Sportkrém: Matthäusnak a rivaldafény helyett jobb a saját kis világa

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.04.08. 11:36
null
Világbajnok, aranylabdás, igazi megmondóember, kedvelt sportkommentátor a korábbi magyar kapitány, aki nem kis meglepetésre azt is elárulta, hogy a legjobban akkor érzi magát, amikor elvonulhat a hegyekbe, vagy csak sétálni a fák közé (Fotó: Lothar Matthäus/archív)
Igazi világpolgár, szinte egész életét rivaldafényben töltötte. A 61 éves, 150-szeres német válogatott Lothar Matthäusról azonban kevesen tudják, hogy imád magányosan a hegyekben túrázni, vagy hogy gyerekkorában a cipőgyárban csomagolt futballcsukákat, hogy zsebpénzhez jusson. Az edzőként Magyarország mellett Ausztriában, Szerbiában, Brazíliában, Izraelben és Bulgáriában is dolgozó szakember már tíz éve kispad nélkül él, de a legkevésbé sem bánja.

 

– Erlangen mellett, egy kis faluban nőtt fel. Milyen volt a gyerekkora?
– Mesebeli. Egyszerűen imádtam. A család mindig fontos volt számomra, a szüleim biztonságot adtak. Aztán hamar a labdarúgás rabja lettem, onnantól egész nap a kertben futballoztam. Volt egy kis kapum, órák hosszat képes voltam célozgatni rá.

– Kényelmesen éltek?
– Édesapám és édesanyám is sokat dolgozott, hogy mindenünk meglegyen. A vacsoránál azért nem arany étkészlettel volt megterítve az asztal… A szüleim hétköznaponta reggeltől estig dolgoztak, mi a bátyámmal az iskola után azonnal focizni mentünk, hol a saját kertünkben, hol a közeli parkban rúgtuk a labdát.

– Édesapja mivel foglalkozott?
– Herzogenaurach igazi sportfalu volt, onnan származik az egyik legnagyobb sportszergyártó cég, a Puma. Apu az ottani gyárban dolgozott. Ötévesen már csukott szemmel el tudtam volna készíteni egy focicipőt. Hetente többször is bejártam édesapámmal a futószalagok mellé, közel laktunk a gyárhoz, mindenkit ismertem. Ha mindenünk nem is volt meg otthon, ám a sportszergyártónak köszönhetően mindig volt miben fociznunk, rövidnadrág, sportszár, póló azért jutott.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

 

– Na és cipő…?
– A fiatalabb testvérek életét éltem…A bátyám négy évvel idősebb nálam, amit ő kinőtt, rögtön megkaptam. Gyerekkoromban sosem volt új biciklim, mindig az övét kaptam meg.

– A bátyja odahaza él Herzogenaurachban?
– Igen, a szüleim és ő is. Kitűnő a kapcsolatom a testvéremmel, gyakran beszélünk telefonon, ha pedig tehetem, meglátogatom őket odahaza. A szüleim sosem szerettek útra kelni, életük során ha háromszor ültek repülőn… Bezzeg én, aki ki tudja, hány százszor indultam útnak, szálltam fel és landoltam. De ebből sosem volt gond, elfogadták, hogy az életem ilyen, én pedig tudtam, hogy ők így boldogok otthon. Visszatérve a focicipőre, volt olyan is, hogy magam gyűjtöttem össze a rá valót.

– Hogyan szerezte a pénzt rá?
– Megkerestem. Előfordult, hogy a gyárban futballcipőket csomagoltam, máskor újságot hordtam ki a faluban. Nekem sosem volt büdös a munka. A szüleim ebből a szempontból is jó példát mutattak, sosem szórták a pénzt. Mindig gyűjtögettek valamire. Amikor összespórolták a pénzt, és nagyobb házba költöztünk, száz négyzetméteres épületet tudtak építtetni. A tető munkálataiba én is besegítettem, a bátyámmal odafent ültünk és rakosgattuk a cserepet.

Lothar Matthäus: A korosztályomban nem én voltam a legtehetségesebb, de hogy én akartam legjobban a sikert, az tuti! Sosem adtam fel. Edzések után is kint maradtam gyakorolni, akkor már tisztában voltam vele, mindenben én szeretnék a legjobb lenni.

– Hány évesen kezdett el futballozni?
– Kétéves koromban már rugdostam a labdát, kilencesztendősen pedig már a helyi klubban játszottam. Apuval és testvéremmel hétvégente reggeltől estig rúgtuk a labdát, de gyakran jártunk a hegyekbe túrázni, kirándulni. A természet szeretete alighanem innen maradt meg.

– Igaz, hogy olykor fogja magát és elvonul az olasz hegyekbe?
– Szeretek eltűnni a világ szeme elől. Életem döntő része reflektorfényben zajlott, telt házas stadionok, mérkőzések, utazások, vacsorák… Idősebb koromra szeretem a magányt, szeretek elmenni a hegyekbe, és napokig sétálni a fák között. Egyszerűen imádom a természetet. Reggel felkelek, kerékpározom a hegyi utakon, ha elfáradok, leülök a fűbe, nem csinálok semmit, csak jól érzem magam. Esténként pedig megszállok egy-egy kis panzióban.

– A síelés is nagy szereleme. Idén télen is volt?
– Február végére béreltem ki Kitzbühelben egy apartmant. Ami a labdarúgásban a Wembley vagy a Maracana, az a síelésben Kitzbühel. Itt vannak a legjobb, leggyorsabb pályák. Arról nem is beszélve, hogy közel van Münchenhez, ha éppen dolgom akadt, autóba pattantam, és másfél óra alatt a lakásnál voltam.

(Fotó: Imago)
(Fotó: Imago)

– Az elmúlt két esztendőt a koronavírus és az azzal járó lezárások határozták meg. Nehezen viselte a bezártságot?
– Őszintén? Nem. Sőt, kifejezetten élveztem. Jó volt kicsit elvonulni a világ szeme elől… Sokan azt gondolják rólam, imádok fókuszban lenni, szeretem, ha írnak rólam, ha paparazzik fotóznak úton-útfélen, holott a fenéket! Nagyon jól elvagyok az én kis világomban.

– Köztudottan szeret éttermekbe járni. Melyik a kedvenc konyhája?
– Az olasz konyha áll közel hozzám. Kifejezetten kedvelem az olasz éttermeket, nem véletlen, négy éven át az Internazionale labdarúgója voltam, akkor alaposan kiismertem az ottani ételeket. Szeretem a jó pizzát, a finom tésztákat, utóbbiból odahaza én is el tudok készíteni egy-kettőt. Méghozzá nem is rosszul.

– Lefogadom, a vonalaira azért vigyáz.
– Szeretek jókat enni, de a sportolásból sem engedek. Heti öt nap járok futni.

– Ha Budapesten van, merre indul útnak?
– Hol a Margitszigeten, hol a Normafánál futok vagy éppen kerékpározom egy jót. A futópadot nem kedvelem.

– A sport a titka mindennek?
– Odafigyelek magamra, nem engedem el magamat, de legalább ilyen fontos, hogy lelkileg is frissen tartsam magamat. Ha az ember nem figyel oda, ha nem szán elég időt magára, a szellemi frissességére, előbb-utóbb fásult lesz.

– Kilencesztendős kisfia, Milan focizik még?
– Nagyon szereti. Sok időt töltünk együtt, Münchenben él az édesanyjával, lejár egy kis klub edzéseire. Nem a Bayern Münchenhez, ott ebben a korosztályban még nincs csapat. Odahaza sok meccset nézünk a televízióban, kívülről fújja a Bundesliga legjobb góllövőit, a Bajnokok Ligája eredményeit, ahogy látom, tényleg nagyon érdekli a futball.

– Ki a kedvence?
– Robert Lewandowski, Joshua Kimmich és Jamal Musiala.

– Milanból lehet nagy futballista?
– Szereti a játékot, élvezi, de egyelőre nem ő a korosztály legügyesebbje. Igaz, nem is ez a cél. Nekem most az a legfontosabb, hogy elhivatott, hogy imádja, amit csinál. Annak idején én sem pusztán a tehetségemmel értem el azt, amit…

Öt válás, négy gyermek
A nemzetközi sajtó előszeretettel foglalkozik Lothar Matthäus magánéletével, aki erre adott is okot. Az elmúlt év végén ötödször is elvált, házasságaiból négy gyermeke született. Legutóbbi felesége, Anasztaszija Klimko 27 évvel volt fiatalabb nála, közös gyermekük, Milan kilencesztendős múlt. Matthäusnak a korábbi négy házasságából három gyereke született, legtovább, 11 évig az első feleségével, Silviával volt együtt, akitől két lánygyermeke született, Alisa és Viola. A svájci televíziós bemondótól, Lolita Morenától egy fia van, Loris, a szerb Marijana Koszticcsal négy évig volt együtt. Az ukrán modell Krisztina Liliana Csudinovát Las Vegasban vette feleségül.

– A kitartásával?
– Valahogy úgy. A korosztályomban nem én voltam a legtehetségesebb, de hogy én akartam legjobban a sikert, az tuti! Sosem adtam fel. Edzések után is kint maradtam gyakorolni, akkor már tisztában voltam vele, mindenben én szeretnék a legjobb lenni. A lépcsőfokokat is jókor vettem, és valahogy mindig a legjobb pillanatban váltottam. Mönchengladbachból a Bayern Münchenbe, majd az Interbe igazoltam, mehettem volna hamarabb is, de mindig megvártam, amíg úgy éreztem, készen állok az újabb kihívásra.

– Sok pénzt keresett pályafutása alatt. Volt, hogy két kézzel szórta?
– Gyerekkoromban a szüleimtől egy életre megtanultam, mit jelent megbecsülni a pénzt. Sosem szórtam két kézzel, mindig is tudtam értékelni. Persze ez nem azt jelenti, hogy fukarkodtam volna, hogy ne lettek volna jó autóim vagy szép lakásom. De aki azt hiszi, hogy gyémántberakásos volt a kormány, az nagyot téved.

– Sok barátja van, vagy szűk ez a kör?
– Ismerősöm annyi van, hogy életem végéig nem tudnám sorolni, a barátaimat ellenben a két kezemen meg tudom számolni. A legtöbben természetesen a futballból valók, ám vannak, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot otthonról, Herzogenaurachból.

– A Bayern Münchennel milyen a kapcsolata?
– Ha otthon vagyok Németországban, gyakran kimegyek az edzőközpontba. Nyugodtan mondhatom, oda is hazamegyek. Jó a hangulat a klubnál, az edzéseken a futballisták fülig érő szájjal végzik a gyakorlatokat, látszik rajtuk, duzzadnak az erőtől és az önbizalomtól. Márpedig ha valaki, én jól tudom, milyen az, ha egy futballista kellő magabiztossággal várja a rá váró kihívásokat, hiszen mégis csak nyertem világbajnokságot és néhány bajnoki címet.

Több mint tíz éve kispad nélkül
Lothar Matthäus edzői karrierjét az osztrák Rapid Wien együttesénél kezdte, majd a belgrádi Partizannál csapatánál dolgozott. Ezt követően vette át a magyar válogatottat irányítását, amellyel 2006-ig dolgozott, irányításával több erős válogatott ellen léphettünk pályára felkészülési mérkőzésen, és néhány magyar futballistát segített külföldi szerződéshez. Magyarországi munkáját követően rövid ideig a brazil Atlético Paranaensénél edzősködött, majd visszatért az osztrák bajnokságba, a Red Bull Salzburg edzője lett, Giovanni Trapattoni segítője volt. Edzői pályafutása végén dolgozott Izraelben, legutóbb a bolgár válogatottat irányította. Több mint tíz éve nem vállalt edzői munkát.

– Ha valaki gyerekkorában azt mondja, hogy a kis Lotharból aranylabdás és világbajnok futballista lesz, elhitte volna?
– Kinevettem volna. Voltak álmaim, de eszembe sem jutott, hogy a világ legjobbja lehetek. Gyerekként a helyi csapatba szerettem volna bekerülni, tinédzserként már a német válogatottba, tizennyolc évesen pedig világraszóló karrierről álmodtam. Szerencsére minden sikerült!

– Budapest még mindig közel áll a szívéhez?
– Budapest az otthonom! Sokat ingázom Németország és Magyarország között, de mindig jó hazamenni a budapesti lakásomba. Imádok kiülni a tetőteraszra, ahonnan rálátok az egész belvárosra, na és a Puskás Arénára. Budapest egyszerűen csodás hely, a barátaim is kedvelik.

– A munka, az edzősködés nem hiányzik az életéből?
– Nem. A televíziónál továbbra is szakértőként dolgozom, a SkySportnál a sajátos hangvételű észrevételeimre is számítanak. Élvezem ezt a munkát, a napokban pedig afféle föld körüli útra indulok, a közelgő világbajnokságot kell népszerűsítenem. Európán kívül megyek Amerikába és Ázsiába is, ha pedig véget ér a túra, irány Budapest!

A sportfilmek a kedvencek
„A sporttal kapcsolatos filmek állnak leginkább közel hozzám. Életem során rengeteget voltam úton, sok időt töltöttem repülőn, hol zenét hallgatok, hol filmet nézek. A kedvenceim az önéletrajzi filmek, azok közül is a sporttal kapcsolatosak. A régiek közül a Bajnok című film az egyik kedvencem, igazán megrázó a vége.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik