KRASZNAI BENCE
KRASZNAI BENCE
2022.03.01 12:34 Frissítve: 2022.03.01 15:48

Szuperliga: mégis elindulhat a sorozat, csütörtökön jelenthetik be – sajtóhír

A The Telegraph úgy tudja, hogy csütörtökön a Juventus elnöke, Andrea Agnelli bejelentheti az áprilisban óriási port kavaró, s pár nap alatt megbukó európai Szuperliga „visszatérését”.

Mégsem bukott meg végleg a Szuperliga? (Fotó: AFP)

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) április 18-i fenyegetése ellenére 12 klub (az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Inter, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur) április 19-én közös közleményben bejelentette, megtervezi, majd elindítja az európai Szuperligát, amelynek az első számú vezetője Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett. A kezdeményezést világszerte teljes elutasítás fogadta, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és a hat konföderáció együttes erővel összefogott, hogy már az alapkőletételnél romba döntse a topklubok által megálmodott sorozatot.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke megerősítette, a Szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az Európa-bajnokság. Kijelentette továbbá azt is, hogy az érintett játékosokat minden olyan versenysorozattól eltiltják, amely a szervezet égisze alatt zajlik – így például a Bajnokok Ligájától, az Európa-ligától és az Európa-konferencialigától.

A hatalmas nyomás elérte az eredményét, április 21-én mind a hat érintett angol együttes arról számolt be, hogy eredeti terveivel ellentétben mégsem vesz részt a Szuperligában – érthető döntést hoztak, mivel az angol Labdarúgó-szövetség (FA) közölte: az a csapat, amelyik szerepel a Szuperligában, egyik hazai versenysorozatban sem játszhat. A gyors visszalépéstől függetlenül a Premier League júniusban együttesen 22 millió font (nagyjából 8.9 milliárd forint) megfizetésére kötelezte a hat együttest.

Nem sokkal később az AC Milan, az Atlético Madrid és a Inter is azt közölte, eláll a kezdeményezéstől, így lényegében néhány nap leforgása alatt biztossá vált, hogy a világ legnagyobb klubjai még összefogással sem kerülhetik meg a sportág vezető szerveit.

Július elején a madridi kereskedelmi bíróság arról határozott, hogy az UEFA nem büntetheti meg az alapító tagokat, így a Szuperligából azóta sem kihátráló három klubot, a Juventust, az FC Barcelonát és a Real Madridot sem – az európai szövetség erre reagálva azonnali hatállyal visszavonta az általa indított eljárást.

A sztori azonban most újabb csavarhoz érkezhet: a hírek szerint az említett három klub új javaslatokkal bejelenti a liga „visszatérését”. A The Telegraph úgy tudja, hogy a Juventus elnöke, Andrea Agnelli csütörtökön szólalhat meg ebben az ügyben s vázolhatja a nagy közönség előtt a terveket.

A pletykák arról szólnak, az első és legfontosabb változtatás az, hogy nem állandó tagok szerepelnének a Szuperligában, hanem a hagyományos bajnoki kvalifikáció mentén kvalifikálhatnának a legjobbak.

A Telegraph kitér arra is, hogy a ligát azért hozták létre, mert egyre növekszik az UEFA-versenyekkel kapcsolatos elégedetlenség. E három klub szerint az UEFA úgy gondolja, hogy ő az európai labdarúgás kizárólagos törvényhozója, üzemeltetője és a kontinensen zajló tornák egyetlen jogosult szervezője. A szerintük folytatott „monopolisztikus verseny” miatt az európai bírósághoz fordulnak.

A Telegraph azt írja, egyelőre nem lehet tudni, más csapatok hogyan reagálnak a javasolt változtatásokra, az viszont biztos, hogy a Premier League-ben szereplő együttesek nem csatlakozhatnak, mivel az angol bajnokság vezetősége által kiadott új szabályzat lehetetlenné teszi, hogy nem engedélyezett versenyben szerepeljenek a csapatok.

2022.09.25 20:36:56

Minden más foci nemzetisport.hu

Van Dijk gólja döntötte el a holland–belga rangadót, az oranje jutott be az NL négyes döntőjébe.

2022.09.25 20:00:59

Minden más foci nemzetisport.hu

Dánia két gólja szomorította a tartalékos Franciaországot, de a horvátok jutottak be a négyes döntőbe.

2022.09.24 20:09:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Hat szögletből két gólt szereztek a vendégek, a csoportelsőségről a portugál–spanyol rangadó dönt majd.

2022.09.23 23:35:59

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A több klubot magában foglaló modell sikeres lehet, de mint minden máshoz ebben az üzletágban, ehhez is türelem, alázat és a kormánykeréknél igazán okos emberek csoportja kell.

2022.09.23 17:14:54

Minden más foci nemzetisport.hu

A hétfői Magyarország–Olaszország meccsen a tét a csoportelsőség lesz.