Puskás-díj: először magyar jelölt a tíz legszebb gól között

Vágólapra másolva!
2019.08.19. 15:02
null
Zsóri Dániel a Puskás-díj első magyar jelöltje (Fotó: Micheller Szilvia)
A debreceni Zsóri Dániel Ferencváros elleni ollózása is ott van az idén Puskás-díjra jelölt találatok tízes listáján. A 2019-es esélyeseket a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a hivatalos honlapján jelentette be. A díjat szeptember 23-án Milánóban adják át, szavazni szeptember 1-jéig, a FIFA oldalán lehet. Az elismerés tízéves történetében ez az első alkalom, hogy magyar találat is bekerült a legjobbak közé.   

A szakértői bizottság idén azokból a gólokból válogatott, amelyek 2018. július 16., vagyis az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjének másnapja, és 2019. július 19. között estek.

A 2019-ben 11. alkalommal átadandó díj történetében Zsóri Dániel az első magyar jelölt. A DVSC 18 éves támadójának február 16-án a Ferencváros elleni bajnokin szerzett találatát idehaza már a 2018–2019-es idény legszebbjének választották, s most a nemzetközi mezőnyben is bizonyíthat.

A jelöltek közt – többek között – Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic és Fabio Quagliarella is megtalálható. A teljes listát és a gólokat ide kattintva lehet böngészni a FIFA weboldalán.

ZSÓRI DÁNIEL GÓLJA

„Miután belőttem ezt a gólt, igyekeztem lezárni magamban a dolgot, és többet nem foglalkozni vele – mondta az NSO-nak Zsóri Dániel. Igaz, kénytelen voltam, mert az NB I legszebb góljának választották, így ezt a díjat én vehettem át a Rangadó Gálán, meg a szurkolók is folyton emlegetik. Talán az elhangzott néhányszor a közönség és a média részéről, hogy Puskás-díjra kellene jelölni, de álmomban sem gondoltam, hogy ez valóban megtörténik. Én is csak kevéssel a hivatalos bejelentés előtt értesültem a jelölésről, és nagyon örülök neki. Annak különösen, hogy első magyarként ért ez a megtiszteltetés. A többi már a szurkolókon és a Jóistenen múlik, de csodás lenne ott lenni a gálán, amihez, ha jól tudom, a legjobb három közé kellene kerülni.”

A PUSKÁS-DÍJ 2019-ES JELÖLTJEI
ZSÓRI DÁNIEL (magyar, DVSC)
Matheus Cunha (brazil, RB Leipzig)
Juan Fernando Quintero (kolumbiai, River Plate)
Zlatan Ibrahimovic (svéd, LA Galaxy)
Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
Ajara Nchout (kameruni, Valerenga)
Fabio Quagliarella (olasz, Sampdoria)
Amy Rodriguez (amerikai, Utah Royals)
Billie Simpson (északír, Cliftonville)
Andros Townsend (angol, Crystal Palace)

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik, ez az első korábbi játékosról elnevezett díj a FIFA történetében. A FIFA-t – Puskás Ferenc özvegyének felhatalmazásával – 2007-ben kereste meg Szöllősi György az elképzeléssel, amelyet Joseph Blatter akkori FIFA-elnök egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

„Nagyszerű születésnapi ajándék a FIFA-tól Magyarországnak, hogy az idén tízéves Puskás-díjnak végre magyar jelöltje is van. Álomszerű történet, hogy egy magyar szurkolói ötlet megvalósítására sikerült annak idején rábeszélnünk a FIFA-t, amely azóta az Aranycsapat zseniális kapitányáról elnevezett díjjal kitüntette mások mellett Cristiano Ronaldót, Neymart, Zlatan Ibrahimovicot vagy legutóbb Mohamed Szalaht” – nyilatkozott az MTI-nek Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki fontos szerepet játszott a Puskás-díj létrejöttében és egyedüli magyarként az eddigi összes díjátadó gálán ott volt.

„Ha lehetett hiányérzetünk az elmúlt évek csillogó díjátadó gálái után, akkor annak legfeljebb az volt az oka, hogy az eddigi száz jelölt között egy magyar sem akadt. Az első NB I-es meccsén a Fradi ellen a kilencvenharmadik percben győztes gólt ollózó Zsóri Dániel azonban gondoskodott róla, hogy ez az álom is valóra váljon: a földkerekség szurkolói mostantól egy magyar játékos Puskás-díjára is szavazhatnak, egy olyan gól révén, amely tökéletesen megfelel az elismerés klasszikus követelményeinek, hiszen az esztétikum, a pazar technikai kivitelezés mellett a gólt a körülményei is különlegessé teszik” – fogalmazott Szöllősi György hangsúlyozva, hogy mindenkit köszönet illet, aki lobbizott a gól jelöltségéért és azoknak is köszönet jár, akik majd szavazni fognak rá.

A Puskás-ügyek nagykövete hétfőn (ma) 22 órától az M4 Sporthíradójának a vendége lesz.

A JELÖLTEK

A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti. A 2019-es jelöltek közül három gólszerző is nő.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei
• gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól),

• a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született,
• a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott.

A most kihirdetett tíz jelöltre – előzetes regisztráció után – szeptember 1-jéig lehet szavazni a nemzetközi szövetség hivatalos honlapján. Idén először a három legtöbb voksot kapó gólból a FIFA legendák szakértői bizottsága választja ki a végső győztest.

Emlékezetes, 2018-ban Mohamed Szalah sikere megosztotta a futballszurkolókat, aki az Everton ellen szerzett bajnoki góljával nyerte el a díjat – egy olyan góllal, amit a Premier League-ben az adott hónap legjobbjának sem választottak meg. Ezzel szemben Gareth Bale a Liverpool elleni BL-döntőben szerzett ollózós találata nem kapott díjat. A módosítással a sportszakmai érvek is jobban érvényesülhetnek.


A Puskás-díjat szeptember 23-án a FIFA gáláján, a Milánói Scalában adják át.

A legelső díjazott 2009-ben Cristiano Ronaldo volt, aki akkor még a Manchester United játékosaként a Porto elleni Bajnokok Ligája-találkozón szerzett góljával érdemelte ki a trófeát. A díjat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség zürichi gáláján vehette át Puskás Ferencnétől, aki ekkor először és utoljára vállalt szerepet a FIFA-ceremónián.

Négy évvel később Orbán Viktor Zlatan Ibrahimovicnak adta át a díjat, a svéd klasszis az Anglia elleni ollózásos góllal nyerte el a trófeát.

Cristiano Ronaldo Puskás Ferencnétől veszi át 2009-ben az első Puskás-díjat, a háttérben George Weah (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo Puskás Ferencnétől veszi át 2009-ben az első Puskás-díjat, a háttérben George Weah (Fotó: AFP)

AZ EDDIGI DÍJAZOTTAK

2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) – FC Porto–Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő
Az akkor a Manchester Unitedben futballozó sztár az FC Porto elleni BL-mérkőzésen csaknem 40 méterről küldött „rakétát” a portugál csapat kapujának jobb oldalába.

2010: Hamit Altintop (török, Bayern München) – Kazahsztán–Törökország, Európa-bajnoki selejtező
A török válogatott futballista a kazahok elleni mérkőzésen bal oldali szöglet után bombázott kapásból jobbal a kapuba 20 méterről.

2011: Neymar (brazil, Santos) – Santos–Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés
A Santos tehetsége két hátvédet is kicselezett az alapvonal mellett, majd egy kényszerítő után csúnyán átvert még egy védőt a tizenhatos előterében, és estében külsővel a kifutó kapus mellett lőtt a kapuba.

2012: Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) – Fenerbahce–Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés
A Fenerbahce akkori játékosa Hamit Altintophoz hasonlóan szöglet után bombázta be a labdát kapásból a jobb felsőbe, remek mozdulattal, jó húsz méterről.

2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) – Svédország–Anglia, felkészülési mérkőzés
Ugyan egy indítás után az angol Joe Hart megelőzte és elfejelte előle a labdát, Zlatan Ibrahimovic befutotta azt, és mielőtt a kapus visszaért volna, 30 (!) méterről a kapuba ollózott.

2014: James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) – Kolumbia–Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő
Szép és fontos gól volt: a középpályás az Uruguay elleni vb-nyolcaddöntőben a kapunak háttal állva mellre vette a labdát, majd fordulásból, jó 25 méterről ballal a jobb felsőbe bombázott.

2015: Wendell Lira (brazil, Goianésia) – Atlético GO–Goianésia, a brazil Goiás állami bajnoksága
Bár „csak” az egyik brazil állami bajnokságban született a gól, azért gyönyörű volt, Wendell Lira a védők mögé beemelt labdát rúgta ollózó mozdulattal a kapuba.

2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) – Penang–Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés
A malajziai futballista a Pahang elleni bajnoki meccsen végzett el szabadrúgást a bal oldalon, a labda 30 méterről elképesztő ívet leírva vágódott a bal felső sarokba.

2017: Olivier Giroud (francia, Arsenal) – Arsenal–Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés
Az akkor még az Arsenalban futballozó csatár a bal oldali beadás után sarkazott estében a Crystal Palace kapujába úgy, hogy a labda félmagasan mögé jött (ezt a mozdulatot skorpiórúgásnak is hívják).

2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool) – Liverpool–Everton, angol bajnoki mérkőzés
A Liverpool-játékos Evertonnak lőtt Premier League-gólja nyert, egyúttal először diadalmaskodott afrikai labdarúgó. Arról, hogy valóban ez volt-e az adott időszak legszebb gólja, még most is heves viták folynak.



SZAVAZNI A 2019-ES JELÖLTEKRE ITT LEHET!

A PUSKÁS-DÍJ 2019-ES JELÖLTJEI
ZSÓRI DÁNIEL (magyar, DVSC)
Matheus Cunha (brazil, RB Leipzig)
Juan Fernando Quintero (kolumbiai, River Plate)
Zlatan Ibrahimovic (svéd, LA Galaxy)
Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
Ajara Nchout (kameruni, Valerenga)
Fabio Quagliarella (olasz, Sampdoria)
Amy Rodriguez (amerikai, Utah Royals)
Billie Simpson (északír, Cliftonville)
Andros Townsend (angol, Crystal Palace)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik