint a négy csatár, Armindo Sieb, Mamin Sanyang, az Ajaxtól megvett Lipcse-nevelés Nicolas Kühn és Lenn Jastremski, a lyoni védőmindenes, Pierre Kalulu; a Chelsea-szélső Samuel Iling követheti őket ezen a nyáron. A Celtic mindössze 16 esztendős szélsője, Barry Hepburn pedig már a napokban aláírhat a németekhez, a skót klub legnagyobb bosszúságára.

Csak az érdekesség kedvéért: a Bayern II játékoskeretének összértéke máris 17 millió euró, a magyar bajnok Ferencvárosé 17.8...

Nem árt megfigyelésre áldozni, a Bayernnel is hírbe hozott, kanadai-amerikai támadó középpályást, Jonathan Davidet 2018 januárjában ingyen szerezte meg a Gent, most 25 millió eurót kaphat érte.

Célpont a sajtó szerint Héctor Bellerín, az interes Milan Skriniar, az ajaxos védő, Sergino Dest, a Sevilla brazil középhátvédje, Diego Carlos, a Chelsea 35 millió euróért elvihető erőművésze, Tiemoué Bakayoko is (egy újságíró szerint éppen ennyit adna a Pool Thiagóért), az ötvenmilliónál is többre taksált Tanguy Ndombélé, a francia tinizseni középpályás, Eduardo Camavinga, és újra felmerült a Crystal Palace szélsőjének, Wilfried Zahának a neve.

Rendhagyó lehet a Las Palmas 17 éves szélsőjének, Pedrinek az ügye, ugyanis az őstehetséget ötmillió euróért megvette már a Barcelona, de a Bayernnek ez sem akadály, és a 35 másodosztályú bajnokin 10 kanadai pontig jutó spanyolt mindenképpen megvenné vagy kölcsönkérné – immáron a katalánoktól.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2020 NYARA

ARMINIA BIELEFELD
ÉRKEZETT:
Nathan de Medina (Mouscron, ingyen), Jacob Barrett Laursen (Odense, ingyen), Christian Gebauer (Altach, i.)
Kölcsönből vissza: Prince Osei Owusu (1860 München)
TÁVOZOTT:
Jonathan Clauss (Lens, i.), Keanu Staude (szerződése lejárt), Álex Pérez (szerződése lejárt), Patrick Weihrauch (szl.)
Kölcsönből vissza: Kiss Ágoston (Haladás)

FC AUGSBURG
ÉRKEZETT:
Felix Uduokhai (Wolfsburg, kölcsön után végleg, 7 000 000 euró), Daniel Caligiuri (Schalke, ingyen), Tobias Strobl (Mönchengladbach, ingyen), Rafal Gikiewicz (Union Berlin, ingyen)
Kölcsönből vissza: Kevin Danso (Southampton), Mads Pedersen (Zürich), Michael Gregoritsch (Schalke)
TÁVOZOTT: Stephan Lichtsteiner (szerződése lejárt), Daniel Baier (szerződése lejárt), Fabian Giefer (Würzburger Kickers)
Kölcsönből vissza: Tin Jedvaj (Leverkusen)

FC BAYERN MÜNCHEN
ÉRKEZETT:
Leroy Sané (Manchester City, 45 000 000 euró), Tanguy Nianzou (PSG, 300 000 euró), Alexander Nübel (Schalke, i.)
Kölcsönből vissza: Adrian Fein (Hamburg)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Lars Lukas Mai (Darmstadt), Christian Früchtl (Nürnberg)
Kölcsönből vissza:
Ivan Perisic (Inter), Álvaro Odriozola (Real Madrid), Philippe Coutinho (Barcelona)

BORUSSIA DORTMUND
ÉRKEZETT:
Emre Can (Juventus, kölcsön után végleg, 25 000 000), Thomas Meunier (PSG, i.), Jude Bellingham (Birmingham City, 23 000 000)
Kölcsönből vissza: Dzenis Burnic (Dynamo Dresden), André Schürrle (Szpartak Moszkva), Marius Wolf (Hertha), Felix Passlack (Fortuna Sittard), Sergio Gómez (Huesca), Dzenis Burnic (Heidenheim)
TÁVOZOTT:
Ömer Toprak (Werder Bremen, kölcsön után végleg, 3 500 000), Mario Götze (szerződése lejárt), André Schürrle (visszavonult), Eric Oelschlägel (szl.)
Kölcsönbe: Leonardo Balerdi (Marseille)
Kölcsönből vissza: Asraf Hakimi (Real Madrid)

EINTRACHT FRANKFURT
ÉRKEZETT:
Ragnar Ache (Sparta Rotterdam, 2 000 000), Steven Zuber (Hoffenheim, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Ajmen Barkok (Fortuna Düsseldorf), Simon Falette (Fenerbahce), Tuta (Kortrijk), Jetro Willems (Newcastle United), Dejan Joveljics (Anderlecht)
TÁVOZOTT: Gelson Fernandes (visszavonult), Jonathan de Guzmán (szl.), Marco Russ (visszavonult), Lucas Torró (Osasuna, 2 000 000), Mijat Gacsinovics (Frankfurt, 3 000 000)

SC FREIBURG
ÉRKEZETT: Ermedin Demirovic (Alavés, 3 700 000)

Kölcsönből vissza: Marco Terrazzino (Dynamo Dresden), Keven Schlotterbeck (Union Berlin), Jong Vu Jong (Bayern München II), Mohamed Dréger (Paderborn), Chima Okoroji (Jahn Regensburg)
TÁVOZOTT: Pascal Stenzel (VfB Stuttgart, kölcsön után végleg, 1 300 000), Yoric Ravet (Grenoble), Jérome Gondorf (Karlsruhe, kv.), Mike Frantz (Hannover, i.), Alexander Schwolow (Hertha, 8 000 000)
Kölcsönbe: Nico Schlotterbeck (Union Berlin), Chima Okoroji (Paderborn)

HERTHA BSC
ÉRKEZETT:
Deyovaisio Zeefuik (Groningen, 4 000 000), Alexander Schwolow (Freiburg, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Daishawn Redan (Groningen), Lucas Tousart (Lyon), Maurice Covic (Ascoli)
TÁVOZOTT: Per Ciljan Skjelbred (Rosenborg, i.), Salomon Kalou (Botafogo, i.), Alexander Esswein (szl.), Thomas Kraft (visszavonult), Vedad Ibisevic (szl.)
Kölcsönből vissza: Marko Grujics (Liverpool), Marius Wolf (Dortmund)

TSG 1899 HOFFENHEIM
ÉRKEZETT: Mijat Gacsinovics (Frankfurt, 3 000 000)

Kölcsönből vissza: Kevin Vogt (Werder Bremen), Felipe Pires (HNK Rijeka), Kasim Adams (Fortuna Düsseldorf), Joshua Brenet (Vitesse), Klauss (LASK)
TÁVOZOTT: Leonardo Bittencourt (Werder Bremen, kv., 7 000 000), Alexander Stolz (Hoffenheim II), Steven Zuber (Frankfurt, 3 000 000), Michael Esser (Hannover, i.), Gregor Kobel (VfB Stuttgart, kv., 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Sebastian Rudy (Schalke)

1. FC KÖLN
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Jannes Horn (Hannover), Salih Özcan (Holstein Kiel), Vincent Koziello (Paris FC), Joao Queirós (Willem II), Lasse Sobiech (Mouscron), Frederik Sörensen (Young Boys), Louis Schaub (Hamburg)
TÁVOZOTT: Thomas Kessler (visszavonult)
Kölcsönbe:
Niklas Hauptmann (Holstein Kiel), Birger Verstraete (Antwerpen), Kingsley Schindler (Hannover)
Kölcsönből vissza: Mark Uth (Schalke)

RASENBALLSPORT LEIPZIG
ÉRKEZETT:
Hvang Hi Csan (RB Salzburg, 9 000 000), Josep Martínez (Las Palmas, 2 500 000)
Kölcsönbe: Benjamin Henrichs (Monaco)
Kölcsönből vissza: Jean-Kévin Augustin (Leeds United)
TÁVOZOTT: Timo Werner (Chelsea, 53 000 000), Mads Bidstrup (Brentford B)
Kölcsönbe: Hannes Wolf (Mönchengladbach, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Frederik Jäkel (Oostende), Ethan Ampadu (Chelsea), Angelino (Manchester City), Patrik Schick (Roma)

BAYER 04 LEVERKUSEN
ÉRKEZETT:
Lennart Grill (Kaiserslautern, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Tin Jedvaj (Augsburg), Panajotisz Recosz (Sheffield United), Joel Pohjanpalo (Hamburg)
TÁVOZOTT:

1. FSV MAINZ 05
ÉRKEZETT:
Dimitri Lavalée (Standard Liege, i.)
Kölcsönből vissza: Issah Abass (Utrecht), Alexandru Maxim (Gaziantep), Gerrit Holtmann (Paderborn)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Brest), Jonathan Meier (Dynamo Dresden)
Kölcsönből vissza: Taiwo Awoniyi (Liverpool), Jeffrey Bruma (Wolfsburg)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
ÉRKEZETT:
Kölcsönbe: Hannes Wolf (RB Leipzig, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Michael Lang (Werder Bremen), Jordan Beyer (Hamburg), Julio Villalba (Altach), Andreas Poulsen (Austria Wien)
TÁVOZOTT: Tobias Strobl (Augsburg, i.), Fabian Johnson (szl.), Raffael (szl.)

FC SCHALKE 04
ÉRKEZETT: Timo Becker (Schalke II)

Kölcsönből vissza: Cedric Teuchert (Hannover), Hamza Mendil (Dijon), Mark Uth (1. FC Köln), Sebastian Rudy (Hoffenheim), Steven Skrzybski (Fortuna Düsseldorf), Ralf Fährmann (Brann Bergen), Nabil Bentaleb (Newcastle United), Bernard Tekpetey (Fortuna Düsseldorf)
TÁVOZOTT: Alexander Nübel (Bayern München, i.), Daniel Caligiuri (Augsburg, i.), Pablo Insua (Huesca, kv.), Cedric Teuchert (Union Berlin)
Kölcsönbe: Bernard Tekpetey (Ludogorec)

Kölcsönből vissza: Jonjoe Kenny (Everton), Juan Miranda (Barcelona), Jean-Clair Todibo (Barcelona), Michael Gregoritsch (Augsburg)

VFB STUTTGART
ÉRKEZETT:
Endo Vataru (St. Truiden, kv., 1 700 000), Pascal Stenzel (Freiburg, kv., 1 300 000), Gregor Kobel (Hoffenheim, kv., 4 000 0000)
Kölcsönbe: Konsztantinosz Mavropanosz (Arsenal)
Kölcsönből vissza: Pablo Maffeo (Girona), Erik Thommy (Fortuna Düsseldorf), Aílton Ferreira (Qarabag Agdam)
TÁVOZOTT: Anasztasiosz Donisz (Reims, kv., 4 000 000), Chadrac Akolo (Amiens, kv., 3 500 000), Mario Gómez (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Nathaniel Phillips (Liverpool U23)

VFL WOLFSBURG
ÉRKEZETT:
Kölcsönből vissza: Jeffrey Bruma (Mainz), Yunus Malli (Union Berlin), John Yeboah (Venlo)
TÁVOZOTT: Felix Uduokhai (Augsburg, kv., 7 000 000), Robin Knoche (Union Berlin, i.)

1. FC UNION BERLIN
ÉRKEZETT:
Marius Bülter (Magdeburg, 1 500 000), Niko Giesselmann (Fortuna Düsseldorf, i.), Sebastian Griesbeck (Heidenheim, i.), Max Kruse (egyesület nélküli), Robin Knoche (Wolfsburg, i.), Cedric Teuchert (Schalke)
Kölcsönbe:
Nico Schlotterbeck (Freiburg)
Kölcsönből vissza: Lennart Moser (Cercle Bruges), Nicolai Rapp (Darmstadt), Endo Keita (Jokohama F. Marinos)
TÁVOZOTT: Rafal Gikiewicz (Augsburg, i.), Sebastian Polter (szl.), Ken Reichel (szl.), Manuel Schmiedebach (szl.), Michael Parensen (visszavonult), Florian Flecker (Würzburger Kickers), Lennard Maloney (Dortmund II)
Kölcsönből vissza: Keven Schlotterbeck (Freiburg), Yunus Malli (Wolfsburg), Marius Bülter (Magdeburg)

SV WERDER BREMEN
ÉRKEZETT:
Leonardo Bittencourt (Hoffenheim, kv., 7 000 000), Ömer Toprak (Dortmund, kv., 3 500 000), Felix Agu (Osnabrück, i.), Johan Mina (Emelec U20, i.), Patrick Erras (Nürnberg, i.)
Kölcsönből vissza: Romano Schmid (Wolfsberg), Jonah Osabutey (Mouscron), Felix Beijmo (Greuther Fürth), Martin Harnik (Hamburg)
TÁVOZOTT: Claudio Pizarro (visszavonult), Nuri Sahin (szl.), Fin Bartels (Holstein Kiel, i.)
Kölcsönbe: Benjamin Goller (Karlsruhe), Jan-Niklas Beste (Jahn Regensburg)
Kölcsönből vissza: Kevin Vogt (Hoffenheim), Michael Lang (Mönchengladbach)

Lezárva vasárnap este, vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik